Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκό δικαστήριο: Ειδική προστασία για παιδιά που καλούνται να καταθέσουν ως μάρτυρες
  • [02] ΝΑΣΑ:'Τεράστια επιτυχία'
  • [03] Aντίστροφη μέτρηση για την επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2012
  • [04] Νέες μελέτες για αναχαίτιση της νόσου Αλτσχάϊμερ
  • [05] Απογοήτευση ανώτερου αξιωματούχου του ΟΑΣΕ για τις Αλβανικές εκλογές
  • [06] Ιράκ: 15 ακόμη Σουνίτες στην επιτροπή κατάρτισης του συντάγματος
  • [07] Αφγανιστάν: Συγνώμη αμερικανικού στρατού για τον θάνατο άμάχων
  • [08] Διάσκεψη της ΔΥΑΕ για τον χειρισμό πυρηνικού υλικού
  • [09] Δηλώσεις Μπούς για τις αγροτικές επιδοτήσεις ενόψει της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ
  • [10] Πρωτοποριακό κέντρο ψυχαγωγίας στη Νέα Υόρκη

  • [01] Ευρωπαϊκό δικαστήριο: Ειδική προστασία για παιδιά που καλούνται να καταθέσουν ως μάρτυρες

    Μαίρη Παραπονιάρη

    Λουξεμβούργο

    05-07-2005

    Τα εθνικά δικαστήρια πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επιτρέπουν στα παιδιά μικρής ηλικίας που ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν να καταθέτουν υπό συνθήκες που τους διασφαλίζουν επαρκή βαθμό προστασίας, π.χ. εκτός διαδικασίας στο ακροατήριο και μάλιστα πριν από την έναρξή της.

    Στην πρόταση αυτή συνοψίζεται μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πού βγήκε στο Λουξεμβούργο, το οποίο αναγνωρίζει ότι, η αρχή της σύμφωνης με το κοινοτικό δίκαιο ερμηνείας του εθνικού δικαίου, έχει εφαρμογή στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις.

    Η απόφαση πάρθηκε με αφορμή ποινική διαδικασία που εκκρεμούσε στα ιταλικά δικαστήρια, καθώς νηπιαγωγός έκανε επανειλημμένα καταχρηστική χρήση σωφρονιστικών μέσων σε βάρος παιδιών που δεν είχαν συμπληρώσει το πέμπτο έτος της ηλικίας τους και συγκεκριμένα τα χτυπούσε συστηματικά και τα απειλούσε ότι θα τους κλείσει το στόμα με λευκοπλάστη, ή τα εμπόδιζε να πάνε στην τουαλέτα.

    Το δικαστήριο τονίζει ότι σύμφωνα με την απόφαση πλαίσιο του Μαρτίου 2001, τα κράτη μέλη κατοχυρώνουν την δυνατότητα των θυμάτων που ακούονται κατά την ποινική διαδικασία, αλλά στόχος είναι να διασφαλίζεται στα θύματα μεταχείριση που να βασίζεται στο σεβασμό της αξιοπρέπειάς τους, ενώ τα ιδιαίτερα ευάλωτα θύματα μπορούν να τυγχάνουν ειδικής μεταχείρισης που να ανταποκρίνεται καλύτερα στην κατάστασή τους.

    Η απόφαση πλαίσιο δεν ορίζει βέβαια την έννοια του 'ευάλωτου' αλλά όταν πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας τα οποίας ισχυρίζονται ότι κακοποιήθηκαν και επειδή υπάρχουν μεταβολές της ψυχολογικής τους κατάστασης, τότε μπορούν να χαρακτηρίζονται ευάλωτα ώστε να τους παρασχεθείς ειδική προστασία και μεταχείριση. Το Δικαστήριο παράλληλα διευκρινίζει ότι οι συνθήκες εξέτασης των μαρτύρων θυμάτων πρέπει να είναι συμβατές προς τις θεμελιώδεις αρχές του δικαίου, του οικείου κράτους-μέλους.

