Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-19

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπούς: Πυρηνική συνεργασία με την Ινδία
  • [02] Γάζα: Απετράπη συλλαλητήριο εποίκων
  • [03] Στο Λονδίνο ο Χαμίντ Καρζάι
  • [04] Μουσαράφ: "Αντιμουσουλμανικές" οι επιθέσεις στο Λονδίνο
  • [05] Ιράκ: Απαραίτητη η εντατικοποίηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης
  • [06] Ιράν: Βλαβερή η παρουσία Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ
  • [07] Σχέδιο για πολυεθνικό στρατό στη Βοσνία
  • [08] Χάρρυ Πότερ: Ρεκόρ πωλήσεων σε Ελλάδα και Αμερική
  • [09] 30 μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ

  • [01] Μπούς: Πυρηνική συνεργασία με την Ινδία

    19-07-2005

    Σε κοινό ανακοινωθέν τη Δευτέρα με τον Ινδό πρωθυπουργό, Μανμοχάν Σίνγκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι επιθυμεί πλήρη συνεργασία με την Ινδία στο τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας για ηλεκτροπαραγωγή, με την προϋπόθεση ότι το Νέο Δελχί θα δεχτεί διεθνείς επιθεωρήσεις των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την μεταβίβαση πυρηνικής τεχνολογίας σε χώρες όπως η Ινδία, που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Περιορισμού της Εξάπλωσης των Πυρηνικών Όπλων. Στο κοινό ανακοινωθέν ο πρόεδρος Μπούς φέρεται να δηλώνει ότι θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για την υλοποίηση της συνεργασίας με την Ινδία στον συγκεκριμένο τομέα και ο κ. Σίνγκ φέρεται να δηλώνει ότι η Ινδία θα συνεχίσει το μορατόριουμ πυρηνικών δοκιμών και θα επιτρέψει επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων απ' την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Σήμερα ο κ. Σίνγκ θα μιλήσει στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    [02] Γάζα: Απετράπη συλλαλητήριο εποίκων

    19-07-2005

    Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας απέτρεψαν χιλιάδες Εβραίους εποίκους και τους υποστηρικτές τους απ' το να συμμετάσχουν σε διαδήλωση τη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, κατά της προγραμματισμένης αποχώρησης των Ισραηλινών απ' τη περιοχή. Αργά τη Δευτέρα το βράδυ επετεύχθη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών που επιτρέπει στους διαδηλωτές να κατασκηνώσουν στο χωριό Κφάρ Μαϊμόν στο νότιο Ισραήλ, αλλά ηγετικά στελέχη των εποίκων δήλωσαν ότι θα ξαναπροσπαθήσουν να μπουν στη Γάζα σήμερα.

    Τη Δευτέρα, χιλιάδες Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί έστησαν οδοφράγματα και σταμάτησαν λεωφορεία με υποστηρικτές των εποίκων απ' το να μπουν στη πόλη Νετιβότ, όπου πραγματοποιούνταν συλλαλητήριο.

    Στο μεταξύ, Αιγύπτιοι διαμεσολαβητές πραγματοποιούν έκτακτες συνομιλίες με Παλαιστινιακές εξτρεμιστικών οργανώσεις με στόχο να αποτραπούν Ισραηλινά στρατιωτικά αντίποινα για τις Παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες τις τελευταίες μέρες στη Γάζα.

    [03] Στο Λονδίνο ο Χαμίντ Καρζάι

    19-07-2005

    Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, βρίσκεται στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ και άλλους αξιωματούχους. Αναμένεται πως οι συνομιλίες με τον κ. Μπλέαρ θα επικεντρωθούν στα μέτρα αντιτρομοκρατίας, την εντατικοποίηση των βιαιοτήτων τελευταία στο Αφγανιστάν και το εμπόριο ναρκωτικών. Ο κ. Καρζάι θα συναντηθεί επίσης με την Βασίλισσα Ελισάβετ και τον υπουργό άμυνας της Βρετανίας, Τζον Ρήντ. Επίσης θα συναντηθεί με Αφγανούς που ζουν στο Λονδίνο, καθώς και με ηγετικά στελέχη της Βρετανικής Μουσουλμανικής κοινότητας.

    [04] Μουσαράφ: "Αντιμουσουλμανικές" οι επιθέσεις στο Λονδίνο

    19-07-2005

    O Πρόεδρος του Πακιστάν, Περβέζ Μουσαράφ, χαρακτήρισε τις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Λονδίνο 'αντι-μουσουλμανικές' και τόνισε ότι σε κανένα σημείο το Κοράνι δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους πράξεις βίας.

