Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-29

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νίκη του Καντίμα στις Ισραηλινές εκλογές
  • [02] Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία να εξετάσει καταγγελίες για διαρροή απορρήτων πληροφοριών
  • [03] Σημειώνεται πρόοδος με την ανακοίνωση του Σ.Α. για το Ιράν
  • [04] Αναβάλεται η συζήτηση για τη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ
  • [05] Κην: Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι η παράνομη εισαγωγή πυρηνικών
  • [06] Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους της Γαλλίας
  • [07] Συγκρούσεις κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τουρκία
  • [08] Εγκρίθηκε το υπουργικό συμβούλιο της Χαμάς
  • [09] Προτάσεις για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

  • [01] Νίκη του Καντίμα στις Ισραηλινές εκλογές

    29-03-2006

    Ο Εχούντ Ολμέρτ με τη συζυγό του Αλίζα

    Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, διακήρυξε την νίκη του κόμματός του Καντίμα στις εκλογές της Τρίτης, οι οποίες θεωρούνται δημοψήφισμα για τα σχέδιά του για την διάλυση ορισμένων εβραϊκών οικισμών και την απόσυρση των ισραηλινών από τμήματα της Δυτικής Όχθης.

    Επίσημα αποτελέσματα από όλα σχεδόν τα εκλογικά κέντρα δείχνουν το κεντρώο κόμμα Καντίμα να κερδίζει περίπου 28 έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ, απ' ότι φαίνεται αρκετές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Στην επινίκια ομιλία του, ο κ. Ολμέρτ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσει να οριοθετήσει τα μόνιμα σύνορα του Ισραήλ, στην καλύτερη περίπτωση, μέσω συνομιλιών με τους Παλαιστίνιους. Είπε επίσης ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει ορισμένα τμήματα του Ισραήλ στα πλαίσια εξεύρεσης μιας συμβιβαστικής λύσης με τους Παλαιστινίους. Όμως προειδοποίησε ότι το Ισραήλ θα αναλάβει μονομερή δράση αν οι Παλαιστίνιοι δεν επιδείξουν συμβιβαστική διάθεση σύντομα.

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Ισμαήλ Χανίγιε, που πρόσκειται στην Χαμάς, απέρριψε την Τρίτη το σχέδιο του κ. Ολμέρτ για την οριοθέτηση των συνόρων.

    [02] Οι ΗΠΑ ζητούν από τη Ρωσία να εξετάσει καταγγελίες για διαρροή απορρήτων πληροφοριών

    29-03-2006

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' τη Ρωσία να διερευνήσει σοβαρά καταγγελίες ότι το 2003 η Μόσχα είχε χορηγήσει σε ιρακινούς ηγέτες απόρρητες πληροφορίες αναφορικά με αμερικανικά στρατιωτικά σχέδια. Η κ. Ράις δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας τη Τρίτη ότι οι πληροφορίες αυτές έθεσαν σε κίνδυνο τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράκ.

    Στη Μόσχα τη Τρίτη, ο Ρώσος υπουργός άμυνας, Σεργκέι Ιβανώφ, χαρακτήρισε τις καταγγελίες 'ανοησίες'. Έκθεση του Πενταγώνου την περασμένη εβδομάδα φέρει δύο Ιρακινούς να δηλώνουν ότι Ρώσοι αξιωματούχοι είχαν χορηγήσει στην κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσεΐν πληροφορίες αναφορικά με τις κινήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, κατά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ το 2003.

    Το Πεντάγωνο δηλώνει ότι ορισμένες απ' τις πληροφορίες αυτές ήταν σωστές, αλλά ορισμένες άλλες δεν ήταν σωστές και ενδεχομένως να είχαν μπερδέψει τους Ιρακινούς. Από τη πλευρά του ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πόσο αξιόπιστες είναι οι εν λόγω Ιρακινές πληροφορίες.

    [03] Σημειώνεται πρόοδος με την ανακοίνωση του Σ.Α. για το Ιράν

    29-03-2006

    Τζων Μπόλτον

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Τζον Μπόλτον, δήλωσε ότι τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας πλησιάζουν στην επίτευξη συμφωνίας αναφορικά με ανακοινωθέν για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Ο κ. Μπόλτον δήλωσε ότι διπλωμάτες απ' τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Κίνα και τη Ρωσία συμφώνησαν, κατά τις διαβουλεύσεις της Τρίτης, στο μεγαλύτερο μέρος του ανακοινωθέντος, που ζητά απ' τη Τεχεράνη να διακόψει τις δραστηριότητες της εμπλουτισμού ουρανίου. Τώρα, δήλωσε ο κ. Μπόλτον, θα πρέπει να διευθετηθούν ορισμένες λεπτομέρειες. Από τη πλευρά του, ο πρέσβης της Βρετανίας στα ΗΕ, Εμίρ Τζόουνς-Πάρρυ, δήλωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξει ψηφοφορία για το θέμα σήμερα, αν τελικά το κείμενο του ανακοινωθέντος γίνει αποδεκτό από τη Ρωσία και τη Κίνα.

