Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-08

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος καταδικάζει τις επιθέσεις
  • [02] Ράις: Οι επιθέσεις θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του κόσμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας
  • [03] Λονδίνο: 37 νεκροί, 700 τραυματίες
  • [04] Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ
  • [05] Στρώ: "Ξεκάθαρα χαρακτηριστικά επιθέσεων της Αλ Κάιντα"
  • [06] Μουσουλμανικές χώρες και μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις
  • [07] Ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ
  • [08] Δολοφονήθηκε ο πρέσβης της Αιγύπτου στο Ιράκ
  • [09] Λονδίνο: 50 νεκροί, 700 τραυματίες
  • [10] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 8
  • [11] Ιράκ: Η Αίγυπτος θα μειώσει το προσωπικό της διπλωματικής της αποστολής
  • [12] ΗΠΑ: Σημαντική πτώση σημείωσε η ανεργία

  • [01] Και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος καταδικάζει τις επιθέσεις

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    08-07-2005

    Την έντονη θλίψη και αγανάκτηση για τις άνανδρες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον αθώων ανθρώπων εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος μόλις ενημερώθηκε για τις τέσσερις τρομοκρατικές εκρήξεις στην πόλη του Λονδίνου.

    Με επιστολές συμπαράστασης προς τους Αρχιεπίσκοπο Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο, τον Αρχιεπίσκοπο Κάντερμπερι, Ρόουαν της αγγλικανικής εκκλησίας, καθώς και προς τον πρωθυπουργό της Αγγλίας κ Τόνυ Μπλέαρ ο θρησκευτικός ηγέτης της ελληνορθόδοξης εκκλησίας της Αμερικής εξέφρασε την συμπαράσταση και την υποστήριξή του.

    'Οι απαίσιες αυτές πράξεις βίας,' είπεο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κύριος Δημήτριος, 'που είναι αντίθετες προς το γράμμα και το πνεύμα του Ευαγγελίου, επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους οι οποίοι σέβονται την ανθρώπινη ζωή ως δώρο του Θεού και θέλουν να ζήσουν ειρηνικά μεταξύ των. Έχοντας την εμπειρία της τρομοκρατικής επιθέσεως της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον συμμετέχουμε πλήρως στην βαθύτατη οδύνη και την δίκαια αγανάκτησή σας, οι οποίες προέκυψαν από τα τραγικά γεγονότα του Λονδίνου. Μαζί με όλους τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την φρικτή απειλή της τρομοκρατίας καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας και διακηρύσσουμε με την δέσμευσή μας για την προώθηση και εγκαθίδρυση της ειρηνικής συνυπάρξεως μεταξύ των κατοίκων της γης που ανήκει στο Θεό'.

    [02] Ράις: Οι επιθέσεις θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα του κόσμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

    08-07-2005

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις κατά τη διάρκεια συνέντευξης της στο ΒΒC, εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για τις επιθέσεις στο Λονδίνο και τόνισε ότι τέτοια γεγονότα μας υπενθυμίζουν το σκληρό αγώνα που διεξάγουμε κατά της τρομοκρατίας. Μας υπενθυμίζουν, είπε η κυρία Ράις, ότι ολόκληρος ο πολιτισμένος κόσμος πρέπει να σταθεί ενωμένος ενάντια σε τέτοιου είδος 'βαρβαρότητα', όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αγωνίζονται σε ένα λάθος πόλεμο, ο οποίος αντί να αναχαιτίζει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο δυτικό κόσμο, αντίθετα φαίνεται να τις εντείνει, η κυρία Ράις είπε ότι το μόνο που έχει γίνει τώρα είναι ότι επιτέλους οι τρομοκράτες αντιμετωπίζουν αντίσταση. Και αν πράγματι οι επιθέσεις στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκαν από εξτρεμιστές, συμπλήρωσε η κυρία Ράις, αποτελούν συνέχεια επιθέσεων που εκφράζουν μία ιδεολογία μίσους. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε να κάνουμε με μία περιοχή του κόσμου, την Μέση Ανατολή που η κατάσταση δεν είναι ομαλή. Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τις συνθήκες που δημιουργούν αυτή την ιδεολογία και να την αντικαταστήσουμε με μία ιδεολογία ελπίδας. Εδώ λοιπόν έρχεται το θέμα του Ιράκ. Ένα ελεύθερο και δημοκρατικό Ιράκ θα αποτελέσει σημαντικό πυλώνα για αυτή την νέα και διαφορετική Μέση Ανατολή, κατέληξε η κυρία Ράις Επίσης, τόνισε η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, δεν ευσταθεί η ιδέα ότι αν αγνοήσουμε τους εξτρεμιστές, θα εξαφανιστούν. Πρέπει οπωσδήποτε να τους αντιμετωπίσουμε.

