Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Πούτιν
  • [02] Βοήθεια 6 δις προς Αφγανιστάν
  • [03] 3.500 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ
  • [04] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Λίβανο
  • [05] ΗΠΑ: Μη κατάλληλη η περίοδος για ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας
  • [06] Διεύρυνση και νέες αποστολές του ΝΑΤΟ

  • [01] Συνομιλίες Μπούς-Πούτιν

    07-06-2007

    Ο πρόεδρος Μπούς και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, συναντώνται σήμερα στα πλαίσια της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ στη Γερμανία, καθώς κλιμακώνεται η ένταση για θέματα όπως η δημοκρατία στη Ρωσία και τα σχέδια των ΗΠΑ για την εγκατάσταση αντιπυραυλικού συστήματος στην ανατολική Ευρώπη.

    Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Τετάρτη ότι η στόχευση Ρωσικών πυραύλων προς την Ευρώπη θα είναι ένα απ' τα μέτρα που θα εξετάσει η Μόσχα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τα σχέδια τους για την αντιπυραυλική ασπίδα. Από τη πλευρά του, ο Πρόεδρος Μπους υποβάθμισε την σπουδαιότητα των απειλών του κ. Πούτιν λέγοντας ότι η Ρωσία δεν είναι εχθρική χώρα και δεν πρόκειται να επιτεθεί στην Ευρώπη.

    Πάντως αυτή την εβδομάδα ο κ. Μπούς δήλωσε ότι η Ρωσία υπαναχωρεί σε θέματα δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης η Μόσχα αντιτίθεται έντονα στην υποστήριξη των ΗΠΑ για ανεξαρτησία υπό διεθνή επιτήρηση για το Κόσοβο.

    Η πρώτη συνεδρίαση εργασίας της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8 θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    Η Γερμανίδα Καγκελάριος και προεδρεύουσα της Ομάδας των 8, Άγκελα Μέρκελ, έχει θέσει την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου στη κορυφή της ατζέντας της φετινής συνόδου κορυφής. Επίσης θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς χώρες της Αφρικής.

    Στο μεταξύ, η Γερμανική αστυνομία χρησιμοποίησε κάνουλες νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει χιλιάδες διαδηλωτές κοντά στο σημείο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8. Η αστυνομία δήλωσε ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε τέτοια μέσα όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να ρίχνουν πέτρες στους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 8 αστυνομικοί. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι διαδηλωτές είχαν μπλοκάρει και τις τρεις οδικές αρτηρίες που συνδέουν το τοπικό αεροδρόμιο με το σημείο όπου διεξάγεται η σύνοδος, αλλά αργότερα οι αρχές κατόρθωσαν να ανοίξουν τουλάχιστον μια οδική αρτηρία.

    [02] Βοήθεια 6 δις προς Αφγανιστάν

    07-06-2007

    Ιλεάνα Ρός-Λέτινεν

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε κονδύλια περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς το Αφγανιστάν για τα επόμενα 5 χρόνια.

    Με 406 ψήφους έναντι 10, η Βουλή ενέκρινε το μέτρο που κατά το 2008 προβλέπει 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας και 320 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτική βοήθεια. Αλλά το νομοσχέδιο προβλέπει παράλληλα διακοπή της Αμερικανικής βοήθειας προς τοπικές Αφγανικές αρχές που διατηρούν σχέσεις με αντάρτες ή το εμπόριο ναρκωτικών.

    Η βουλευτής Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν δήλωσε ότι το μέτρο αποτελεί στρατηγική κατά των ναρκωτικών στο Αφγανιστάν και προώθησης κοινωνικών μεταρρυθμίσεων.

    Πάντως ο Λευκός Οίκος διαμαρτυρήθηκε για τους όρους που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας χαρακτηρίζοντας τους 'μη ρεαλιστικούς' και λέγοντας ότι θα βλάψουν ορισμένες περιοχές του Αφγανιστάν που βιώνουν σοβαρές ανάγκες.

    Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν τη Τετάρτη σε συγκρούσεις με αντάρτες στο νότιο Αφγανιστάν. Το Βρετανικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι ένας απ' τους δύο στρατιώτες ήταν Βρετανός, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί η εθνικότητα του δεύτερου στρατιώτη. 77 στρατιώτες των Νατοϊκών δυνάμεων έχουν σκοτωθεί φέτος στο Αφγανιστάν. Εξάλλου, τουλάχιστον 2 εξτρεμιστές σκοτώθηκαν και 9 άλλοι συνελήφθησαν σε κοινή επιχείρηση Αμερικανικών και Αφγανικών δυνάμεων στην επαρχία Ουρουζγκάν.

    [03] 3.500 οι νεκροί Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ

    07-06-2007

    Ο Αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι 4 στρατιώτες του σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ανεβάζοντας στις 3.500 τον συνολικό αριθμό των Αμερικανών πεσόντων στο Ιράκ τα τελευταία 4 χρόνια πολέμου. Μόνο αυτό το μήνα ο Αμερικανικός στρατός έχει ανακοινώσει 20 θανάτους στρατιωτών, ενώ ο Μάϊος ήταν ο τρίτος πολύνεκρος μήνας για τις Αμερικανικές δυνάμεις.

