Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-12-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα ομιλία Μπούς για το Ιράκ
  • [02] Ιράκ: 38 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας
  • [03] Στην Ουκρανία η Κοντολίζα Ράις
  • [04] Και νέες καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [05] Ιράν: 119 νεκροί από πρόσκρουση αεροσκάφους σε πολυκατοικία
  • [06] Ουάσιγκτον: Ολοκληρώθηκε η σύνοδος υπουργών άμυνας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης
  • [07] Προβληματική και η δεύτερη πρόταση της Βρετανικής προεδρίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

  • [01] Νέα ομιλία Μπούς για το Ιράκ

    07-12-2005

    Και νέα ομιλία θα εκφωνήσει σήμερα ο πρόεδρος Μπούς, με θέμα την στρατηγική του για νίκη στο Ιράκ. Πρόκειται για την δεύτερη σειράς τέτοιων ομιλιών που σκοπεύει να εκφωνήσει ο αμερικανός πρόεδρος. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκωτ Μακλέλλαν, δήλωσε τη Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι η σημερινή ομιλία θα επικεντρωθεί στην αμερικανική προσέγγιση στο θέμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και την ανοικοδόμηση του Ιράκ. Ο κ. Μακλέλλαν τόνισε ότι η στρατηγική για νίκη στο Ιράκ αποτελεί συνδυασμό οικονομικο-πολιτικών στοιχείων και στοιχείων στο τομέα της ασφάλειας. Επίσης τη Τρίτη ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα νικήσουν στο Ιράκ και ότι οι αμερικανοί στρατιώτες θα πρέπει να ακούσουν αυτό το μήνυμα από τους αμερικανούς πολιτικούς.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην προεδρικός υποψήφιος, Χάουαρντ Ντην, δήλωσε ότι οι Δημοκρατικοί θα συμφωνούσαν με μια πρόταση απόσυρσης όλων των Εθνοφρουρών και των Εφέδρων στρατιωτικών απ' το Ιράκ αμέσως και την απόσυρση των υπόλοιπων στρατευμάτων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

    [02] Ιράκ: 38 νεκροί από διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας

    07-12-2005

    Η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για διπλή επίθεση αυτοκτονίας τη Τρίτη μέσα στην αστυνομική ακαδημία της Βαγδάτης από την οποία σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν δεκάδες αστυνομικοί και νεοσύλλεκτοι. 36 άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίστηκαν.

    Σε ξεχωριστή επίθεση σε καφενείο της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 3 άτομα και τραυματίστηκαν 20.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανέφερε ότι 10 πεζοναύτες σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν από αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τη Φαλουτζα.

    Εξάλλου στην Ουάσινγκτον, ο Πρόεδρος Μπους δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για την απελευθέρωση αμερικανών ομήρων στο Ιράκ, αλλά δεν θα καταβάλουν λύτρα για την απελευθέρωση τους. Τις τελευταίες μέρες οι αντάρτες έχουν απαγάγει 7 ξένους, συμπεριλαμβανομένου και ενός αμερικανού ακτιβιστή και ενός αμερικανού συμβούλου σε θέματα ασφάλειας.

    [03] Στην Ουκρανία η Κοντολίζα Ράις

    07-12-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, συνεχίζει τη πενθήμερη ευρωπαϊκή περιοδεία της σήμερα, με επίσκεψη στην Ουκρανία για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της χώρας, Βίκτωρ Γιούσενκο. Η κυρία Ράις δήλωσε ότι θέλει να συντείνει στην συνέχιση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία.

    Την Τρίτη η κυρία Ράις υπέγραψε συμφωνία με τη Ρουμανία για τη δημιουργία της πρώτης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα αυτή. Η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών δήλωσε ότι η συμφωνία θα βοηθήσει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και χαρακτήρισε τη Ρουμανία ισχυρό σύμμαχο των ΗΠΑ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει την αεροπορική βάση Μιχαήλ Κογκαλνιτσεάνου για επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Η οργάνωση Human Rights Watch άφησε να εννοηθεί ότι στη βάση βρίσκεται και μυστική φυλακή της CIA που χρησιμοποιείται για ύποπτους τρομοκράτες, αλλά η Ρουμανία διέψευσε τις καταγγελίες.

    Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC μετέδωσε ότι η CIA έκλεισε τη συγκεκριμένη φυλακή και μία άλλη στη Πολωνία τον περασμένο μήνα, μετά την έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch. Και οι δυο χώρες αρνούνται την ύπαρξη τέτοιων φυλακών στο έδαφος τους.