    Σε ερώτηση του BBC αν ανησυχεί ότι οι επιθέσεις αυτές θα κλονίσουν την αποφασιστικότητα χωρών, όπως η Βρετανία, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η κύρια Ράις τόνισε ότι πιστεύει πως οι επιθέσεις θα ενισχύσουν την αποφασιστικότητα της Βρετανίας και του κόσμου που υπέστη τέτοιες επιθέσεις.

    Επίσης, η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών τόνισε ότι στα μάτια όλων των ηγετών της ομάδας των 8 είδε την αποφασιστικότητα, ότι δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα για την αντιμετώπιση αυτής της 'μάστιγας', όπως είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ότι πρέπει να μάχονται σε καθημερινή βάση για την αποτροπή επιθέσεων, αλλά και για να δώσουν εναλλακτικές λύσεις σε περιοχές του κόσμου που καλλιεργούνται τέτοιου είδους μίση.

    [03] Λονδίνο: 37 νεκροί, 700 τραυματίες

    08-07-2005

    Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρω, δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, με 37 νεκρούς και 700 τραυματίες, φέρουν ξεκάθαρα χαρακτηριστικά επιθέσεων της Αλ Κάιντα. Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απ' τα συντρίμμια των επιθέσεων η αστυνομία ανέσυρε τμήματα ωρολογιακών μηχανισμών.

    Σε ανακοίνωση της που δημοσιεύτηκε σε Αραβική ιστοσελίδα, μία άγνωστη οργάνωση που αυτοαποκαλείται 'Η Μυστική Οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Ευρώπη', ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Πάντως η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέαρ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι δράστες ενεργούσαν 'εν ονόματι του Ισλάμ', αλλά πρόσθεσε οι περισσότεροι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο καταδικάζουν τέτοιες πράξεις. Ο κύριος Μπλέαρ τόνισε ότι οι δράστες θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ενώ επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν θα υποκύψει σε τέτοιους εκβιασμούς.

    [04] Σε επιφυλακή οι ΗΠΑ

    08-07-2005

    Εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας στο μετρό της Ουάσιγνκτον

    Η κυβέρνηση Μπους αύξησε το βαθμό συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στα περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά ο γενικότερος βαθμός συναγερμού παραμένει ανεπηρέαστος.

    Ο υπουργός εσωτερικής ασφάλειας, Μάϊκλ Τσέρτωφ, επεσήμανε ότι οι Η.Π.Α δεν έχουν αξιόπιστες και συγκεκριμένες πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα επί Αμερικανικού εδάφους, αλλά τόνισε ότι είναι λογικό να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα. 'Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αύξησε το βαθμό συναγερμού από υψηλό σε πολύ υψηλό' είπε ο κύριος Τσέρτωφ, 'μόνον όμως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των τραίνων, του μετρό και των λεωφορείων. Επίσης, υπάρχει μια εγρήγορση γενικότερα στον τομέα των συγκοινωνιών'.

    Ο κ. Τσέρτωφ επίσης είπε ότι οι Ομοσπονδιακές υπηρεσίες σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές προσπαθούν να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα και να αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας έτσι ώστε να προστατέψουν το συγκοινωνιακό δίκτυο της χώρας. Και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας σε καμία των περιπτώσεων δεν προτρέπει τους Αμερικανούς να αποφύγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Στην Ουάσιγκτον, οπλισμένες δυνάμεις με σκυλιά χτενίζουν τον υπόγειο σιδηρόδρομο της πόλης ενώ άλλες ομάδες σταματούν και ελέγχουν αυτοκίνητα σε δρόμους γύρω από το Αμερικανικό Καπιτώλιο.

    Ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον `Ανθονυ Γουϊλιαμς απευθύνθηκε στους πολίτες λέγοντας: 'Ζητώ από τους κατοίκους της Ουάσιγκτον να έχουν τα μάτια και τα αυτιά του ανοιχτά καθημερινώς και αν εντοπίσουν κάτι το ύποπτο να ενημερώσουν τις αρχές'.

