Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-11

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εξασθενεί ο τυφώνας Ντέννις
  • [02] Ιράκ: Τουλάχιστον 43 νεκροί
  • [03] Λονδίνο: Φωτογραφίες ζητά η αστυνομία απ' τους πολίτες
  • [04] Τουρκία: Κούρδοι αυτονομιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην Τσεσμέ
  • [05] "Ναί" του Λουξεμβούργου στο Ευρωσύνταγμα
  • [06] 10η επέτειος απ' την σφαγή στη Σρεμπρενίτσα
  • [07] Μέση Ανατολή: Ο Μαχμούντ Αμπάς κατά τελικού σχεδίου Ισραηλινού τείχους στην Ιερουσαλήμ
  • [08] Στην Ταϊλάνδη η Κοντολίζα Ράις
  • [09] Συναυλία του Ομίλου Σιδηροδρομικών Ελλάδας στη Νέα Υόρκη
  • [10] Έντονο το πρόγραμμα της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Γυναικών

  • [01] Εξασθενεί ο τυφώνας Ντέννις

    11-07-2005

    Ο Τυφώνας Ντέννις έπληξε την Νοτιοανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών ακολουθώντας τα αχνάρια του, όπως χαρακτηρίστηκε τρομερού Τυφώνα Ιβάν, που είχε χτυπήσει την ίδια περιοχή πριν 10 μήνες.

    Ο Τυφώνας Ντέννις, που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 20 άτομα στην Κούβα και την Αϊτή, κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έπληξε την Αλαμπάμα και την δυτική ακτή της Φλώριδας, στην πλευρά του Κόλπου του Μεξικού. Η ένταση του τυφώνα μειώνεται σταδιακά από τη στιγμή που χτύπησε τις δύο αυτές Αμερικανικές πολιτείες.

    Μέχρι το Σάββατο ο Ντέννις απειλούσε να σπείρει τον όλεθρο στην Αμερικανική ήπειρο, καθώς η ταχύτατα των ανέμων του ανέρχονταν σε 200 χιλιόμετρα την ώρα. Ο Ντέννις όμως μπήκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το απόγευμα της Κυριακής ως τυφώνας τρίτης κατηγορίας, με ταχύτητα ανέμων σχεδόν 150 χιλιόμετρα και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα υποβιβάστηκε σε τυφώνα πρώτης κατηγορίας, με ταχύτητα ανέμων κάτω των 130 χιλιομέτρων την ώρα. Από την Αλαμπάμα και τη Φλώριδα ο Ντέννις περνά τώρα στις γειτονικές πολιτείες του Μισισιπή, της Τζώρτζιας και της Λουϊζιάνας.

    Οι μετεωρολόγοι λένε ότι οι ισχυρές βροχοπτώσεις από το πέρασμα του τυφώνα θα συνεχιστούν και θα προκαλέσουν σοβαρές πλημμύρες στις επόμενες μέρες σε όλη την περιοχή. Υπολογίζεται ότι συνολικά ο Ντέννις θα ρίξει, κατά μέσον όρο, κάπου είκοσι εκατοστά βροχής στις Νοτιοανατολικές πολιτείες της Αμερικής.

    Χιλιάδες εθνοφρουροί, αστυνομικοί και μέλη κοινωφελών οργανισμών, όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, έχουν κινητοποιηθεί για να συμβάλουν στην διάσωση και την περίθαλψη των ατόμων που θα επηρεαστούν από τον τυφώνα. Στις τέσσαρες πολιτείες που πλήχθηκαν την Κυριακή, στήθηκαν ήδη και λειτουργούν κάπου 150 προσωρινοί καταυλισμοί για αστέγους και κέντρα παροχής πρώτων βοηθειών.

    Ο Ντέννις ακολούθησε τα αχνάρια του τυφώνα Ιβάν που πριν δέκα μήνες έπληξε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Καραϊβική σκορπίζοντας τον θάνατο σε πάνω από 100 άτομα και προκαλώντας ζημίες 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ιβάν ήτανε ένας από τους τέσσαρες τυφώνες που χτύπησαν τη Φλώριδα πέρσυ, μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων. Τώρα ο Ντέννις είναι ο ισχυρότερος τυφώνας που έχει πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες τόσο νωρίς στην σαιζόν των τροπικών θυελλών που αρχίζει από τα τέλη Ιουνίου και ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο στον Ατλαντικό Ωκεανό.