    Ο στρατηγός Μουσαράφ δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίου νέων στη Ισλαμαμπάντ, ότι υπάρχουν δυνάμεις στο Πακιστάν που προσπαθούν να επιβάλλουν την ιδεολογίας τους και ότι μερικά μουσουλμανικά σχολεία εμπλέκονται στη τρομοκρατία.

    Ο κύριος Μουσαράφ ζήτησε από τους νέους του Πακιστάν να απορρίψουν τις εξτρεμιστικές τάσεις γιατί αυτές διχάζουν τη θρησκεία της χώρας και τη κοινωνία.

    Των δηλώσεων αυτών του κυρίου Μουσαράφ είχε προηγηθεί επισήμανση της Πακιστανικής Μεταναστευτικής Υπηρεσίας ότι 3 από τους 4 υπόπτους για τις επιθέσεις στο Λονδίνο είχαν ταξιδέψει στο Πακιστάν, πέρυσι.

    [05] Ιράκ: Απαραίτητη η εντατικοποίηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης

    19-07-2005

    Η Ιρακινή κυβέρνηση ζητά από δωρήτριες χώρες να θέσουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στην ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης της χώρας, επειδή πολλοί Ιρακινοί συνεχίζουν να ζουν χωρίς τις βασικές υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης του Ιράκ, Μπαχράμ Σαλιχ, δήλωσε κατά την διάρκεια διεθνούς συνεδρίου δωρητριών χωρών τη Δευτέρα στην Ιορδανία, ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς και η ανοικοδόμηση της υποδομής του Ιράκ είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της χώρας.

    Πολλά από τα έργα ανοικοδόμησης του Ιράκ έχουν καθυστερήσει λόγω των συνεχιζόμενων επεισοδίων βίας.

    Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Αμερικανικού μεικτού επιτελείου στρατού, Ρίτσαρντ Μάιερς, δήλωσε ότι το πρόσφατο κύμα επιθέσεων στο Ιράκ δεν θα αποπροσανατολίσει τη κατάρτιση του συντάγματος και τη εκλογή νέας κυβέρνησης στα τέλη αυτού του χρόνου, και πρόσθεσε ότι περιμένει τα επεισόδια να συνεχιστούν.

    Περίπου 170 άτομα σκοτώθηκαν την τελευταία εβδομάδα στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων και 14 ατόμων από σειρά επιθέσεων τη Δευτέρα.

    [06] Ιράν: Βλαβερή η παρουσία Αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ

    19-07-2005

    Αγιατολάχ Χαμενεΐ

    Στο Ιράν τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Ιμπραχήμ Αλ Τζααφάρι, ότι η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράκ βλάπτει τη χώρα.

    Ο κύριος αλ Τζααφαρι συναντήθηκε με το Αγιατολάχ Χαμενεΐ τη Δευτέρα στην ιερή πόλη του Ιράν, Μασχάντ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν μεταδίδει ότι ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε στον κύριο Τζααφάρι ότι υποστηρίζει την νέα Ιρακινή κυβέρνηση, αλλά πρόσθεσε ότι πολλές μουσουλμανικές χώρες 'δεν εγκρίνουν', όπως είπε χαρακτηριστικά, την αμερικανική πολιτική στο Ιράκ.

    Ο κύριος αλ Τζααφαρι ολοκληρώνει τριήμερη ιστορικής σημασίας επίσκεψη στο Ιράν, στα πλαίσια προσπαθειών για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο γειτονικών χωρών.

    [07] Σχέδιο για πολυεθνικό στρατό στη Βοσνία

    19-07-2005

    Επιτροπή αντιπροσώπων των 3 εθνικών ομάδων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, συμφώνησε στην συγχώνευση των επι μέρους δυνάμεων ασφάλειας της χώρας, για την δημιουργία νέου πολυεθνικού στρατού.

    Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού, καταργώντας έτσι την υποχρεωτική στράτευση.

    Ο ανώτερος διεθνής μεσολαβητής στην Βοσνία, Παντι Ασντάουν, δήλωσε ότι το προτεινόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων αποτελεί γιγαντιαίο βήμα προόδου για τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, και ζήτησε την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς καθυστέρηση.

    [08] Χάρρυ Πότερ: Ρεκόρ πωλήσεων σε Ελλάδα και Αμερική

    Μαρία Σπυριδωνάκου

    Αθήνα

    19-07-2005

    Ρεκόρ πωλήσεων σημείωσε στις ΗΠΑ το νέο βιβλίο του Χάρρυ Πότερ κατά τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του.Ο εκδοτικός οίκος Scholastic δήλωσε ότι οι πωλήσεις του βιβλίου, που κυκλοφόρησε το περασμένο Σάββατο, έφτασαν τα 6.9 εκατομμύρια αντίτυπα μέσα σε 24 ώρες, Ενώ ρεκόρ σημείωσαν και οι πωλήσεις στο διαδίκτυο.

