Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιρακινοί σιίτες επικρίνουν τις ΗΠΑ για επιχειρήσεις
  • [02] Μπακογιάννη: Δημιουργείται 'νέο μομέντουμ στο Κυπριακό'
  • [03] Νομοσχέδιο δραστικών μεταρρυθμίσεων ενέκρινε η Γερουσία
  • [04] Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού στην Ουκρανία
  • [05] 'Ρωγμές στο Κάστρο' της κυβέρνησης στη Λευκορωσία
  • [06] Απολογία Μουσσάουι
  • [07] Γενική απεργία στη Γαλλία
  • [08] Αναμόρφωση στρατηγικής για το θέμα του Ιράν
  • [09] Διάλογο με τη διεθνή κοινότητα ζητούν οι Παλαιστίνιοι
  • [10] Γενικές εκλογές στο Ισραήλ
  • [11] Η 25η Μαρτίου στη Ουάσιγκτον

  • [01] Ιρακινοί σιίτες επικρίνουν τις ΗΠΑ για επιχειρήσεις

    28-03-2006

    Νεκρώσιμη πομπή των 16 νεκρών

    Στο Ιράκ, Σιίτες πολιτικοί επέκριναν τις ΗΠΑ για κοινή Αμερικανο-Ιρακινή επιχείρηση στη Βαγδάτη την Κυριακή που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 16 άτομα. Οι Σιίτες κατηγόρησαν τις αμερικανικές δυνάμεις ότι επιτέθηκαν εναντίον τεμένους Σιιτών κοντά στην συνοικία Σαντρ Σίτυ της ιρακινής πρωτεύουσας και σκότωσαν άοπλους προσκυνητές.

    Επίσης ο πρόεδρος του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, που είναι Κούρδος, ζήτησε διερεύνηση του θέματος. Αλλά εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι Ιρακινές δυνάμεις, που συνεργάζονταν με τους Αμερικανούς, τους δήλωσαν ότι δεν επρόκειτο για τέμενος. Οι συμμαχικές δυνάμεις δήλωσαν ότι ιρακινές ειδικές δυνάμεις σε συνεργασία με αμερικανούς συμβούλους σκότωσαν αντάρτες και απελευθέρωσαν έναν Ιρακινό όμηρο.

    Επίσης χθες ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε 40 ιρακινούς σε κοινή Αμερικανο-ιρακινή βάση βόρεια της Βαγδάτης.

    [02] Μπακογιάννη: Δημιουργείται 'νέο μομέντουμ στο Κυπριακό'

    28-03-2006

    Μετά από συνομιλίες που είχε στη Νέα Υόρκη με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφφι Αννάν, η υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δημιουργείται τώρα 'νέο μομέντουμ στο Κυπριακό'. Αρχίζουν τώρα νέες προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες συνομιλίες του προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου με το γενικό γραμματέα.

    Αυτές οι προσπάθειες, επεσήμανε η Ελληνίδα υπουργός Eξωτερικών, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια σωστά προετοιμασμένη, όπως είπε χαρακτηριστικά, πρωτοβουλία για το Κυπριακό. Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε επίσης ότι οι συνομιλίες της με τον κ. Αννάν επικεντρώθηκαν επίσης στο θέμα του Κοσυφοπεδίου και το θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    [03] Νομοσχέδιο δραστικών μεταρρυθμίσεων ενέκρινε η Γερουσία

    28-03-2006

    Η επιτροπή δικαστικών υποθέσεων της αμερικανικής γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο δραστικών μεταρρυθμίσεων της μεταναστευτικής νομοθεσίας της χώρας, που δίνει την ευκαιρία σε εκατομμύρια παράνομους μετανάστες να νομιμοποιήσουν την παραμονή τους στις ΗΠΑ και να πάρουν αμερικανική υπηκοότητα. Το σχέδιο υποβάλλεται τώρα στην ολομέλεια της γερουσίας που θα αρχίσει να εξετάζει το θέμα σήμερα. Πάντως διχάζεται η γνώμη του σώματος για το θέμα. Ορισμένοι γερουσιαστές πιστεύουν ότι το πρόγραμμα χορήγησης προσωρινής άδειας εργασίας σε παράνομους μετανάστες αποτελεί αμνηστία.

