Με την αισιόδοξη πρόβλεψη στις 2 Ιανουαρίου του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζο Γουίλλιαμς ότι το 1996 θα είναι μια καλή χρονιά για την Κύπρο και ότι οι προσπάθειες για την επίλυσή του μακροχρόνιου προβλήματος θα αποδώσουν, αρχίζει το 1996.
3 Ιανουαρίου: Ανακοινώνεται οτι ο υφυπουργός Εξωτερικων της Ιταλίας, που προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα επισκεφθεί το τρίγωνο Λευκωσίας-Αθήνας-Αγκυρας στις 4,5 και 6 Ιανουαρίου. Η επίσκεψη εκτιμάται ως ένδειξη της ενεργότερης πολιτικής ανάμειξης της Ευρωπαϊκης Ενωσης στην επίλυση του Κυπριακού τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη η αμερικανική πρωτοβουλία.
5 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον αποστέλει προς το Κογκρέσο τη διμηνιαία έκθεσή του για το Κυπριακό. Σε συνοδευτική επιστολη της έκθεσης ο Κλίντον εισηγείται προς το Κογκρέσο τη συνέχιση των συνομιλιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις δυο κοινότητες στην Κύπρο με στόχο τη διευκρίνηση της σημασίας που θα έχει η ένταξη της Νήσου στον ευρωπαϊκο οργανισμό.
8 Ιανουαρίου: Πραγματοποιείται στην Κυπρο η συνεδρίαση του προεδρείου της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στο περιθώριο των εργασιών ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού και Εργατικού Κομματος (SDLP) στη βόρειο Ιρλανδία, Τζον Χιουμ που έχει χαρακτηριστεί ως "ο αρχιτέκτονας της ειρήνης στη βόρειο Ιρλανδία", δηλώνει έτοιμος να μοιραστεί τις δικές του εμπειρίες για να βοηθήσει τις δυο κοινότητες στην Κυπρο ωστε να επιτευχθεί συμφωνία επίλυσης του προβλήματος.
Την ίδια μέρα αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας με επικεφαλής την πρόεδρο Πωλίν Γκριν συναντάται με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο ο οποίος ζητά την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ολους τους κατοίκους της Κυπρου. "Είναι η μόνη δίκαιη λύση" τονίζει ο κ.Χρυσόστομος. Η κ.Γκριν υπόσχεται τη συνδρομή των ευρωπαίων σοσιαλιστών στον αγώνα για την αποκατάσταση όλων των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακου λαού, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων.
9 Ιανουαρίου: Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβουλιο της Κυπρου και ο Πρόεδρος Γλαυκος Κληρίδης επαναδιακηρύττει οτι "η κυριαρχία της Κυπρου είναι ενιαία και αδιαίρετη και δεν είναι προς συζήτηση". Στη συνεδρίαση επανεβεβαιώνεται η θέση ότι για να υπάρξουν απευθείας συνομιλίες με την τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει "να υπάρξει κοινό έδαφος επί βασικών πτυχών που συνθέτουν το κυπριακό πρόβλημα".
12 Ιανουαρίου: Ο Γλαύκος Κληρίδης συναντάται στο Παρίσι, στο περιθώριο εκδηλώσεων μνήμης για τον Φρανσουά Μιττεράν, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπουτρος Γκάλι με τον οποίο ανταλλάσει απόψεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
17 Ιανουαρίου: "Το 1996 θα είναι η χρονιά της Κυπρου" δηλώνει ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ κατά τη συνάντησή του στο Στέητ Ντιπαρτμεντ με στελέχη της ελληνοαμερικανικής ηγεσίας . Ο κ.Χόλμπρουκ, δεν αποκαλυψε το σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού που επεξεργάστηκε ανέφερε ωστόσο ότι ορισμένες πτυχές του προβλέπουν την ύπαρξη μιας κυριαρχίας σε ενιαίο κυρίαρχο κράτος με ισοπολιτεία.
Την ίδια μέρα το Συμβουλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επαναλαμβάνει την ανέκκλητη απόφασή του για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ενωση έξι μηνες μετά τη λήξη της Διακυβερνητικής του 1996 και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν απο τη συμφωνία για την τελωνειακή ένωση.
19 Ιανουαρίου: Ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αποστέλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον νέο πρωθυπουργό της Ελλαδας, Κώστα Σημίτη
Την ίδια μέρα η κυπριακή κυβερνηση δηλώνει ότι υποστηρίζει τον διορισμό συντονιστή για το Κυπριακό από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Ο διορισμός του θα συμβάλλει στην ενίσχυση των προσπαθειών που καταβάλλονται απο την αμερικανική πλευρά με στόχο οι δυο αυτές προσπάθειες να ενισχύσουν τελικά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στις καλές του υπηρεσίες του Κυπριακού, δηλωνει ο Γ.Κασουλίδης.
24 Ιανουαρίου: Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο και συζητά θέματα που άπτονται της αμυντικής θωράκισης της Κυπρου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστεί όπως έχει προγραμματιστεί ο Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και ότι δεν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή λόγω της αλλαγής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Την ίδια μέρα, ομογενειακές οργανώσεις στις ΗΠΑ με επιστολή τους στον Πρόεδρο Κλίντον τον προτρέπουν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για τη λύση του Κυπριακού.
25 Ιανουαρίου: Ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης προβαίνει σε διάβημα προς την βρετανική κυβερνηση για την ενέργεια του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Εθνη, σερ Τζον Γουέστον, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλιου Ασφαλείας, να συναντηθεί με τον λεγόμενο "αντιπρόσωπο" του ψευδοκράτους του Ντενκτάς.
26 Ιανουαρίου: Ο Κληρίδης συναντάται με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικων της Μάλτας Γκουίτο Ντε Μάρκο ο οποίος δηλώνει ότι το Κυπριακό επηρεάζει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.
29 Ιανουαρίου: Το Συμβουλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεδριάζει στις Βρυξελλες και ανακοινώνει τον διορισμό του Ιταλού διπλωμάτη Φρεντερίκο Ντι Ρομπέρτο ως συντονιστή της Ενωσης για το Κυπριακό. Ο Θ.Πάγκαλος δηλώνει ότι ο Ντι Ρομπέρτο θα ξεκινήσει αμέσως μια αποστολή διερεύνησης του προβλήματος ανάλογη με αυτή του Αμερικανού υφυπουργου Ρ.Χόλμπρουκ και του αντιπροσώπου του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο Ιταλός διπλωματης θα ενεργεί ως εκπρόσωπος της Ιταλικής και Ιρλανδικής Προεδρίας και οχι ως συντονιστής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
31 Ιανουαρίου: Υπό την προεδρία του Κληρίδη συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο όπου συζητάται η ελληνοτουρική κρίση στο Αιγαίο και τα επεισόδια στην Ιμια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για πιθανή επανάληψη θερμού επεισοδίου λέγοντας ότι "η κυπριακή κυβέρνηση μελετά όλα τα ενδεχόμενα και λαμβάνει όλες τις προφυλάξεις που χρειάζονται για να αντιμετωπίζει τέτοιου είδους γεγονότα με ψυχραιμία".
|