Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-18

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κούπερ: Ο Ρόουβ αποκάλυψε όνομα πράκτορα της CIA
  • [02] Τουρκία: Με τηλεχειρισμό έγινε η επίθεση στο Κουσάντασι
  • [03] Στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ
  • [04] Απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες κατά του Σαντάμ Χουσεΐν
  • [05] Επιχειρήσεις πάταξης εξτρεμιστών στα σύνορα ΑφγανιστάνβΠακιστάν
  • [06] Λονδίνο: Διακήρυξη μουσουλμάνων κατά της τρομοκρατίας
  • [07] Ιράκ: Βομβιστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών στη Βαγδάτη
  • [08] Απειλές Ισραήλ για μαζική στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα

  • [01] Κούπερ: Ο Ρόουβ αποκάλυψε όνομα πράκτορα της CIA

    18-07-2005

    Ο κύριος Ρόουβ με τον Πρόεδρο Μπους

    Ο δημοσιογράφος του περιοδικού TIME, Μάθιου Κούπερ, δηλώνει ότι ο πολιτικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Καρλ Ρόουβ, αποκάλυψε το όνομα της πράκτορα της CIA, Βάλερυ Πλέιμ, συζύγου του πρέσβη Τζο Ουίλσον, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μπους για το πόλεμο στο Ιράκ.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε τη Κυριακή στο περιοδικό TIME, ο κύριος Κούπερ είπε ότι δεν γνωρίζει αν ο κύριος Ρόουβ παρέβη το νόμο αναφέροντας ότι η σύζυγος του κυρίου Ουίλσον ήταν πράκτορας της CIA. Ειδική επιτροπή ένορκων παραπομπής εξετάζει το θέμα για να διαπιστωθεί αν κυβερνητικοί αξιωματούχοι παρανόμησαν δίνοντας στη δημοσιότητα το όνομα της Βάλερυ Πλειμ πράκτορα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Ο κύριος Κούπερ δήλωσε ότι ο Καρλ Ρόουβ προσπάθησε να αμφισβητήσει την αξιοπιστία του κύριου Ουίλσον αποκαλύπτοντας τις στενές διασυνδέσεις του με την CIA. Εδώ να υπενθυμίσουμε ότι μετά από ταξίδι που εξουσιοδοτήθηκε από τη CIA, ο κ. Ουίλσον ανέφερε σε άρθρο του ότι δεν είχε βρει αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης Μπους για την εισβολή στο Ιράκ. Ο δημοσιογράφος που περιοδικού TIME αναφέρει ότι ο κύριος Ρόουβ του είπε ότι η σύζυγος του κυρίου Ουίλσον ήταν εκείνη που έδωσε τη εξουσιοδότηση για το ταξίδι.

    [02] Τουρκία: Με τηλεχειρισμό έγινε η επίθεση στο Κουσάντασι

    18-07-2005

    Τραυματίας μεταφέρεται σε ασθενοφορο μετά την έκρηξη στο Κουσάντασι

    Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση του Σαββάτου στο Κουσάντασι δεν πραγματοποιήθηκε από βομβιστές αυτοκτονίας, αλλά προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί σε κλειστό φορτηγάκι και πυροδοτήθηκαν με τηλεχειρισμό. Απ' την επίθεση σκοτώθηκαν 5 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 12, συμπεριλαμβανομένων και Βρετανών και Ιρλανδών τουριστών.

    Τούρκοι αξιωματούχοι δεν έχουν κατονομάσει υπόπτους, ενώ σε ανακοίνωση του το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη στη επίθεση. Πάντως ο πρέσβης της Βρετανίας στην Τουρκία φέρεται να δηλώνει ότι αξιωματούχοι πιστεύουν πως για την επίθεση ευθύνεται το ΠΕΚΑΚΑ.

    [03] Στο Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ

    18-07-2005

    Μανμοχάν Σινγκ

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Μανμοχάν Σίνγκ, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για επίσημη επίσκεψη σήμερα στο Λευκό Οίκο. Οι συνομιλίες θα περιστραφούν σε θέματα τρομοκρατίας και εμπορίου. Σε συνέντευξη του προς τους Τάιμς της Νέας Υόρκης ο κ. Σίνγκ δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει πρόσβαση στην αμερικανική τεχνολογία για το πυρηνικό πρόγραμμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ινδίας.

    Άλλο ένα θέμα που ενδεχομένως να συζητηθεί κατά τις συνομιλίες στο Λευκό Οίκο είναι και η επιθυμία του Νέου Δελχί για μια μόνιμη έδρα στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Ινδού πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον την τελευταία πενταετία.

    [04] Απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες κατά του Σαντάμ Χουσεΐν

    18-07-2005

    Ειδικό Ιρακινό δικαστήριο ανακοίνωσε τις πρώτες επίσημες κατηγορίες σε βάρος του πρώην προέδρου του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, για εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την εικοσιτετράχρονη θητεία του. Ο δικαστής επικεφαλής της έρευνας ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες αναφέρονται στις δολοφονίες το 1982 δεκάδων πολιτών στο Ντουτζαίλ, σε αντίποινα για απόπειρα δολοφονίας κατά του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο δικαστής δήλωσε την Κυριακή ότι η ημερομηνία της δίκης του πρώην ηγέτη του Ιράκ θα ανακοινωθεί μέσα σε λίγες μέρες και ότι και οι υπόλοιπες έρευνες φτάνουν στο τελικό τους στάδιο.

