Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΑΣΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης
  • [02] Στη Δανία ο πρόεδρος Μπούς
  • [03] Ιράκ: Απόπειρες απαγωγής και άλλων δύο διπλωματών
  • [04] Η Αφρικανική Ένωση ζητά την διαγραφή των χρεών όλων των χωρών της Αφρικής
  • [05] Σχέδιο 5 μεγάλων χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
  • [06] Γαλλία: Η ΕΕ δεν θα δεχτεί επανέναρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν
  • [07] Ισραήλ: Κινητοποιήσεις προωθούν οι έποικοι
  • [08] Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης ζητά απομάκρυνση Αμερικανικών βάσεων από Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν
  • [09] Στην Ασία το επόμενο ταξίδι της Κοντολίζα Ράις
  • [10] Σήμερα η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2012

  • [01] ΟΑΣΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 14ης συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

    Ζωή Λεουδάκη

    Ουάσιγκτον

    06-07-2005

    Αλσι Χέιστινγκς

    'Μεγάλη επιτυχία' χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του OAΣE, Αλσι Χέιστινγκς, τις εργασίες της συνόδου. Με τίτλο '30 χρόνια μετά το Ελσίνκι: Μελλοντικές προκλήσεις' 55 χώρες μέλη συζήτησαν θέματα όπως η ασφάλεια, η τρομοκρατία, τα όπλα μαζικής καταστροφής, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την παράνομη διακίνηση.

    Η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελείται από τους βουλευτές Πάνο Καμμένο, Χρήστο Ζώη και Ζέττα Μακρή της ΝΔ , Πέτρο Ευθυμίου και Γιάννη Δημαρά του ΠΑΣΟΚ και Γιάννη Δραγασάκη του Συνασπισμού.

    Ιδιαίτερη έμφαση, δίνει ο ΟΑΣΕ στις χώρες ανατολικά της Βιέννης, δήλωσε ο κύριος Καμένος που είναι αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας.

    'Το επίκεντρο αυτή τη στιγμή του ΟΑΣΕ,' είπε ο κύριος Καμμένος, 'είναι στις χώρες της κεντρικής Ασίας και των Βαλκανίων, στις καινούργιες δημοκρατίες, με βασικό σκοπό την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών, την παρακολούθηση των εκλογικών διαδικασιών και τη κοινή προσπάθεια αντιμετώπισης φαινομένων όπως το τράφικιγκ, η παράνομη διακίνηση ανθρώπων, η τρομοκρατία, η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής, και η προσπάθεια οικονομικής ανάπτυξης των χωρών που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη'.

    Ο ΟΑΣΕ έχει αντιπροσωπείες σε περισσότερες από 7 χώρες, ενώ τα σημεία κρίσεως εντοπίζονται στο Κιργιστάν, την Αλβανία, όπου αυτό το Σαββατοκύριακο αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ παρακολούθησε την εκλογική διαδικασία, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη Μολδαβία και σε άλλες χώρες.

    Οι ΗΠΑ, τόνισε ο κύριος Καμένος, έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στο ρόλο του οργανισμού. Συνάντηση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινυ, με τον Πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του ΟΑΣΕ, που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 20 λεπτά διήρκεσε σχεδόν μία ώρα.

    Κοντολίζα Ράις

    Σχολιάζοντας την ομιλία της αμερικανίδας υπουργού εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, στην σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ο κύριος Καμενος είπε:'Θεωρώ ότι η εμπειρία της Κοντολίζα Ράις είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όλες τις χώρες- μέλη του ΟΑΣΕ. Είναι μια χαρισματική πολιτικός, η οποία αντιμετώπισε ίσως τα δυσκολότερα προβλήματα των τελευταίων 50 ετών, στη διεθνή σκηνή και ιδιαίτερα μετά την ενδέκατη Σεπτεμβρίου. Η παρουσία της εδώ για μας ήταν ιδιαίτερα τιμητική, αλλά και η παρουσία και του Κογκρέσου, αλλά και της βουλή των Αντιπροσώπων ήταν πολύ σημαντική'.

    Μετά τη μετατροπή του ΝΑΤΟ, συνέχισε ο κύριος Καμένος, το επόμενο βήμα θα είναι η μετατροπή του ΟΑΣΕ, για να μπορέσει να εκσυγχρονιστεί με το νέο κλίμα που διαμορφώνεται στο διεθνή χώρο και να επεκταθεί εκτός των χωρών μελών του.

