Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-16

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενίσχυση των ευρωπαίων καταναλωτών επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [02] Γούλφενσον: 'Δεν μπορεί να επικρατήσει ειρήνη με ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν'
  • [03] Συμφωνία Λιβύης- Γαλλίας για την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας
  • [04] Συνεδριάζει για πρώτη φορά το Ιρακινό κοινοβούλιο
  • [05] Στην Αυστραλία η Κ. Ράις
  • [06] Διακομματική επιτροπή διερευνά την κατάσταση στο Ιράκ
  • [07] Στο πατρικό του σπίτι θα ταφεί ο Μιλόσεβιτς
  • [08] Ιδρύεται νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
  • [09] Η ΑΧΕΠΑ τιμά 2 γίγαντες του Κογκρέσου

  • [01] Ενίσχυση των ευρωπαίων καταναλωτών επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    16-03-2006

    Ο ρόλος των ευρωπαίων καταναλωτών πρέπει να ενισχυθεί. Πρέπει να αυξηθεί η ενημέρωσή και η εκπαίδευσή τους και να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα στηρίζει την προστασία τους και θα σέβεται τα δικαιώματά τους. Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή 2006 .

    Ο αρμόδιος επίτροπος για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή κ. Μάρκος Κυπριανού στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι 'υπάρχουν σήμερα 450 εκατομμύρια καταναλωτές στην Ευρώπη και τα χρήματα που δαπανούν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό του ΑΕΠ της ευρωπαϊκής κοινότητας. Είναι έτσι το επίκεντρο της οικονομικής μεγέθυνσης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Όμως παρατηρείται ένα αρνητικό φαινόμενο, που είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις περιπτώσεις διασυνοριακών συναλλαγών'. 'Θεωρώ τον ευρωπαίο καταναλωτή σαν συντελεστή με ηγετικό ρόλο στην ενιαία αγορά της κοινότητας και όχι σαν παθητικό παρατηρητή των δυνάμεων της αγοράς. Γι αυτό θα εργασθούμε για να εξασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές γνωρίζουν τα δικαιώματα τους και μπορούν να τα προασπίσουν' είπε ο κ. Κυπριανού.

    Η Επιτροπή έχει τα τελευταία 15 χρόνια θεσπίσει πολλές οδηγίες για την ασφάλεια των προϊόντων και ιδιαίτερα για ουσίες σε προϊόντα και παιχνίδια που απευθύνονται σε παιδιά , ενώ τελευταία εφαρμόζεται ευρύτατα η οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και τις διασυνοριακές απάτες.

    Κάθε καταναλωτής, τονίζει η σχετική ανακοίνωση, μπορεί να υποβάλλει καταγγελία για μια εταιρία ή έναν έμπορο σε άλλο κράτος μέλος αν απευθυνθεί στο δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Καταναλωτή, 24 στο αριθμό, που παρέχουν βοήθεια και σε περιπτώσεις αγορών σε διαφορετική χώρα, είτε μέσω του διαδικτύου, είτε του εθνικού οργανισμού προστασίας καταναλωτή.

    [02] Γούλφενσον: 'Δεν μπορεί να επικρατήσει ειρήνη με ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν'

    16-03-2006

    Τζέιμς Γούλφενσον

    O ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζέιμς Γούλφενσον δήλωσε ότι οι χώρες της Δύσης πρέπει να βρουν ένα τρόπο να παρακάμψουν την εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς για να βοηθήσουν εκατομμύρια φτωχών Παλαιστίνιων. Ο κύριος Γούλφενσον δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας την Τετάρτη ότι αν σταματήσει η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας θα βυθιστούν στο χάος, και προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να επικρατήσει ειρήνη με ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιους που λιμοκτονούν.

    Ο ηλικίας 72 χρονών Γούλφενσον επίσης είπε ότι σκέφτεται να παραιτηθεί από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου και πρόσθεσε ότι η εντολή για το τρόπο προσέγγισης του μεσανατολικού είναι ασαφής από μέρους της κυβέρνησης Μπους μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς τον Ιανουάριο. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Αντάμ Ερελί, επαίνεσε το έργο του κυρίου Ούλφενσον και δήλωσε ότι ελπίζει να παραμείνει στη θέση του τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο.

