Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη
  • [02] Νέα έκθεση σήμερα της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου
  • [03] Νέα Ορλεάνη: Εκκρεμεί ακόμη μέρος της βοήθειας
  • [04] Επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας στο Κόσοβο
  • [05] Ιράκ: Επίθεση κατά του Ιγιάντ Αλλάουι
  • [06] Ξαναρχίζει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [07] Συμφωνία Κούρδων του Ιράκ με Νορβηγική εταιρεία για γεωτρήσεις πετρελαίου
  • [08] Νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κριμαία
  • [09] Σαρόν: Το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί το Ιράν σαν πυρηνική δύναμη
  • [10] Διεύρυνση της συνεργασίας Κίνας-Airbus

  • [01] Η Κοντολίζα Ράις στην Ευρώπη

    05-12-2005

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, αναχωρεί σήμερα για την Γερμανία, όπου θα έχει την πρώτη της επίσημη συνάντηση με την νέα καγκελάριο της χώρας, Άγγελα Μέρκελ. Η Γερμανία είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της κ. Ράις σε 4 Ευρωπαϊκές χώρες, όπου θα είναι έτοιμη να απαντήσει σε ερωτήματα για την ύπαρξη μυστικών φυλακών της CIA στην Ευρώπη. Η ΕΕ έχει ζητήσει από την Ουάσινγκτον να δώσει εξηγήσεις σχετικά με δημοσιεύματα εφημερίδων που αναφέρουν επίσης ότι η CIA μετέφερε ύποπτους τρομοκράτες μέσω του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου σε μυστικές φυλακές στην ανατολική Ευρώπη.

    Σε συνέντευξή του την Κυριακή προς το τηλεοπτικό δίκτυο Φόξ, ο σύμβουλος του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Στήβεν Χάντλευ, διέψευσε τις πληροφορίες ότι ύποπτοι για τρομοκρατία στέλνονται στο εξωτερικό για να υποστούν βασανιστήρια και τόνισε ότι η μεταχείριση των κρατουμένων είναι σύμφωνη με τον αμερικανικό νόμο και τις διεθνείς υποχρεώσεις των ΗΠΑ. Ο κ. Χάντλευ δήλωσε ότι η κ. Ράις θα δώσει 'ουσιαστικές απαντήσεις', όπως είπε, για το θέμα όταν επισκεφθεί την Γερμανία, την Ρουμανία, την Ουκρανία και το Βέλγιο αυτή την εβδομάδα. Πάντως, ο κ. Χάντλευ αρνήθηκε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες περί μυστικών φυλακών της CIA σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

    [02] Νέα έκθεση σήμερα της επιτροπής για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου

    05-12-2005

    Τόμας Κήν

    Το προεδρείο της ειδικής επιτροπής που διερεύνησε το θέμα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, ζήτησε την υιοθέτηση καίριας σημασίας προτάσεων της επιτροπής, που δεν έχουν ακόμη υιοθετηθεί και αποσκοπούν στο να αποτραπούν νέες επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ. Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, Λη Χάμιλτον, δήλωσε ότι, 4 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, η χώρα παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένη για ενδεχόμενες επιθέσεις, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής, Τόμας Κήν, δήλωσε ότι απ' ότι φαίνεται η εφαρμογή των συστάσεων της επιτροπής που διερεύνησε το θέμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου δεν αποτελεί προτεραιότητα για την αμερικανική κυβέρνηση αυτή τη περίοδο.

    Οι κ. Κήν και Χάμιλτον τόνισαν ότι το Κογκρέσο δεν έχει ακόμη εγκρίνει νομοσχέδια που αποσκοπούν στην βελτίωση των επικοινωνιών μεταξύ υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, καθώς και μέτρα που προβλέπουν την χορήγηση αντιτρομοκρατικών κονδυλίων προς περιοχές και τομείς υψηλού κινδύνου.

    [03] Νέα Ορλεάνη: Εκκρεμεί ακόμη μέρος της βοήθειας

    05-12-2005

    Ρέη Νέϊγκιν

    Ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης, Ρέη Νέιγκιν, αντιμετωπίζοντας καθημερινά τις πιέσεις απ' τους ταλαιπωρημένους κατοίκους της πόλης, ζήτησε απ' τις ομοσπονδιακές αρχές να επιταχύνουν τις προσπάθειες ανοικοδόμησης των περιοχών που καταστράφηκαν πριν τρεις μήνες απ' τον τυφώνα Κατρίνα. Ο κ. Νέιγκιν δήλωσε ότι η Νέα Ορλεάνη ακόμη περιμένει απ' τις αρχές να υλοποιήσουν ορισμένες υποσχέσεις τους για παροχή βοήθειας, ενώ παραπονέθηκε ότι το Κογκρέσο έχει πλέον επικεντρώσει τη προσοχή του σε άλλα θέματα. Ο κ. Νέιγκιν τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη επισκευής των φραγμάτων της πόλης πριν την έναρξη της νέας σαιζόν τυφώνων τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Στο μεταξύ και η κυβερνήτης της Λουιζιάνα, Καθλήν Μπλάνκο, έχει στείλει εκατοντάδες σχόλια, επιστολές και άλλα έγραφα κατοίκων της πολιτείας της προς την ειδική επιτροπή του Κογκρέσου που διερευνά τον τρόπο που οι ομοσπονδιακές αρχές χειρίστηκαν το θέμα του τυφώνα Κατρίνα. Πολλά απ' τα έγγραφα δείχνουν ότι τοπικοί αξιωματούχοι αγωνίζονταν να συντονίσουν με τις ομοσπονδιακές αρχές, τον τρόπο παροχής των πακέτων βοήθειας.

