Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-31

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα επίθεση στη Βαγδάτη
  • [02] Δολοφονία εξέχοντα σουνίτη κληρικού στο Πακιστάν.
  • [03] Νέες απώλειες στις τάξεις των ...
  • [04] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Κούφα, παρά την εκεχειρία
  • [05] Την Κυριακή, η ψηφορορία για το ...
  • [06] Και Πολωνοί στρατιώτες κακοποιούσαν Ιρακινούς κρατουμένους;
  • [07] Νέα έκθεση για το κάπνισμα προσθέτει ...
  • [08] Τα ΗΕ υποστηρίζουν τον Αϊγιάντ ...
  • [09] Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο Αμπού Χαμζά αλ Μασρί
  • [10] Με αντιπολεμικές διαδηλώσεις θα υποδεχτεί η Ρώμη τον Πρόεδρο Μπους
  • [11] Σε 4 αρχές θα στηριχτεί η πολιτική του, δηλώνει ο Τζον Κέρυ.

  • [01] Νέα επίθεση στη Βαγδάτη

    31 May 2004, 02:08 UTC

    Φλεγόμενο όχημα στη Βαγδάτη

    Στο Ιράκ, ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον οχημάτων, του τύπου που χρησιμοποιούν οι ξένοι εργολάβοι, σκοτώνοντας τουλάχιστον δύο άτομα και πιθανόν απαγάγοντας αρκετά άλλα. Ο ένας από αυτούς που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση κοντά στη Βαγδάτη ήταν ένας Ιρακινός που βρέθηκε εκτεθειμένος στα πυρά. Το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών είπε πως 4 Βρετανοί υπήκοοι που επέβαιναν των οχημάτων διέφυγαν χωρίς να πάθουν τίποτα, ενώ ένας Ιρακινός που ταξίδευε μαζί τους τραυματίστηκε. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως οι ένοπλοι τράβηξαν αρκετούς άνδρες από τα αυτοκίνητα, τα οποία πυρπολήθηκαν από πλήθος ντόπιων που ζητωκραύγαζαν. Η πληροφορία για τις απαγωγές δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    [02] Δολοφονία εξέχοντα σουνίτη κληρικού στο Πακιστάν.

    31 May 2004, 02:20 UTC

    Στο Πακιστάν, χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στην πόλη Καράτσι μετά από τη χθεσινή δολοφονία ενός εξέχοντα σουνίτη μουσουλμάνου κληρικού. Άγνωστοι οπλοφόροι σε αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες πυροβόλησαν και σκότωσαν το μουφτή Νιζαμουντίν Σαμζαί έξω από το σπίτι του. Χιλιάδες υποστηρικτές του κληρικού βγήκαν στους δρόμους καίγοντας αυτοκίνητα, καταστρέφοντας καταστήματα και κτυπώντας αστυνομικά τμήματα. Η αστυνομία αγωνίστηκε να διατηρήσει την τάξη στη διάρκεια της κηδείας του μουφτή και να αποτρέψει επιθέσεις από μέρους σηϊτών. Ο Σαμζαί έχαιρε μεγάλου σεβασμού. Πολλοί τον θεωρούσαν ως μετριοπαθή παρά την έντονη υποστήριξή του προς τους Ταλιμπάν και το γεγονός ότι έκανε έκκληση για τη διεξαγωγή ιερού πολέμου κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Κανένας δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του.

    [03] Νέες απώλειες στις τάξεις των ...

    31 May 2004, 02:18 UTC

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Αφγανιστάν επιβεβαίωσαν χθες πως 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη στη νοτιοανατολική επαρχία Ζαμπού, κοντά στη μεθόριο με το Πακιστάν. Εκπρόσωποι του αμερικανικού στρατού είπαν πως εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κάτω από το όχημα των στρατιωτών το Σάββατο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε σε συνέντευξη προς ανταποκριτή της Φωνής της Αμερικής, ένας διοικητής των ανατραπέντων Ταλεμπάν, που ηγούνται της αντικυβερνητικής επανάστασης. Eξ άλλου, σε ξεχωριστό επεισόδιο στη νότια επαρχία Χελμάντ, ύποπτοι μουσουλμάνοι εξτρεμιστές άνοιξαν πυρ εναντίον κυβερνητικών εγκαταστάσεων. Ένας από τους επιτιθέμενους και 4 στρατιώτες σκοτώθηκαν.

    [04] Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Κούφα, παρά την εκεχειρία

    28 May 2004, 16:32 UTC

    Στο Ιράκ, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και πολιτοφύλακες, πιστοί στον σιίτη κληρικό Μοκτάντα αλ Σάντρ, συγκρούστηκαν την Παρασκευή στην νότια πόλη Κούφα, δημιουργώντας έτσι αμφιβολίες για την ισχύ της εκεχειρίας, που συμφωνήθηκε χθές.

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σύγκρουση σημειώθηκε κοντά σε τέμενος της Κούφα, απόπου συνήθως ο κληρικός κάνει το κήρυγμά του προς τους πιστούς, κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής. Ομως, την Παρασκευή, ο Μοκτάντα αλ Σάντρ δεν εθεάθηκε στο τέμενος . Σύμφωνα με αξιωματούχους του τοπικού νοσοκομείου, 3 άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 8 τραυματίστηκαν κατά την σύγκρουση.

    Στην Βαγδάτη, ο αμερικανός στρατηγός Μάρκ Κίμμιτ δήλωσε ότι οι επιθέσεις πολιτοφυλάκων του αλ Σάντρ, αποτελουν ξεκάθαρη παραβιαση της εκεχειρίας, που πρότεινε ο κληρικος την Πέμπτη.

