1η Οκτωβρίου: Με μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του πρωθυπουργού της Ελλαδας Κώστα Σημίτη, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κυπρου.
2 Οκτωβρίου: Ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης απονέμει το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Τρίτου στον Κώστα Σημίτη σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Σημίτης διαβεβαιώνει τον κυπριακό ελληνισμό ότι "η πατρίδα και το ολόκληρο το ελληνικό έθνος δεν ξεχνά ότι στεκόμαστε πλάι σας δεμένοι με ένα συμβόλαιο τιμής μέχρι την τελική δικαίωση".
Μετά τις συνομιλίες Σημίτη-Κληρίδη εκδίδεται κοινό ανακοινωθέν στο οποίο διαπιστώνεται η κρισιμότητα της φάσης που διέρχεται το κυπριακό και επαναλαμβάνεται ότι η περαιτέρω προέλαση της Τουρκίας στην Κυπρο αποτελεί αιτία πολέμου.
3 Οκτωβρίου: Ο εισηγητής για το Κυπριακό στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόρδρος Φίνσμπεργκ, υποβάλει την έκθεσή του στην οποία τονίζει ότι χρειάζεται λογική στην πολιτική πεποίθηση της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για να λυθεί το πρόβλημα της Μεγαλονησου. Καταδικάζει τις δολοφονίες των δυο Ελληνοκυπρίων στη Δερύνεια ενώ σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους γραφει λακωνικά: "δυστυχώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ολοι οι αγνοούμενοι έχουν πεθάνει".
4 Οκτωβρίου: Αρχίζει στην Κυπρο η στρατιωτική άσκηση της Εθνοφρουράς με την επωνυμία "Νικηφόρος" στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος.
5 Οκτωβρίου: Δίδεται στη δημοσιότητα η έκθεση του λόρδρου Φίνσμπεργκ στην οποία εκτιμάται ότι κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στην έκθεση που αυτοχαρακτηριζεται ως "μια κραυγή που ζητά λογική" ο Φίνσμπεργκ θεωρεί ότι η λογική δεν έχει μεγάλη θέση στην πολιτική που ακολουθεί τόσο η Ελληνοκυπριακή όσο και η Τουρκοκυπριακή πλευρά τις οποίες επικρίνει ότι κατά το παρελθόν έχουν απορρίψει ή αγνοήσει προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εικάζει ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί και καλεί τις δυο πλευρές να μην χρησιμοποιούν το θέμα για προπαγανδιστικούς σκοπούς.
6 Οκτωβρίου: Τουρκικά μαχητικά πολεμικά αεροσκάφη παραβιάζουν το FIR Λευκωσίας παρενεχλώντας ελληνικά μαχητικά που πραγματοποιούσαν ασκήσεις στο πλαίσιο της άσκησης Νικηφόρος με αποτέλεσμα να σημειωθούν εικονικές αερομαχίες.
8 Οκτωβρίου: Ο Ραουφ Ντενκτάς πραγματοποεί ιδιωτική επίσκεψη στη Γερμανία και η προσπάθειά του να παρουσιαστεί ως "πρόεδρος της ΤΔΒΚ" πεφτει στο κενό καθώς ο η γερμανική κυβέρνηση υποβαθμίζει την επίσκεψή του.
9 Οκτωβρίου: Με παρέλαση των τμημάτων που πήραν μέρος ολοκληρώνεται η άσκηση Νικηφόρος. Πανω από το χωρο της παρέλασης πετουν τέσσερα μαχητικά F-16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων στην Κυπρο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συνδυασμένη παρουσία των τριών ελληνικών όπλων και τη συμμετοχή τους στην άσκηση. Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου σε δηλώνει ότι το μήνυμα που έδωσε ο "Νικηφόρος" προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ότι υπάρχει δύναμη αποτροπής παράλληλα με την προσπάθεια που γίνεται για την ειρηνική επίλυση του κυπριακού.
Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται την Κυπρο στις 4 το απόγευμα. Ο σεισμός προκάλεσε υλικές ζημιές στην Πάφο, Λευκωσία και τη Νεμεσό , Αμμόχωστο και Μορφου ενώ ενα άτομο έχασε τη ζωή από ανακοπή της καρδιάς και πενήντα τραυματίζονται.
10 Οκτωβρίου: Ο Κέρι Κάβονο, διευθυντής του Γραφείου Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, αναλαμβάνει προσωρινά τη θέση του ειδικού συντονιστή του Στέητ Ντιπαρτμεντ για το Κυπριακό, αντικαθιστώντας τον πρέσβη Τζέιμς Γουίλλιαμς. Η αλλαγή δεν σημαίνει μείωση των προσπαθειών των ΗΠΑ για προώθηση του κυπριακού προβλήματος, διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος του Σ.Ντιπαρτμεντ Νίκολας Μπερνς.
