Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 06-03-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποιημένη η Ε.Ε. με την Ελλάδα
  • [02] Σε σταυροδρόμι βρίσκεται το Ιράκ
  • [03] Σε ύψιστη ετοιμότητα οι Ισραηλινές δυνάμεις
  • [04] Μεγάλη πιθανότητα μετάλλαξης του ιού της γρίπης των πτηνών
  • [05] Στο Βελιγράδι θα ταφεί ο Μιλόσεβιτς
  • [06] Διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας για το Ιράν
  • [07] Περαιτέρω στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις ζητά η Κ. Ράις απ' την Ινδονησία
  • [08] Αφγανιστάν: 12 νεκροί από επιθέσεις Ταλεμπάν στο Κανταχάρ

  • [01] Ικανοποιημένη η Ε.Ε. με την Ελλάδα

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    15-03-2006

    O κ. Αλογοσκούφης

    Η Γιούροστατ, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ο 'μπαμπούλας' για τα κράτη μέλη που παρουσιάζουν προβλήματα με τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, ή τις καταγραφές των δαπανών και των εσόδων τους. Αντίθετα προσφέρεται σε τεχνικό επίπεδο βοήθεια για την εναρμόνιση του τρόπου υπολογισμού τους και πάντα οι συζητήσεις καταλήγουν σε συμφωνία, σχολίαζαν αρμόδιοι στο Λουξεμβούργο, έδρα της Γιούροστατ , μετά την λήξη του Συμβουλίου Εκοφίν στις Βρυξέλλες που ενέκρινε το ελληνικό πρόγραμμα Σταθερότητας 2005- 2008.

    Ο αρμόδιος επίτροπος κ. Αλμούνια που μέχρι σήμερα εξέφραζε μονίμως επιφυλάξεις για τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του υψηλού ελλείμματος εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από την εφαρμογή του ελληνικού προϋπολογισμού 2006 που στοχεύει στη μείωση του ελλείμματος ως το τέλος του έτους, κάτω από το 3%, ρίς πρόσθετα μέτρα.

    Επίσης και μέλη του Γιούρογκρούπ, συνεχάρησαν τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη για την αποτελεσματικότητα των διαρθρωτικών μέτρων που έλαβε 'Δικαιώνουν πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική, και διαπιστώνεται οτι το πρόγραμμα είναι αξιόπιστο καθώς η κυβέρνηση εφάρμοσε πιστά τον προϋπολογισμό του 2005', δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Και ήταν επιλογή της κυβέρνησης η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αύξηση του ΦΠΑ, που αύξησε σημαντικά τα έσοδα ώστε να υπάρχει αυτή η θετική εξέλιξη στην οικονομία.

    Όσο για τις αναφορές ότι εκκρεμούν θέματα σχετικά με τον υπολογισμό των αποθεμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των χρεών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι οποίες αποφάσεις κι αν ληφθούν στους επόμενους δύο μήνες δεν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα από την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού.

    Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά τις διαπραγματεύσεις των ελληνικών υπηρεσιών με τις υπηρεσίες της Γιουροστάτ υπάρχει μια ειδική επιτροπή για νομισματικά και χρηματοοικονομικά στατιστικά θέματα και ισοζύγια πληρωμών, που αποτελείται από εκπροσώπους των εθνικών και ευρωπαϊκών τραπεζών και στατιστικών υπηρεσιών, που γνωμοδοτεί τελικά για όλα αυτά.

    [02] Σε σταυροδρόμι βρίσκεται το Ιράκ

    15-03-2006

    Πήτερ Πέις και Ντόναλντ Ράμσφλεντ

    Σε συνέντευξη τύπου τη Τρίτη στην Ουάσιγκτον από κοινού με τον υπουργό άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφλεντ, ο αρχηγός του μεικτού επιτελείου των Αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πήτερ Πέις, δήλωσε ότι το Ιράκ βρίσκεται σε σταυροδρόμι, με το ένα μονοπάτι να οδηγεί σε εμφύλιο πόλεμο και το άλλο στην ελευθερία και μια δημοκρατική διακυβέρνηση. Ο ιρακινός λαός θέλει να επιλέξει το μονοπάτι που οδηγεί στην ευημερία και την ελευθερία, δήλωσε ο στρατηγός Πέις, ενώ επεσήμανε ότι οι περισσότεροι Ιρακινοί ηγέτες, πολιτικοί και θρησκευτικοί, κάνουν εκκλήσεις για ηρεμία και ενότητα.