    Σε ομιλία του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει σχέδιο που θα χορηγεί αμνηστία σε μετανάστες που εργάζονται στις ΗΠΑ παράνομα. Ζήτησε όμως τη δημιουργία προγράμματος που θα επιτρέπει να αλλοδαπούς εργάτες να μπουν στην χώρα νόμιμα για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

    [04] Διαβουλεύσεις για κυβέρνηση συνασπισμού στην Ουκρανία

    28-03-2006

    Τα πρώτα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ουκρανία δείχνουν ότι προηγείται ο φιλο-ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς. Ενώ έχει καταμετρηθεί το 50% των ψήφων, το κόμμα του φέρεται να έχει εξασφαλίσει το 27% των ψήφων. Ένας φιλελεύθερος συνασπισμός του οποίου ηγείται η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο πήρε το 23% των ψήφων, ενώ το κόμμα του προέδρου Βίκτωρ Γιούσενκο, έλαβε μόνο το 16% των ψήφων. Ο κ. Γιανούκοβιτς προσπαθεί να δημιουργήσει συνασπισμό με το κυβερνών κόμμα, όμως ο κ. Γιούσενκο ζήτησε από συνεργάτες τους να προσπαθήσουν να επιτύχουν συνασπισμό με το κόμμα της κας Τιμοσένκο.

    Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, οι εκλογές στην Ουκρανία ήταν ελεύθερες και δίκαιες. Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκότ Μακλέλλαν εξήρε τις εκλογές αυτές και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συνεργαστούν με την νέα κυβέρνηση της χώρας, όταν αυτή σχηματιστεί.

    [05] 'Ρωγμές στο Κάστρο' της κυβέρνησης στη Λευκορωσία

    28-03-2006

    Αλεξάντερ Μιλίνκιεβιτς

    Στη Λευκορωσία, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Αλεξάντερ Μιλίνκιεβιτς δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου, Αλεξάντερ Λουκασένκο, προκάλεσαν 'ρωγμές στο Κάστρο' της κυβέρνησης Λουκασένκο, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μιλίνκιεβιτς δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα υπάρξει και νέος γύρος κινητοποιήσεων στο μέλλον. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση Λουκασένκο έχει επιβάλλει μορατόριουμ πληροφοριών, αλλά επεσήμανε ότι στόχος της αντιπολίτευσης είναι να πληροφορήσει το λαό.

    Στο μεταξύ τη Δευτέρα άρχισαν οι δίκες ακτιβιστών της αντιπολίτευσης, που είχαν συλληφθεί όταν η αστυνομία διέλυσε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο το Σάββατο. Τουλάχιστον 100 άτομα συνελήφθησαν και εναντίον ορισμένων επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης μέχρι και 15 ημερών, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην πρέσβη της Πολωνίας στη Λευκορωσία, Μαριούζ Μασκίεβιτς. Πολωνοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι υπέστη ξυλοδαρμούς.

    [06] Απολογία Μουσσάουι

    28-03-2006

    O πράκτορας της αλ Κάιντα, Zαχαρίας Μουσσάουι, δήλωσε ότι μαζί με τον βομβιστή Ρίτσαρντ Ρηντ επρόκειτο να καταλάβουν αεροπλάνο και να το ρίξουν στο Λευκό Οίκο στα πλαίσια των τρομοκρατικών επιθέσεων της ενδέκατης Σεπτεμβρίου. Απολογούμενος κατά την διάρκεια της δίκης του ο Μουσσάουι δήλωσε ότι ήξερε για την επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, αλλά δεν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες. Ο τριαντατετράχρονος Μουσσάουι παραδέχτηκε επίσης ότι είπε ψέματα σε πράκτορες όταν συνελήφθη τον Αύγουστο του 2001 για να μη διαταραχθούν οι επιθέσεις της ενδέκατης Σεπτεμβρίου.