    [02] ΝΑΣΑ:'Τεράστια επιτυχία'

    05-07-2005

    To βDeep Impactβ πλησιάζει τον κομήτη Tempel 1

    'Τεράστια Επιτυχία' χαρακτήρισε η ΝΑΣΑ την σύγκρουση του διαστημικού της οχήματος βDeep Impactβ με τον κομήτη Tempel 1 και τόνισε ότι το εγχείρημα έχει ήδη αρχίσει να παράγει νέα επιστημονικά στοιχεία. Μετά από ταξίδι 431ος εκατομμυρίων χιλιομέτρων το διαστημικό όχημα έπληξε τον κομήτη μεγέθους πόλης, ενώ το μητρικό διαστημόπλοιο απ' όπου ξεκίνησε το όχημα φωτογράφιζε συνέχεια το συμβάν και ανέλυε τον κομήτη εξ αποστάσεως.

    Επιστήμονες του προγράμματος της ΝΑΣΑ δηλώνουν ότι έχουν τώρα στα χέρια τους αρκετή ποσότητα υλικού για μελέτη, ενώ ελπίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές θα συντελέσουν στην καλύτερη κατανόηση της σύνθεσης των κομητών και των καταβολών του ηλιακού μας συστήματος.

    [03] Aντίστροφη μέτρηση για την επιλογή της πόλης που θα φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2012

    05-07-2005

    Εντείνονται τώρα οι προσπάθειες 5 χωρών, που συναγωνίζονται για να φιλοξενήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, δύο μέρες πριν τη συνάντηση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στη Σιγκαπούρη, η οποία θα αποφασίσει, με μυστική ψηφοφορία ποια θα είναι η τυχερή πόλη.

    Το Παρίσι θεωρείται η πιο πιθανή επιλογή, αλλά και το Λονδίνο φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες, ενώ ακολουθούν η Νέα Υόρκη, η Μαδρίτη και η Μόσχα. Τη Δευτέρα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τονυ Μπλέαρ είχε σειρά επαφών για το θέμα, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ τόνισε την προσαρμοστικότητα της μεγαλούπολης, μετά την αλλαγή σχεδίων για το ολυμπιακό στάδιο, την τελευταία στιγμή.

    Διασημότητες, και σταρ του αθλητικού χώρου, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανού μποξέρ, Μωχάμεντ Αλή, του σταρ του αγγλικού ποδοσφαίρου, Ντέιβιντ Μπέκαμ και του Γάλλου μασκετμπωλίστα, Τοόυ Πάρκερ, θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις πιθανότητες των χωρών τους να αναλάβουν την οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2012. Πάντως, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ, δήλωσε ότι η εμφάνιση διασημοτήτων δεν θα αποτελέσει αποφασιστικό παράγοντα στην λήψη της τελικής απόφασης.

    [04] Νέες μελέτες για αναχαίτιση της νόσου Αλτσχάϊμερ

    05-07-2005

    Σε έναν υγιή εγκέφαλο οι πληροφορίες μεταφέρονται μέσω των συνάψεων, που συνδέουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ο εγκέφαλος όμως ενός ασθενή που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάϊμερ δημιουργεί μια αμυλοειδή ουσία που σχηματίζει πλάκες που φράζουν τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την καταστροφή του επικοινωνιακού συστήματος των κυττάρων.

    Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό προκαλεί τη νόσο Αλτσχάϊμερ και προσπαθούν να βρουν φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου. Ο επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του 'Συνδέσμου για την νόσο Αλτσχάϊμερ', ενός μη κυβερνητικού οργανισμού, Γουίλιαμ Θής, επισημαίνει ότι πολλοί επιστήμονες προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία της αμυλοειδούς αυτής ουσίας στον εγκέφαλο και τονίζει ότι αν αυτό επιτευχθεί θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την αναχαίτιση της 'πορείας' της νόσου.

    Σύμφωνα με επιστήμονες τεσσερισήμισι εκατομμύρια άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες πάσχουν από την νόσο, αριθμός που αναμένεται πως θα φτάσει τα 14 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2050. Η Δρ. Ελίζαμπεθ `Εντγκερλι διευθύντρια του προγράμματος του 'Συνδέσμου για την νόσο Αλτσχάϊμερ' δηλώνει ότι στο μέλλον ίσως είναι δυνατή η ιατρική παρέμβαση στον εγκέφαλο πριν καν τα συμπτώματα παρουσιασθούν στον ασθενή.

