Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-21

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Συνελήφθησαν 3 ύποπτοι για τις τελευταίες επιθέσεις
  • [02] Ματαιώθηκε άλλη μια προσπάθεια διαδήλωσης Εβραίων εποίκων στη Γάζα
  • [03] Τράπεζα δεδομένων με ονόματα ανεπιθύμητων, σχεδιάζει η Βρετανία
  • [04] Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στη Συνοδο της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης στην Ουάσιγκτον
  • [05] Μεγάλη ποσότητα υλικού κατασκευής βομβών βρέθηκε στη Ριάντ
  • [06] Περιοδεία Ράις στην Αφρική
  • [07] Προγράμματα του Ιδρύματος Κλίντον για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική
  • [08] Σολάνα: Θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε θέματα εκδημοκρατισμού στο Κοσυφοπέδιο
  • [09] Γκρήνσπαν: Η αμερικανική οικονομία σε "παρατεταμένη διεύρυνση"
  • [10] Νέες επιθέσεις στο Λονδίνο

  • [01] Ιράκ: Συνελήφθησαν 3 ύποπτοι για τις τελευταίες επιθέσεις

    21-07-2005

    Στο Ιράκ, o αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν τρία μέλη της Αλ Κάιντα που συνδέονται με τις τελευταίες πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Στην ανακοίνωση αναφέρθηκε επίσης ότι οι τρεις παραδόθηκαν χωρίς αντίσταση όταν αντιλήφθηκαν ότι έχουν περικυκλωθεί απ' τις συμμαχικές δυνάμεις. Πιστεύεται ότι οι τρεις σχετίζονται με τον κύριο συντονιστή των βομβιστικών επιθέσεων στην Ιρακινή πρωτεύουσα.

    Στο μεταξύ, τριών λεπτών σιγή τηρήθηκε τη Τετάρτη προς τιμήν των θυμάτων των τελευταίων αυτών πολύνεκρων βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη, αλλά οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και τη Τετάρτη με βομβιστή αυτοκτονίας που ανατινάχθηκε μεταξύ Ιρακινών νεοσύλλεκτων στη Βαγδάτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίζοντας πολλά άλλα.

    Εξάλλου, οι Σουνίτες μέλη της επιτροπής κατάρτισης του νέου συντάγματος του Ιράκ δήλωσαν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται γι' αυτό το σκοπό αν δεν ληφθούν καλύτερα μέτρα ασφάλειας. Την Τρίτη δολοφονήθηκαν δύο Σουνίτες μέλη της επιτροπής. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ καταδίκασε τις δολοφονίες χαρακτηρίζοντας τες έργο τρομοκρατών που προσπαθούν να αποτρέψουν το ρίζωμα της δημοκρατίας στο Ιράκ.

    [02] Ματαιώθηκε άλλη μια προσπάθεια διαδήλωσης Εβραίων εποίκων στη Γάζα

    21-07-2005

    Ηγετικά στελέχη του κινήματος των Εβραίων εποίκων ματαίωσαν άλλη μια προσπάθεια για την πραγματοποίηση μαζικής διαδήλωσης στη Λωρίδα της Γάζας κατά της προγραμματισμένης αποχώρησης των Ισραηλινών απ' τη περιοχή. Η απόφαση αυτή ελήφθη όταν Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας κατάφεραν να παρεμποδίσουν για τρίτη κατά σειρά μέρα την προώθηση χιλιάδων διαδηλωτών προς τη Γάζα. Πάντως η ηγεσία των Εβραίων εποίκων δηλώνει ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες εισόδου στη Γάζα υποστηρικτών των εποίκων για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της απόσυρσης. Επίσης τη Τετάρτη η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς συμφώνησε με Αιγύπτιους διαμεσολαβητές να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον Ισραηλινών στόχων κοντά στη Γάζα, με την προϋπόθεση ότι δεν θα δεχτεί επίθεση από Ισραηλινές δυνάμεις. Επίσης συμφωνήθηκε ο τερματισμός των συγκρούσεων μεταξύ εξτρεμιστών της Χαμάς και μελών του αντίπαλου Κινήματος Φατάχ.