    Η ομολογία αυτή του Μουσσάουι έρχεται σε αντίθεση με προγενέστερους ισχυρισμούς ότι δεν συμμετείχε στην συνομωσία για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Οι ένορκοι θα αποφασίσουν αν ο Μουσσάουι, που είναι το μοναδικό άτομο στις ΗΠΑ που κατηγορείται σε σχέση με τις επιθέσεις, θα πρέπει να επιβληθεί η θανατική ποινή, ή να καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

    [07] Γενική απεργία στη Γαλλία

    28-03-2006

    Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν ζήτησε νέες συνομιλίες με την ηγεσία των φοιτητικών οργανώσεων και των εργατικών σωματείων, που σχεδιάζουν γενική απεργία την Τρίτη, εξαιτίας του νέου εργατικού νομοσχεδίου. Ο κ. ντε Βιλπέν δήλωσε την Δευτέρα ότι οι δύο πλευρές θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν το επίμαχο νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο είναι ευκολότερη η πρόσληψη και απόλυση νέων εργαζομένων. Οι φοιτητικές οργανώσεις απέρριψαν τις συνομιλίες το Σάββατο.

    Οι ηγέτες των εργατικών συνδικάτων δήλωσαν ότι οι εργαζόμενοι στους κρατικούς σιδηροδρόμους θα πραγματοποιήσουν απεργία από το βράδυ της Δευτέρας, ξεκινώντας την γενική 24άωρη απεργία που όπως αναμένεται θα επεκταθεί την Τρίτη σ' όλη τη χώρα, καθώς και άλλα σωματεία ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν, ενώ σε 135 σημεία της χώρας θα πραγματοποιηθούν πορείες διαμαρτυρίας. Ο κ. ντε Βιλπέν υποστήριξε και πάλι το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι θα μειώσει την ανεργία, ειδικά για τους νέους.

    [08] Αναμόρφωση στρατηγικής για το θέμα του Ιράν

    28-03-2006

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας θα συναντηθούν την Πέμπτη για να συζητήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συμμετάσχει στις συνομιλίες, που θα γίνουν στο Βερολίνο. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι θα προσπαθήσουν να αναμορφώσουν στρατηγική που θα αναγκάσει το Ιράν να σταματήσει τις δραστηριότητές του ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζάκ Στρώ, δήλωσε ότι στόχος δικός του και των ομολόγων του είναι να προσπαθήσουν να προωθήσουν την έκδοση ανακοινωθέντος του Συμβουλίου Ασφαλείας για το θέμα του Ιράν. Η Βρετανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να συμφωνήσουν για το πώς να πιεστεί το Ιράν να σταματήσει τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου και να συμμορφωθεί με τις διεθνείς παραμέτρους. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σων Μακόρμακ, δήλωσε ότι η συνάντηση του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί, ανεξάρτητα αν επιτευχθεί συμφωνία για το κείμενο του ανακοινωθέντος του συμβουλίου ασφαλείας ή όχι.

    [09] Διάλογο με τη διεθνή κοινότητα ζητούν οι Παλαιστίνιοι

    28-03-2006

    Ισμαήλ Χανίγιε

    Ο εντολοδόχος Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγιε, της εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς, ζήτησε την διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησής του και της διεθνούς κοινότητας, με στόχο τον τερματισμό της διένεξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ο κ. Χανίγιε ζήτησε από το λεγόμενο Κουαρτέτο για την Μέση Ανατολή, που αποτελείται από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη, να βοηθήσουν στην επίτευξη ειρήνης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αλλά πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν προτίθεται να αφοπλιστεί και ούτε να αναγνωρίσει το Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Σών Μακόρμακ, απάντησε ότι η Χαμάς πρέπει να αποκηρύξει την βία και να αναγνωρίσει το Ισραήλ, πριν οι ΗΠΑ δεχθούν να λάβουν μέρος σε τέτοιες συνομιλίες.

    Ο κ. Χανίγιε έκανε έκκληση για διάλογο την Δευτέρα, καθώς παρουσίαζε την νέα κυβέρνησή του στο κοινοβούλιο, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να δώσει τέλος στην ισραηλινή κατοχή, να εξαλείψει τους εβραϊκούς οικισμούς στα κατεχόμενα εδάφη και να συνεχίσει τον αγώνα για την δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Όπως αναμένεται, η Παλαιστινιακή Βουλή θα εγκρίνει την νέα κυβέρνηση εντός της εβδομάδας.

