Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-20

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Tον εφέτη Τζον Ρόμπερτς επέλεξε ο πρόεδρος Μπούς
  • [02] Το πορτραίτο του Τζον Ρόμπερτς
  • [03] Ιράκ: Δολοφονίες δύο μελών της επιτροπής κατάρτισης του συντάγματος
  • [04] Νέες αναμετρήσεις Ισραηλινών δυνάμεων με Εβραίους εποίκους στη Γάζα
  • [05] Νέα κυβέρνηση στο Λίβανο
  • [06] Έρευνα: 25 χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ
  • [07] Νέο μήνυμα της Αλ Κάιντα απειλεί με "αιματηρό πόλεμο" στην Ευρώπη
  • [08] Ο Τόνι Μπλέαρ καλεί Μουσουλμάνους ηγέτες να εξουδετερώσουν τους εξτρεμιστές
  • [09] Ανθρωποκυνηγητό στο Πακιστάν για Ισλαμιστές εξτρεμιστές

  • [01] Tον εφέτη Τζον Ρόμπερτς επέλεξε ο πρόεδρος Μπούς

    20-07-2005

    Σε ειδική ανακοίνωση του απ' το Λευκό Οίκο που μεταδόθηκε ζωντανά απ' τη τηλεόραση, ο πρόεδρος Μπούς πρότεινε και επίσημα τον 50χρονο συντηρητικό εφέτη της Ουάσιγκτον, Τζον Ρόμπερτς, για την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, την θέση που χήρευσε με την ανακοίνωση συνταξιοδότησης της δικαστή Σάντρα Ντέι Ο'Κόννορ. Ο κ. Μπούς χαρακτήρισε το δικαστή Ρόμπερτς, άτομο με εξαιρετικά προσόντα και ακεραιότητα. Πάντως αναμένεται ότι η πρώτη αυτή επιλογή του προέδρου Μπούς για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα προκαλέσει έντονη πολιτική διαμάχη αναφορικά με την μελλοντική κατεύθυνση του δικαστηρίου. Τώρα ο διορισμός του δικαστή Τζον Ρόμπερτς θα πρέπει να επικυρωθεί από την Αμερικανική Γερουσία.

    [02] Το πορτραίτο του Τζον Ρόμπερτς

    20-07-2005

    Ο εφέτης Τζον Ρόμπερτς θεωρείται άτομο με ευρύτατη γνώση του ανώτατου δικαστηρίου των ΗΠΑ. Στη δεκαετία του 1980 εργάστηκε στο γραφείο του αρχιδικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Γουίλλιαμ Ρένκουιστ, ενώ στη συνέχεια της δικηγορικής καριέρας του, καθώς και με την ιδιότητα του αναπληρωτή γενικού νομικού συμβούλου του κράτους επί προεδρίας Τζώρτζ Μπούς του πρεσβύτερου, ο κ. Ρόμπερτς συμμετείχε σαν συνήγορος υπεράσπισης σε 39 υποθέσεις ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επίσης διετέλεσε αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του προέδρου Ρόναλντ Ρέηγκαν. Το 2003 ο πρόεδρος Μπούς τον διόρισε στο εφετείο της Ουάσιγκτον. Ο δικαστής Τζον Ρόμπερτς είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

    [03] Ιράκ: Δολοφονίες δύο μελών της επιτροπής κατάρτισης του συντάγματος

    20-07-2005

    Στο Ιράκ, δύο μέλη της επιτροπής κατάρτισης του μόνιμου συντάγματος της χώρας, δολοφονήθηκαν τη Τρίτη στο κέντρο της Βαγδάτης. Οργάνωση Σουνιτών ανακοίνωσε ότι δύο μέλη της και μέλη της επιτροπής κατάρτισης του συντάγματος, ο Μιτζμπίλ Ίσσα και ο Νταμίν Χουσεΐν σκοτώθηκαν χθες από αγνώστους.

    Των δολοφονιών είχε προηγηθεί δήλωση του προέδρου του Ιράκ, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ότι το νέο σύνταγμα του Ιράκ θα είναι έτοιμο πριν την λήξη της προθεσμία στις 15 Αυγούστου.

    Στο μεταξύ, άλλα 15 άτομα σκοτώθηκαν τη Τρίτη στην Μπακούμπα και το Κιρκούκ, ενώ δωρήτριες χώρες και Ιρακινοί αξιωματούχοι που συμμετέχουν σε σύνοδο στην Ιορδανία συμφώνησαν να δώσουν στο Ιράκ ηγετικό ρόλο στον συντονισμό και διοχέτευση της διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας.

    [04] Νέες αναμετρήσεις Ισραηλινών δυνάμεων με Εβραίους εποίκους στη Γάζα

    20-07-2005

    Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας περικύκλωσαν και απέκλεισαν τη νότια Ισραηλινή πόλη Κφάρ Μαϊμόν, σε μία προσπάθεια να αποτρέψουν διαδηλώσεις χιλιάδων Ισραηλινών για το σχέδιο απόσυρσης από τη Λωρίδα της Γάζας.

    Λίγο μετά την έξαρση της βίας το απόγευμα της Τρίτης, μεγάλος αριθμός Ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων, κλείδωσε τη κύρια πύλη εισόδου στην πόλη, εγκλωβίζοντας χιλιάδες διαδηλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν πάνω από 20 άτομα, ενώ προέκυψαν και μερικοί τραυματισμοί.