    [04] Αναβάλεται η συζήτηση για τη μεταναστευτική νομοθεσία των ΗΠΑ

    29-03-2006

    Η αμερικανική γερουσία ανέβαλε τις διαβουλεύσεις της σχετικά με ευρείας κλίμακας μεταρρυθμίσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας, καθώς χιλιάδες μαθητές λυκείων στις ΗΠΑ δεν πήγαν στις τάξεις τους για να διαδηλώσουν κατά νομοσχεδίου που προβλέπει την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων κατά των παράνομων μεταναστών. Όπως αναμένεται, η ολομέλεια του σώματος θα υιοθετήσει μέτρο που ενεκρίθη την Δευτέρα από την επιτροπή νομικών υποθέσεων της γερουσίας, το οποίο προβλέπει την δημιουργία προγράμματος προσωρινής εργασίας ξένων υπηκόων και που δίνει την δυνατότητα σε ορισμένους από αυτούς να πάρουν τελικά την αμερικανική υπηκοότητα.

    Η συζήτηση για την μεταναστευτική νομοθεσία έχει φέρει αντιμέτωπους τους συντηρητικούς Αμερικανούς, που υποστηρίζουν σκληρότερη αντιμετώπιση των 11 εκατομμυρίων παράνομων μεταναστών, με τα ρεπουμπλικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα, που στηρίζονται στους παράνομους ξένους εργάτες.

    [05] Κην: Η κύρια απειλή που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ είναι η παράνομη εισαγωγή πυρηνικών

    29-03-2006

    Τόμας Κήν

    Ο επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής που διερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατά των ΗΠΑ, Τόμας Κήν, δήλωσε ότι πρέπει να καταβληθούν εντονότερες προσπάθειες για να αποτραπεί το ενδεχόμενο παράνομης εισαγωγής πυρηνικών υλικών στις ΗΠΑ. Ο κ. Κην δήλωσε στα μέλη της αμερικανικής γερουσίας στην Ουάσινγκτον την Τρίτη, ότι η κύρια απειλή που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η παράνομη εισαγωγή πυρηνικών και ότι το κογκρέσο και ο πρόεδρος Μπους πρέπει να συμπεριλάβουν το θέμα αυτό στις προτεραιότητες τους.

    Η κατάθεσή του κ. Κην ακολουθεί έκθεση αρμόδιου οργάνου του κογκρέσου, που αναφέρει ότι, στα πλαίσια πειράματος, ομοσπονδιακοί πράκτορες κατάφεραν να εισάγουν στις ΗΠΑ αρκετό ραδιενεργό υλικό για την κατασκευή δύο 'βρώμικων' βομβών. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, φρουροί στα σύνορα με τον Καναδά και το Μεξικό εντόπισαν μεν τα ραδιενεργά υλικά, όμως δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν ότι οι πράκτορες χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα για την μεταφορά τους.

    [06] Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους της Γαλλίας

    29-03-2006

    Στη Γαλλία, πάνω από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συμμετείχαν σε συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις τη Τρίτη, στα πλαίσια 24ωρης γενικής απεργίας κατά νέου νόμου που διευκολύνει τις απολύσεις νεαρών εργαζομένων. Γενικά οι διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά η αστυνομία του Παρισιού χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού όταν ορισμένοι διαδηλωτές άρχισαν να πετούν πέτρες και μπουκάλια. Επίσης συνελήφθησαν πάνω από 500 άτομα. Λόγω της απεργίας δεν λειτούργησαν ταχυδρομεία, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες, ενώ πολλές σχολικές αίθουσες έμειναν άδειες. Επίσης δεν άνοιξε ο Πύργος του Άιφελ και σημειώθηκαν καθυστερήσεις στα δρομολόγια τραίνων αεροσκαφών και του μετρό.

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν προσφέρθηκε και πάλι να συναντηθεί με ηγέτες των φοιτητικών και εργατικών οργανώσεων, όμως εκείνοι απάντησαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν τίποτε άλλο, παρά μόνο την απόσυρση του επίμαχου νομοσχεδίου. Πάντως η πρώτη ένδειξη διαφωνιών στους κόλπους της Γαλλικής κυβέρνησης διαφάνηκε, όταν ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζί, πρότεινε την προσωρινή απόσυρση του νομοσχεδίου, ώστε να προλειανθεί το έδαφος για την πραγματοποίηση συνομιλιών.

