Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 08-09-02

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξασθενεί ο τυφώνας Γκούσταβ
  • [02] Προειδοποιήσεις ΕΕ προς Ρωσία
  • [03] Συνέδριο Ρεπουμπλικανών
  • [04] Ιράκ: Μεταβίβαση εξουσίας στην επαρχία Ανμπάρ
  • [05] Στη Συρία ο Τούρκος πρωθυπουργός

  • [01] Εξασθενεί ο τυφώνας Γκούσταβ

    02-09-2008

    Αξιωματούχοι της νότιας Λουιζιάνα έχουν αρχίσει να εκτιμούν το ύψος των ζημιών από τον τυφώνα Γκούσταβ καθώς το βαρομετρικό χαμηλό συνεχίζει να κινείται βόρεια προς την κεντρική Λουιζιάνα.

    Αργά τη Δευτέρα το βράδυ αξιωματούχοι ανακοίνωσαν 7 θανάτους από τον τυφώνα. Δύο άτομα σκοτώθηκαν όταν δέντρο καταπλάκωσε σπίτι στο Μπάτον Ρούζ της Λουιζιάνα και τουλάχιστον 4 άτομα σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Επίσης αναφέρθηκαν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, υλικές ζημιές και ορισμένες πλημμύρες απ' το τυφώνα, αλλά αξιωματούχοι σημειώνουν ότι δεν έχουν ακόμη επισκεφτεί όλες τις περιοχές που επλήγησαν απ' τον Γκούσταβ.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η ισχύς των ανέμων του τυφώνα έχει υποχωρήσει στα 120 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ αναμένεται πως θα υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα αργότερα σήμερα. Πάντως αυτή τη στιγμή ο Γκούσταβ παραμένει τυφώνας κατηγορίας 1, αλλά όταν έπληξε τις ακτές νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης νωρίτερα τη Δευτέρα με ανέμους 175 χιλιομέτρων την ώρα, ήταν ξεκάθαρα τυφώνας κατηγορίας 2.

    Οι μετεωρολογικές αρχές προβλέπουν ότι ο Γκούσταβ θα κινηθεί προς το ανατολικό Τέξας αφού πρώτα πλήξει με σφοδρές βροχοπτώσεις τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή. Πάντως οι αρχές της Νέας Ορλεάνης πιστεύουν πως το αντιπλημμυρικό σύστημα της πόλης άντεξε το πλήγμα του τυφώνα, αλλά αξιωματούχοι περιοχής νότια της Νέας Ορλεάνης, δηλώνουν ότι κινδυνεύει να υπερχειλίσει φράγμα της περιοχής που προστατεύει τα σπίτια.

    [02] Προειδοποιήσεις ΕΕ προς Ρωσία

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Αθήνα

    02-09-2008

    Το κλίμα συμβιβασμού που επεκράτησε είχε σαν αποτέλεσμα να μην αποφασισθούν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας παρά μόνο προειδοποιήσεις με την προϋπόθεση ότι και αυτή θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις για να υπάρξει συνέχεια και στις συνομιλίες για την μελλοντική συμφωνία συνεργασίας.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος Σαρκοζί με τον ρώσο Πρόεδρο Μεντβέντεφ πριν την έναρξη της Συνόδου, ο τελευταίος δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου θα έχουν αποσυρθεί τα ρωσικά στρατεύματα από την Γεωργία. Σ'αυτή τη βάση αποφασίστηκε από το Συμβούλιο ότι στις 8 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Τρόικα με επικεφαλής τον Πρόεδρο Σαρκοζί, θα μεταβεί στην Μόσχα για να διαπιστώσει αν η Ρωσία θα τηρήσει πλήρως την συμφωνία των 6 σημείων για να επαναρχίσουν και οι προετοιμασίες της ήδη προγραμματισμένης, πριν από την κρίση, Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας

    Τη σύνεση και την αυτοσυγκράτηση που επεκράτησε τελικά ζήτησε και στην παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας οτι η Ελλάδα θα εντατικοποιήσει την αναπτυξιακή συνεργασία με την Γεωργία, και ότι θα βοηθήσει ανθρωπιστικά τους πληγέντες από τις συγκρούσεις. Ο κ. Καραμανλής στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Συμβουλίου είπε μεταξύ άλλων: 'Συμφωνήσαμε ότι η βία δεν αποτελεί λύση και δεν είναι αποδεκτή. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την συμφωνία των έξη σημείων και επισημάναμε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για την πλήρη υλοποίησή της. Μας απασχόλησε βεβαίως η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας και από την πρώτη στιγμή απερίφραστα καταδικάσαμε την απόφαση αυτή'.