    [02] Ιράκ: Τουλάχιστον 43 νεκροί

    11-07-2005

    Με ανακοίνωση στο διαδίκτυο που αποδίδεται στην οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αναλαμβάνεται η ευθύνη για την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κοντά σε ομάδα νεοσυλλέκτων του Ιρακινού στρατού την Κυριακή στη Βαγδάτη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 άτομα. Επρόκειτο για την πλέον πολύνεκρη από σειρά επιθέσεων την Κυριακή που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 43 άτομα στο Ιράκ. Η αστυνομία ανακοίνωσε επίσης ότι στη Βαγδάτη 8 μέλη οικογένειας Σιιτών πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν ενώ κοιμούνταν. Επίσης από επιθέσεις στο Κιρκούκ και τη Μοσούλη, καθώς και κοντά στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία, σκοτώθηκαν άλλα 14 άτομα.

    Στο μεταξύ, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι άφησε ελεύθερο τον Αμερικανό κινηματογραφική, Σάϊρους Κάρ, που είχε συλληφθεί το Μάϊο κοντά στη Μπαλάντ, όταν σε ταξί στο οποίο επέβαινε βρέθηκαν κομμάτια ωρολογιακών μηχανισμών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

    [03] Λονδίνο: Φωτογραφίες ζητά η αστυνομία απ' τους πολίτες

    11-07-2005

    Η Βρετανική αστυνομία κάνει εκκλήσεις για φωτογραφίες από τα σημεία των βομβιστικών επιθέσεων της περασμένης εβδομάδας. Οι αρχές έδωσαν την Κυριακή στη δημοσιότητα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ζητούν απ' τους πολίτες να στείλουν φωτογραφίες που ενδεχομένως να πήραν με φωτογραφικές μηχανές ή τα κινητά τους τηλέφωνα. Η αστυνομία δηλώνει ότι τέτοιες φωτογραφίες ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αναγνώριση των υπευθύνων για τις επιθέσεις στο Λονδίνο. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες ανάσυρσης των θυμάτων απ' το τούνελ του μετρό κοντά στην πλατεία Ράσελ. Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 49, αλλά αναμένεται πως θα αυξηθεί κι άλλο, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες στα συντρίμμια. Στο μεταξύ, τη Κυριακή στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου τρεις άνδρες συνελήφθησαν στα πλαίσια του αντιτρομοκρατικού νόμου της Βρετανίας, αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [04] Τουρκία: Κούρδοι αυτονομιστές ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στην Τσεσμέ

    11-07-2005

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι Κουρδική εξτρεμιστική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση τη Κυριακή στην παραλιακή Τουρκική πόλη Τσεσμέ, κοντά στη Σμύρνη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 20 άτομα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μεσοποταμία που εδρεύει στη Γερμανία, μετέδωσε ότι πήρε τηλεφώνημα από άγνωστο που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση εκ μέρους της Κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΤΑΚ και δήλωσε ότι τέτοιες επιθέσεις θα συνεχιστούν. Η ίδια εξτρεμιστική οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για βομβιστική επίθεση τον Απρίλιο κοντά στο Κουσάντασι, που είχε κοστίσει τη ζωή σε έναν αστυνομικό.

    [05] "Ναί" του Λουξεμβούργου στο Ευρωσύνταγμα

    11-07-2005

    Το Λουξεμβούργο επικύρωσε το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος σε σχετικό δημοψήφισμα τη Κυριακή, με ποσοστό 57 έναντι 43%. Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και ένθερμος υποστηρικτής του Ευρωσυντάγματος, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, είχε δηλώσει ότι θα παραιτείτο αν δεν εγκρινόταν το σχέδιο. Ο κ. Γιούνκερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα αισιόδοξη ένδειξη, αλλά παραδέχτηκε ότι το μέλλον του Ευρωσυντάγματος παραμένει αβέβαιο. Επίσης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, χαιρέτησε και αυτός το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Λουξεμβούργο, αλλά και αυτός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σοβαρές δυσκολίες που θα πρέπει να διευθετηθούν.

