Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εν εξελίξει η αξιολόγηση της οικονομίας της Ευρωζώνης
  • [02] Στη Γερμανία η Κοντολίζα Ράις
  • [03] Ιράκ: Συνεχίζεται η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [04] Αντίποινα προαναγγέλλει το Ισραήλ για την επίθεση στη Νετάνια
  • [05] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ επικρίνει το τρόπο που τα ΜΜΕ καλύπτουν το πόλεμο στο Ιράκ
  • [06] Ανησυχίες ΗΠΑ για πωλήσεις Ρωσικών πυραύλων στο Ιράν
  • [07] Μπούς: Οι ΗΠΑ θέλουν πρόοδο στις διεθνείς εμπορικές συνομιλίες

  • [01] Εν εξελίξει η αξιολόγηση της οικονομίας της Ευρωζώνης

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλλες

    06-12-2005

    Γιώργος Αλογοσκούφης

    Τελευταία συνάντηση των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης για το 2005 πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες με συμμετοχή του έλληνα υπουργού κ. Γιώργου Αλογοσκούφη, που είχε την ευκαιρία να ξανασυζητήσει την πρόοδο για την ελάττωση του ελλείμματος που σημειώνεται στην ελληνική οικονομία, εν όψει της εξέτασης του ελληνικού προϋπολογισμού του 2006, μετά την έγκριση του από το ελληνικό κοινοβούλιο, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις 11 Ιανουαρίου όσο και στη συνέχεια στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στις 24 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με την ατζέντα οι 12 Υπουργοί του Γιουρογκρούπ συζήτησαν την αξιολόγηση της οικονομίας της Ευρωζώνης και τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και βεβαίως τις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής για τα κράτη μέλη και κυρίως για τα πέντε μέλη από τα 12 που παρουσιάζουν υπερβολικό έλλειμμα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι αγγλική εταιρεία NIC που διεξάγει έρευνες έστειλε ένα θετικό μήνυμα από το Λονδίνο λότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο δείχνοντας ιδιαίτερα ότι ο τομέας των υπηρεσιών που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο περίπου της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη εμφάνισε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 16 μηνών.

    Στο Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ σήμερα Τρίτη οι 25, θα συζητήσουν θέματα της οικονομικής μεταρρύθμισης βάσει της στρατηγικής της Λισαβώνας και τις μελλοντικές προοπτικές. Ακόμη τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ , τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για την περίοδο 2005-2010 και το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το σχέδιο δράσης περιλαμβάνει και την νέα στρατηγική κατά της Τρομοκρατίας που συνδέεται και με την απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης της περασμένης εβδομάδας όσον αφορά στην οδηγία για καταγραφές των συνδιαλέξεων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, από 6 έως 24 μήνες, υποχρεωτικά από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης.

    Τέλος στο Συμβούλιο θα εξετασθούν επίσης η αγορά πετρελαίου και συναφή ενεργειακά ζητήματα.

    [02] Στη Γερμανία η Κοντολίζα Ράις

    06-12-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στη Γερμανία, για τις πρώτες ανωτέρου επιπέδου συνομιλίες της Ουάσιγκτον με την νέα Γερμανική κυβέρνηση. Πάντως η πενθήμερη Ευρωπαϊκή περιοδεία της κ. Ράις πραγματοποιείται εν μέσω καταγγελιών για την ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην ανατολική Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ζητήσει εξηγήσεις απ' την Ουάσιγκτον για το θέμα των καταγγελιών για απόρρητες πτήσεις της CIA με ύποπτους τρομοκράτες μέσω Ευρωπαϊκών αεροδρομίων.

    Αναχωρώντας απ' την Ουάσιγκτον η κ. Ράις αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες, αλλά υπεραμύνθηκε της αμερικανικής πολιτικής μεταφοράς υπόπτων για τρομοκρατία σε τρίτες χώρες για ανακρίσεις. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι η πολιτική αυτή επιτρέπεται απ' την διεθνή νομοθεσία και ότι οι κρατούμενοι δεν υφίστανται βασανιστήρια. Είπε επίσης ότι οι πληροφορίες που έχουν δώσει ορισμένοι κρατούμενοι έχουν αποτρέψει τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη. Μάλιστα η κ. Ράις τόνισε ότι οι τρίτες κυβερνήσεις αποφασίζουν αν θέλουν να συνεργαστούν με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

    Στα πλαίσια της περιοδείας της στην Ευρώπη η κ. Ράις θα επισκεφτεί επίσης την Ρουμανία, και την Ουκρανία και θα παραστεί σε σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

    [03] Ιράκ: Συνεχίζεται η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    06-12-2005

    Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν θα συνεχιστεί σήμερα με μάρτυρες κατηγορίας που θα καταθέσουν κατά του πρώην ηγέτη του Ιράκ και των 7 συγκατηγορούμενων του. Τη Δευτέρα ο πρώτος μάρτυρας που κλήθηκε να καταθέσει στη δίκη, ο Αχμεντ Μοχαμαντ Χασέμ, δήλωσε ότι ήξερε πολλά απ' τα 140 άτομα που δολοφονήθηκαν στην Σιιτική πόλη Ντουτζαίλ το 1982 μετά από διαταγές μελών της πρώην κυβέρνησης του Σαντάμ Χουσεΐν. Η κατάθεση του μάρτυρα διεκόπη από έναν από τους 7 συγκατηγορούμενους του πρώην δικτάτορα, του ετεροθαλή αδελφού του, Μπαρζάν Ιμπραχίμ, ο οποίος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του μάρτυρα ψέματα.

    Επίσης και ο ίδιος ο Σαντάμ Χουσεΐν διέκοψε την ακροαματική διαδικασία φωνάζοντας 'Ζήτω το Ιράκ, Ζήτω το Αραβικό έθνος'.