    [03] Συμφωνία Λιβύης- Γαλλίας για την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας

    16-03-2006

    Η Λιβύη και η Γαλλία συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ειρηνική χρήση πυρηνικής ενέργειας στο χώρο της γεωργίας και της υγείας. Αξιωματούχοι και από τις δύο χώρες παρέστησαν σε τελετή για τη υπογραφή συμφωνίας στην Τρίπολι της Λιβύης. Ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας της Γαλλίας, Αλέν Μπουγκάτ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι η συμφωνία επετεύχθη λόγω της 'θαρραλέας', όπως την χαρακτήρισε, απόφασης της Λιβύης, το 2003, να εγκαταλείψει τα όπλα μαζικής καταστροφής.Ο κύριος Μπουγκάτ πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί παράδειγμα και για άλλες χώρες.

    Αξιωματούχοι της Λιβύης δήλωσαν ότι η συμφωνία στέλνει μήνυμα σ' ολόκληρο το κόσμο ότι η Λιβύη αναπτύσσει πυρηνική τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς.

    [04] Συνεδριάζει για πρώτη φορά το Ιρακινό κοινοβούλιο

    16-03-2006

    Στο Ιράκ, η πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου θα πραγματοποιηθεί σήμερα, παρά το γεγονός ότι η Ιρακινή πολιτική ηγεσία δεν έχει μπορέσει να καταλήξει σε συμφωνία αναφορικά με το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Πάντως ο αμερικανικός στρατός έστειλε άλλους 700 στρατιώτες για την ασφάλεια του κοινοβουλίου και την προστασία Σιιτών προσκυνητών ενόψει της εορτής Αρμπαήν τη Δευτέρα στη Καρμπάλα.

    Στο μεταξύ τη Τετάρτη ο Σαντάμ Χουσεΐν, με επιθετική διάθεση, κατέθεσε για πρώτη φορά στο δικαστήριο απευθύνοντας έκκληση στους Ιρακινούς να σταματήσουν τον εμφύλιο αλληλοσπαραγμό και να πολεμήσουν κατά των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Σαντάμ χαρακτήρισε το δικαστήριο 'κωμωδία' και επέμεινε ότι εξακολουθεί να διατηρεί το Προεδρικό αξίωμα. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις με τον πρόεδρο του δικαστηρίου, που του συνέστησε να σταματήσει να αγορεύει. Η δίκη τελικά διεκόπη και θα συνεχιστεί στις 5 Απριλίου.

    [05] Στην Αυστραλία η Κ. Ράις

    16-03-2006

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στην Αυστραλία όπου τις επόμενες τρεις μέρες θα έχει συνομιλίες, που θα επικεντρωθούν σε διεθνή και περιφερειακά θέματα ασφάλειας. Η κ. Ράις θα συναντηθεί σήμερα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζον Χάουαρντ στο Σύδνευ, τον οποίο θα ευχαριστήσει, μεταξύ άλλων, για την υποστήριξη του προς τις αμερικανικές προσπάθειες στο Ιράκ.

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών θα συναντηθεί επίσης με τον Αυστραλό και τον Ιάπωνα ομόλογο της. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην άνοδο της οικονομικής επιρροής της Κίνας. Η κ. Ράις μετέβη στην Αυστραλία από την Ινδονησία.

    [06] Διακομματική επιτροπή διερευνά την κατάσταση στο Ιράκ

    16-03-2006

    Τζόσεφ Μπάιντεν

    Το αμερικανικό Κογκρέσο διόρισε ειδική διακομματική επιτροπή για να διενεργήσει ανεξάρτητη διερεύνηση της κατάστασης στο Ιράκ. Ο ρεπουμπλικανός βουλευτής, Φράνκ Γούλφ, ανακοίνωσε τη Τετάρτη ότι το Κογκρέσο ζήτησε απ' την 10μελή αυτή επιτροπή να δώσει μια ποιο ξεκάθαρη εικόνα των εξελίξεων στο Ιράκ. Επικεφαλής της επιτροπής θα είναι ο πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέημς Μπέϊκερ και ο πρώην βουλευτής Λη Χάμιλτον, ενώ όλα τα μέλη της επιτροπής είναι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και των δύο κομμάτων.

    Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόσεφ Μπάιντεν, της επιτροπής διεθνών σχέσεων της γερουσίας, δήλωσε ότι η επιτροπή δεν πρόκειται μόνο να εξετάσει την ισχύουσα κατάσταση στο Ιράκ, αλλά θα προτείνει και πιθανές εναλλακτικές λύσεις στην στρατηγική της κυβέρνησης Μπους. Η δημιουργία της ειδικής αυτής επιτροπής πραγματοποιείται ενώ συμπληρώνονται τη Κυριακή τρία χρόνια απ' την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ και ενώ φθίνει συνεχώς η υποστήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς τον πόλεμο.

    [07] Στο πατρικό του σπίτι θα ταφεί ο Μιλόσεβιτς

    16-03-2006

    Η σορός του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μεταφέρθηκε στο Βελιγράδι ενόψει της κηδείας του το Σάββατο στην γενέτειρα του το Ποζάρεβατς. Αξιωματούχοι του Σοσιαλιστικού κόμματος του Μιλόσεβιτς δήλωσαν ότι η σορός θα τεθεί σε δημόσιο προσκύνημα σήμερα στο Βελιγράδι και ότι τελικά ο πρώην ηγέτης της Σερβίας θα ταφεί στο πατρικό του σπίτι. Οι Σερβικές αρχές έχουν αποκλείσει την πιθανότητα επίσημης κηδείας.

    Επίσης τη Τετάρτη Ρώσοι γιατροί εξέτασαν στην Χάγη τα αποτελέσματα της νεκροψίας του Μιλόσεβιτς και επιβεβαίωσαν το συμπέρασμα ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή.

    [08] Ιδρύεται νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    16-03-2006

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα ΗΕ, Τζων Μπόλτον στη Γενική Συνέλευση

    Με 170 ψήφους υπέρ, έναντι 4 κατά και τριών αποχών, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ψήφισε για την ίδρυση νέου Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. ΟΙ ΗΠΑ ήταν μια από τις χώρες που ψηφίσαν κατά μαζί με το Ισραήλ τις νήσους Μάρσαλ και το Παλάου. Η Βενεζουέλα, η Λευκορωσία και το Ιράν απείχαν της ψηφοφορίας. Το νέο συμβούλιο που θα απαρτίζεται από 47 μέλη θα αντικαταστήσει την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία έχει χάσει την αξιοπιστία της και έχει δεχτεί επικρίσεις επειδή επέτρεπε σε χώρες που παραβιάζουν επί χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνουν μέλη. Στόχος του νέου συμβουλίου είναι ο εντοπισμός των χωρών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και η παροχή βοηθείας σε χώρες στη κατάρτιση ανάλογης νομοθεσίας.

    Η κυβέρνηση Μπους αρνήθηκε να υποστηρίξει το νέο συμβούλιο λέγοντας ότι εξακολουθεί να είναι πολύ εύκολο για χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα να γίνουν μέλη.

    [09] Η ΑΧΕΠΑ τιμά 2 γίγαντες του Κογκρέσου

    Γιώργος Μπίστης

    Ουάσιγκτον

    16-03-2006

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η ΑΧΕΠΑ τιμά δύο γίγαντες του Κογκρέσου» - Download

    Δείτε το ρεπορτάζ «Η ΑΧΕΠΑ τιμά δύο γίγαντες του Κογκρέσου»

    Το γυναικείο παράρτημα της ΑΧΕΠΑ, 'Κόρες της Πηνελόπης', απένειμε το φετινό βραβείο του στην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, την οποία θεωρεί πρότυπο και πηγή έμπνευσης για όλες τις Ελληνοαμερικανίδες. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της η κ. Μπακογιάννη αποδέχτηκε τη διάκριση και επαίνεσε την οργάνωση για το έργο της στην προβολή των ελληνικών αξιών. Σε άλλη εκδήλωση, στο 37ο ανά διετία δείπνο της, η ΑΧΕΠΑ τίμησε τους Ελληνοαμερικανούς πολιτικούς Πωλ Σαρμπάνη και Μιχάλη Μπιλιράκη καθώς επίσης και τον Κύπριο φιλάνθρωπο Γιώργο Παρασκευαίδη, που όμως δεν παρέστη και το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ. Στο δείπνο της ΑΧΕΠΑ, στο οποίο τελετάρχης ήταν ο τηλεπαρουσιαστής Τζωρτζ Στεφανόπουλος, είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας 'Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον' της εβδομάδας αυτής.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΕΙΜΕΝΟ

    Με μια λαμπρή τελετή, που διοργάνωσε στη Ουάσιγκτον και στην οποία παραβρέθηκαν κάπου χίλιες εκλεκτές προσωπικότητες της Αμερικανικής κοινωνίας και πολλοί ομογενείς από διάφορα μέρη των ΗΠΑ, η ΑΧΕΠΑ, η μεγαλύτερη Ελληνοαμερικανική οργάνωση, τίμησε δύο από τα πιο άξια παιδιά της, τον Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη από την πολιτεία Μαίρυλαντ και τον Βουλευτή Μιχάλη Μπιλιράκη από την πολιτεία Φλώριδα, που αποσύρονται από τη δημόσια ζωή ύστερα από πολλές δεκαετίες χρήσιμης υπηρεσίας στο Κογκρέσο.

    Ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Κώστας Γιασεμής

    Ο κ. Σαρμπάνης ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και ο κ. Μπιλιράκης στο Ρεπουμπλικανικό. Αλλά η διαφορετική κομματική τοποθέτηση δεν εμπόδισε ποτέ τη συνεργασία τους για την προώθηση θεμάτων του Ελληνισμού στο Κογκρέσο, για το διόρθωμα αδικιών και για την πρόληψη ζημιών. Ο Κώστας Γιασεμής, Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, μας είπε: 'Ο Πωλ προασπίστηκε τον Ελληνισμό και την ΑΧΕΠΑ. Αγωνίστηκε για την έγκριση ή την απόρριψη 75 νομοσχεδίων που επηρέαζαν την Ελλάδα ή την Κύπρο. Το ίδιο έκανε και ο Μιχάλης στη Βουλή. Είναι οι πρωταθλητές μας στο Κογκρέσο'.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος γνωρίζει τον Γερουσιαστή Σαρμπάνη και τον Βουλευτή Μπιλιράκη καλά. Σε συνέντευξη που μας παραχώρησε ο σεβασμιότατος ανέφερε μεταξύ άλλων: 'Η δράση αυτών των ανθρώπων επί τόσα χρόνια είναι τεράστια. Δεν ξέρω όντως πως θα μπορούσε να περιγραφεί χωρίς να τους αδικήσουμε διότι αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά μέρα και νύχτα δεν είχανε ούτε οικογένεια, ούτε τίποτε άλλο, είχανε μόνο το καθήκον το πολιτικό στο οποίο τα εθνικά θέματα και τα θέματα της ομογένειας ήτανε το υπ αριθμόν ένα, θα έλεγα καμιά φορά χωρίς να υπάρχει υπ αριθμόν 2. Δηλαδή ήταν όχι απλώς προτεραιότητες αλλά ήταν προτεραιότητες απολύτου μορφής. Γι αυτό και πράγματι η ομογένεια και γενικότερα το Ελληνικό έθνος και η ορθοδοξία τους χρωστάει πολύ ευγνωμοσύνη'.

    Νίκολας Μπερνς

    Εξ ίσου καλά γνωρίζει τους κυρίους Σαρμπάνη και Μπιλιράκη ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος δούλεψε ιδιαίτερα στενά μαζί τους στα 4 χρόνια που διετέλεσε Πρέσβης στην Ελλάδα. Μας είπε: 'Αφήνουν τεράστιο κενό. Είναι είδωλα της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, εξαίρετοι ηγέτες στο Κογκρέσο και υπόδειγμα δημόσιου λειτουργού. Πιστοί στη χώρα μας, εργάστηκαν για την υλοποίηση μεγαλόπνοων στόχων της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, για καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, για ενδυνάμωση του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα για ειρήνη, δικαιοσύνη και ενότητα στην Κύπρο'.

