Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-17

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ράις: Ενδεχομένως χρήσιμες οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν
  • [02] Ιράκ: Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις
  • [03] Τη Δευτέρα η επόμενη συνεδρίαση του ΣΑ για Ιράν
  • [04] Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών
  • [05] Αύριο η κηδεία Μιλόσεβιτς
  • [06] Η Χαμάς θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνη της
  • [07] Αφγανιστάν: Το όπιο χρηματοδοτεί τους Ταλεμπάν

  • [01] Ράις: Ενδεχομένως χρήσιμες οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

    17-03-2006

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι θα ήταν χρήσιμες κάποιες συνομιλίες με το Ιράν για το Ιράκ, αλλά επανέλαβε ότι τέτοιες ενδεχόμενες συνομιλίες δεν θα συμπεριλάμβαναν το θέμα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Σε δηλώσεις της σήμερα απ' την Αυστραλία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, η κ. Ράις επεσήμανε ότι το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν θα πρέπει να επιλυθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ, το οποίο εξετάζει σχέδιο που προτρέπει τη Τεχεράνη να περιορίσει τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

    Ο Λευκός Οίκος δήλωσε τη Πέμπτη ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες της Ουάσιγκτον με το Ιράν θα περιοριστούν μόνο στο θέμα του Ιράκ. Ο σύμβουλος του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλυ, δήλωσε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να εξηγήσουν στην Τεχεράνη τις ανησυχίες τους για το Ιράκ και τις δραστηριότητες του Ιράν στη χώρα αυτή.

    Σε δηλώσεις του και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλλαν, δήλωσε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Ιράκ, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, 'έχει ξεκάθαρη εντολή' να περιορίσει τις συνομιλίες του με Ιρανούς διπλωμάτες μόνο σε θέματα Ιράκ.

    Επίσης τη Πέμπτη ο επικεφαλής του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας του Ιράν, Αλί Λαριτζανί, δήλωσε ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη για συνομιλίες με την Ουάσιγκτον με στόχο την σταθερότητα στο Ιράκ.

    [02] Ιράκ: Νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις

    17-03-2006

    Στο Ιράκ, Αμερικανικές και Ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν πάνω από 30 ύποπτους αντάρτες κατά την πρώτη μέρα νέων βομβαρδισμών στη περιοχή της Σαμάρα, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, που ο αμερικανικός στρατός έχει χαρακτηρίσει σαν τις μεγαλύτερες αεροεπιδρομές απ' την εποχή της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου δήλωσαν ότι κατά τις επιχειρήσεις βρέθηκαν τουλάχιστον 6 κρησφύγετα γεμάτα με όπλα και υλικό για την κατασκευή του πλέον πολύνεκρου όπλου των ανταρτών, των βομβών που τοποθετούνται στο οδόστρωμα.

    Επίσης εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές έθεσαν την στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ιράκ σε άλλο επίπεδο, μιας και οι μισοί περίπου στρατιώτες που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις είναι Ιρακινοί. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες.

    Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων εξετάζει νομοσχέδιο δαπανών ύψους 91ος δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και 68 δισεκατομμυρίων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Πρόκειται για την τελευταία σειράς επιπρόσθετων κονδυλίων που η κυβέρνηση Μπους ζητά απ' το Κογκρέσο για τις στρατιωτικές δαπάνες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το νομοσχέδιο αυτό ανεβάζει τις συνολικές δαπάνες για στρατιωτικές επιχειρήσεις και τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

    [03] Τη Δευτέρα η επόμενη συνεδρίαση του ΣΑ για Ιράν

    17-03-2006

    Τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας των ΗΕ και η Γερμανία συνεδριάζουν την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την άρση του αδιεξόδου αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αμερικανοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες των ΗΕ δήλωσαν ότι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας θα συναντηθούν τη Δευτέρα με στόχο την ολοκλήρωση σχεδίου ψηφίσματος που ζητά απ' το Ιράν να σταματήσει τις δραστηριότητες του εμπλουτισμού ουρανίου.

    Ο πρέσβης της Γαλλίας στα ΗΕ δήλωσε τη Πέμπτη ότι περιορίζονται τα χρονικά περιθώρια για να ληφθεί απόφαση στο Συμβούλιο Ασφάλειας για το θέμα. Είπε επίσης ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για επίτευξη συμφωνίας στην συνεδρίαση της Δευτέρας, αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία.