    [04] Και νέες καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν

    07-12-2005

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν απείλησε ότι θα μποϋκοτάρει το 'άδικο δικαστήριο' όπως το χαρακτήρισε, που τον κατηγορεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και είπε στο δικαστή 'να πάει να χαθεί'.

    Ο πρώην δικτάτορας παραπονέθηκε για τις συνθήκες κράτησης, λέγοντας ότι εδώ και 2 μέρες δεν έχει επιτραπεί σε αυτόν και τους άλλους 7 συγκατηγορούμενους του να πλυθούν και να αλλάξουν ρούχα.

    Η δίκη του Σαντάμ Χουσεΐν θα συνεχιστεί και σήμερα με καταθέσεις μαρτύρων για τις παραβιάσεις στη Ντουτζαΐλ μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Σαντάμ το 1982.

    Την Τρίτη στη δίκη πρώτη κατέθεσε μια Σιίτισα, το όνομα της οποίας δεν αναφέρθηκε και στο δικαστήριο παρουσιάστηκε πίσω από παραβάν ενώ η φωνή της είχε παραμορφωθεί ηλεκτρονικά. Με δάκρυα η μάρτυς κατέθεσε ότι σε ηλικία 16 ετών είχε συλληφθεί, βασανιστεί και φυλακιστεί επί τέσσερα χρόνια. Κατέθεσε επίσης και ένας άνδρας ο οποίος είπε ότι ο πατέρας του φυλακίστηκε και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από τις μυστικές υπηρεσίες.

    [05] Ιράν: 119 νεκροί από πρόσκρουση αεροσκάφους σε πολυκατοικία

    07-12-2005

    Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι τουλάχιστον 119 άτομα σκοτώθηκαν, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, όταν στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο προσέκρουσε σε πολυκατοικία σε προάστιο της Τεχεράνης.

    Το τύπου C-130 αεροσκάφος, με γεμάτη τη δεξαμενή καυσίμων, έπεσε πάνω στο δεκαώροφο κτίριο και τυλίχθηκε στις φλόγες τη Τρίτη το απόγευμα.

    Οι αρχές δηλώνουν ότι από την πρόσκρουση σκοτώθηκαν τα 94 άτομα που επέβαιναν στο αεροσκάφος και τουλάχιστον 25 άτομα στο έδαφος, ενώ τραυματίστηκαν 90 άλλα.

    Οι αρχές λένε ότι το αεροπλάνο αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα λίγο μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο Μεχραμπάντ της Τεχεράνης και όταν συνετρίβη προσπαθούσε να επιστρέψει σε αυτό.

    Οι αρχές είπαν επίσης ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν στο νότιο Ιράν, μεταφέροντας δημοσιογράφους για να καλύψουν στρατιωτικές ασκήσεις στη περιοχή.

    [06] Ουάσιγκτον: Ολοκληρώθηκε η σύνοδος υπουργών άμυνας χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης

    07-12-2005

    Κατά την 10η ετήσια σύνοδο της ομάδας των υπουργών άμυνας 10 χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και των ΗΠΑ την Τρίτη εδώ στην Ουάσιγκτον, εδόθη τελική έγκριση για την αποστολή πολυεθνικής ταξιαρχίας στο Αφγανιστάν. Στην διάρκεια της συνόδου ενεκρίθη επίσης και η τελική ένταξη της Ουκρανίας στο γκρουπ.

    Οι στρατιώτες της ομάδας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα μεταβούν στο Αφγανιστάν το Φεβρουάριο, με στόχο την προσφορά υποστήριξης στις εκεί επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ. Είναι η πρώτη φορά που αποστέλλονται δυνάμεις της ομάδας εκτός Ευρώπης. Αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την απόφαση 'ιστορική' και εξέφρασαν την ευχή ότι πρόκειται για την αρχή μόνο μιας ευρύτερης ανάμειξης της περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

    Οι 10 χώρες μέλη του γκρούπ καλωσόρισαν επίσης την Ουκρανία ως 11ο μέλος της ομάδας. Ο Ουκρανός υπουργός άμυνας, Ανατόλι Χριτσένκο, δήλωσε ότι η χώρα του θεωρεί την ένταξη της στην ομάδα χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, σαν το πρώτο βήμα προς την τελική ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