    Τέλος, άλλες μελέτες αναφέρουν ότι διατροφικές συνήθειες είναι συνδεδεμένες με τη νόσο. Για παράδειγμα, η πόση χυμού φρούτων η λαχανικών τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα καθώς και η συχνή άσκηση μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

    [05] Απογοήτευση ανώτερου αξιωματούχου του ΟΑΣΕ για τις Αλβανικές εκλογές

    05-07-2005

    Στην Αλβανία, συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, αλλά ανώτερος αξιωματούχος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη καταγγέλλει σοβαρές εκλογικές ατασθαλίες και βιαιότητες.

    Ο πρέσβης του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, Πάβελ Βάτσεκ, εξέφρασε απογοήτευση ότι η Αλβανία δεν κατόρθωσε να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αρχές και πρότυπα για την διενέργεια εκλογών.

    Παρατηρητής των εκλογών πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε εκλογικό κέντρο των Τιράνων, ενώ παρατηρήθηκαν επεισόδια εκφοβισμού ψηφοφόρων από ένοπλους εξτρεμιστές. Ο κ. Βάτσεκ επιρρίπτει ευθύνες για τα επεισόδια σε εξτρεμιστές του Σοσιαλιστικού και του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Πάντως, πριν ακόμη αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων, τόσο ο πρώην πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, όσο και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο, αυτοανακηρύχθηκαν νικητές των εκλογών της Κυριακής.

    [06] Ιράκ: 15 ακόμη Σουνίτες στην επιτροπή κατάρτισης του συντάγματος

    05-07-2005

    Ιρακινοί αξιωματούχοι λένε ότι 15 εκπρόσωποι των Σουνιτών αναμένεται να συμμετάσχουν στην επιτροπή κατάρτισης του νέου συντάγματος της χώρας, απομακρύνοντας με την κίνηση αυτή ένα σοβαρό πολιτικό εμπόδιο για την Ιρακινή κυβέρνηση, η οποία απαρτίζεται, ως επί το πλείστον από Σιιτες.

    Τώρα ο αριθμός των Σουνιτών στην 71ος μελών επιτροπή είναι περίπου ο ίδιος με τον αριθμό των Κούρδων. Κυβερνητικό χρονοδιάγραμμα ζητά από τη επιτροπή την κατάρτιση συντάγματος μέχρι τις 15 Αυγούστου.

    Στο μεταξύ στη Μοσούλη, ένας Ιρακινός στρατιωτικός και ένας τοπικός αξιωματούχος του Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν σκοτώθηκαν σε ξεχωριστά επεισόδια, ενώ στη Βαγδάτη από βόμβα σε παγιδευμένο αυτοκίνητο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 2 πολίτες.

    Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε επίσης ότι Ιρακινά και Αμερικανικά στρατεύματα συνέλαβαν τουλάχιστον 100 ύποπτους αντάρτες σε επιδρομές στη Βαγδάτη νωρίς τη Δευτέρα. Σε ανακοίνωση τους αναφέρεται ότι στους συλληφθέντες συμπεριλαμβάνονται και ξένοι μαχητές, όπως Αιγύπτιοι.

    [07] Αφγανιστάν: Συγνώμη αμερικανικού στρατού για τον θάνατο άμάχων

    05-07-2005

    Ο αμερικανικός στρατός δήλωσε ότι λυπάται για τις απώλειες αθώων ανθρώπων κατά τη διενέργεια αεροεπιδρομών την Παρασκευή για τον εντοπισμό αγνοουμένων αμερικανών στρατιωτών.

    Σε ανακοίνωση τους, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι πολίτες, ο αριθμός των οποίων δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια επιδρομών στην επαρχία Κουνάρ. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της επαρχίας σκοτώθηκαν 17 άμαχοι.

    Οι αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονταν στη περιοχή για τον εντοπισμό ομάδας των ειδικών δυνάμεων που εξαφανίστηκε τη περασμένη Τρίτη. Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ένας στρατιώτης εντοπίστηκε την Κυριακή, αλλά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν πληροφορίες Αφγανών αξιωματούχων ότι εντοπίστηκε και δεύτερος στρατιώτης της τετραμελούς ομάδας.