    [10] Γενικές εκλογές στο Ισραήλ

    28-03-2006

    Εχούντ Ολμέρτ

    Γενικές εκλογές πραγματοποιούνται σήμερα στο Ισραήλ που θεωρούνται ψήφος που θα καθορίσει κατά μεγάλος μέρος τα μελλοντικά σύνορα του Ισραήλ. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις προβλέπουν ότι το κεντρώο κόμμα Καντίμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Εχούντ Ολμέρτ, θα κερδίσει 33 με 35 έδρες στην 120 εδρών Κνεσέτ, αλλά δεν θα μπορέσει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Αναλυτές δηλώνουν ότι ενδεχομένως το κόμμα Καντίμα να αντιμετωπίσει προβλήματα στην προσπάθεια του να πείσει εταίρους του στον κυβερνητικό συνασπισμό να υποστηρίξουν το σχέδιο του κ. Ολμέρτ για την οριοθέτηση των συνόρων του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους μέσα στα επόμενα 4 χρόνια. Ο κ. Ολμέρτ θέλει την απομάκρυνση ορισμένων Εβραϊκών οικισμών απ' τη Δυτική Όχθη ενσωματώνοντας παράλληλα μεγάλους θύλακες εδαφών στο Ισραήλ.

    [11] Η 25η Μαρτίου στη Ουάσιγκτον

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    28-03-2006

    Δημοτικό σχολείο Αλαμπάμας

    Με αισθήματα έντονης εθνικής υπερηφάνειας, η Ελληνική ομογένεια γιόρτασε τα 185 χρόνια της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Ο Πρέσβης της Ελλάδας της Ηνωμένες Πολιτείες κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς παραχώρησε δύο λαμπρές δεξιώσεις, μία για την ομογένεια και μία για παράγοντες του πολιτικού και διπλωματικού κόσμου της Ουάσιγκτον.

    Στην πρώτη δεξίωση, ανήμερα της μεγάλης γιορτής, εκατοντάδες ελληνικές και ελληνο-αμερικανικές οικογένειας, κατέκλυσαν την Πρεσβεία της Ελλάδας για συμμετάσχουν στην εκδήλωση και να ευχηθούν, στον οικοδεσπότη της και μέσω αυτού, στα αδέλφια τους στην Ελλάδα και την Κύπρο, Χρόνια Πολλά και καλά. Πολλοί από τους ομογενείς, είχαν νωρίτερα παρακολουθήσει, 'συν γυναιξί και τέκνοις' πανηγυρική δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας, όπου τον πανηγυρικό της ημέρα εκφώνησε ο κ. Μαλλιάς, ή μια από τις γιορταστικές δοξολογίες που έγιναν στις άλλες τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες της περιοχής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Γεωργίου.

    Ορισμένα από τα παιδάκια που προσήλθαν, από μικρούλια 4-5 χρονών μέχρι γυμνασιόπαιδα, ήτανε ντυμένα με ελληνικές παραδοσιακές στολές, όπως της Αμαλίας και των ευζώνων. Κράταγαν στα χέρια τους μικρές χάρτινες σημαίες της Ελλάδας τις οποίες και κούναγαν κάθε λίγο χαμογελώντας. Αν και δεν μιλούσαν πολύ σε μας τους μεγάλους, εν τούτοις το ντύσιμό τους και το φέρσιμό τους έδειχνε πέρα από κάθε αμφιβολία πόσο περήφανα είναι για την Ελληνική κληρονομιά τους και πόσο χαρούμενα που βρίσκονταν σε ένα τόσο θερμό και φιλόξενο περιβάλλον μαζί με άλλους συνομήλικους με κοινές ρίζες καταγωγής.

    Ο Πρέσβης κ. Μαλλιάς, στην σύντομη ομιλία του τόνισε τις διαχρονικές αξίες της Ελλάδας. Μας θύμισε πως ήταν οι αρχαίοι Έλληνες που πρόσφεραν στην ανθρωπότητα την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Αξιοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Και παρότρυνε μικρούς και μεγάλους να μη λησμονούν τις αξίες αυτές και να τις προασπίζονται πάντα, όπου κι αν ζούνε. Ο κύριος Μαλλιάς τόνισε πως η Πρεσβεία της Ελλάδας δεν είναι το σπίτι του Πρέσβη, αλλά το σπίτι του κάθε Έλληνα και φιλέλληνα της Αμερικής. Οι πόρτες της Πρεσβείας αυτής, συνέχισε, θα είναι πάντα ανοιχτές σε κάθε ελληνικό φορέα, σε κάθε ομογενειακό σύλλογο σε κάθε καθηγητή πανεπιστημίου που θα θέλει να διοργανώσει κάποια εκδήλωση προς όφελος της Ελλάδας. Χειροκροτήθηκε με θέρμη από τους ελληνοαμερικανούς επισκέπτες για τα λόγια του αυτά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει από τότε που πήρε στα χέρια του τα κλειδιά της Ελληνικής Πρεσβείας.