    [03] Τράπεζα δεδομένων με ονόματα ανεπιθύμητων, σχεδιάζει η Βρετανία

    21-07-2005

    Τσάρλς Κλάρκ

    Η Βρετανία ανακοίνωσε σχέδιο δημιουργίας τράπεζας δεδομένων με τα ονόματα εξτρεμιστών που θα υπόκεινται σε ανακρίσεις και ενδεχόμενη απαγόρευση εισόδου στη χώρα. Ο υπουργός εσωτερικών της Βρετανίας, Τσάρλς Κλάρκ, χαρακτήρισε τη πρόταση αναπόσπαστο κομμάτι των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν μετά τις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου και δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι η τράπεζα δεδομένων θα περιλαμβάνει τα ονόματα ατόμων που έχουν επιδείξει ανάρμοστη συμπεριφορά, όπως κηρύγματα φανατικών ιδεών, συμμετοχή σε εξτρεμιστικές ιστοσελίδες ή συγγραφή άρθρων με ανάλογο περιεχόμενο. Ο κ. Κλάρκ σκοπεύει επίσης να συντάξει νέο νομοσχέδιο που θα στοχεύει κληρικούς που υποκινούν τρίτα πρόσωπα σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Το μέτρο αυτό θα επιτρέπει επίσης στις αρχές να συλλαμβάνουν υπόπτους στα προκαταρκτικά στάδια της προετοιμασίας μιας τρομοκρατικής ενέργειας. Επίσης ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι εξετάζει την πιθανότητα σύγκλισης διεθνούς διάσκεψης για την εύρεση τρόπων εξάρθρωσης του Ισλαμικού εξτρεμισμού και την αντιμετώπιση προβλημάτων όπως τα Ισλαμικά σχολεία που διδάσκουν εξτρεμισμό, όπως είπε.

    [04] Η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά στη Συνοδο της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης στην Ουάσιγκτον

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσινγκτον

    21-07-2005

    Σε συνάντηση εργασίας στα πλαίσια συνόδου των ηγετών της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης, που έγινε εδώ στην Ουάσιγκτον, και στην οποία συμμετείχε και η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους, συνεχάρη την κυρία Πετραλιά για τη 'άψογη' όπως είπε, διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων και χαρακτήρισε τον έλληνα πρωθυπουργό 'καλό φίλο και καλό πολιτικό'.

    Από τη πλευρά της, η κυρία Πετραλιά ανακοίνωσε τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών, στην Αθήνα στις 7 με 9 Οκτωβρίου και ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε ενδιαφέρον λέγοντας ότι θα συμβάλει σε ότι αφορά την συμμετοχή των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι η κυρία Πετραλιά είναι πρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών. Στόχος της ένωσης είναι να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής διαδικασίας.

    Η κυρια Πετραλιά συναντήθηκε επίσης στο Στέητ Ντηπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις, Νίκολας Μπερνς και με τον Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή, Πωλ Σαρμπανη, με τους οποίους, ανάμεσα σε άλλα θέματα, συζήτησε και το θέμα της αξιοποίησης των Ολυμπιακών έργων. Η κυρία Πετραλία επεσήμανε ότι έχει υπάρξει ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες για την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων 'Ναι υπάρχει ενδιαφέρον, από εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, υπάρχει ενδιαφέρον για θεματικά πάρκα, έχουν καλές ιδέες και εμείς έχουμε δώσει ιδέες. Αυτά θα τα δούμε στη πράξη'.