    Αλλά και στην Ελλάδα το νέο βιβλίο του Χάρρυ Πότερ σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Εν ριπή οφθαλμού εξαφανίζονται τα αντίτυπα του νέου βιβλίου της Τζο Ρόουλινγκ που περιγράφει μια τη νέα ιστορία του μικρού μάγου Χάρρυ Πότερ.

    Το νέο βιβλίο του Χάρρυ Πότερ, έσπασε για μια ακόμη φορά το ρεκόρ πωλήσεων και στην Ελλάδα όπως συνέβη και σε όλες τις άλλες χώρες που εκδόθηκε. Ήδη τα 5.000 χιλιάδες αντίτυπα που είχε στη διάθεσή του ο εκδοτικός οίκος 'Ψυχογιός', έχουν ήδη εξαντληθεί επιβεβαιώνουν οι υπεύθυνοι, ενώ αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα που στέλνει ο εκδοτικός οίκος 'Ελευθερουδάκης'.

    Κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το στοιχείο εκείνο που ανεβάζει στη πρώτη θέση τις περιπέτειες του Χάρυ Πότερ στη προτίμηση των αναγνωστών μικρών αλλά και μεγάλων. Ίσως να είναι ότι ο Χάρυ 'γεννήθηκε' από τη πένα της συγγραφέας Τζό Ρόουλινγκ για μεγάλες περιπέτειες και εξερευνήσεις. Ο Χάρρυ είναι μάγος αλλά ένας μάγος γεμάτος καλοσύνη, πίστη, γενναιότητα. Οι φανατικοί του φίλοι, αναγνωρίζουν στις περιπέτειες που ζει είτε μέσα από τις σελίδες των βιβλίων είτε μέσα από τις οθόνες των κινηματογράφων, τη μαγεία που και οι ίδιοι θα επιθυμούσαν να ζήσουν.

    Ο Χάρρυ Πότερ, μας υποψίασε ότι ο φανταστικός και ο πραγματικός κόσμος ίσως και να μην είναι και τόσο δεδομένοι, και η μαγεία να μην είναι αποκλειστικό συστατικό της φαντασίας μας αλλά να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ίδιας μας της ζωής.

    [09] 30 μαχητικά αεροσκάφη πρόκειται να αγοράσει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ

    Γιώργος Βραχνής

    Αθήνα

    19-07-2005

    Σε μια σημαντική απόφαση που αφορά στην αγορά οπλικών συστημάτων προχώρησε σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, ανατρέποντας παράλληλα πολλαπλάσιας αξίας συμφωνία για την αγορά αεροσκαφών από ευρωπαϊκές χώρες.

    Συγκεκριμένα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ενέκρινε την αγορά 30 μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, εκτιμώμενου κόστους 1,1 δισεκατομυρίων ευρώ, ακυρώνοντας παράλληλα προσύμφωνο αγοράς 60 αεροσκαφών τρίτης γενιάς Eurofighter, ύψους άνω των 5 δισεκατομυρίων δολαρίων.

    'Στο ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε σήμερα η αγορά, μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης, 30 συν 10 αεροσκαφών F-16 Block 52+', είπε ο Υπουργός Άμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας. Και πρόσθεσε: 'Εκτιμάται ότι για τα 30 αεροσκάφη, με τις σημερινές τιμές, το κόστος είναι 1,1 δισεκατομυρίων ευρώ'.

    Σύμφωνα με τον κ. Σπηλιωτόπουλο για τον καθορισμό του τελικού κόστους της αγοράς των μαχητικών θα πραγματοποιηθούν διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής κυβέρνησης, τόσο για τα 30 πρώτα τζετ, όσο και για τα 10, που αφορούν στο δικαίωμα προαίρεσης της Αθήνας.

    Τα νέα αεροσκάφη θα έχουν παραληφθεί έως το τέλος του 2009. Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι με νεώτερη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ θα αποφασιστεί η αγορά επιπλέον 30 με 40 μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, είτε από αμερικανικές, είτε από ευρωπαϊκές εταιρείες. Η σημαντική αυτή αλλαγή στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης για αγορά αμερικανικών αντί ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών, εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης της δομής των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που αποσκοπεί τόσο στην δημιουργία πιο ευέλικτων μονάδων, όσο και στην εξοικονόμηση πόρων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 20 July 2005 - 1:18:12 UTC