13 Οκτωβρίου: Τη μέρα σημαδεύει η νέα εν ψυχρώ δολοφονία του Ελληνοκύπριου Πέτρου Κακουλλή από περίπολο των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Ο Κακουλλής πυροβολήθηκε τρεις φορές την ώρα που μάζευε σαλιγκάρια στην περιοχή της Αχνας, ενώ βρισκόταν στην ουδέτερη ζώνη η οποία ελέγχεται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ.
Οι κατοχικές αρχές επιβεβαιώνουν ότι πυροβόλησαν τον Κακκουλη ισχυριζόμενοι ότι παρείσδυσε στα κατεχόμενα.
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Ελλαδας και της Κυπρου εκφράζει τον αποτροπιασμό της και καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του Κακουλλή.Ο Γλαυκος Κληρίδης δηλώνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αυξημένα μέτρα επιφυλακής των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ελλαδα και Κύπρο αποφασίζουν τα υπουργεία Αμυνας των δυο χωρών μετά τη δολοφονία του Κακουλλη και το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των τουρκικών προκλησεων.
Αντικατοχική πορεία πραγματοποιείται στη Λευκωσία από τους κατοίκους της Μόρφου που διαμαρτύρονται για την συνεχιζόμενη κατοχή της Κυπρου και για τη δολοφονία του Κακκουλή. Ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στην πορεία καταδικάζουν έντονα τη στυγερή δολοφονία του Ελληνοκυπριου και καλούν τη διεθνότητα να παρέμβει.
14 Οκτωβρίου: Ο Ραούφ Ντενκτάς χαρακτηρίζει την δολοφονία του Κακουλλή ατυχές γεγονός και αποδίδει προκλητικά την ευθύνη για την ένταση στο Νησί στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
§ Ο υπουργός Εξωτερικών προβαίνει σε διάβημα διαμαρτυρίας στους πρέσβεις των μονίμων μελών του Συμβουλιου Ασφαλείας. Η κυπριακή κυβερνηση καταγγέλει τη δολοφονία στον ΟΗΕ. Η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο εκφράζει τη ιαμαρτύρεται στις τουρκικές αρχές
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζοντας τις προκλήσεις του χαρακτηρίζει τη δολοφονία ως μέρος των ελληνικών και ελληνοκυπριακών προκλήσεων
Παραδίδεται από τις κατοχικές αρχές σε άνδρες του ΟΗΕ η σορός του Πέτρου Κακουλλή. Το πτώμα του μεταφέρεται στο νεκροτομείο Λάρνακας για δεύτερη νεκροφία την οποία θα διενεργήσει ο ιατροδικαστής Πέτρος Βανέζης, που κάλεσε η κυπριακή κυβέρνηση, από τη Βρετανία.
Την ίδια μέρα ο Κληρίδης συνανταται με τον αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϋ ο οποίος αρχίζει νέο κυκλο επαφών με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων. Ο Κυπριος Πρόεδρος προβαίνει σε έντονη διαμαρτυρία για τη δολοφονία του Κακουλλή. Ο Χάνεϋ καταδικάζει τη δολοφονία αλλά αποφεύγει να προβεί σε οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς.
15 Οκτωβρίου: Στις 4 το απόγευμα σε πανκύπριο πένθοςκηδεύεται στη γενέτειρά του, Αυγόρου ο 58χρονος Πέτρος Κακουλλής. Στην κηδεία παρίσταται κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ελλαδας ενώ την κυβέρνηση εκπροσωπεί η υπουργός Αιγαίου Ελισάβετ Παπαζώη.
Ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϋ συναντάται με τον Ραουφ Ντενκτάς. Η δήλωσή του ότι δεν προκειται να ζητήσει εξηγήσεις από τον Τουρκοκυπριο ηγέτη για τη δολοφονία του Κακουλλή προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της κυπριακής βουλής Σπύρος Κυπριανού τη χαρακτηρίζει απαράδεκτη.
Την ίδια μέρα νέα συγκλονιστικά στοιχεία επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι ο Κακκουλής εκτελέσθηκε εν ψυχρώ από τους Τουρκους στρατιώτες ύστερα από εντολές ανωτέρων τους. Απο τη νεκροψία αποδεικνύεται ότι ο Κακουλλής δέχθηκε τρεις σφαίρες , στον λαιμό, στη δεξιά πλευρά ενώ αν δεν δεχόταν και την τρίτη στο στήθος, που ήταν και η χαριστική θα ζούσε.