    Στο μεταξύ, ένας από τους δικηγόρους του Σαντάμ Χουσεΐν, ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Ράμσυ Κλάρκ, απαίτησε καλύτερες συνθήκες ασφάλειας για τους συνηγόρους υπεράσπισης, 2 από τους οποίους δολοφονήθηκαν.

    Επίσης αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι την περασμένη εβδομάδα πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια και ενώ βρισκόταν σε αμερικανική φυλακή, ο πρώην πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάμζα Αλ-Ζουμπάιντι.

    [04] Αντίποινα προαναγγέλλει το Ισραήλ για την επίθεση στη Νετάνια

    06-12-2005

    Το Ισραήλ ενέκρινε σειρά στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά Παλαιστινίων εξτρεμιστών που συμμετείχαν στην βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε Ισραηλινό εμπορικό κέντρο στη Νετάνια, που κόστισε τη ζωή σε 5 άτομα και τραυμάτισε 50 άλλα. Η Ισλαμική Τζιχάντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι επιχειρήσεις αναμένεται να αρχίσουν σήμερα τα ξημερώματα και στοχεύουν ηγετικά στελέχη εξτρεμιστικών οργανώσεων.

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαουλ Μοφάζ, δήλωσε επίσης ότι ζητά έγκριση για ν' αρχίσει ξανά τις κατεδαφίσεις σπιτιών βομβιστών αυτοκτονίας, οι οποίες είχαν σταματήσει στις αρχές του χρόνου.

    Ο Πρόεδρος της παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την επίθεση και διέταξε τις Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφάλειας να συλλάβουν τους υπεύθυνους.

    Από τη πλευρά της η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ζήτησε απ' τους Παλαιστίνιους να λάβουν μέτρα κατά των τρομοκρατικών δραστηριοτήτων.

    [05] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ επικρίνει το τρόπο που τα ΜΜΕ καλύπτουν το πόλεμο στο Ιράκ

    06-12-2005

    O υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, επέκρινε τον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης καλύπτουν τον πόλεμο στο Ιράκ, και τα κατηγόρησε ότι σπεύδουν να δημοσιεύσουν αρνητικά ρεπορτάζ και δεν επικεντρώνονται στη σταδιακή πρόοδο που σημειώνεται στη χώρα.

    Μιλώντας στο πανεπιστήμιο Τζόνς Χόπκινς, εδώ στη Ουάσιγκτον, ο κύριος Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μπορούν να δουν πέρα από τις βομβιστικές επιθέσεις για να προσδιορίσουν αν σημειώνεται επιτυχία στο Ιράκ.

    Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η επιθυμία των μέσων μαζικής ενημέρωσης για δραματικές εξελίξεις επιτρέπει σε ρεπορτάζ με λίγο περιεχόμενο, ή ανεπαρκή στοιχεία να κάνουν το γύρο του κόσμου.

    Ο κύριος Ράμσφελντ δήλωσε ότι πρόκειται για 'περίεργη στιγμή', όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις ΗΠΑ, όταν αρνητικές και ανακριβείς πληροφορίες για τον αμερικανικό στρατό φαίνεται να γίνονται αποδεκτές σαν να ήταν αληθινές.

    Ο κύριος Ράμσφελντ δήλωσε πάντως ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξακολουθούν να διαδραματίζουν αναντικατάστατο ρόλο στην ενημέρωση και στο να καταστούν τη κυβέρνηση υπόλογη των πράξεων της.

    [06] Ανησυχίες ΗΠΑ για πωλήσεις Ρωσικών πυραύλων στο Ιράν

    06-12-2005

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανησυχία αναφορικά με σχέδια της Ρωσίας να πουλήσει πυραύλους στο Ιράν. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Άνταμ Ερελί, δήλωσε ότι η συμφωνία δεν εξυπηρετεί ούτε τα αμερικανικά, αλλά ούτε και τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής και επεσήμανε ότι ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον για το θέμα στη διάρκεια συνομιλιών στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Ερελί τόνισε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εγείρουν το θέμα στη Μόσχα. Από τη πλευρά τους τα Ρωσικά μέσα ενημέρωσης φέρουν τον υπουργό άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανώφ, να δηλώνει ότι πρόκειται μόνο για αμυντικούς πυραύλους. Η Ρωσία βοηθά επίσης το Ιράν στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.

    [07] Μπούς: Οι ΗΠΑ θέλουν πρόοδο στις διεθνείς εμπορικές συνομιλίες

    06-12-2005

    Ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιέζουν για μία τολμηρή και ευρεία διεθνή εμπορική συμφωνία την επόμενη εβδομάδα στο Χονγκ Κονγκ.

    Οι χώρες-μέλη του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου ήλπιζαν στην επίτευξη συμφωνίας πλαισίου που θα προέβλεπε την κατάργηση εμπορικών φραγμών και θα ενίσχυε τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, αλλά το θέμα των γεωργικών επιδοτήσεων έχει οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο.

    Σε ομιλία του τη Δευτέρα στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας, ο κύριος Μπους τόνισε ότι μια νέα εμπορική συμφωνία θα βοηθούσε τους αμερικανούς να πουλήσουν περισσότερα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα λόγω της περικοπής των δασμών.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος επεσήμανε ότι οι περικοπές φόρων βοήθησαν την οικονομία των ΗΠΑ να αντισταθμίσει το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων και των φυσικών καταστροφών και ζήτησε από το κογκρέσο να μονιμοποιήσει τη σχετική νομοθεσία φορολογικών περικοπών.

    Η ομιλία του κυρίου Μπούς πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο που σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των αμερικανών δεν είναι ικανοποιημένη από την οικονομική πολιτική του Λευκού Οίκου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 7 December 2005 - 2:18:11 UTC