1 Μαρτίου: Σοκ στη διεθνή κοινή γνώμη προκαλεί η κυνική ομολογία του Ραούφ Ντενκτάς ότι οι Κύπριοι αγνοούμενοι δολοφονήθηκαν από μέλη τουρκοκυπριακών παραστρατιωτικών οργανώσεων ισχυριζόμενος ότι οι δολοφονίες γίνονταν εν αγνοία του τουρκικού στρατού. Η κυπριακή κυβέρνηση σχολιάζοντας τις δηλώσεις του τονίζει ότι για πρώτη φορά ο Ντενκτάς παραδέχεται ότι έγιναν εν ψυχρώ εκτελέσεις αιχμαλώτων πολέμου. Απορρίπτει ωστόσο τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς και διακηρύσσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εμμένει σε διαδικασία πειστικής διακρίβωσης της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.
2 Μαρτίου: Διακριβώθηκε η τύχη των πέντε κυπριακής καταγωγής Αμερικανών υπηκόων, αγνοουμένων από το 1974. Η ομάδα Αμερικανών αξιωματούχων που διεξήγαγε την έρευνα ανακάλυψε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη δολοφονία των πέντε αγνοούμενων ενώ ανακάλυψε, συμφωνα με το ΡΙΚ, τα ονόματα των δολοφόνων, των συνθηκών εξαφάνισής τους αλλά και των χώρων ταφής τους. Παράλληλα διακριβώθηκε η τύχη πολλών αγνοούμενων που δολοφονήθηκαν από τις τουρκικές παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Κυπρο.
Ο Ντενκτάς προσπαθεί να αμβλύνει τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η ομολογία για την εν ψυχρώ εκτέλεση των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας και ισχυρίζεται ότι τροποποιήθηκαν και παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του.
Η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλιου που βρίσκεται στην Κυπρο καλει τον Ντενκτάς και την Τουρκία αν δεν έχει σχέση με τα εγκλήματα να το αποδείξει συνδράμοντας στη συγκέντρωση στοιχείων.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπέστη καρδιακή προσβολή και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική μονάδα παρακολούθησης.
4 Μαρτίου: Ο Γλαύκος Κληρίδης ενημερώνεται για την κατάσταση του Ντενκτάς από τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, και θέτει στη διάθεση των θεραπόντων ιατρών του Τουρκοκύπριου ηγέτη οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια χρειαστούν.
Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης και η επικεφαλής της ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο ευρωκοινοβούλιο, ανακοινώνουν ότι θα ζητήσουν την παραπομπή του Ντενκτάς στο διεθνές δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου.
Ο Γ.Κασσουλίδης επαναλαμβάνει ότι εξακολουθεί να υφίσταται θέμα αγνοουμένων για την κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις Ντενκτάς. "Η Λευκωσία δεν θέτει σήμερα θέμα εγκλημάτων πολέμου αλλά επιφυλάσσεται να ασκήσει το δικαίωμά της όταν κρίνει ότι είναι πιο εθνικά συμφέρον για την Κυπρο", δηλώνει.
5 Μαρτίου: Ο Ολλανδός επιτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ, συναντάται με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και διαβεβαιώνει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 1997 θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ενωσης με την Κυπρο.
9 Μαρτίου: Τους ισχυρισμούς του Ντενκτάς ότι οι αιχμάλωτοι πολέμου του 1974 δολοφονήκαν διαψεύδει το κυπριακό περιοδικό "Σελίδες". Σε δημοσίευμά του αποκαλύπτει άκρως απόρρητο έγγραφο της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών σύμφωνα με το οποίο Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι κρατούνται σε στρατόπεδα, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αλλά και σε ορυχεία στα βάθη της Τουρκίας. Τα έγγραφα αναφέρονται σε μαρτυρίες Τουρκων στρατιωτικών, χωροφυλάκων αλλά και πολιτικών κρατουμένων που σε συνδυασμό με επίσημα τουρκικά στοιχεία διαψεύδουν κατηγορηματικά τον Ντενκτάς.
12 Μαρτίου: Για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού από την τουρκική εισβολή το 1974 υπάρχει τόσο αυξημένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ταυτόχρονα από πολλές πλευρές, διαπιστώνει η κυπριακή κυβέρνηση.
14 Μαρτίου: Μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη προς τον Γλαύκο Κληρίδη μεταφερει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος αρχίζει την πενθήμερη επίσκεψή του στην Κυπρο. Στόχος των επαφών του κ.Παπαντωνίου η στενότερη συνεργασία Ελλαδας-Κύπρου.
15 Μαρτίου: Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Κυπρου-Ελλαδας υπογραφουν συμφωνίες για κοινές επενδύσεις στα Βαλκάνια, την ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.
Στην κυπριακή βουλή όλα τα πολιτικά κόμματα καταδικάζουν την κυνική ομολογία του Ντενκτάς ότι οι Ελληνοκυπριοι αγνοούμενοι έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ το 1974 και ζητούν η Ερευνητική Επιτροπή να συνεχίσει τις έρευνες μέχρι να εξιχνιαστεί και η τελευταία περίπτωση αγνοουμένου.
18 Μαρτίου: Ο Ραούφ Ντενκτάς επανέρχεται στο θέμα των αγνοουμένων και αναχωρώντας από την Αγκυρα, όπου νοσηλευόταν μετά το καρδιακό επεισόδιο που υπεστη, επαναλαμβανει ότι "δεν υπάρχει θέμα αγνοουμένων και να μην δίνουμε ελπίδες στους συγγενείς τους. Πρέπει να αποδεχθούμε πλέον ότι αυτοί έχουν πεθάνει".
Στην Κυπρο κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με την μεγάλη παρέλαση στη Λευκωσία ενώπιον του Προέδρου Κληρίδη.
26 Μαρτίου: Η Ρωσία ανακοινώνει ότι προτίθεται να εγείρει στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στον Απρίλιο, το ζήτημα του συντονισμού των ενεργειών των πέντε μονίμων μελών, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό.
26 Μαρτίου: Ρωσία και Κυπρος υπογραφουν συμφωνία τεχνικής συνεργασίας σε θέματα άμυνας. Τη συμφωνία υπέγραψε στη Μόσχα ο υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης. Η Τουρκία αντιδρά στην υπογραφή της συμφωνίας και η κυπριακή κυβερνηση απαντά ότι η Κυπρος ως ανεξάρτητη Δημοκρατία έχει δικαίωμα να υπογραφει διεθνείς συμφωνίες με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Εκδήλωση αφιερωμένη στην Τουρκοκύπρια ποιήτρια Νεσιέ Γιασίν διοργανώνουν το Κέντρο Ειρήνης και η Ενωση Λογοτεχνών Κύπρου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη στη Λευκωσία.
27 Μαρτίου: Στην Κυπρο φθάνει ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας της ΕΕ Φεντερίκο Ντι Ρομπερτο για νέο γύρο συνομιλιών με Κληρίδη και Ντεντκάς με σκοπο τη συνέχιση των προσπαθειών της επίλυσης του Κυπριακού.
28 Μαρτίου: Ο Ντι Ρομπέρτο συναντάται με τον Κληρίδη και συζητούν το περιεχόμενο της έκθεσής του για το Κυπριακό και τους τρόπους προώθησης των προσπαθειών για την επίλυση του κυπριακού.
Ο εκπρόσωπος της Ιταλικής Προεδρίας διαπιστώνει από την πλευρά του ότι η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού κινείται σε καλή κατεύθυνση.
|