Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 05-07-04

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιράκ: Θύμα απαγωγής ανώτατος Αιγύπτιος διπλωμάτης
  • [02] Αφγανιστάν: Βρέθηκε αγνοούμενος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων
  • [03] Εγκαίνια Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου
  • [04] Πούτιν, Σιράκ, Σρέντερ συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας
  • [05] Ιράν: Εκστρατεία δυσφήμησης οι καταγγελίες περί ανάμειξης του νέου προέδρου στην υπόθεση των Αμερικανών ομήρων το 1979
  • [06] Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία
  • [07] Αρχίζει ο αγώνας συντηρητικών και φιλελεύθερων για την έδρα της δικαστού Σάντρα Ντέϊ Ο'Κόννορ
  • [08] Η ΝΑΣΑ έτοιμη για σύγκρουση διαστημόπλοιου-κομήτη
  • [09] Πως τα μέτρα ασφάλειας έχουν επηρεάσει την επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ;

  • [01] Ιράκ: Θύμα απαγωγής ανώτατος Αιγύπτιος διπλωμάτης

    04-07-2005

    Στο Ιράκ, άγνωστοι απήγαγαν τον πρέσβη της Αιγύπτου στη Βαγδάτη, Ιχάμπ Αλ Σερίφ, λίγο μετά την ανακοίνωση του Καΐρου ότι η Αίγυπτος θα είναι η πρώτη Αραβική χώρα που θα συνάψει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την νέα κυβέρνηση του Ιράκ. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο κ. Αλ Σερίφ απήχθη το Σάββατο κοντά στο σπίτι του, ενώ πέρυσι και άλλος Αιγύπτιος διπλωμάτης είχε πέσει θύμα απαγωγέων και είχε κρατηθεί όμηρος επί μέρες πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος. Στο μεταξύ, Ιρακινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διερευνούν καταγγελίες πως μέλη των Ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας πραγματοποίησαν παράνομες συλλήψεις και βασανισμούς υπόπτων ανταρτών. Επίσης τη Κυριακή ο υπουργός δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Αλμπέρτο Γκονζάλες, πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη έκπληξη στη Βαγδάτη όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Ιμπραχίμ Αλ Τζααφάρι και αμερικανούς στρατιώτες.

    [02] Αφγανιστάν: Βρέθηκε αγνοούμενος στρατιώτης των ειδικών δυνάμεων

    04-07-2005

    Στο Αφγανιστάν, αμερικανοί στρατιώτες βρήκαν και διέσωσαν συνάδελφο τους των ειδικών δυνάμεων του οποίου η τύχη αγνοείτο από τη Τρίτη στο ανατολικό Αφγανιστάν. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα φέρουν αμερικανούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι ο στρατιώτης κατόρθωσε να αποφύγει σύλληψη απ' τον εχθρό, αλλά δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα άλλα μέλη της ομάδας του, των οποίων η τύχη αγνοείται από τη περασμένη Τρίτη που αμερικανικό ελικόπτερο κατερρίφθη απ' τους Ταλεμπάν, ενώ πλησίαζε για να προσφέρει ενισχύσεις στην ομάδα των ειδικών δυνάμεων. Στο μεταξύ, μαχητές των Ταλεμπάν δολοφόνησαν τη Κυριακή Ισλαμιστή κληρικό που επρόσκειντο στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους ο κληρικός πυροβολήθηκε θανάσιμα σε ενέδρα καθώς αποχωρούσε απ' το σπίτι του στο Κανταχάρ. Εξέπνευσε απ' τα τραύματα του σε στρατιωτικό νοσοκομείο της πόλης.

    [03] Εγκαίνια Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου

    04-07-2005

    Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής και της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, εγκαινίασαν τη Κυριακή το έργο της από κοινού κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου. Η τελετή των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε συμβολικά στην Γέφυρα των Κήπων, ενώ και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την ιστορική και στρατηγική σημασία του έργου. Ο 300 χιλιομέτρων αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και άλλες περιοχές της Κασπίας και του Καυκάσου στις αγορές της Ευρώπης, ενώ αναμένεται ότι θα τεθεί σε λειτουργία το 2006 και ότι αργότερα θα επεκταθεί και έως την Ιταλία. Ο αγωγός θα μεταφέρει πάνω από 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