    [06] 10η επέτειος απ' την σφαγή στη Σρεμπρενίτσα

    11-07-2005

    50 χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να παρευρεθούν σήμερα σε ειδικές τελετές για την 10η επέτειο απ' την σφαγή της Σρεμπρενίτσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις 11 Ιουλίου του 1995, την χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πολλοί απ' τους 8 και πλέον χιλιάδες μουσουλμάνους άνδρες θύματα είχαν ταφεί σε ομαδικούς τάφους. Στα πλαίσια λοιπόν επιμνημόσυνης τελετής θα ταφούν και πάλι τα υπολείμματα των σορών 600 θυμάτων που είχαν ανασυρθεί από ομαδικούς τάφους για να αναγνωριστεί η ταυτότητα τους με ανάλυση DNA. Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, θα παρευρεθεί και αυτός στην ειδική επιμνημόσυνη τελετή. Ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι σκοπεύει να δείξει 'την διάθεση της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου'.

    [07] Μέση Ανατολή: Ο Μαχμούντ Αμπάς κατά τελικού σχεδίου Ισραηλινού τείχους στην Ιερουσαλήμ

    11-07-2005

    Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την απόφαση του Ισραήλ να ολοκληρώσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου το τμήμα του τείχους της Δυτικής Όχθης που περνά απ' την περιοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ο κ. Αμπάς τόνισε ότι η απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης να επιταχύνει και να ολοκληρώσει την κατασκευή του έργου, δεν θα συνεισφέρει ούτε στην ειρήνη, ούτε στην ασφάλεια του Ισραήλ. Το σχέδιο αφήνει 55 χιλιάδες Άραβες κατοίκους της ανατολικής Ιερουσαλήμ στην πλευρά της Δυτικής Όχθης. Επίσης μεταφέρει τον μεγαλύτερο Εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης μέσα σε Ισραηλινό έδαφος. Το Ισραήλ δήλωσε ότι θα χορηγήσει κοινωνικές υπηρεσίες σε Άραβες κατοίκους και θα δημιουργήσει περάσματα γι' αυτούς στο τείχος.

    [08] Στην Ταϊλάνδη η Κοντολίζα Ράις

    11-07-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, βρίσκεται στη Ταϊλάνδη μετά από συνομιλίες στο Πεκίνο που επικεντρώθηκαν στην απόφαση της Βόρειας Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στην Ταϊλάνδη η κ. Ράις θα επιθεωρήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του νησιού Πουκέτ, που επλήγη από το καταστροφικό τσουνάμι και θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό, Θακσίν Σιναγουάτρα.

    Στην Κίνα, η κ. Ράις ευχαρίστησε την ηγεσία της χώρας για τις προσπάθειες της να πειστεί η Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό το μήνα, ενώ τόνισε ότι τώρα η Πιονγιάνγκ θα πρέπει να προβεί στην στρατηγική επιλογή της εγκατάλειψης του προγράμματος της πυρηνικών όπλων. Επίσης η κ. Ράις ζήτησε απ' το Πεκίνο να γεφυρώσει τις διαφορές του με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ταϊβάν.

    [09] Συναυλία του Ομίλου Σιδηροδρομικών Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    11-07-2005

    Σε μια μοναδική συναυλία που διοργάνωσε το πολιτιστικό κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο Ψυχαγωγικός Όμιλος Σιδηροδρομικών Ελλάδας παρουσίασε ένα πρόγραμμα με συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ελληνικής μουσικής. Το δεύτερο μάλιστα μέρος του προγράμματος ήταν αφιερωμένο στα 80 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

    Στην κατάμεστη αίθουσα η ελληνική χορωδία σαγήνεψε τους παρευρισκομένους με την αρτιότητα αλλά και την αγάπη με την οποία εκτέλεσαν τα μουσικά μέρη.

    'Ήταν ένα διαφορετικό κάλεσμα μέσα στο καλοκαίρι, που μας έφερε πολύ ελληνική δροσιά', είπε χαρακτηριστικά στην Φωνή της Αμερικής ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μετατρέψει το Πολιτιστικό Κέντρο, σε πραγματική πηγή δημιουργίας, έκφρασης, ελληνικής τέχνης και πολιτισμού.

    O διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Απαμείας κ. Βικέντιος

    Η χορωδία ιδρύθηκε το 1955 από τεχνίτες και εργάτες που αγαπούσαν την ελληνική χορωδιακή μουσική. Από τότε εξελίχθηκε σ' ένα εξαίσιο μουσικό σχήμα που η φήμη του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα.