    Η κυρία Πετραλιά συναντήθηκε επίσης και με τον Πρόεδρο του Εθνικού Κληροδοτήματος για τις Tέχνες, Ντάνα Τζόιγια, με τον οποίο και συζήτησε τη διεύρυνση των πολιτιστικών ανταλλαγών. Συγκεκριμένα το αμερικανικό κληροδότημα σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στην Ελλάδα και την Ελληνική Πρεσβεία της Ουάσιγκτον ανακοίνωσαν, πριν από μερικούς μήνες πρωτοβουλία για τη μετάφραση, έκδοση και διανομή στις ΗΠΑ έργων σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Η κ. Πετραλιά είπε επ' αυτού: 'Πραγματικά πρέπει να σαν πω ότι είδα μεγάλο ενδιαφέρον. Το χειροπιαστό το οποίο γνωρίζω είναι μία συμφωνία η οποία έχει γίνει να μεταφράζονται κάθε χρόνο από 3 βιβλία της σύγχρονης λογοτεχνίας. Υπάρχει ενδιαφέρον για την σύγχρονη λογοτεχνία, για σύγχρονη ποίηση, για σύγχρονη ζωγραφική. Από κει και πέρα εξαρτάται και από μας πως θα κάνουμε το follow up, γιατί πάντα εκείνο που μετράει είναι το δια ταύτα, σε όλα. Και για αυτό το δια ταύτα, είμαστε όλοι έτοιμοι'.

    [05] Μεγάλη ποσότητα υλικού κατασκευής βομβών βρέθηκε στη Ριάντ

    21-07-2005

    Σαουδάραβες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι, σε κρησφύγετο εξτρεμιστών νότια της Ριάντ, ανακάλυψαν μεγάλες ποσότητες υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή βομβών, συμπεριλαμβανομένων και δύο τόνων χημικών ουσιών. Στο μεταξύ η αμερικανική πρεσβεία στη Ριάντ προειδοποίησε τη Τετάρτη ότι έχει πληροφορίες για 'επιχειρησιακό σχέδιο' τρομοκρατικών επιθέσεων στην Σαουδική Αραβία και ζήτησε απ' τους αμερικανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    [06] Περιοδεία Ράις στην Αφρική

    21-07-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, που πραγματοποιεί περιοδεία στην Αφρική, βρίσκεται στο Χαρτούμ για συνομιλίες με Σουδανούς αξιωματούχους με κύριο θέμα τις προσπάθειες τερματισμού των βιαιοτήτων στο Νταρφούρ. Επίσης η κ. Ράις θα επισκεφτεί στρατόπεδο προσφύγων στο Νταρφούρ. Την Τετάρτη η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών μίλησε σε εμπορική σύνοδο στη Σενεγάλη, όπου ανακοίνωσε αύξηση της αμερικανικής χρηματοδότησης προγραμμάτων που βοηθούν Αφρικανικές χώρες να βελτιώσουν τις εμπορικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ. Στο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνεται και ποσό ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την βελτίωση ασφάλειας στις μεταφορές και για προγράμματα υποδομής. Μετά την Αφρική η κ. Ράις θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους με κύριο θέμα το σχέδιο του Ισραήλ αποχώρησης απ' τη Γάζα και τμήματα της Δυτικής Όχθης.

    [07] Προγράμματα του Ιδρύματος Κλίντον για την καταπολέμηση του AIDS στην Αφρική

    21-07-2005

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε σήμερα στην Τανζανία την χρηματοδότηση προγράμματος για την εκπαίδευση ιατρικού προσωπικού σε θέματα περίθαλψης ασθενών με AIDS σε απομακρυσμένες περιοχές όπου δεν υπάρχουν ιατρικές εγκαταστάσεις και γιατροί. Εδώ να σημειωθεί ότι στην Αφρική όπου ζουν τα τρία-τέταρτα των ασθενών με AIDS, η αναλογία ειδικευμένων γιατρών και ασθενών είναι η χαμηλότερη σ' ολόκληρο τον κόσμο. Η Τανζανία ήταν ο τέταρτος σταθμός της Αφρικανικής περιοδείας του κ. Κλίντον που επισκέπτεται προγράμματα κατά του AIDS που χρηματοδοτούνται απ' το Ίδρυμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ. Ο κ. Κλίντον επισκέφτηκε επίσης τη Μοζαμβίκη, το Λεσόθο και τη Νότια Αφρική, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Κένυα και τη Ρουάντα.