16 Οκτωβρίου: Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αντιδρά με καθυστέρηση 24 ωρών στη δολοφονία του Ελληνοκυπριου, υιοθετώντας για ακόμη μια φορά την πολιτική ίσων αποστάσεων.
Η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα προς όλες τις χωρες με τις οποίες διατηρεί διπλωματικές σχέσεις για τις εγκληματικές πράξεις από τα στρατεύματα κατοχής ενώ το υπουργείο Εξωτερικων ανακοινώνει ότι ετοιμάζει μνημονιο στο οποιο θα καταγγέλεται "η κατ΄εξακολούθηση χρήση δολοφονικής βίας κατά τρόπο απρόκλητο".
Το Συμβούλιο Ασφαλείας καταδικάζει με τον πλέον έντον τρόπο την αδικαιολόγητη ενέργεια της δολοφονίας του Κακκουλή, γεγονός που ικανοποιεί την κυπριακή κυβέρνηση.
17 Οκτωβρίου: Η γενική εισαγγελία της Κύπρου γνωστοποιεί ότι ετοιμάζει εντάλματα σύλληψης των Τουρκων δολοφόνων των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού. Ο γενικός εισαγγελέας χαρακτηρίζει επίσης τη δολοφονία του Πέτρου Κακουλλή ως προμελετημένο έγκλημα.
19 Οκτωβρίου: Ελληνοκύπριοι μοτοσυκλετιστές αποκλείουν τη δίοδο του ξενοδοχείου "Λήδρα Παλλάς" που οδηγεί στα κατεχόμενα εμποδίζοντας την είσοδο των τουριστών στο ψευδοκράτος καταγγέλοντας ότι το συνάλλαγμα που εισρέει μετατρέπεται σε όπλα του στρατού του Αττίλα.
Η Ιντερπόλ τορπιλίζει προσπάθεια της Αγκυρας να παρουσιάσει το ψευδοκράτος του Ντενκτάς σε συνέδριό της που θα γίνει στην Αττάλεια στις 23 Οκτωβρίου. Η Ιντερπόλ πληροφορεί την Αγκυρα ότι δεν θα δεχθεί εκπροσώπηση της αστυνομίας του ψευδοκράτους ούτε τοποθέτηση συμβόλων του στην αίθουσα συνεδρίων.
Η Ιρλανδική Προεδρία δια του επιτίμου προξένου της Ιρλανδίας στην Κύπρο, καταθέτει στεφάνι στον τάφο του Πέτρου Κακουλλή. Την ίδια μέρα κυκλοφορεί στον ΟΗΕ η καταδικαστική δήλωση της Προεδρίας της ΕΕ στην οποία αποδοκιμάζονται οι πρόσφατες δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.
20 Oκτωβρίου: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει προεκλογικό μήνυμα προς την ελληνοαμερικανική κοινότητα στο οποίο δεσμεύεται ότι το Κυπριακο θα είναι θέμα προτεραιότητας της εξωτερικης του πολιτικής.
22 Οκτωβρίου: Ο γενικός εισαγγελέας της Κυπρου, Αλέκος Μαρκίδης σε δηλώσεις του αφήνει να εννοηθεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα εκδοθούν τα εντάλματα σύλληψης των Τουρκων που δολοφόνησαν του Τ.Ισαάκ και Σ.Σολωμού αφού η αστυνομία έχει προχωρήσει τις έρευνες σε σημείο που να γνωρίζει τις ταυτότητες των δραστών.
24 Οκτωβρίου: Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για το ψήφισμα της ΕΕ με το οποιο παγώνουν οι κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία. Ο Αλέκος Μιχαηλίδης το χαρακτηρίζει ως μήνυμα προς την Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
26 Οκτωβρίου: Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ υποβάλει στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς τις επίσημες προτάσεις της που αφορουν την επέκταση της απαγκίστρωσης στη Λευκωσία και άλλες περιοχές, όπου οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μικρή απόσταση, και την απαγόρευση της χρήσης ένσφαιρων όπλων.
Ανακοινώνεται ότι ο στρατιωτικός διάλογος θα γίνει σε επίπεδο επιτελαρχών των κατοχικών δυνάμεων και της Εθνικής Φρουράς χωρίς την εμπλοκή του αρχηγού του ΓΕΕΦ. Οι δυο πλευρές θα τοποθετηθούν στις προτάσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα υποβάλουν τις εισηγήσεις τους εντός 15 ημερών.
29 Οκτωβρίου: Ο Ντενκτάς αντιδρά στο ψήφισμα της Ρωσικής Δούμας που καταγγέλει την Τουρκία η οποία κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπρου, και το χαρακτηρίζει ως "σαφή ένδειξη εχθρότητας έναντι των Τουρκοκυπρίων".
|