    Ορισμένοι υπουργοί που συμμετείχαν στην σύνοδο συζήτησαν επίσης το θέμα της διάθεσης των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων στις αμερικανικές δυνάμεις. Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνόδου ο αμερικανός υπουργός άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι δεν υπήρξε επίσημη συζήτηση για την δημιουργία αμερικανικών βάσεων στην ανατολική Ευρώπη, και τόνισε ότι ακόμη και στην Ρουμανία, όπου υπεγράφη απ' την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών συμφωνία για τη δημιουργία βάσης, κανείς δεν πρέπει να περιμένει την αποστολή χιλιάδων αμερικανών στρατιωτικών και των οικογενειών τους, όπως γινόταν στο παρελθόν. Οι ΗΠΑ, τόνισε ο κ. Ράμσφελντ, επιζητούν συμφωνίες πρόσβασης σε εγκαταστάσεις τρίτων χωρών, στα πλαίσια των οποίων μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτικών θα τοποθετείται μόνιμα στη περιοχή και θα δίνεται το δικαίωμα μετάβασης ή διέλευσης επιπρόσθετων δυνάμεων, ανάλογα με τις γεωπολιτικές ανάγκες.

    'Θα ήταν καλό να δημιουργήσουμε πρόσβαση σε έναν αριθμό βάσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου με τρόπο που να εξυπηρετεί παράλληλα τα συμφέροντα των χωρών αυτών, αλλά και τα δικά μας', τόνισε ο κ. Ράμσφελντ.

    Από τη πλευρά του ο Έλληνας υφυπουργός άμυνας, Βασίλειος Μιχαλολιάκος, που συμμετείχε στη σύνοδο, χαιρέτησε και αυτός την ένταξη της Ουκρανίας στο γκρούπ και τόνισε ότι όραμα της Ελλάδας είναι 'η δημιουργία ενός σταθερού Βαλκανικού περιβάλλοντος, άρρηκτα συνδεδεμένου με την Ευρώπη και τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς'.

    [07] Προβληματική και η δεύτερη πρόταση της Βρετανικής προεδρίας για τον κοινοτικό προϋπολογισμό

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Βρυξέλλες

    07-12-2005

    Νέα πολιτική κρίση διαγράφεται στον ορίζοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξ αιτίας του κοινοτικού προϋπολογισμού 2007-2013, καθώς μετά την μη επίτευξη συμφωνίας στο συμβούλιο κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου στο Λουξεμβούργο, η Βρετανική προεδρία φέρνει τώρα μια νέα συμβιβαστική πρόταση που ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπαρόζο χαρακτήρισε 'απαράδεκτη και μη ρεαλιστική'. Σχεδόν με αγωνία στους κύκλους των Βρυξελλών αναμένεται η σημερινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των 25 για να γίνει ένας πρώτος γύρος με τις θέσεις των κρατών μελών ως προς τις βρετανικές προτάσεις, που μειώνουν κατά 200 εκ. ευρώ τους κοινοτικούς πόρους και προτείνουν την σοβαρή περικοπή των γεωργικών δαπανών, καθώς και την μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κατά 14 δισεκ ευρώ. Προτάσεις που έχουν φέρει μεγάλη αναστάτωση και έχουν διχάσει σοβαρά τα κράτη μέλη.

    Στις Βρυξέλλες, μετά το τέλος του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης, σχολίασε ότι η βρετανική πρόταση δεν είναι συμβατή με τις ελληνικές θέσεις, ενώ ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Βαληνάκης, ο οποίος παρακάθισε σε δείπνο εργασίας των 20 κρατών μελών 'φίλων της Συνοχής' που συζήτησαν το ίδιο θέμα εν όψει του Συμβουλίου Υπουργών, δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση θα είναι δύσκολη και επίπονη και στο Συμβούλιο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα και η Ελλάδα εξετάζει τις προτάσεις, αναπτύσσει πρωτοβουλίες και συμμαχίες ελπίζοντας σε ορισμένες βελτιώσεις που μπορούν να γίνουν τις ερχόμενες μέρες, ώστε η χώρα να κερδίσει κάθε πρόσθετο ευρώ, απαραίτητο για την ανάπτυξή της.

    Από τις Βρυξέλλες, εξ άλλου, έγινε γνωστό ότι οι Υπουργοί Οικονομίας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σχετικά με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, οπου ορισμένα κράτη μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα επιβάλουν χαμηλώτερο ΦΠΑ σε ορισμένες υπηρεσίες όπως κομμωτήρια και επισκευές κατοικιών, και έτσι το πρόβλημα μετατίθεται να αντιμετωπισθεί στη Σύνοδο Κορυφής.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 8 December 2005 - 2:18:14 UTC