    Η χορωδία έχει στο ενεργητικό της πολλές εμφανίσεις στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη, τη Μποκοτά της Κολομβίας, το Μονακό, το Τάμπερε Φιλανδίας, αλλά και την Ουγγαρία, την Ουαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, τη Πολωνία, τη Βουλγαρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

    Φυσικά η χορωδία συνεχίζει να προσφέρει στο ελληνικό κοινό, με φιλανθρωπικές εμφανίσεις σε φυλακές, για τους σεισμοπαθείς, στην παραμεθόριο για τους στρατευμένους, αλλά και για την οικονομική ενίσχυση αποπεράτωσης Ιερών Ναών.

    Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής ο o Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Σιδηροδρόμων κ Ευστάθιος Κολλίρης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τις παραστάσεις των τελευταίων χρόνων. 'Η χορωδία έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις στην απανταχού ομογένεια', είπε ο κύριος Κολλίρης 'μεταφέροντας μέσα από την μουσική, τα τραγούδια και την παρουσία μας το τόσο σημαντικό μήνυμα. Ότι η σημερινή Ελλάδα ζει εκφράζεται και διαπρέπει με κάθε μορφής τέχνης'.

    [10] Έντονο το πρόγραμμα της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης Γυναικών

    Αθηνά Κρικέλη

    Νέα Υόρκη

    11-07-2005

    Στην Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε από τις 6 με 10 Ιουλίου 2005, ο προκαταρκτικός γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αντρικής και Γυναικείας υδατοσφαίρισης. Η Εθνική Ελλάδος Υδατοσφαίρισης Γυναικών αντιμετώπισε το περασμένο Σάββατο την Εθνική των Ηνωμένων Πολιτειών όπου έχασε στα πέναλτυ με διαφορά ενός γκολ. Το παιχνίδι έληξε 4-4 με την Ελλάδα να έχει κάνει μια αξιοπρεπή έως και δυναμική παρουσίαση.

    Αρκετοί έλληνες της Νέας Υόρκης βρέθηκαν στις κερκίδες με τα ελληνικά χρώματα εμψυχώνοντας τις ελληνίδες αθλήτριες. Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής, μετά τη λήξη του παιχνιδιού, ο προπονητής της Εθνικής Υδατοσφαίρισης Γυναικών κ. Ιωσηφίδης αναφέρθηκε στην πορεία του παιχνιδιού. 'Ξεκινήσαμε λίγο άσχημα, δεν είμασταν ψύχραιμοι, στην πορεία όμως ισορρόπησε το παιχνίδι. Ηταν αισθητή η βελτίωση, ενώ σύμφωνα και με το αποτέλεσμα του αγώνα, αποδεικνύεται πως παρά την κούραση και την ελλιπή προπόνηση, η ομάδα βρίσκεται σε καλή ψυχολογική και φυσική κατάσταση'.

    Τόσο το παιχνίδι με την Αμερική όσο και με την Γερμανία που έπαιξε την Κυριακή , αποτέλεσαν για την Εθνική Γυναικών, μια πολύ καλή προπόνηση β σύμφωνα πάντα και με τις δηλώσεις του προπονητή της ομάδας β αφού και βαθμολογικά είχε ήδη εξασφαλίσει την θέση της στην τετράδα των τελικών που θα πραγματοποιηθούν στο Κίρισι της Ρωσίας από τις 18 μέχρι 21 Αυγούστου 2005.

    H εθνική γυναικών υδατοσφαίρισης διανύει έντονη περίοδο προπόνησης αλλά και αγώνων μια και αμέσως μετά τις ΗΠΑ, ακολουθεί ο Καναδάς όπου οι ελληνίδες αθλήτριες θα αντιμετωπίσουν την Ρωσία, την Νέα Ζηλανδία και το Ουζμπεκιστάν. Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής, ο αρχηγός της ομάδας κ. Κωνσταντινίδης, αναφέρθηκε στο παιχνίδι με την Αμερική λέγοντας πως στα πέναλτυ που έφεραν την Αμερική νικήτρια με διαφορά ενός γκολ, έπαιξε ρόλο και η τύχη. Επισήμανε την ταλαιπωρία του ταξιδιού ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως λόγω κακής οργάνωσης, η ομάδα αναγκάστηκε να κοιμηθεί για ένα βράδυ στο αεροδρόμιο.

    Η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών αναχώρησε για τον Καναδά τη Δευτέρα το πρωί.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 12 July 2005 - 1:19:13 UTC