    [08] Σολάνα: Θα πρέπει να σημειωθεί πρόοδος σε θέματα εκδημοκρατισμού στο Κοσυφοπέδιο

    21-07-2005

    Ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χαβιέρ Σολάνα, επέκρινε την ηγεσία του Κοσυφοπεδίου για τις καθυστερήσεις στην επίτευξη προόδου σε θέματα εκδημοκρατισμού και μειονοτικών δικαιωμάτων. Σε δηλώσεις του τη Τετάρτη στην Πρίστινα, ο κ. Σολάνα τόνισε ότι οι αρχές του Κοσυφοπεδίου θα πρέπει να παραχωρήσουν σύντομα στις μειονότητες μεγαλύτερο έλεγχο των εσωτερικών τους υποθέσεων, γεγονός που αποτελεί όρο για την έναρξη συνομιλιών για το μέλλον της περιοχής. Τα ΗΕ ανακοίνωσαν σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας επί αστυνομικών και δικαστικών υποθέσεων στην τοπική κυβέρνηση του Κορυφοπεδίου μέχρι το τέλος του χρόνου.

    [09] Γκρήνσπαν: Η αμερικανική οικονομία σε "παρατεταμένη διεύρυνση"

    21-07-2005

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρήνσπαν, δήλωσε τη Τετάρτη σε αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου ότι η αμερικανική οικονομία ακολουθεί 'παρατεταμένη διεύρυνση', όπως είπε χαρακτηριστικά και γι' αυτό η Φέντ θα συνεχίσει να αυξάνει το βασικό επιτόκιο δανεισμού με μετρημένους ρυθμούς. Στα προγνωστικά της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας αναφέρεται ότι το ποσοστό ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ θα κυμανθεί στο 3,5%, ποσοστό ελαφρά χαμηλότερο απ' αυτό που είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο.

    [10] Νέες επιθέσεις στο Λονδίνο

    21-07-2005

    O επικεφαλής της Αστυνομίας του Λονδίνου Ίαν Μπλέαρ λέει ότι οι αρχές, που διερευνούν τις σημερινές επιθέσεις στη Βρετανική πρωτεύουσα εντόπισαν, εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τρία τρένα του μέτρο και ένα λεωφορείο που δεν είχαν εκραγεί , αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. O επικεφαλής της Αστυνομίας αναφέρθηκε στις ομοιότητες που υπάρχουν μεταξύ των σημερινών εκρήξεων και αυτών που έγιναν πριν από δύο εβδομάδες, αλλά είπε ότι είναι πολύ νωρίς να συμπεράνει κανείς ότι τα δύο επεισόδια σχετίζονται. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ χαρακτήρισε τις επιθέσεις μία απόπειρα εκφοβισμού των κατοίκων του Λονδίνου, και ζήτησε από του Λονδρέζους να συνεχίσουν κανονικά τη ημέρα τους.

    Οι επιθέσεις, που έγιναν το μεσημέρι, ώρα Λονδίνου, διενεργήθηκαν ακριβώς 2 εβδομάδες μετά από σειρά εκρήξεων σε τρένα του μετρό και ένα λεωφορείο, από τις οποίες 56 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Μετά τις σημερινές επιθέσεις διεκόπη η λειτουργία τουλάχιστον τριών γραμμών του μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα επεισόδια, συνελήφθησαν 2 άτομα, αλλά ο επικεφαλής της αστυνομίας είπε ότι δεν είχαν σχέση με τις επιθέσεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 22 July 2005 - 1:18:14 UTC