    Μιλώντας σε ρεπόρτερ ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης Τζόρτζ Πατάκι εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα τα οποία έχουν παρθεί για την προστασία του συγκοινωνιακού δικτύου της πόλης είναι επαρκή. 'Είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος', λεει ο κύριος Πατάκι, 'ότι οι αστυνομικοί αξιωματούχοι στην περιοχή συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης, που είναι ένα από τα καλύτερα αστυνομικά τμήματα στο κόσμο, κάνουν ότι είναι δυνατό, έτσι ώστε οι πολίτες της Ν. Υόρκης που χρησιμοποιούν το συγκοινωνιακό δίκτυο καθώς και οι επισκέπτες μας, να είναι όσον το δυνατό ποιο ασφαλείς'.

    Τέλος, ορισμένες Μουσουλμανικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκίμασαν τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Ανακοινωθέν του συμβουλίου που ασχολείται με τις σχέσεις της Αμερικής με τον Μουσουλμανικό κόσμο και εδρεύει στην Ουάσιγκτον αναφέρει: 'Μαζί με τους Αμερικανούς, όλων των θρησκειών, καθώς επίσης και τον υπόλοιπο κόσμο, αποδοκιμάζουμε αυτά τα βάρβαρα εγκλήματα τα οποία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται ή συγχωρούνται'.

    [05] Στρώ: "Ξεκάθαρα χαρακτηριστικά επιθέσεων της Αλ Κάιντα"

    08-07-2005

    Ο Βρετανός υπουργός εξωτερικών, Τζακ Στρω, δήλωσε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο, με 37 νεκρούς και 700 τραυματίες, φέρουν ξεκάθαρα χαρακτηριστικά επιθέσεων της Αλ Κάιντα.

    Βρετανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι απ' τα συντρίμμια των επιθέσεων η αστυνομία ανέσυρε τμήματα ωρολογιακών μηχανισμών. Σε ανακοίνωση της που δημοσιεύτηκε σε Αραβική ιστοσελίδα, μία άγνωστη οργάνωση που αυτοαποκαλείται 'Η Μυστική Οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Ευρώπη', ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις. Πάντως η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλέαρ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι δράστες ενεργούσαν 'εν ονόματι του Ισλάμ', αλλά πρόσθεσε οι περισσότεροι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο καταδικάζουν τέτοιες πράξεις. Ο κύριος Μπλέαρ τόνισε ότι οι δράστες θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ενώ επεσήμανε ότι η Βρετανία δεν θα υποκύψει σε τέτοιους εκβιασμούς.

    Η Βασίλισσα Ελισάβετ θα επισκεφτεί σήμερα ορισμένους απ' τους τραυματίες των επιθέσεων σε νοσοκομεία του Λονδίνου. Η βρετανίδα μονάρχης χαρακτήρισε τους βομβισμούς απάνθρωπους και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.

    [06] Μουσουλμανικές χώρες και μουσουλμανικές οργανώσεις στις ΗΠΑ καταδίκασαν τις επιθέσεις

    08-07-2005

    Πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής καταδίκασαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Σε τηλεγράφημα προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνυ Μπλέαρ, ο Πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασσάντ, καταδίκασε τις επιθέσεις. Ο Βασιλιάς Αμπντουλά της Ιορδανίας επίσης καταδίκασε τις βομβιστικές ενέργειες και τόνισε ότι το Ισλάμ απορρίπτει κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών του Ιράν επίσης εξέφρασε τα συλλυπητήρια του. Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις επιθέσεις τονίζοντας ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει τις εντατικές προσπάθειες καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Παρόμοιες δηλώσεις έκαναν το Ισραήλ, η Παλαιστινιακή Αρχή, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Λίβανος και η Τουρκία.

    Αλλά και Μουσουλμανικές οργανώσεις που εδρεύουν εδώ στις ΗΠΑ καταδίκασαν τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο. Σε ανακοίνωση του, το Συμβούλιο Αμερικανο-Ισλαμικών Σχέσεων, που εδρεύει εδώ στη Ουάσιγκτον, καταδίκασε τις επιθέσεις χαρακτηρίζοντας τες 'Βάρβαρα εγκλήματα' τα οποία, όπως είπε, 'δεν δικαιολογούνται, ούτε συγχωρούνται'.

    Και στο παρελθόν το συμβούλιο είχε δηλώσει ότι εκείνοι που διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες, εν ονόματι του Ισλάμ, προδίδουν τις αξίες της θρησκείας τους.