    [04] Επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας στο Κόσοβο

    05-12-2005

    Σόρεν Γιέσσεν-Πέτερσεν

    Ο ανώτερος εκπρόσωπος των ΗΕ στο Κοσυφοπέδιο, Σόρεν Γιέσσεν-Πέτερσεν, διέταξε επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας στη περιοχή μετά την αποτυχημένη επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον επιβατικού λεωφορείου. Ο κ. Γιέσσεν- Πέτερσεν δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας των ΗΕ θα πραγματοποιούν λεπτομερείς περιπολίες και ελέγχους οχημάτων με στόχο την ασφάλεια της περιοχής. Ο επικεφαλής της αποστολής των ΗΕ στο Κοσυφοπέδιο τόνισε ότι η κατάσταση είναι σε γενικές γραμμές σταθερή, αλλά επεσήμανε ότι υπάρχουν ομάδες που δεν θέλουν το καλό του Κοσόβου, όπως είπε.

    [05] Ιράκ: Επίθεση κατά του Ιγιάντ Αλλάουι

    05-12-2005

    Στο Ιράκ, ο τέως πρωθυπουργός, Ιγιάντ Αλλάουι, αναγκάστηκε να αποχωρήσει βιαστικά από το ιερότερο Σιιτικό τέμενος της χώρας την Κυριακή, εξαιτίας επίθεσης του πλήθος που ο κ. Αλλάουι χαρακτήρισε απόπειρα δολοφονίας του. Συγκεκριμένα πλήθος ιρακινών εκτόξευσε ύβρεις, αλλά και παπούτσια και πέτρες κατά του κ. Αλλάουι, όταν εκείνος έφθασε στο ιερό τέμενος Ιμάμ Αλί στη Νατζάφ. Ακούστηκαν και πυροβολισμοί στο σημείο εκείνο, όμως δεν έχουν αναφερθεί θύματα. Ο κ. Αλλάουι που πραγματοποιεί προεκλογική εκστρατεία για μία έδρα στην κυβέρνηση, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγη ώρα μετά το περιστατικό, το χαρακτήρισε απόπειρα δολοφονίας του, λέγοντας ότι 60 ένοπλοι με μασέτες και όπλα βρίσκονταν μέσα στο πλήθος.

    Στο μεταξύ, η αστυνομία δήλωσε ότι έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα στο κέντρο της Βαγδάτης, κόστισε τη ζωή σε δύο άτομα. Σε ξεχωριστό περιστατικό, ένοπλοι σκότωσαν ιμάμη που ήταν επικεφαλής Σιιτικού τεμένους της Ιρακινής πρωτεύουσας. Τέλος, από έκρηξη βόμβας, σκοτώθηκε ένας Αμερικανός στρατιώτης.

    [06] Ξαναρχίζει η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    05-12-2005

    Oι ιρακινές αρχές είπαν ότι ανακάλυψαν και εξουδετέρωσαν απόπειρα των ανταρτών να επιτεθούν κατά του δικαστηρίου που εκδικάζει την υπόθεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ ξαναρχίζει σήμερα Δευτέρα. Οι ιρακινές αρχές είπαν ότι η οργάνωση 'Επαναστατικές Ταξιαρχίες του 1920' σχεδίαζε να εκτοξεύσει ρουκέτες κατά του κτιρίου του δικαστηρίου. Δεν αποκαλύφθηκαν άλλες λεπτομέρειες. Η παρ' ολίγο επίθεση αποτελεί άλλο ένα πρόβλημα ασφάλειας στην δίκη αυτή, μετά την δολοφονία δύο δικηγόρων της υπεράσπισης. Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αναμένεται ότι θα καταθέσουν οι πρώτοι από τους 10 μάρτυρες. Ο Σαντάμ Χουσεΐν και τα 7 μέλη της κυβέρνησής του βαρύνονται με κατηγορίες για τον βασανισμό και την δολοφονία τουλάχιστον 140 ατόμων στην κυρίως Σιιτική πόλη Ντζουμπαΐλ, μετά από απόπειρα δολοφονίας εκεί του Σαντάμ το 1982.