    Ο Πωλ Σαρμπάνης συμπληρώνει 30 χρόνια στη Γερουσία και ο Μιχάλης Μπιλιράκης 24 χρόνια στη Βουλή. Σε όλο αυτό το διάστημα και οι δυο τους βρίσκονταν σε μια συνεχή κινητικότητα. Πως σκοπεύουν να γεμίσουν τον χρόνο τους όταν επιστρέψουν στην ιδιωτική ζωή; Να τι μας απάντησαν όταν τους εγείραμε το ερώτημα.

    Πωλ Σαρμπάνης

    Πωλ Σαρμπάνης: 'Μερικές δραστηριότητές μου θα ενταθούν τώρα. Θα εργαστώ για να περάσει η Ελληνική κληρονομιά στη νέα γενιά, για να διαδοθούν περισσότερο οι κλασσικές, οι Βυζαντινές και οι σύγχρονες ελληνικές σπουδές στα Αμερικανικά πανεπιστήμια, για να βρεθεί δίκαιη λύση στο Κυπριακό και για να συσφιχθούν πιο πολύ οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ'.

    Μιχάλης Μπιλιράκης

    Μιχάλης Μπιλιράκης: 'Αυτή ήτανε η ζωή μου για 24 χρόνια και τώρα θα αλλάξει. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Θα γυρίσω στη Φλώριδα, αλλά θα συνεχίσω να προωθώ θέματα του Ελληνισμού και των Κυπρίων και θα φροντίζω να διατηρηθούν θεσμοί τους οποίους ξεκίνησα, όπως ο ετήσιος εορτασμός της 25ης Μαρτίου στο Κογκρέσο. Θα βοηθήσω επίσης τον γιο μου και άλλους Ελληνοαμερικανούς νέους να αρχίσουν πολιτικές σταδιοδρομίες'.

    Δύο από τις προσωπικότητες που έπλεξαν το εγκώμιο των συνταξιοδοτούμενων νομοθετών είναι οι πρεσβευτές της Ελλάδας και της Κύπρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς και Ευριπίδης Ευρυβιάδης αντίστοιχα. Είπαν για τους κυρίους Σαρμπάνη και Μπιλιράκη.

    Αλέξανδρος Μαλλιάς

    Αλέξανδρος Μαλλιάς: 'Θα έλεγα είναι δύο βουλευτές, δύο πολιτικοί που έχουνε καταξιώσει τις Ελληνικές αξίες, τις διαχρονικά ισχυρές Ελληνικές αξίες, οι οποίες σήμερα, στον 21ο αιώνα, περισσότερο από ποτέ έχουνε και συμβολισμό και σημασία. Είναι οι αξίες του ήθους και της ηθικής στην πολιτική. Και νομίζω ότι οι αξίες αυτές του κλασσικού Ελληνισμού βρίσκουνε τη μεγαλύτερή τους ένταση μέσα από το έργο των δύο αυτών καταξιωμένων πολιτικών'.

    Ευριπίδης Ευρυβιάδης

    Ευριπίδης Ευρυβιάδης: 'Είναι γίγαντες για την παροικία και για την ίδια την Αμερική διότι έχουν προσφέρει πολλά για δεκαετίες και δεν είναι μόνο στα εθνικά θέματα στα οποία έχουν προσφέρει τόσον ο κ. Σαρμπάνης όσον και ο κ. Μπιλιράκης, αλλά στα κοινά της Αμερικής. Θεωρούνται πρώτα Αμερικανοί αλλά όμως δεν ξέχασαν ποτέ τις ρίζες τους και σίγουρα ποτέ δεν ξεχάσανε την αδικία η οποία έγινε στην Κύπρο'.

    Το κενό που θα αφήσουν ο Γερουσιαστής κ. Σαρμπάνης και ο Βουλευτής κ. Μπιλιράκης πιστεύεται ότι θα είναι δυσαναπλήρωτο. Αλλά όπως επισήμαναν χαριτολογώντας ορισμένοι συνομιλητές μας στην εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ, 'το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά' και αυτό είναι ένα φαινόμενο συνηθισμένο στην πολιτική, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι ο Σαρμπάνης ο νεώτερος, ο Γιάννης, και ο Μπιλιράκης ο νεώτερος, ο Κωνσταντίνος, θα επιχειρήσουν τώρα να ακολουθήσουν τον δρόμο που χάραξαν οι πατεράδες τους στην πολιτική.