    [04] Πούτιν, Σιράκ, Σρέντερ συζήτησαν τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας

    04-07-2005

    Σε δηλώσεις του στο Καλίνινγκραντ, μετά από συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο, Ζακ Σιράκ και τον Γερμανό Καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έκανε έκκληση για κοινές διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στο Ιράκ, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν οι διαφωνίες του παρελθόντος με τις ΗΠΑ. Εκτός απ' το θέμα του πολέμου στο Ιράκ, οι κ. Πούτιν, Σιράκ και Σρέντερ συζήτησαν το θέμα των σχέσεων της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέπτυξαν τις θέσεις τους ενόψει της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Οκτώ. Ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι οι 8 χώρες θα καταλήξουν μάλλον σε συμφωνία στο θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    [05] Ιράν: Εκστρατεία δυσφήμησης οι καταγγελίες περί ανάμειξης του νέου προέδρου στην υπόθεση των Αμερικανών ομήρων το 1979

    04-07-2005

    Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ

    Το υπουργείο εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε εκστρατεία δυσφήμησης τις καταγγελίες ότι ο νέο-εκλεγής πρόεδρος της χώρας, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, συμμετείχε στην κρίση με τους αμερικανούς ομήρους στην Τεχεράνη το 1979. Εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου εξωτερικών προειδοποίησε τη Κυριακή τους Ευρωπαίους να μην πέσουν στην 'παγίδα των Σιωνιστικών μέσων ενημέρωσης', όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Αχμαντινετζάντ διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμειξη του στην υπόθεση των Αμερικανών ομήρων στη Τεχεράνη το 1979, αλλά πολλοί απ' τους ομήρους τον αναγνώρισαν σαν έναν απ' τους δεσμοφύλακες τους. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι διερευνά τις καταγγελίες.

    [06] Βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

    04-07-2005

    Βουλευτικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν τη Κυριακή στην Αλβανία, εκλογές που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την πορεία της χώρας προς την σύσφιξη των σχέσεων της με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ορισμένα εκλογικά κέντρα παρέμειναν ανοιχτά και μετά την επίσημη ώρα ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας την Κυριακή το βράδυ, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία για την προσέλευση των ψηφοφόρων. Πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένα άτομο πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη διάρκεια διαμάχης σε εκλογικό κέντρο των Τιράνων, ενώ παρατηρήθηκαν επεισόδια και άλλες ατασθαλίες και σε ορισμένες άλλες εκλογικές περιφέρειες. Σύμφωνα με τα πρώτα exit poll το Δημοκρατικό κόμμα του πρώην προέδρου, Σαλί Μπερίσα, προηγείται του Σοσιαλιστικού κόμματος του πρωθυπουργού, Φάτος Νάνο, σε τουλάχιστον 11 απ' τις 100 εκλογικές περιφέρειες της Αλβανίας.

    [07] Αρχίζει ο αγώνας συντηρητικών και φιλελεύθερων για την έδρα της δικαστού Σάντρα Ντέϊ Ο'Κόννορ

    04-07-2005

    Σάντρα Ντέϊ Ο'Κόννορ

    Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί μέλη της Αμερικανικής Γερουσίας ζητούν ήρεμη προσέγγιση στο θέμα της επιλογής από τον πρόεδρο Μπούς αντικαταστάτη της ανωτάτου δικαστή, Σάντρα Ντέι Ο'Κόννορ, που τη Παρασκευή ανακοίνωσε την συνταξιοδότηση της. Ο γερουσιαστής Άρλεν Σπέκτερ, πρόεδρος της επιτροπής δικαστικών υποθέσεων της γερουσίας, της επιτροπής, δηλαδή, που θα ηγηθεί των ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού του αντικαταστάτη της δικαστού Ο'Κόννορ, δήλωσε ότι θα ήταν καλό για τη χώρα να 'περιοριστούν οι ρητορείες'. Επίσης ο δημοκρατικός γερουσιαστής, Πάτρικ Λέιχυ, ζήτησε απ' το πρόεδρο Μπούς να διορίσει κάποιον που θα 'ενώσει τη χώρα'. Πάντως ο κ. Μπούς δεν αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα υποψηφίου για την έδρα του Ανωτάτου Δικαστηρίου πριν επιστρέψει απ' την σύνοδο κορυφής της ομάδας των 8 στα τέλη της άλλης εβδομάδας. Όμως συντηρητικές και φιλελεύθερες οργανώσεις στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για μάχη για το θέμα του ποιος θα διοριστεί στη θέση της δικαστή Ο'Κόννορ.

