Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 07-06-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ
  • [02] Έκκληση Αλ Σάντρ προς Αραβικές χώρες να βοηθήσουν το Ιράκ
  • [03] Άνησυχία Μπαν Κι Μούν για νέα σχόλια Αχμαντινετζάντ
  • [04] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις του στρατού του Λιβάνου με εξτρεμιστές
  • [05] Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε άρση περιορισμών στις έρευνες με εμβυικά κύτταρα
  • [06] Έτοιμο για εκτόξευση το Ατλαντίς
  • [07] Γερουσία: Αναβολή λήψης αποφάσεων στο μεταναστευτικό

  • [01] Ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ

    08-06-2007

    Η Αφρική θα βρεθεί σήμερα στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών της Ομάδας των 8, κατά την τελευταία μέρα της τριήμερης συνόδου τους στη Γερμανία. Διπλωματικές πηγές και Γερμανικές δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ηγέτες θα ανακοινώσουν πρόγραμμα 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την μάχη κατά ασθενειών στην Αφρική, όπως το AIDS, η ελονοσία και η φυματίωση.

    Ο πρόεδρος Μπούς έχει ήδη ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ προσφέρουν 30 δισεκατομμύρια δολάρια για την μάχη κατά του AIDS. Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι η Ομάδα των 8 θα πρέπει να ανανεώσει τις δεσμεύσεις της για διαγραφή χρεών και μάχη κατά της φτώχιας στην Αφρική. Ανάλογες υποσχέσεις είχαν εκφραστεί κατά την σύνοδο κορυφής στη Σκωτία το 2005.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στο θέμα της ανάπτυξης αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος, αν στο σύστημα αυτό συμπεριληφθεί και Σοβιετικού τύπου βάση ραντάρ στο Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Πούτιν προέβη στην εν λόγω πρόταση έκπληξη κατά την συνάντηση του τη Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζωρτζ Μπούς, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 8.

    Από τη πλευρά του, ο κ. Μπους χαρακτήρισε τη πρόταση ενδιαφέρουσα και δήλωσε ότι οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας των δύο χωρών θα εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα.

    [02] Έκκληση Αλ Σάντρ προς Αραβικές χώρες να βοηθήσουν το Ιράκ

    08-06-2007

    Μοκτάντα Αλ Σάντρ

    Στο Ιράκ, ο ακραίος Σιίτης κληρικός, Μοκτάντα Αλ Σάντρ, ζήτησε απ' τις Αραβικές χώρες να δώσουν τέλος στα δεινά των Ιρακινών, όπως είπε χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξη του προς την Ιρακινή τηλεόραση, ο Αλ Σάντρ προειδοποίησε τις Αραβικές χώρες ότι η βία στο Ιράκ θα μπορούσε να επεκταθεί και σ' αυτές αν δεν αρχίσουν να συνεργάζονται για να βοηθήσουν το Ιράκ. Αλλά δεν είπε πως οι Αραβικές χώρες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη χώρα του.

    Επίσης ο Μοκτάντα Αλ Σάντρ απέρριψε κάθε ανάμειξη από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράν και επανέλαβε ότι οι Αμερικανικές δυνάμεις θα πρέπει να αποχωρήσουν απ' το Ιράκ. Στο μεταξύ τη Πέμπτη, από βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία του Ιράκ σκοτώθηκαν συνολικά 17 άτομα και τραυματίστηκαν 22.

    Εξάλλου στην Ουάσιγκτον, ο υποψήφιος επικεφαλής των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αντιστράτηγος Ντάγκλας Λούτ, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν η τρέχουσα αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ θα επιφέρει αποτελέσματα.

    Σε ακροάσεις στη Γερουσία για την επικύρωση του διορισμού του, ο αντιστράτηγος Λούτ επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα στο Ιράκ είναι ανάμεικτα και εξέφρασε ανησυχία ότι η αύξηση του αριθμού των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ θα επιφέρει μόνο προσωρινά αποτελέσματα αν δεν υπάρξουν μεγαλύτερες προσπάθειες και από μέρους της Ιρακινής κυβέρνησης. Ο κ. Λούτ δήλωσε στους Γερουσιαστές ότι η πολιτική συμφιλίωση αποτελεί την μόνη λύση για το Ιράκ και σημείωσε τους ενδοιασμούς του για την ικανότητα της Ιρακινής κυβέρνησης να ελέγξει την κατάσταση στη χώρα.