    Γιάννης Σαρμπάνης

    Ο Γιάννης Σαρμπάνης είναι υποψήφιος βουλευτής Βαλτιμόρης στην πολιτεία Μαίρυλαντ. Μας είπε: 'Με ταπεινότητα επιχειρώ να ακολουθήσω τα αχνάρια του πατέρα μου, ενός ανθρώπου με τόσο σπουδαίο έργο. Από τη γιαγιά και τον πατέρα μας τα αδέλφια μου κι εγώ μάθαμε να είμαστε περήφανοι για την Ελληνική κληρονομιά μας. Μεγαλώσαμε σε ένα σπίτι πάντα συνδεδεμένο με τη χώρα των προγόνων μας και με τα θέματα Ελλάδας και Κύπρου. Αν εκλεγώ στη Βουλή θα βοηθήσω την ομογένεια και την πολιτεία μου'. Ο γερουσιαστής πατέρας του καμαρώνει κι αυτός από υπερηφάνεια. Όπως μας εξομολογήθηκε μειδιώντας: 'Πιστεύουμε είναι καλό να μείνει ένας Σαρμπάνης στο Κογκρέσο'.

    Κώστας Μπιλιράκης

    Ο Κώστας Μπιλιράκης είναι υποψήφιος βουλευτής στην πολιτεία Φλώριδα. Σε συζήτηση που είχαμε μαζί του, δήλωσε μεταξύ άλλων: 'Θα είναι τιμή να κερδίσω τις εκλογές και να διαδεχτώ τον πατέρα μου. Διεκδικώ τη θέση του στη Βουλή για τους Έλληνες και τους Κυπρίους. Όλοι οι Έλληνες μας βοηθάνε και όλοι μαζί θα κερδίσουμε'. Σε ερώτησή μας τι συγκεκριμένα θα κάνει για τον Ελληνισμό εάν εκλεγεί, ο Κώστας Μπιλιράκης απάντησε: 'Θα βοηθήσουμε την Κύπρο. Θέλω δικαιοσύνη για την Κύπρο και τήρηση του Νόμου. Θα δουλέψω πάρα πολύ σκληρά για το θέμα αυτό γιατί είναι στην καρδιά μου. Επίσης θέλω θρησκευτική ελευθερία για την Κωνσταντινούπολη, όπου βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Θα δουλέψω ακόμα για τη Βόρειο Ήπειρο, για τους Έλληνες που μένουν εκεί, και για το όνομα της Μακεδονίας. Θα βοηθήσω όσο μπορώ τους Έλληνες'.

    Η εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ προς τιμήν του Γερουσιαστή Πωλ Σαρμπάνη και του Βουλευτή Μιχάλη Μπιλιράκη έληξε με την ευχή τα παιδιά των δύο αυτών γιγάντων της πολιτικής να πετύχουν στις προεκλογικές εκστρατείες τους και να τους διαδεχτούν στο Αμερικανικό Κογκρέσο, παίρνοντας αυτοί τώρα στα χέρια τους τη σκυτάλη για την προώθηση του Ελληνισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Εβδομαδιαίο τηλεοπτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης και περιοδικά η δημοσιογράφος Άννα Καραγιαννοπούλου. Η πρώτη προβολή του Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον στην Ελλάδα γίνεται κάθε Σάββατο στη 1:00 το μεσημέρι, στα πλαίσια της εκπομπής Πέρα από τον Ορίζοντα, του Πανελλαδικού τηλεοπτικού δικτύου ΑΛΦΑ. Το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον επαναλαμβάνεται στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του TV ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ, κάθε Δευτέρα στις 9 το βράδυ. Στην Κύπρο, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον φιλοξενείται κάθε Παρασκευή στην εκπομπή Επτά-Δέκα, από 7 μέχρι 10 το πρωί, στο PIK-1, το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Σε ραδιοφωνική εκδοχή, το Ρεπορτάζ από Ουάσιγκτον παρουσιάζουν το Ράδιο ΣΚΑΙ στην Αθήνα, το Ράδιο ΣΙΤΥ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και συνεργαζόμενοι ομογενειακοί σταθμοί στην Αυστραλία και τον Καναδά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 17 March 2006 - 2:18:15 UTC