    Μάλιστα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας, Πέτρος Ευθυμίου, επεσήμανε: 'Πληροφοριακά θέλω να ενημερώσω ότι η νορβηγική αποστολή ζητεί τη μετατροπή του ΟΑΣΕ σε έναν οργανισμό του οποίου οι αποφάσεις θα είναι δεσμευτικές. Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΣΕ πέραν του πολύ σημαντικού ρόλου που επιτελεί στο πεδίο της παρατήρησης των εθνικών εκλογών, όπου προσκαλείται, παίρνει αποφάσεις σε επίπεδο διακηρυκτικό'.

    Αλλά και ο κύριος Δραγασάκης, βουλευτής του Συνασπισμού και μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας επεσήμανε ότι ο ΟΑΣΕ αντιμετωπίζει 'όχι μόνο δίλημμα αλλά και μία κρίση ταυτότητας'. 'Τον οργανισμό απασχολεί αυτή την στιγμή το ' τι κάνει, ποιος είναι ο σκοπός του, πως το κάνει, είπε ο κύριος Δραγασάκης. 'Ο ΟΑΣΕ περνάει μία τέτοια μεταβατική φάση και για αυτό έχουν σημασία οι διεργασίες αυτές για το μέλλον του οργανισμού. Εμείς θα θέλαμε αυτός ο οργανισμός να παίξει ένα πιο ενεργητικό ρόλο, αλλά με διασφάλιση τω δημοκρατικών διαδικασιών και των δικαιωμάτων ακόμη και των πιο μικρών χωρών'.

    To 2006, η ετήσια σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του OΑΣΕ θα γίνει στις Βρυξέλλες.

    [02] Στη Δανία ο πρόεδρος Μπούς

    06-07-2005

    Ο πρόεδρος Μπούς βρίσκεται στη Δανία για συνομιλίες σήμερα στη Κοπεγχάγη με τον πρωθυπουργό, Άντερς Φόγκ Ρασμούσεν, προκαταρκτικά της συνόδου κορυφής της ομάδας των 8 στη Σκοτία. Η κυβέρνηση της Δανίας θεωρείται υποστηρικτής της κυβέρνησης Μπούς και έχει στείλει 500 στρατιώτες της στο Ιράκ. Πάντως και νέες διαδηλώσεις αναμένονται σήμερα στην πρωτεύουσα της Δανίας, όπου εντείνονται τα μέτρα ασφάλειας. Παρά την ασταμάτητη βροχή διαδηλωτές συμμετείχαν τη Τρίτη σε αντι-αμερικανικό συλλαλητήριο.

    Μετά τη Δανία ο πρόεδρος Μπούς θα μεταβεί στη Σκοτία για την σύνοδο κορυφής της ομάδας των Οκτώ πλουσιότερων χωρών που αναμένεται ότι θα επικεντρωθεί σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και καταπολέμησης της φτώχιας στην Αφρική. Αναμένεται ότι ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, θα πιέσει για σημαντική αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρικανική ήπειρο. Από τη πλευρά του ο κ. Μπούς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αύξηση της οικονομικής βοήθειας προς την Αφρική, αλλά τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να φροντίσουν για την προώθηση της ανάπτυξης στην Αφρική και όχι απλώς να δωρίζουν χρηματικά ποσά.

    [03] Ιράκ: Απόπειρες απαγωγής και άλλων δύο διπλωματών

    06-07-2005

    Στη Βαγδάτη, ένοπλοι επιτέθηκαν εναντίον των ανώτερων διπλωματών του Πακιστάν και του Μπαχρέϊν στο Ιράκ, τρεις μόνο μέρες μετά την απαγωγή του πρέσβη της Αιγύπτου στη χώρα. Ο πρέσβης του Πακιστάν κατόρθωσε να διαφύγει της ενέδρας και αμέσως απεσύρθη απ' το Ιράκ, ενώ ο πρέσβης του Μπαχρέιν πυροβολήθηκε στο χέρι στη διάρκεια αποτυχημένης απόπειρας απαγωγής του, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι. Επίσης τη Τρίτη Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δύο αυτοκίνητα της πρεσβείας τους δέχτηκαν επιθέσεις, αλλά είπαν ότι δεν πιστεύεται πως οι διπλωμάτες τους ήταν στόχοι. Στο μεταξύ, η οργάνωση Αλ Κάιντα στο Ιράκ ανέλαβε την ευθύνη για την απαγωγή το Σάββατο του πρέσβη της Αιγύπτου στη Βαγδάτη.