    Στο μεταξύ, αλληλοσυγκρούονται οι πληροφορίες για το αν υπήρξαν νεκροί από δύο εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη Βαγδάτη. Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απ' τις εκρήξεις σε συνοικία Σιιτών της Ιρακινής πρωτεύουσας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 7 άτομα και τραυματίστηκαν 25, αλλά ο Αμερικανικός στρατός δηλώνει ότι απ' τις εκρήξεις τραυματίστηκαν μόνο 4 άτομα.

    [04] Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στο Λίβανο

    07-06-2007

    Στο Λίβανο, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες κατάφεραν να απενεργοποιήσουν βόμβα που βρέθηκε κοντά σε δημοφιλές παραθαλάσσιο ξενοδοχείο στην Τύρο. Στο ξενοδοχείο Rest House συχνάζουν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΡ που έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

    Στο μεταξύ, σποραδικά πυρά αναφέρθηκαν τη Τετάρτη στον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Ναχρ-Αλ-Μπαρέντ καθώς ο στρατός του Λιβάνου συνεχίζει τις προσπάθειες εξουδετέρωσης των μαχητών της εξτρεμιστικής οργάνωσης Φατάχ Αλ Ισλάμ. Η οργάνωση δεν συμμορφώνεται με το αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου να παραιτηθεί και δηλώνει ότι θα πολεμήσει μέχρι θανάτου.

    Πάντως η μείωση των εχθροπραξιών στον καταυλισμό έδωσε την ευκαιρία σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να απομακρύνουν κι άλλους κατοίκους του καταυλισμού.

    [05] ΗΠΑ: Μη κατάλληλη η περίοδος για ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραήλ-Συρίας

    07-06-2007

    Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι δεν διανύουμε κατάλληλη περίοδο για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραήλ-Συρίας. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι η Συρία ενδιαφέρεται να παίξει εποικοδομητικό ρόλο για την δημιουργία μιας ποιο ειρηνικής Μέσης Ανατολής.

    Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, συζήτησαν το θέμα της Συρίας καθώς και την αντιπαράθεση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε συνομιλίες που είχαν τη Τετάρτη, εδώ στην Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Μοφάζ δήλωσε μετά την συνάντηση ότι το Ισραήλ συμφωνεί με τις ΗΠΑ ότι έχει προτεραιότητα η επίτευξη προόδου στις Ισραηλο-Παλαιστινιακές ειρηνευτικές συνομιλίες και όχι στις συνομιλίες με τη Συρία.

    [06] Διεύρυνση και νέες αποστολές του ΝΑΤΟ

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσινγκτον

    07-06-2007

    Σε εκτενές άρθρο του, που θα δημοσιευθεί στο καλοκαιρινό τεύχος του περιοδικού Mediterranean Quarterly, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Πρέσβης Alessandro Minuto Rizzo, αναπτύσσει τις νέες συντεταγμένες της Ατλαντικής Συμμαχίας, εξηγεί την σκοπιμότητα που έχει η επιδιωκόμενη διεύρυνσή της και εξετάζει περιεκτικά τα σχέδια που διαμορφώνονται για απαραίτητη μεταρρύθμιση του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να παραμείνει σχετικός και αποτελεσματικός παράγοντας της διεθνούς σκηνής, στην εποχή μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η μεταμόρφωση του ΝΑΤΟ σε συμμαχία ικανή να αναλάβει ενεργό δράση οπουδήποτε και οποτεδήποτε απαιτείται κάτι τέτοιο, έκδηλα αποτελεί μεγάλη πρόκληση, κατά την έκφραση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα. Αλλά όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, η δρομολογούμενη μεταμόρφωση χρειάζεται οπωσδήποτε να γίνει προκειμένου η Συμμαχία να μπορέσει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις διάφορες απειλές και να ανταποκριθεί θετικά σε μελλοντικές εκκλήσεις για παρέμβαση με στόχο την διευθέτηση κρίσεων. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, κατά την έκφραση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα, η Συμμαχία θα αναλαμβάνει ευρύτερο φάσμα αποστολών, που θα κυμαίνονται από πολεμικές επιχειρήσεις μέχρι ανθρωπιστική βοήθεια, και μάλιστα σε ευρύτερη γεωγραφική περιοχή από εκείνη στην οποία αναπτύσσει δράση σήμερα.

    Αρχισυντάκτης του Mediterranean Quarterly είναι ο καθηγητής Νικόλαος Σταύρου, που κατέχει την έδρα των Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ της Ουάσιγκτον. Το περιοδικό εκδίδεται από το τυπογραφείο του Πανεπιστημίου Ντιουκ και κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο σαν έγκυρη επιθεώρηση διεθνών υποθέσεων με έμφαση σε θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Διαβάζεται κυρίως από διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, μελετητές διεθνών εξελίξεων και παράγοντες δεξαμενών σκέψης. Διανέμεται στις βιβλιοθήκες μεγάλων Πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών και στα γραφεία μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου που ασχολούνται με θέματα εξωτερικής πολιτικής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 8 June 2007 - 1:21:20 UTC