    [07] Συμφωνία Κούρδων του Ιράκ με Νορβηγική εταιρεία για γεωτρήσεις πετρελαίου

    05-12-2005

    Νετσιρβάν Μπαρζανί

    Κoύρδοι ηγέτες του Ιράκ είπαν ότι το σύνταγμα της χώρας δίνει στις περιφερειακές κυβερνήσεις το δικαίωμα να υπογράφουν νέες ενεργειακές συμφωνίες, με ή χωρίς την έγκριση της κεντρικής κυβέρνησης στη Βαγδάτη. Ο Κούρδος βουλευτής Φουάντ Μασούμ επισήμανε ότι το σύνταγμα δίνει στις επαρχίες την δυνατότητα να εκμεταλλεύονται τα αποθέματα τους πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως εκείνες νομίζουν. Ο κ. Μασούμ έκανε τις δηλώσεις αυτές την Κυριακή, λίγες μέρες μετά την επίτευξη συμφωνίας των κυρίως αυτόνομων Κουρδικών περιοχών με Νορβηγική εταιρία για γεωτρήσεις πετρελαίου. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη για το ξεκίνημα των γεωτρήσεων, ο πρωθυπουργός των Κούρδων του βορά Νετσιρβάν Μπαρζανί, δήλωσε ότι οι Κούρδοι δεν θα επιτρέψουν ποτέ στην Βαγδάτη να ελέγξει τους φυσικούς τους πόρους.

    Τα σχόλια αυτά στάθηκαν αφορμή για προειδοποιήσεις από ηγέτες των Σουνιτών, που τόνισαν ότι το θέμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην διάσπαση του Ιράκ. Οι Σουνίτες, που στην πλειοψηφία τους ζούν στο κεντρικό Ιράκ το οποίο δεν διαθέτει αποθέματα πετρελαίου, υποστηρίζουν ότι αν οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν πλήρη έλεγχο των φυσικών τους πόρων, οι Σουνίτες θα μείνουν χωρίς κανένα όφελος από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας.

    [08] Νέα κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κριμαία

    05-12-2005

    Οι αρχές της Ουκρανίας άρχισαν μαζική σφαγή πουλερικών στην Κριμαία, μία μέρα μετά τον εντοπισμό του στελέχους Η5 της γρίπης των πτηνών, σε πέντε χωριά της περιοχής. Ο πρόεδρος, Βίκτωρ Γιούσενκο, διέταξε το Σάββατο να τεθούν τα χωριά υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δείγματα των πουλερικών εστάλησαν στη Βρετανία και την Ιταλία για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για το φονικό στέλεχος Η5Ν1 της εν λόγω νόσου, από την οποία πέθαναν περίπου 70 άτομα στην Ασία από το 2003. Στο μεταξύ, στη Ρουμανία, οι αρχές έθεσαν σε καραντίνα το ανατολικό χωριό Τσοατσίλε μετά τον εντοπισμό του στελέχους Η5 της γρίπης των πτηνών σε τρία κοτόπουλα.

    [09] Σαρόν: Το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί το Ιράν σαν πυρηνική δύναμη

    05-12-2005

    Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριελ Σαρόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί να γίνει το Ιράν πυρηνική δύναμη. Στα πλαίσια συνέντευξης τύπου την Κυριακή, ο κ. Σαρόν τόνισε ότι αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, θα αποτελέσει απειλή για ολόκληρο τον κόσμο. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός υπαινίχθηκε ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη αν χρειαστεί, για να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως ο κ. Σαρόν επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα και όχι το Ισραήλ πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να παρεμποδιστεί το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

    Στο μεταξύ, Ιρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι συνομιλίες με την ΕΕ θα ξαναρχίσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Οι συνομιλίες αυτές είχαν διακοπεί τον Αύγουστο, όταν το Ιράκ ξανάρχισε τις δραστηριότητές του εμπλουτισμού ουρανίου. Ο κύριος πυρηνικός διαπραγματευτής του Ιράν είπε ότι η χώρα του θα δεχτεί οποιοδήποτε σχέδιο σέβεται το δικαίωμα της Τεχεράνης να εμπλουτίζει ουράνιο στο έδαφός της.

    [10] Διεύρυνση της συνεργασίας Κίνας-Airbus

    05-12-2005

    Γουέν Ζιαμπάο

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Ζιαμπάο, πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στη Γαλλία, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογο του, Ντομινίκ Ντε Βιλπέν, και τον πρόεδρο, Ζακ Σιράκ. Την Κυριακή, ο κ. Γουέν επισκέφθηκε το εργοστάσιο της Airbus όπου κατασκευάζεται το σούπερ-τζετ Α380 και υπέγραψε συμφωνία με την εταιρεία που θέτει τις βάσεις για διάφορα προγράμματα συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευής εργοστασίου της Airbus στην Κίνα. Το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε επίσης ότι το Πεκίνο ενδέχεται να υπογράψει σήμερα συμβόλαιο ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά περίπου 100 μικρότερων επιβατικών αεροσκαφών A320 της Airbus.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 6 December 2005 - 2:18:13 UTC