    Εξάλλου, νέο ηχογραφημένο μήνυμα, που αποδίδεται στον ηγέτη της οργάνωσης Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, αναφέρει ότι δημιούργησε νέα ένοπλη πτέρυγα που θα πολεμήσει την μεγαλύτερη πολιτοφυλακή των Σιιτών του Ιράκ, την Ταξιαρχία Μπάντρ. Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι η αστυνομία της Ιορδανίας συνέλαβε τον πνευματικό καθοδηγητή του Αλ Ζαρκάουι, τη στιγμή που το δίκτυο του έπαιρνε συνέντευξη. Πρόκειται για τον Ισάμ Αλ Μπαρκάουι, ο οποίος μέχρι πρόσφατα βρισκόταν στη φυλακή για σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

    [04] Η Αφρικανική Ένωση ζητά την διαγραφή των χρεών όλων των χωρών της Αφρικής

    06-07-2005

    Κατά την ολοκλήρωση της διήμερης συνόδου κορυφής της Αφρικανικής Ένωσης στη Λιβύη, Αφρικανοί ηγέτες ζήτησαν απ' τις πλούσιες χώρες του κόσμου να διαγράψουν τα χρέη όλων των χωρών της Αφρικής. Τα 53 κράτη μέλη του οργανισμού χαιρέτησαν την απόφαση της Ομάδας των Οκτώ για διαγραφή των χρεών των 18 φτωχότερων χωρών του κόσμου οι περισσότερες απ' τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική, αλλά τόνισαν ότι όλες οι Αφρικανικές χώρες θα πρέπει να γευτούν τα οφέλη ενός τέτοιου προγράμματος που θα εγκριθεί κατά την σύνοδο κορυφής της ομάδα των Οκτώ στη Σκοτία. Επίσης ομόφωνα η Αφρικανική Ένωση ζήτησε εκπροσώπηση της Αφρικανικής ηπείρου στο Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ.

    [05] Σχέδιο 5 μεγάλων χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

    06-07-2005

    Νικολά Σαρκοζί

    Οι υπουργοί εσωτερικών των 5 μεγαλύτερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να μοιραστούν το κόστος της ναύλωσης από κοινού πτήσεων τσάρτερ για την απέλαση παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους και για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης διακίνησης προσώπων. Ο υπουργός εσωτερικών της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε την επίτευξη αυτής της συμφωνίας μετά από συνομιλίες στο Εβιάν με τους ομολόγους του απ' τη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία και δήλωσε ότι οι πτήσεις τσάρτερ θα αρχίσουν μέσα σε λίγες μέρες. Ο κ. Σαρκοζί δήλωσε επίσης ότι οι 5 υπουργοί συμφώνησαν σε μέτρα αντιμετώπισης της κλοπής και διακίνησης πλαστών διαβατηρίων και δελτίων ταυτότητας.

    [06] Γαλλία: Η ΕΕ δεν θα δεχτεί επανέναρξη πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν

    06-07-2005

    Φ. Ντούστ-Μπλαζί, Κ. Ράις

    Μετά από συνομιλίες, εδώ στην Ουάσιγκτον, με την αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, ο νέος υπουργός εξωτερικών της Γαλλίας, Φιλίπ Ντούστ-Μπλαζί, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δεχτεί την επανέναρξη στρατιωτικών πυρηνικών δραστηριοτήτων από μέρους του Ιράν. Ο κ. Ντούστ-Μπλαζί τόνισε επίσης ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία σκοπεύουν να συμβουλευτούν τις ΗΠΑ στην σύνταξη νέας πρότασης για να πειστεί το Ιράν να εγκαταλείψει τμήματα του πυρηνικού του προγράμματος.