    Σε ξεχωριστή ανακοίνωση το Μουσουλμανικό Συμβούλιο Δημοσίων Σχέσεων εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες των θυμάτων και προς τον Βρετανικό λαό και χαρακτήρισε τους βομβισμούς 'επιθέσεις κατά της ανθρωπότητας'.

    [07] Ολοκληρώνεται η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ

    08-07-2005

    Σε χαμηλούς τόνους και με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες, ολοκληρώνεται σήμερα στη Σκωτία η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των Οκτώ. Οι ηγέτες των 8 πλουσιότερων χωρών του κόσμου θρηνούν τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στο Λονδίνο, ενώ δήλωσαν ότι η διακοπή της συνόδου θα ικανοποιούσε τους στόχους των τρομοκρατών. Αναμένεται ότι σήμερα οι 8 ηγέτες θα επικυρώσουν σχέδιο για την διαγραφή του ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων χρέους των 18 φτωχότερων χωρών του κόσμου, οι περισσότερες απ' τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική. Επίσης στην τελική διακήρυξη της συνόδου θα αναφέρεται ότι στις ανθρώπινες ενέργειες οφείλεται εν μέρει η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών στο πλανήτη μας και ότι χρειάζεται η λήψη άμεσων μέτρων για το θέμα.

    [08] Δολοφονήθηκε ο πρέσβης της Αιγύπτου στο Ιράκ

    08-07-2005

    Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, επιβεβαίωσε το θάνατο του πρέσβη της χώρας του στο Ιράκ, λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης για την απαγωγή του από αντάρτες με διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα. Σε ανακοινωθέν του, που μεταδόθηκε απ' το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου, ο κ. Μουμπάρακ χαρακτήρισε τους δολοφόνους του Ιχάμπ Αλ Σερίφ, τρομοκράτες και τόνισε ότι η ενέργεια αυτή δεν πρόκειται να κλονίσει την υποστήριξη του Καΐρου προς το Ιράκ και το λαό του. Την Τετάρτη, οι αντάρτες είχαν δηλώσει ότι ο Αιγύπτιος διπλωμάτης είχε καταδικαστεί για 'αποστασία', όπως είπαν χαρακτηριστικά, λόγω της υποστήριξης της Αιγύπτου προς τις ΗΠΑ και την Ιρακινή κυβέρνηση. Στο μεταξύ, οι Ιρακινές αρχές δήλωσαν ότι τουλάχιστον 13 άτομα σκοτώθηκαν από διπλή βομβιστική επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα νότια της Βαγδάτης, ενώ τρεις Ιρακινοί σκοτώθηκαν από πυρά όλμων στη Μοσούλη.

    [09] Λονδίνο: 50 νεκροί, 700 τραυματίες

    08-07-2005

    Oι αρχές στο Λονδίνο λένε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις βομβιστικές επιθέσεις σε 3 τρένα του μετρό και ένα λεωφορείο υπερβαίνει τους 50, ενώ επιβεβαίωσαν ότι πάνω από 700 άτομα τραυματίστηκαν.

    Ο διοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου Ιάν Μπλέαρ είπε ότι από την έκρηξη που κατέστρεψε το διώροφο λεωφορείο σκοτώθηκαν 13 άτομα. Επίσης είπε ότι μερικοί σοροί παραμένουν σε βαγόνια του μέτρο καθώς μηχανικοί προσπαθούν να κατοχυρώσουν την ασφάλεια του τούνελ στο όποιο αυτά βρίσκονται. Ο διοικητής της αστυνομίας είπε επίσης ότι εμπειρογνώμονες εξέτασαν τα συντρίμμια για να συγκεντρώσουν στοιχεία σχετικά με τους δράστες και πρόσθεσε ότι βόμβες ήταν σχετικά μικρές και δεν υπάρχουνε ενδείξεις ότι ήταν βομβισμοί αυτοκτονίας, αν και δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    Νωρίτερα, ο ίδιος αξιωματούχος είχε εκτιμήσει ότι οι επιθέσεις έφεραν τα χαρακτηριστικά ενεργειών του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντ , και προέβλεψε ότι η εξέταση των στοιχείων θα πάρει πολύ χρόνο και θα είναι περίπλοκη.

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε με ανακοίνωση της, που δημοσιεύτηκε σε Αραβική ιστοσελίδα, μία άγνωστη οργάνωση που αυτοαποκαλείται 'Η Μυστική Οργάνωση της Αλ Κάιντα στη Ευρώπη'.