    [03] Άνησυχία Μπαν Κι Μούν για νέα σχόλια Αχμαντινετζάντ

    08-06-2007

    Ο γ.γ. των ΗΕ, Μπαν Κι Μούν, εξέφρασε ανησυχία για τα σχόλια του προέδρου του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, αυτή την εβδομάδα. Ανακοινωθέν του γραφείου του γ.γ. εκφράζει σοκ και αγανάκτηση για τα σχόλια του κ. Αχμαντινετζάντ και δηλώνει ότι το Ισραήλ έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλα τα άλλα μέλη του ΟΗΕ.

    Ο κ. Αχμαντινετζάντ είχε δηλώσει στις αρχές της εβδομάδας ότι οι Λιβανέζοι και οι Παλαιστίνιοι έχουν πατήσει 'το κουμπί της αντίστροφης μέτρησης' για την καταστροφή του Εβραϊκού κράτους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    [04] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις του στρατού του Λιβάνου με εξτρεμιστές

    08-06-2007

    Στο Λίβανο, ένα στρατιώτης σκοτώθηκε τη Πέμπτη σε συγκρούσεις με εξτρεμιστές της Φατάχ Αλ Ισλάμ που κρύβονται σε Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Τρίπολη. Πάνω από 100 άτομα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτών, εξτρεμιστών και αμάχων έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που άρχισαν οι εχθροπραξίες στον προσφυγικό καταυλισμό, Ναχρ Αλ Μπαρέντ, πριν τρεις εβδομάδες.

    Επίσης έκρηξη σε εργοστάσιο προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στην Χριστιανική συνοικία της Βηρυτού την Πέμπτη το βράδυ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν τουλάχιστον τρία άλλα.

    [05] Η Αμερικανική Βουλή ενέκρινε άρση περιορισμών στις έρευνες με εμβυικά κύτταρα

    08-06-2007

    Η Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών στην έρευνα με πρωτογενή εμβρυϊκά κύτταρα. Αλλά ο πρόεδρος Μπούς έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο. Με 247 ψήφους έναντι 176 η Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο που είχε ήδη ψηφιστεί απ' την Γερουσία τον Απρίλιο. Όμως δεν κατορθώθηκε έγκριση με τα δύο-τρίτα των μελών του Κογκρέσου που απαιτείται για να υπερκεραστεί το προεδρικό βέτο.

    Σχολιάζοντας την ψήφο ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπούς θα ασκήσει βέτο γιατί το εν λόγω νομοσχέδιο αναγκάζει τους Αμερικανούς φορολογούμενους να χρηματοδοτήσουν την εσκεμμένη καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων. Πάντως τη Τετάρτη επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι βρήκαν τρόπο να μετατρέψουν συνηθισμένα κύτταρα πειραματόζωων σε πρωτογενή κύτταρα.

    [06] Έτοιμο για εκτόξευση το Ατλαντίς

    08-06-2007

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι το διαστημικό λεωφορείο Ατλαντίς είναι έτοιμο για την σημερινή του εκτόξευση απ' το ακρωτήριο Κανάβεραλ στην Φλόριντα. Ο αξιωματούχος της ΝΑΣΑ, Στήβεν Πέϊν, δήλωσε ότι μετά από μήνες σκληρής δουλειάς το Ατλαντίς είναι έτοιμο για διαστημική πτήση.

    Η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου είχε αρχικά προγραμματιστεί τον Μάρτιο, αλλά σφοδρή χαλαζόπτωση προκάλεσε ζημιές στο μονωτικό υλικό της δεξαμενής καυσίμων του Ατλαντίς. Κατά την επικείμενη 11ήμερη διαστημική αποστολή το πλήρωμα του Ατλαντίς θα εγκαταστήσει νέα ηλιακά πλέγματα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

    [07] Γερουσία: Αναβολή λήψης αποφάσεων στο μεταναστευτικό

    08-06-2007

    Στην Αμερικανική Γερουσία δεν κατέστη δυνατόν να διακοπούν οι διαβουλεύσεις και να αρχίσει ψηφοφορία επί νομοσχεδίου μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας, που υποστηρίζεται και από τον πρόεδρο Μπούς. Αυτό σημαίνει επ' αόριστον αναβολή λήψης απόφασης επί του μέτρου. Το νομοσχέδιο προέβλεπε την νομιμοποίηση εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών στις ΗΠΑ και αύξηση των μέτρων ασφάλειας στα σύνορα της χώρας.

    Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Χάρρυ Ρήντ, δήλωσε ότι τυχόν αποτυχία έγκρισης του μέτρου θα σημάνει το τέλος οποιασδήποτε προσπάθειας δρομολόγησης μεταρρυθμίσεων στο μεταναστευτικό επί προεδρίας Μπούς.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 June 2007 - 1:18:48 UTC