    Η δεύτερη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Μαλλιάς για την 25η Μαρτίου συνέπεσε με την επίσκεψη του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια στη Ουάσιγκτον. Ήτανε μια ευχάριστη σύμπτωση γιατί έδωσε την ευκαιρία στον πολιτικό και διπλωματικό κόσμο της Αμερικανικής πρωτεύουσας, για τον οποία και έγινε η ξέχωρη αυτή δεξίωση, να γνωρίσει από κοντά ένα ακόμα μέλος της Ελληνικής κυβέρνησης, μετά την Υπουργό Εξωτερικών κ. Μπακογιάννη που επισκέφθηκε τη Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα. Στην σύντομη ομιλία του προς τους εκλεκτούς προσκεκλημένους ο κ. Φώλιας υπογράμμισε τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ και ανέπτυξε τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις προσπάθειές της για ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή.

    Αλλά το ασυνήθιστο στην εκδήλωση αυτή ήταν η παρουσία μαθητών και καθηγητών ενός δημοτικού σχολείου του Μπέρμιγχαμ, στην πολιτεία Αλαμπάμα, το οποίο έχει κυριολεκτικά υιοθετήσει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ουάσιγκτον. Από το δημοτικό αυτό σχολείο, αποφοίτησε πριν από αρκετά χρόνια η σημερινή Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, κ. Κοντολίζα Ράης. Οι μαθητές και οι διευθυντές του σχολείου της Αλαμπάμα ταξίδεψαν στη Ουάσιγκτον για να ευχαριστήσουν τον κ. Μαλλιά για μια σειρά βιβλίων που φρόντισε να τους δωριθούν για να διαβάσουν και να μάθουν για την Ελλάδα και τη συμβολή της στον δυτικό πολιτισμό. Το ταξίδι των μικρών αυτών μαύρων νέων Φιλελλήνων από την καρδιά του Αμερικανικού Νότου στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών και η συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις της ομογένειας για την 25η Μαρτίου, δείχνουν την ακτινοβολία που εξακολουθεί να έχει μέχρι σήμερα στον κόσμο το αρχαίο ελληνικό μεγαλείο.

    Όμως οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν ξεκίνησαν από την Πρεσβεία της Ελλάδας. Άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στο Λευκό Οίκο, όπου ο Πρόεδρος Μπους παρέδωσε στον πνευματικό ηγέτη της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο και σε αντιπροσωπεία παραγόντων της ομογένειας και αξιωματούχων από την Ελλάδα, το προεδρικό διάγγελμα με το οποίο κήρυξε την 25η Μαρτίου Ημέρα Εθνικού Εορτασμού της Ελληνικής Εθνικής Επετείου. Δύο μέρες αργότερα οι Έλληνες της Βαλτιμόρης διοργάνωσαν μια λαμπρή παρέλαση για την 25η Μαρτίου στην οποία πήραν μέρος ομογενειακές οργανώσεις και σχολεία από τις ανατολικές πολιτείες Μαίρυλαντ, Βιρτζίνια, Νέα Υερσέη, Ντελαγουέαρ, Πενσυλβάνια καθώς και από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, τη Ουάσιγκτον.

    Η τελετή στον Λευκό Οίκο και η Παρέλαση στη Βαλτιμόρη είναι και το θέμα του τηλεοπτικού μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' που θα προβληθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο πρόγραμμα 'Επτά-Δέκα' του ΡΙΚ-1, του πρώτου καναλιού της Κυπριακής τηλεόρασης, και το ερχόμενο Σάββατο στην εκπομπή 'Πέρα από τον Ορίζοντα' του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το κείμενο και το βίντεο του 'Ρεπορτάζ από τη Ουάσιγκτον' θα καταχωρηθεί στην ιστοσελίδα μας την Πέμπτη, παραμονή της πρώτης του προβολής. Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο στη Νέα Υόρκη και την ερχόμενη εβδομάδα στο Αμερικανικό Κογκρέσο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 29 March 2006 - 2:18:15 UTC