    Στο μεταξύ, στο Λονδίνο η ζωή επιστρέφει στους κανονικούς της ρυθμούς. Τα λεωφορεία διεξάγουν τα τακτικά δρομολόγια τους και μερικά τρένα του μέτρο λειτουργούν κανονικά.

    [10] Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 8

    08-07-2005

    Η σύνοδος κορυφής της Ομάδας των 8 ολοκληρώθηκε με συμφωνίες για αύξηση βοήθειας προς την Αφρική, τη παροχή βοήθειας στην Παλαιστινιακή αρχή και τη υπόσχεση ότι το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών θα αντιμετωπιστεί.

    Όπως είπε κατά το κλείσιμο της συνόδου ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ είπε ότι οι 8 ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη βοηθείας προς την Αφρική κατά 25 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι το 2010, διπλασιάζονται έτσι το πόσο σε σχέση με αυτό που χορηγήθηκε το 2004. Είπε επίσης ότι επιτεύχθηκε η συμφωνία για την παραγραφή χρεών των 18 φτωχότερων χωρών του κόσμου, 14 από τις οποίες βρίσκονται στη Αφρική.

    Οι 8 ηγέτες από την Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ υποσχέθηκαν τέλος να αντιμετωπίσουν το θέμα των κλιματολογικών αλλαγών και να προωθήσουν την ανάπτυξη καθαρών και ανανεούμενων καυσιμων.

    Ο κύριος Μπλέαρ επεσήμανε ότι οι 8 ηγέτες είναι σύμφωνοι ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αποτελεί το κλειδί για τον περιορισμό της φτώχειας και πρόσθεσε ότι επανέλαβαν τη προσήλωση τους στις αρχές της ελεύθερης αγοράς και της μείωσης των αγροτικών επιδοτήσεων. Τα δύο αυτά θέματα θα συζητηθούν περαιτέρω στο Χονγκ Κονγκ το Δεκέμβριο.

    [11] Ιράκ: Η Αίγυπτος θα μειώσει το προσωπικό της διπλωματικής της αποστολής

    08-07-2005

    Ιρακινός φρουρός έξω απο την πρεσβεία της Αιγύπτου στη Βαδγάτη

    Η Αίγυπτος λέει ότι θα μειώσει το προσωπικό της διπλωματικής αποστολής στη Βαγδάτη μετά τη δολοφονία του πρέσβη της στο Ιράκ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ είπε ότι στόχος αυτής της ενέργειας είναι η προστασία του προσωπικού της πρεσβείας.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Ιράκ εξέφρασε τα συλλυπητήρια τους για τη δολοφονία του Ιχαντ αλ Σερίφ. Εξάλλου, ανώτερο στέλεχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βαγδάτη είπε ότι ο στρατός και η Ιρακινή κυβέρνηση συνεργάζονται για να βρουν τρόπους να προστατέψουν ξένους διπλωμάτες. Όταν η αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε τη ευθύνη για τη δολοφονία του πρέσβη της Αιγύπτου, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράκ ζήτησε από τις γειτονικές του χώρες να εγκαταστήσουν διπλωματικές αποστολές στη Βαγδάτη και να μην καταπτοηθούν από τις τρομοκρατικές απειλές.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, την Παρασκευή, καταδίκασε τη δολοφονία του Αιγύπτιου διπλωμάτη και είπε ότι η Ουάσιγκτον θα διατηρήσει ακλόνητη την προσήλωση της στις προσπάθειες παγίωσης της ειρήνης και της δημοκρατίας στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, κοντά στη Ιρακινή πόλη Μπαλάντ, το αρχηγείο των Αμερικανικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας σκοτώθηκε ένας αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

    [12] ΗΠΑ: Σημαντική πτώση σημείωσε η ανεργία

    08-07-2005

    Το Αμερικανικό υπουργείο Εργασίας λέει ότι μειώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 περίπου χρόνων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του νέα στοιχεία, που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας έπεσε τον Ιούνιο στο επίπεδο του 5%, δηλαδή μειώθηκε κατά ένα δέκατο του ενός τοις εκατό από τον Μάιο.

    Το ποσοστό ανεργίας είχε να κατέβει σε τόσο χαμηλό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2001. Κατά τη ίδια ανακοίνωση, τον περασμένο μήνα και μόνο δημιουργήθηκαν 146.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Η υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ Ελέιν Τσάο εξέφρασε ικανοποίηση για τα νέα στοιχεία λέγοντας ότι τώρα περισσότεροι αμερικανοί εργάζονται απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ιστορίας των ΗΠΑ.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 9 July 2005 - 1:18:14 UTC