    [07] Ισραήλ: Κινητοποιήσεις προωθούν οι έποικοι

    06-07-2005

    Στο Ισραήλ, το κύριο συμβούλιο εποίκων ζητά απ' τους Ισραηλινούς που διαφωνούν με την αποχώρηση απ' τη Λωρίδα της Γάζας, να μετακομίσουν μαζικά στις συγκεκριμένες περιοχές για να σταματήσουν την απόσυρση. Το συμβούλιο όρισε την 18η Ιουλίου μέρα μαζικών κινητοποιήσεων και τόνισε ότι περιμένει δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Στο μεταξύ ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας, Σαούλ Μοφάζ, δήλωσε σε μέλη της Κνεσέτ ότι περίπου 45 χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί είναι έτοιμοι να αρχίσουν την αποχώρηση τους από τα μέσα Αυγούστου. Ο κ. Μοφάζ είπε επίσης ότι 17 τάγματα εφέδρων θα κληθούν προκαταρκτικά της απόσυρσης και προέβλεψε ότι το όλο εγχείρημα θα έχει ολοκληρωθεί σε 4 εβδομάδες. Από τη πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφάλειας είναι έτοιμες και τόνισε ότι θα υπάρξει σοβαρά στρατιωτικά αντίποινα σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη Παλαιστινιακή επίθεση στη διάρκεια της αποχώρηση των Ισραηλινών απ' τη Γάζα.

    [08] Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης ζητά απομάκρυνση Αμερικανικών βάσεων από Ουζμπεκιστάν και Κιργιστάν

    06-07-2005

    Κατά την έναρξη διήμερης συνόδου κορυφής στο Καζακστάν, ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, που αποτελείται από τη Ρωσία, τη Κίνα και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας, ζήτησε απ' τις ΗΠΑ να ορίσουν χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των βάσεων τους απ' το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν που δημιουργήθηκαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι οι βάσεις αυτές έχουν αποδειχτεί κρίσιμης σημασίας για το πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και έχουν βοηθήσει ιδιαίτερα τις Νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν. Επίσης τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης εξέφρασαν την αντίθεση τους και στην εξωτερική ανάμειξη, όπως την χαρακτήρισαν, στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στο Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν. Επίσης ο Οργανισμός δέχτηκε την συμμετοχή του Ιράν, της Ινδίας και του Πακιστάν με την ιδιότητα του παρατηρητή, ενώ ανακοίνωσε ότι η Κίνα θα αναλάβει την προεδρεία του οργανισμού κατά την επόμενη περίοδο.

    [09] Στην Ασία το επόμενο ταξίδι της Κοντολίζα Ράις

    06-07-2005

    Η υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α, Κοντολίζα Ράϊς, ξεκινά εξαήμερη περιοδεία στην Ασία στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η κ. Ράϊς θα επισκεφθεί την Κίνα, την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία όπου θα έχει ομιλίες σχετικά με την αντιπαράθεση για το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Β. Κορέας. Η υπουργός εξωτερικών έχει επίσης προγραμματίσει επισκέψεις στα νησιά Πουκέτ της Ταϊλάνδης έτσι ώστε να δει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν μετά το χτύπημα του τσουνάμι στις 26 Δεκεμβρίου.

    Το Στεϊτ Ντιπάρτμεντ επίσης επιβεβαίωσε ότι ο υφυπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α κ. Ρόμπερτ Ζέλλικ και όχι η κ. Ράϊς θα πάρει μέρος στο υπουργικό συμβούλιο Ασιατικών κρατών που θα γίνει από τις 24 μέχρι τις 29 Ιουλίου στην πρωτεύουσα του Λάος, Βιεντιάν.

    [10] Σήμερα η επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2012

    06-07-2005

    Άρχισε στη Σιγκαπούρη η συνεδρίαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που θα επιλέξει την πόλη που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2012. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής, Ζακ Ρόγκ, δήλωσε τη Τρίτη σε δημοσιογράφους ότι πρόκειται για δύσκολη επιλογή μεταξύ του Λονδίνου, του Παρισιού, της Μαδρίτης, της Νέας Υόρκης και της Μόσχας. Για να επιλεγεί η πόλη νικητής θα πρέπει να κερδίσει τις ψήφους άνω του 50% των μελών της Διεθνούς Επιτροπής, ενώ η νικήτρια θα ανακοινωθεί αργά σήμερα.

    Ηγέτες των υποψήφιων πόλεων επισκέφτηκαν την Σιγκαπούρη τις τελευταίες μέρες για να προωθήσουν τις προσπάθειες της πόλη τους να φιλοξενήσει τους αγώνες. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνυ Μπλέαρ, μετέβη στη Σιγκαπούρη, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα μιλήσει δημοσίως Αγγλικά για πρώτη φορά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του για την υποστήριξη της υποψηφιότητας της Μόσχας.

    Επίσης αυτή την εβδομάδα τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής θα αποφασίσουν ποια αθλήματα θα συμπεριληφθούν στην Ολυμπιάδα του 2012 και ποια ενδεχομένως θα καταργηθούν.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 7 July 2005 - 1:18:29 UTC