    Πάντως, τόσο ο στρατηγός Πέις, όσο και ο κ. Ράμσφελντ δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ανάμειξη της κυβέρνησης του Ιράν στην αποστολή όπλων ή ειδικά εκπαιδευμένων στρατιωτών στο Ιράκ. Η δήλωση αυτή έρχεται σε αντίθεση με πρόσφατους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους.

    Στο μεταξύ, η Ιρακινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα έχουν βρεθεί πάνω από 80 πτώματα μέσα και γύρω απ' τη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένων και 29 πτωμάτων σε ομαδικό τάφο σε συνοικία Σιιτών.

    [03] Σε ύψιστη ετοιμότητα οι Ισραηλινές δυνάμεις

    15-03-2006

    Ισραηλινοί στρατιώτες με Παλαιστήνιους κρατούμενους στην Ιεριχώ

    Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας έχουν τεθεί οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας, λόγω απειλών από τους Παλαιστίνιους για αντίποινα μετά την έφοδο των Ισραηλινών σε φυλακή της Δυτικής Όχθης, τη Τρίτη.

    Οι Ισραηλινοί πραγματοποίησαν την έφοδο μετά από 10ωρη πολιορκία των φυλακών στην Ιεριχώ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ο Αχμέντ Σααντάτ, που το Ισραήλ κατηγορεί για την δολοφονία το 2001, του Ισραηλινού υπουργού τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί.

    Επίσης οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 4 άλλους Παλαιστίνιους που καταζητούνταν για τον θάνατο του Ζεεβί, ενώ τουλάχιστον 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά την έφοδο.

    Σε αντίποινα ένοπλοι Παλαιστίνιοι απήγαγαν τουλάχιστον 7 ξένους στην Δυτική Όχθη και τη Γάζα. Τα ΗΕ δηλώνουν ότι πολλοί απ' αυτούς αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, συμπεριλαμβανομένων και δύο Γαλλίδων, όπως επιβεβαίωσαν Γάλλοι αξιωματούχοι.

    [04] Μεγάλη πιθανότητα μετάλλαξης του ιού της γρίπης των πτηνών

    15-03-2006

    Ρόμπερτ Γουέμπστερ

    Ο αμερικανός επιστήμονας που ανακάλυψε την σχέση μεταξύ της γρίπης των πτηνών και της κοινής γρίπης στους ανθρώπους, δηλώνει τώρα ότι υπάρχει μια πιθανότητα 50% ο ιός της γρίπης των πτηνών να μπορέσει να μεταλλαχθεί με τρόπο που να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Γουέμπστερ του νοσοκομείου St Jude στο Μέμφις του Τενεσύ, δήλωσε τη Τρίτη ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο ότι ο μισός πληθυσμός θα πεθάνει από την γρίπη των πτηνών.

    Μάλιστα ο καθηγητής Γουέμπστερ γνωστοποίησε ότι ο ίδιος έχει αποθηκεύσει στο σπίτι του τρόφιμα και νερό για τρεις μήνες σε περίπτωση που ξεσπάσει μια τέτοια επιδημία. Μέχρι στιγμής οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί από την γρίπη των πτηνών μέσω επαφής με άρρωστα πουλερικά. Αλλά πολλοί επιστήμονες ανησυχούν ότι ο ιός Η5Ν1 θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε μορφή που θα μεταδιδόταν εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Πάντως πολλοί επιστήμονες θεωρούν υπερβολικά τα προγνωστικά του καθηγητή Γουέμπστερ για θανάτους από την γρίπη των πτηνών, ενώ υπάρχουν και άλλοι που δηλώνουν ότι το ιικό στέλεχος Η5Ν1 μπορεί να μην μεταλλαχθεί ποτέ.

    [05] Στο Βελιγράδι θα ταφεί ο Μιλόσεβιτς

    15-03-2006

    Ο γιός του Μιλόσεβιτς, Μάρκο

    Ο δικηγόρος της οικογένειας Μιλόσεβιτς δήλωσε ότι ο εκλιπών, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, θα ταφεί στο Βελιγράδι. Σύμφωνα πάντα με τον δικηγόρο, η σορός του Μιλόσεβιτς θα μεταφερθεί σήμερα στη Σερβική πρωτεύουσα απ' το νεκροτομείο του αεροδρομίου του Άμστερνταμ. Πάντως δεν ξεκαθάρισε που ή πότε θα γίνει η κηδεία του.

    Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, έχει ήδη απορρίψει την πιθανότητα επίσημης κηδείας. Νωρίτερα τη Τρίτη, ο γιος του Μιλόσεβιτς, Μάρκο, κατηγόρησε τις Σερβικές αρχές για προσπάθειες να παρεμποδιστεί η κηδεία στο Βελιγράδι και δήλωσε ότι ο δήμαρχος της Μόσχας έχει συμφωνήσει να γίνει η κηδεία του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εκεί.

    Επίσης δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν η χήρα του Μιλόσεβιτς, Μίρα Μάρκοβιτς, θα μεταβεί στο Βελιγράδι όπου καταζητείται για κατάχρηση εξουσίας. Την Τρίτη, Σερβικό δικαστήριο ήρε το ένταλμα σύλληψης σε βάρος της, αλλά ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, δήλωσε ότι οι αρχές θα κατάσχουν το διαβατήριο της και επέμεινε ότι η Μάρκοβιτς θα πρέπει να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου για να απολογηθεί για τις κατηγορίες που εκκρεμούν σε βάρος της.

    [06] Διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας για το Ιράν

    15-03-2006

    Συμβούλίο Ασφάλειας των Η.Ε.

    Η ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφάλειας των Η.Ε. πραγματοποίησε τις πρώτες της διαβουλεύσεις τη Τρίτη για το θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Οι πρέσβεις των 15 χωρών μελών του Συμβουλίου συζήτησαν ανεπίσημα το Γαλλο-Βρετανικό σχέδιο για το Ιράν με το οποίο διαφωνούν δύο απ' τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία και η Κίνα.

    Το σχέδιο ζητά απ' τη Τεχεράνη να σταματήσει κάθε δραστηριότητα εμπλουτισμού ουρανίου. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την σύνταξη έκθεσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες για την πρόοδο του Ιράν σχετικά με καίριας σημασίας ερωτήματα για τις πυρηνικές του φιλοδοξίες. Οι πρώτες επίσημες συνομιλίες για το Ιράν θα πραγματοποιηθούν στην ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφάλειας την Παρασκευή.

    Στο μεταξύ τη Τρίτη, η Ιρανική τηλεόραση μετέδωσε δήλωση του Ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος χαρακτήρισε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης 'μη αναστρέψιμο'.

    [07] Περαιτέρω στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις ζητά η Κ. Ράις απ' την Ινδονησία

    15-03-2006

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' την Ινδονησία να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις των ενόπλων της δυνάμεων. Σε ομιλία της στη Τζακάρτα σήμερα, η κ. Ράις τόνισε ότι ένα αποτελεσματικό και σύγχρονο Ινδονησιακό στράτευμα είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής. Αλλά η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών εξήρε την Ινδονησία για το ότι αποτίναξε τον ολιγαρχικό ζυγό και κατόρθωσε να ξεπεράσει την δοκιμασία των καταστροφών απ' το τσουνάμι.

    Οι ΗΠΑ αποκατέστησαν τις στρατιωτικές τους σχέσεις με την Ινδονησία πέρυσι και έχουν δεχτεί επικρίσεις από ορισμένες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που πιστεύουν ότι η απόφαση αυτή ήταν πρόωρη. Σήμερα η κ. Ράις μεταβαίνει στην Αυστραλία για συνομιλίες με τους ομολόγους της απ' την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

    [08] Αφγανιστάν: 12 νεκροί από επιθέσεις Ταλεμπάν στο Κανταχάρ

    15-03-2006

    Στο Αφγανιστάν, από νέο κύμα βιαιοτήτων σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ύποπτοι αντάρτες Ταλεμπάν επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικού σταθμού στην επαρχία Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 αστυνομικοί και 5 εξτρεμιστές. Επίσης τραυματίστηκαν 6 αστυνομικοί. Στο μεταξύ, αντάρτες Ταλεμπάν έστησαν ενέδρα εναντίον Αφγανού κυβερνητικού αξιωματούχου κοντά στο Πακιστάν. Απ' τις ανταλλαγές πυρών που προκλήθηκαν, τραυματίστηκε θανάσιμα ο Αφγανός αξιωματούχος και ένας απ' τους επιτιθέμενους, ενώ τραυματίστηκε και τουλάχιστον ένας ακόμη εξτρεμιστής.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, ζήτησε διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της χώρας του και του Πακιστάν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αποτελούν καίριας σημασίας συστατικά στοιχεία αυτού του αγώνα, είπε ο κ. Καρζάι. Και επεσήμανε ότι αν δεν υπάρξει ειλικρινής, συνεχής και συστηματική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, η ανθρωπότητα δεν θα αισθανθεί ποτέ ασφαλής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 16 March 2006 - 2:18:12 UTC