    [08] Η ΝΑΣΑ έτοιμη για σύγκρουση διαστημόπλοιου-κομήτη

    04-07-2005

    Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε την επικείμενη εκρηκτική σύγκρουση του διαστημικού οχήματος βDeep Impactβ με τον κομήτη Tempel 1 αργότερα σήμερα, γεγονός που θα δώσει νέα στοιχεία για την σύνθεση των κομητών και τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος οδηγεί το διαστημικό όχημα προς τον κομήτη με ταχύτητα 37 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα, ενώ φωτογραφίες του συμβάντος θα σταλούν πίσω στην γή. Η σύγκρουση δεν θα είναι ορατή με γυμνό οφθαλμό, αλλά αστρονόμοι με ειδικά τηλεσκόπια θα μπορέσουν να δουν τα διαστημικά πυροτεχνήματα από την σύγκρουση σε ορισμένα σημεία του δυτικού ημισφαιρίου.

    [09] Πως τα μέτρα ασφάλειας έχουν επηρεάσει την επιστημονική έρευνα στις ΗΠΑ;

    04-07-2005

    Ένα νέο ερώτημα έχει τεθεί μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου: έχει επηρεαστεί η επιστημονική έρευνα στις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας της προσπάθειας καθιέρωσης αυστηρότερων μέτρων ασφάλειας; Νέα έκθεση επικρίνει την κυβέρνηση Μπούς για την καθιέρωση μέτρων ασφάλειας τα οποία παραβιάζουν επιστημονικές και ακαδημαϊκές ελευθερίες. Ο Λευκός Οίκος διαψεύδει τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

    Η έρευνα φέρει τον τίτλο 'Η επιστήμη υπό πολιορκία' και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν μετά από αίτημα της Αμερικανικής Ένωσης πολιτικών ελευθεριών.

    Η κ.Τάνια Σιμοντσέλι, μια από τις συντάκτριες των πορισμάτων της μελέτης, υποστηρίζει ότι οι προσπάθειες της Αμερικανικής κυβέρνησης να αυξήσουν τα μέτρα ασφάλειας έχουν οδηγήσει στη μυστικότητα καθώς και στη στενή παρακολούθηση των επιστημόνων.

    'Πιστεύω πως η επιστήμη και κυρίως η ελεγκτική επιστήμη δεν πρόκειται ποτέ να ανεξαρτητοποιηθεί πλήρως από πολιτικές παρεμβολές. Αλλά η εκάστοτε κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την δύναμη της για να λογοκρίνει, να παρεμποδίζει η να διαστρεβλώνει τα επιστημονικά συμπεράσματα με σκοπό την προώθηση της δικής της ατζέντας, πράγμα το οποίο πιστεύουμε ότι γίνετε σήμερα'.

    Πάντως ο Λευκός Οίκος αρνείται τις σχετικές κατηγορίες. Σύμφωνα με τον κ. Μπόμπ Χόπκινς αξιωματούχο του γραφείου του Λευκού Οίκου που ασχολείται με θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, θα πρέπει να υπάρξει μια ισορροπία μεταξύ της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας. Ο κ. Χόπκινς επικρίνει τα πορίσματα της έρευνας της Αμερικανικής Ένωσης πολιτικών ελευθεριών.

    'Η Αμερικανική Ένωση πολιτικών ελευθεριών απέτυχε παταγωδώς να συμπεριλάβει στο δημοσίευμα της κυβερνητικές πηγές που είναι γνώστες του θέματος. Το συγκεκριμένο πόρισμα δεν είναι καθόλου αξιόπιστο. Επίσης ασχολείται περισσότερο με την πολιτική, παρά με την επιστήμη.'

    Ο κ. Χόπκινς επισημαίνει ότι το σχετικό δημοσίευμα-κατηγορητήριο δεν ευσταθεί, γιατί η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να συνεργαστεί με μέλη της επιστημονικής κοινότητας, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι επιστημονικοί στόχοι, χωρίς παράλληλα να παρέχεται βοήθεια στους τρομοκράτες να εκπληρώσουν τους δικούς τους στόχους.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 5 July 2005 - 1:18:14 UTC