    [08] Διάσκεψη της ΔΥΑΕ για τον χειρισμό πυρηνικού υλικού

    05-07-2005

    Άρχισε στη Βιέννη τετραήμερη διάσκεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με κύριο θέμα την βελτίωση των διεθνών κανόνων που ρυθμίζουν την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικού υλικού. Οι ισχύοντες κανόνες είχαν συνταχθεί το 1979 στη καρδιά του Ψυχρού Πολέμου και η Διεθνής Υπηρεσία δηλώνει ότι δεν καλύπτουν τα σύγχρονα προβλήματα της τρομοκρατίας και της διάδοσης των πυρηνικών υλικών.

    [09] Δηλώσεις Μπούς για τις αγροτικές επιδοτήσεις ενόψει της συνόδου της Ομάδας των Οκτώ

    05-07-2005

    O Πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τις επιδοτήσεις σε αμερικανούς αγρότες, αν και η ΕΕ προβεί σε αντίστοιχη ενέργεια. Ο κύριος Μπους δήλωσε χθες σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι η άρση των επιδοτήσεων θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα των Αφρικανικών οικονομιών και θα περιόριζε τις ανάγκες τους για διεθνή οικονομική βοήθεια.

    Η επίτροπος της ΕΕ για θέματα αγροτικής πολιτικής, Μάριαμ Φίσσερ Μπόελ, εξέφρασε ικανοποίηση για την 'εμφανή πρόθεση', όπως είπε, του κυρίου Μπους να συζητήσει το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην αγροτική πολιτική.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ πλουσιότερων χωρών που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στη Σκοτία.

    Ο πρόεδρος Μπους κατά την τηλεοπτική συνέντευξη, ανέφερε επίσης ότι θα απορρίψει κάθε συμφωνία παρόμοια με αυτή του Κιότο για τις κλιματολογικές αλλαγές.

    Ο αμερικανός Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι το πρωτόκολλο του Κιότο του 1997, το οποίο η Ουάσιγκτον δεν επικύρωσε ποτέ, θα κατέστρεφε την αμερικανική οικονομία. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου ο κύριος Μπους προτιμά την διενέργεια περαιτέρω ερευνών, στα λεγόμενα καθαρά καύσιμα.

    [10] Πρωτοποριακό κέντρο ψυχαγωγίας στη Νέα Υόρκη

    05-07-2005

    Υπερ-κέντρο ψυχαγωγίας το οποίο θα χρησιμοποιεί αποκλειστικά εναλλακτικές πηγές ενέργειας, σχεδιάζουν αμερικανοί εργολάβοι και πολιτικοί μηχανικοί στην βόρεια πολιτεία της Νέας Υόρκης, για να δείξουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να τερματίσουν την εξάρτιση τους από τα ορυκτά καύσιμα.

    Το κόστος κατασκευής του έργου υπολογίζεται στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το εμπορικό κέντρο που θα ονομαστεί 'Ντέστινι USA', θα περιλαμβάνει περίπου χίλια καταστήματα και εστιατόρια, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, κινηματογραφικές αίθουσες ακόμη και τεχνητό ποτάμι για τους φίλους του καγιάκ.

    Το υπερσύγχρονο αυτό ψυχαγωγικό κέντρο θα τροφοδοτείται πλήρως από προηγμένα ενεργειακά συστήματα και εναλλακτικές πηγές ενέργειας και η γερουσιαστής της πολιτείας της Ν. Υόρκης, Χίλαρη Κλίντον, κατάφερε να πείσει το Κογκρέσο να συνεισφέρει στην χρηματοδότηση του 'πράσινου' αυτού έργου.

    Πάντως οι Τάϊμς της Ν. Υόρκης επισημαίνουν ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το αν θα μπορέσει τελικά να συγκεντρωθεί το ποσό που χρειάζεται για τη περάτωση του φιλόδοξου αυτού έργου.

    β

    β


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Wednesday, 6 July 2005 - 1:19:04 UTC