    [05] Επιχειρήσεις πάταξης εξτρεμιστών στα σύνορα ΑφγανιστάνβΠακιστάν

    18-07-2005

    Αμερικανικές, Αφγανικές και Πακιστανικές δυνάμεις σκότωσαν πάνω από 60 ύποπτους εξτρεμιστές και αντάρτες των Ταλεμπάν τις τρεις τελευταίες μέρες στα σύνορα ΑφγανιστάνβΠακιστάν. Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν δήλωσε ότι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας Αφγανικά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν 20 εξτρεμιστές που διατηρούσαν σχέσεις με τους Ταλεμπάν, μετά από επίθεση σε δυο στρατιωτικές βάσεις του Αφγανιστάν στη επαρχία Κοστ. Αφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 3 άντρες από τη Τσετσενία και 2 από το Ουζμπεκιστάν.

    Στο γειτονικό Πακιστάν, κυβερνητικοί στρατιώτες σκότωσαν 17 εξτρεμιστές, οι περισσότεροι από τους οποίους αλλοδαποί. Εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι μάχες άρχισαν νωρίς την Κυριακή το πρωί, όταν 2 οχήματα προσπάθησαν να διαφύγουν από συγκρότημα το οποίο είχε περικυκλώσει ο στρατός στο Βόρειο Βαζιριστάν.

    [06] Λονδίνο: Διακήρυξη μουσουλμάνων κατά της τρομοκρατίας

    18-07-2005

    Με διακήρυξη της η μεγαλύτερη οργάνωση Σουνιτών Μουσουλμάνων της Βρετανίας καταδικάζει τις βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου αποκαλώντας τες αποτέλεσμα διαστρεβλωμένης ιδεολογίας. Η διακήρυξη του Συμβουλίου Σουνιτών αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τις επιθέσεις της 7ης Ιουλίου και καταδικάζει κάθε μορφή τρομοκρατίας και όλους όσους προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες.

    Στο μεταξύ, η εφημερίδα Sunday Times του Λονδίνου ανέφερε ότι ένας από τους 4 υπόπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις βρισκόταν κατά διαστήματα πέρυσι υπό παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, αλλά δεν είχε θεωρηθεί επικίνδυνος και δεν είχε τεθεί υπό μόνιμη παρακολούθηση. Βρετανοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

    Εξάλλου, φωτογραφία που δείχνει τους 4 υπόπτους να μπαίνουν μαζί σε σιδηροδρομικό σταθμό, πριν τις επιθέσεις, δημοσιεύτηκε στη ίδια εφημερίδα.

    [07] Ιράκ: Βομβιστικές επιθέσεις κατά αστυνομικών στη Βαγδάτη

    18-07-2005

    Στο Ιράκ, αντάρτες πραγματοποίησαν νέες επιθέσεις αυτοκτονίας σε διάφορα σημεία του Ιράκ την Κυριακή, καθώς οι αρχές προσπαθούσαν να αναγνωρίσουν τις σορούς δεκάδων ατόμων που σκοτώθηκαν αργά το Σάββατο το βράδυ από ισχυρότατη έκρηξη στη Μουσαγίμπ, νότια της Βαγδάτης.

    Το Σάββατο, βομβιστής αυτοκτονίας στάθηκε δίπλα σε φορτηγό με καύσιμα και η έκρηξη κατέστρεψε το κέντρο της Μουσαγίμπ, σκοτώνοντας πάνω από 90 άτομα.

    Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη από κύμα 4 βομβιστικών επιθέσεων που στόχευαν αυτοκινητοπομπές της αστυνομίας και του στρατού σκοτώθηκαν 9 Ιρακινοί, ενώ στο βορά, στο Κιρκουκ βόμβα στο οδόστρωμα σκότωσε έναν αμερικανό στρατιώτη.

    Σε άλλες εξελιξεις, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμεντ Χαταμί δέχτηκε στην Τεχεράνη τον Ιρακινό Πρωθυπουργό, Ιμπραχίμ αλ Τζααφαρι, για να συζητήσουν την εντατικοποίηση της συνεργασίας με την Βαγδάτη σε θέματα ασφάλειας. Ο κύριος Χαταμί χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ιρακινού πρωθυπουργού μία καινούργια σελίδα στις σχέσεις των δυο χωρών, οι οποίες είχαν εμπλακεί σε ένα καταστροφικό οκταετή πόλεμο τη δεκαετία του 80.

    [08] Απειλές Ισραήλ για μαζική στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα

    18-07-2005

    4 Ισραηλινοί έποικοι τραυματίστηκαν από Παλαιστινιακά βλήματα όλμων στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το Ισραήλ απειλεί με μαζική στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα για τον τερματισμό τέτοιων επιθέσεων.

    Η Παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση Χαμάς ανέλαβε τη ευθύνη για την επίθεση της Κυριακής στο μεγαλύτερο εβραϊκό οικισμό της Γάζας.

    Στο μεταξύ στη Γάζα η Ισραηλινή αστυνομία σκότωσε εξτρεμιστή της Χαμάς, ενώ Ισραηλινός ακροβολιστής σκότωσε διοικητή της Χαμάς. Ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Ζεέβ Μποϊμ, δήλωσε ότι στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύχθηκαν κοντά στη Γάζα μπορούν να εισβάλουν στην περιοχή μέσα σε 'μερικές ώρες', όπως είπε χαρακτηριστικά, αν η Παλαιστινιακή ηγεσία δεν καταφέρει να σταματήσει τις επιθέσεις.

    Αργά τη Κυριακή, ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς, επανέλαβε σε δημοσιογράφους δέσμευση του να σταματήσει τις επιθέσεις εξτρεμιστών. Στο μεταξύ, Αιγυπτιακή αντιπροσωπεία συναντήθηκε με ηγέτες της Χαμάς για συνομιλίες που αποσκοπούσαν στην διάσωση της πεντάμηνης Ισραηλο-Παλαιστινιακής εκεχειρίας.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 19 July 2005 - 1:28:43 UTC