    [07] Συγκρούσεις κούρδων διαδηλωτών και αστυνομίας στην Τουρκία

    29-03-2006

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν την Τρίτη μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και της αστυνομίας στην νότιο-ανατολική Τουρκία, μετά την κηδεία Κούρδων ανταρτών. Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, ενώ πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι διαδηλωτές εξαπέλυσαν βόμβες μολότωφ κατά των τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας, και η αστυνομία απάντησε με την ρήψη δακρυγόνων. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, μετά την κηδεία 14 μελών του Πεκακά που σκοτώθηκαν από τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας την περασμένη εβδομάδα.

    [08] Εγκρίθηκε το υπουργικό συμβούλιο της Χαμάς

    29-03-2006

    Ισμαήλ Χανίγιε

    Η Παλαιστινιακή βουλή ενέκρινε την κυβέρνηση που πρότεινε η Χαμάς ανοίγοντας το δρόμο στην μουσουλμανική εξτρεμιστική οργάνωση να αναλάβει την εξουσία. Οι νομοθέτες ενέκριναν τη Τρίτη το υπουργικό συμβούλιο μία μέρα μετά τη παρουσίαση του από το εκτελώντα χρέη πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγιε. Η έγκριση ήταν αναμενόμενη αφού η Χαμάς διατηρεί τη πλειοψηφία στη Βουλή.

    Τη Δευτέρα ο κύριος Χανίγιε ζήτησε από το κουαρτέτο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, της ΕΕ, της Ρωσίας και τα ΗΕ, να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή, αλλά πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν πρόκειται να αφοπλιστεί, ή να αναγνωρίσει το Ισραήλ.

    [09] Προτάσεις για την αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    29-03-2006

    Σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενόψει της νέας συνταγματικής αναθεώρησης κατέθεσε η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας ζητώντας μάλιστα και τη γνώμη της κοινής γνώμης.

    Η Κεντρική Ένωση ζητά περισσότερες αρμοδιότητες για την Αυτοδιοίκηση αλλά και περισσότερους πόρους προκειμένου να επιτευχθεί η οικονομική της αυτοτέλεια. Προτείνει παράλληλα μητροπολιτική διακυβέρνηση σε μεγάλους δήμους, όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και επιμένει πως η αυτοδιοίκηση πρέπει, στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας αναθεώρησης, να βρεθεί σε στενή συνάρτηση με την αποκέντρωση στο επίκεντρο μiας συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης.

    Η φορολογική αποκέντρωση με κριτήρια κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης είναι επίσης ένα από τα πάγια αιτήματα των δήμων και κοινοτήτων ενώ επιμένουν ότι ο έλεγχος για τα οικονομικά τους θα πρέπει να ανατεθεί σε μια ανεξάρτητη αρχή που θα διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των αυτοδιοικητικών αρχών για τους αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα μας είναι, σύμφωνα με τη ΚΕΔΚΕ, ένα ιδιαίτερα σημαντικό μέτρο δημοκρατικού χαρακτήρα που θα πρέπει να αποδοθεί με ρητή συνταγματική εξουσιοδότηση, όπως και η εκλογή του Περιφερειάρχη.

    Με τις προτάσεις τις Κεντρικής Ένωσης συμφωνεί η πλειοψηφία των πολιτών, όπως φαίνεται και από δημοσκόπηση που διεξήγαγε πρόσφατα η εταιρεία 'Μέτρον Ανάλυσης'. Σύμφωνα με τις απαντήσεις το70,2% συμφωνεί να αποδωθούν επιπλέον αρμοδιότητες στην Αυτοδιοικήση το 78% να ενισχυθεί με περισσότερα χρήματα ο θεσμός, το 56% να εκλέγεται ο Περιφερειάρχης και όχι να διορίζεται, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα, ενώ το 80,5% πιστεύει ότι πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος και η διαφάνεια στον τρόπο λειτουργίας των δήμων. 'Η προηγούμενη συνταγματική αναθεώρηση, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Παρις Κουκουλόπουλος, επέφερε αρκετές και σημαντικές αλλαγές στο πεδίο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες ωστόσο ελάχιστα αξιοποιήθηκαν κατά την πενταετία που μεσολάβησε. Με τη νέα συνταγματική αναθεώρηση δίνεται η δυνατότητα να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των δήμων του κράτους και της κοινωνίας. Αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε'.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 30 March 2006 - 2:18:14 UTC