    [04] Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών

    17-03-2006

    Συνεχίζεται η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών με την Δανία να ανακοινώνει το πρώτο της κρούσμα και το Αφγανιστάν, τη Βιρμανία και τη Μαλαισία να επιβεβαιώνουν νέες εστίες της νόσου. Δανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν τη Πέμπτη ότι νεκρό πουλί νότια της Κοπεγχάγης είχε προσβληθεί από το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, ενώ εργαστήρια των ΗΕ επιβεβαίωσαν το θανατηφόρο στέλεχος σε πουλερικά στο ανατολικό Αφγανιστάν και τη Καμπούλ και σε κοτόπουλα στην κεντρική Βιρμανία.

    Επίσης οι αρχές της Μαλαισίας επιβεβαίωσαν τη Πέμπτη νέα εστία της νόσου στην επαρχία Περάκ, ενώ αξιωματούχοι στην πολιτεία Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας θανατώνουν κοτόπουλα όπου υποπτεύονται γρίπη των πτηνών.

    [05] Αύριο η κηδεία Μιλόσεβιτς

    17-03-2006

    Πάνω από χίλιοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, πέρασαν μπροστά απ' τη σορό του που έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σε μουσείο της κομμουνιστικής περιόδου στο Βελιγράδι. Το γεγονός αυτό προκάλεσε επικρίσεις από μέρους του διευθυντή του μουσείου για την χρήση ενός πολιτιστικού χώρου για πολιτικούς σκοπούς.

    Αξιωματούχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Μιλόσεβιτς δήλωσαν ότι η σορός θα παραμείνει εκεί έως το Σάββατο, οπότε και θα μεταφερθεί στη γενέτειρα του Μιλόσεβιτς, το Ποζάρεβατς για την κηδεία και ταφή του στο πατρικό του σπίτι. Επίσης ανώτερος αξιωματούχος του Σοσιαλιστικού κόμματος δήλωσε ότι η χήρα του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, αναμένεται να επιστρέψει στο Βελιγράδι σήμερα για να παραστεί στην κηδεία.

    [06] Η Χαμάς θα σχηματίσει κυβέρνηση μόνη της

    17-03-2006

    Ο ηγέτης της Χαμάς, Χαλίντ Μασαάλ

    Η μουσουλμανική εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς διέκοψε τις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μιας και δεν μπόρεσε να βρει εταίρους για την σύμπιξη συνασπισμού.

    Αξιωματούχοι της οργάνωσης ανακοίνωσαν ότι η Χαμας πρόκειται να σχηματίσει μόνη της κυβέρνηση και μέσα σε λίγες μέρες θα υποβάλει στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, τον κατάλογο με τα ονόματα του υπουργικού της συμβουλίου.

    Το κόμμα Φατάχ του κυρίου Αμπάς αρνήθηκε να ενώσει τις δυνάμεις του με κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται η Χαμάς, λέγοντας ότι η οργάνωση πρέπει πρώτα να απορρίψει τη βία και να δεχτεί τις ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, ο ανώτερος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σαέμπ Ερεκάτ, ζήτησε από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία να πιέσουν το Ισραήλ να επιστρέψει του 6 εξτρεμιστές που συνέλαβε κατά την έφοδο σε παλαιστινιακή φυλακή στις αρχές της εβδομάδας.

    [07] Αφγανιστάν: Το όπιο χρηματοδοτεί τους Ταλεμπάν

    17-03-2006

    Ανώτερος διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, υποστράτηγος Μπέντζαμιν Φρήκλυ, δήλωσε ότι η βία στη χώρα αυτή συνδέεται με το εμπόριο ναρκωτικών. Οι οργανώσεις διακίνησης οπίου στην επαρχία Χελμάντ, δήλωσε ο υποστράτηγος Φρήκλυ, χρησιμοποιούν τα κέρδη του παράνομου εμπορίου τους για την χρηματοδότηση των Ταλεμπάν, την αγορά όπλων και την στρατολόγηση και εκπαίδευση μαχητών.

    Ο υποστράτηγος Φρήκλυ τόνισε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις οι Ταλεμπάν απειλούν τους αγρότες με θάνατο αν σταματήσουν να καλλιεργούν παπαρούνες οπίου. Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ των βομβιστικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ και φαίνεται πως η τεχνικές και οι τεχνολογία προήλθαν από εκπαιδευτές των ανταρτών στο Ιράκ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 18 March 2006 - 2:18:31 UTC