    Οι Ισραηλινές αρχές δήλωσαν στους διαδηλωτές ότι δεν θα τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στη Γάζα.

    Στο μεταξύ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Παλαιστινιακής εξτρεμιστικής οργάνωσης Χαμάς και του Κινήματος Φατάχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τερματισμό των μεταξύ τους συγκρούσεων.

    [05] Νέα κυβέρνηση στο Λίβανο

    20-07-2005

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σανιόρα, υπέβαλε τον κατάλογο με τα ονόματα των ατόμων που απαρτίζουν την νέα κυβέρνηση της χώρας, την πρώτη κυβέρνηση εδώ και 30 χρόνια στην οποία δεν κυριαρχεί το φιλο-Συριακό στοιχείο. Ο πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ, αποδέχτηκε το 24μελές υπουργικό συμβούλιο, το οποίο όμως για πρώτη φορά περιλαμβάνει μέλος της Χεζμπολά, ενώ δεν περιλαμβάνει τον σημαίνοντα Χριστιανό πολιτικό Μισέλ Αούν. Εδώ στην Ουάσιγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ καλωσόρισε τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Λίβανο, αλλά τόνισε ότι η αμερικανική νομοθεσία δεν επιτρέπει σχέσεις της Ουάσιγκτον με μέλη της Χεζμπολά στην νέα κυβέρνηση.

    [06] Έρευνα: 25 χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ

    20-07-2005

    Μελέτη που διενεργήθηκε απ' την Βρετανική Οργάνωση Ερευνών της Οξφόρδης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν 25 χιλιάδες Ιρακινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 2 χρόνια μετά την εισβολή των αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στο Ιράκ, το Μάιο του 2003. Το πόρισμα της έρευνας θεωρεί υπεύθυνες τις συμμαχικές δυνάμεις για το 37% αυτών των θανάτων, ενώ για άλλο ένα 36% των θανάτων υπεύθυνη θεωρείται η βία που ξέσπασε μετά την εισβολή. Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι ανταρτικές δυνάμεις είναι υπεύθυνες για το 10% του συνολικού αριθμού των θανάτων πολιτών, ενώ το ένα-τρίτο αυτών των θανάτων σημειώθηκε κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εισβολή. Από τότε, αναφέρει η έκθεση, μόνο ένας στους έξι θανάτους Ιρακινών πολιτών οφείλεται στις συμμαχικές δυνάμεις. Οι υπόλοιποι οφείλονται σε ενέργειες ανταρτών, αγνώστων πρακτόρων και εγκληματιών.

    [07] Νέο μήνυμα της Αλ Κάιντα απειλεί με "αιματηρό πόλεμο" στην Ευρώπη

    20-07-2005

    Μήνυμα στο διαδίκτυο από οργάνωση που διατείνεται ότι διατηρεί σχέσεις με τη Αλ Κάιντα απειλεί την Ευρώπη 'με αιματηρό πόλεμο', όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εάν Ευρωπαϊκές χώρες δεν αποσύρουν τα στρατεύματα τους από το Ιράκ μέσα σε ένα μήνα.

    Το μήνυμα σε Ισλαμική ιστοσελίδα εκ μέρους της οργάνωσης Ταξιαρχίες Αμπου Χαφς αλ Μασρί, μίας από τις δύο οργανώσεις που ανέλαβαν την ευθύνη για τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, αναφέρεται στη Δανία, την Ιταλία, την Βρετανία και την Ολλανδία σαν πιθανούς στόχους, και τονίζει ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω προειδοποιήσεις μετά την εκπνοή της προθεσμίας του ενός μηνός.

    [08] Ο Τόνι Μπλέαρ καλεί Μουσουλμάνους ηγέτες να εξουδετερώσουν τους εξτρεμιστές

    20-07-2005

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τονυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι οι Μουσουλμάνοι ηγέτες πρέπει να εξουδετερώσουν την 'σατανική ιδεολογία', όπως είπε χαρακτηριστικά, που διακινείται στους κόλπους της Βρετανικής Ισλαμικής κοινότητας.

    Μετά από συνάντηση τη Τρίτη με ηγέτες του Μουσουλμανικού Συμβουλίου της Βρετανίας, ο κύριος Μπλεαρ τόνισε ότι τα μέλη του συμβουλίου συμφώνησαν μαζί του στην ανάγκη προσέγγισης της μουσουλμανικής κοινότητας και διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησαν τους 4 νεαρούς δράστες να προβούν σε τέτοιες επιθέσεις.

    [09] Ανθρωποκυνηγητό στο Πακιστάν για Ισλαμιστές εξτρεμιστές

    20-07-2005

    Οι Πακιστανικές δυνάμεις ασφάλειας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό εναντίον Ισλαμιστών εξτρεμιστών σε συνάρτηση με τις έρευνες που διεξάγονται για τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Μέχρι στιγμής στο Πακιστάν έχουν συλληφθεί πάνω από 50 ύποπτοι οι περισσότεροι απ' τους οποίους συνελήφθησαν στην επαρχία Πουντζάμπ, ενώ στη Λαχώρη η αστυνομία έχει συλλάβει 7 Ισλαμιστές εξτρεμιστές που πιστεύεται πως είχαν διασυνδέσεις με τους 4 βομβιστές του Λονδίνου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 21 July 2005 - 1:18:14 UTC