    [03] Συνέδριο Ρεπουμπλικανών

    02-09-2008

    Σίντυ Μακέιν και Λώρα Μπούς στο συνέδριο

    Συνεπτυγμένο πρόγραμμα ακολουθήθηκε κατά την πρώτη μέρα του Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών στο Σαίντ Πωλ της Μινεσότα, καθώς εκλέκτορες και αξιωματούχοι του κόμματος έστρεψαν την προσοχή τους στην κατάσταση στον Κόλπο του Μεξικού όπου το πλήγμα του τυφώνα Γκούσταβ βρισκόταν εν εξελίξη.

    Η Σίντυ Μακέιν, σύζυγος του προεδρικού υποψηφίου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τζον Μακέιν, μίλησε στο συνέδριο μαζί με την πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Λώρα Μπούς, παροτρύνοντας τους εκλέκτορες να συνεισφέρουν στις προσπάθειες αποκατάστασης των ζημιών απ' τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επίσης στο συνέδριο μίλησαν μέσω βίντεο οι κυβερνήτες πολιτειών που βρέχονται απ' τον Κόλπο του Μεξικού.

    Αξιωματούχοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δηλώνουν ότι το πρόγραμμα του συνεδρίου θα αποφασίζεται σε καθημερινή βάση ανάλογα με τις εξελίξεις. Επίσης χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο κοντά στο χώρο του συνεδρίου.

    Ο πρόεδρος Μπούς ακύρωσε την εμφάνιση του στο συνέδριο έτσι ώστε να μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά τον τρόπο χειρισμού των ακραίων καιρικών φαινομένων στο Κόλπο του Μεξικού.

    [04] Ιράκ: Μεταβίβαση εξουσίας στην επαρχία Ανμπάρ

    02-09-2008

    Απ' την τελετή μεταβίβασης του ελέγχου στην επαρχία Ανμπάρ

    Οι Ιρακινές δυνάμεις ανέλαβαν τον έλεγχο της επαρχίας Ανμπάρ από τον Αμερικανικό στρατό, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη ένδειξη σταθερότητας στη περιοχή. Οι Αμερικανικές δυνάμεις μεταβίβασαν τον έλεγχο του πρώην αυτού προπυργίου της Αλ Κάιντα σε ειδική τελετή τη Δευτέρα στη Ραμάντι.

    Ο πρόεδρος Μπούς εξέφρασε ικανοποίηση για την εξέλιξη λέγοντας ότι η επαρχία Ανμπάρ έχει 'μεταμορφωθεί και ανακτηθεί' από τον Ιρακινό λαό.

    Στο μεταξύ, Iρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αντάρτες σκότωσαν 380 αμάχους τον Αύγουστο στο Ιράκ. Πρόκειται για τον ίδιο περίπου αριθμό νεκρών με τον Ιούλιο, αλλά πολύ μικρότερο αριθμό σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2007.

    [05] Στη Συρία ο Τούρκος πρωθυπουργός

    02-09-2008

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει την εβδομάδα αυτή στη Συρία για να συμμετάσχει στις τετραμερείς συνομιλίες που αποσκοπούν στην προώθηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Άγκυρα δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός Ερντογάν θα πάρει μέρος στις συνομιλίες αυτές μαζί με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Συρίας και τον Εμίρη του Κατάρ. Οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στην Δαμασκό.

    Η Τουρκία έχει διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή σε μια σειρά έμμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας, οι οποίες ανακοίνωσαν τον Μάρτιο ότι ξαναρχίζουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες τους μετά από διακοπή οκτώ χρόνων.

    Επίκεντρο των συνομιλιών είναι το μέλλον των Υψωμάτων του Γκολάν, τα οποία το Ισραήλ απέσπασε από την Συρία με τον πόλεμο του 1967. Η Συρία ζητά απ' το Ισραήλ να αποσυρθεί πλήρως από τα Υψώματα Γκολάν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 3 September 2008 - 8:03:31 UTC