    Σε άλλη εξελιξη, πάνω απο 500 ιρακινοί κρατούμενοι στην φυλακή Αμπού Γκραίμπ, κοντά στη Βαγδάτη, αφέθηκαν ελεύθεροι, στα πλαίσια του προγράμματος μείωσης των κρατουμένων κατά 50%.

    [05] Την Κυριακή, η ψηφορορία για το ...

    28 May 2004, 17:04 UTC

    O ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν ζητά την έγκριση του υπουργικού του συμβουλίου για το αναθεωρημένο σχέδιό του απαγκίστρωσης απο τη Λωρίδα της Γάζας. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή, οτι το γραφείο του κ. Σαρόν κοινοποίησε το σχέδιο και άλλα συνοδευτικά έγγραφα στους 23 υπουργούς της κυβέρνησης, για να μπορέσουν να ψηφίσουν την Κυριακή.

    Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει την σταδιακή απόσυρση των ισραηλινών απο τη Γάζα. Το πρώτο σχέδιο για άμεση απόσυρση, που είχε προτείνει ο κ. Σαρόν, είχε καταψηφιστεί απο το κόμμα του Λικούντ, τον περασμένο μήνα.

    Στο μεταξύ, τρείς Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές ομάδες ανέλαβαν την ευθύνη για μία απόπειρα επίθεσης αυτοκτονίας κατά αυτοκινητοπομπής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν όταν το όχημά τους συγκρούστηκε με ένα άλλο.

    [06] Και Πολωνοί στρατιώτες κακοποιούσαν Ιρακινούς κρατουμένους;

    28 May 2004, 16:34 UTC

    Aνώτεροι Πολωνοί αξιωματούχοι διέψευσαν δημοσιογραφικές πληροφορίες οτι Πολωνοί στρατιώτες στο Ιράκ ενέχονται στο σκάνδαλο κακοποίησης ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γραίμπ.

    Το πρακτορείο Ασσόσιέτεντ Πρές μεταδίδει ότι διαθέτει μαρτυρίες κρατουμένων, που δείχνουν οτι στρατιώτες απο την Πολωνία και άλλες χώρες που συμμετέχουν στην κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχία στο Ιράκ μπορεί να είχαν και εκείνοι ενεργό ρόλο στις κακοποιήσεις κρατουμένων.

    Μιλώντας στην πολωνική τηλεόραση, ο υπουργός Αμυνας της χώρας Γέρζι Σζατζίνσκι περιέγραψε την πληροφορία ως «αβάσιμη» και επέμεινε οτι δεν αποτελεί «σοβαρή κατηγορία».

    [07] Νέα έκθεση για το κάπνισμα προσθέτει ...

    28 May 2004, 02:17 UTC

    Ο Γενικός Αρχίατρος των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στη δημοσιότητα χθες έκθεση που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα προκαλεί διάφορες ασθένειες που δεν είχαν μέχρι τώρα συνδεθεί με τον καπνό. Η έκθεση του Ρίτσαρντ Καρμόνα αναφέρει πως το κάπνισμα βλάπτει σχεδόν κάθε όργανο του ανθρώπινου σώματος. Οι ασθένειες που προστέθηκαν σ αυτές που είναι ήδη συνδεδεμένες με την ολέθρια συνήθεια είναι η λευχαιμία, ο καταρράκτης, η πνευμονία και διάφορα είδη καρκίνου, συμπεριλαμβανόμενων του στομάχου και των νεφρών.

    Η πρώτη έκθεση που είχε δημοσιευθεί σε σχέση με το κάπνισμα πριν 40 χρόνια, ανέφερε πως το τσιγάρο ευθύνεται για τρεις σοβαρές ασθένειες. Η χθεσινή έκθεση λέει πως κάθε χρόνο 440.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από νόσους που προκαλούνται από το κάπνισμα.

    [08] Τα ΗΕ υποστηρίζουν τον Αϊγιάντ ...

    28 May 2004, 20:11 UTC

    Αϊγιάντ Αλλάουι

    Τα ΗΕ λενε ότι σέβονται την απόφαση του Ιρακινού κυβερνητικού Συμβουλίου να προτείνουν για το πρωθυπουργικό αξίωμα τον Σιίτη πολιτικό Αϊγιάντ Αλλάουι. Ο εκπρόσωπος των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, Φρεντ Εκχαρτ, αναφέρθηκε στο κύριο Αλλάουι χαρακτηρίζοντας τον ως ο «αναδειχθείς πρωθυπουργός» και πρόσθεσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος του διεθνούς οργανισμού στο Ιράκ, Λαχτάρ Μπραχίμι είναι έτοιμος να συνεργαστεί μαζί του. Ο κύριος Μπραχίμι ασχολείται με τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης, που θα ηγηθεί του Ιράκ μετά τις 30 Ιουνίου, όταν η εξουσία περιέλθει στον ιρακινό λαό από τις συμμαχικές δυνάμεις, των οποίων ηγούνται οι ΗΠΑ.

    Την Παρασκευή, στη Βαγδάτη , το Κυβερνητικό Ιρακινό Συμβούλιο, διορισμένο από τις ΗΠΑ, ομόφωνα πρότεινε τον κύριο Αλλάουι για το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ο κύριος Αλλάουι είναι Σιίτης Μουσουλμάνος και μέλος του κυβερνητικού Συμβουλίου, και ενώ υπήρξε ηγέτης αντιπολιτευόμενης οργάνωσης, επί καθεστώτος Σαντάμ Χουσεΐν .

    [09] Στις ΗΠΑ θα εκδοθεί ο Αμπού Χαμζά αλ Μασρί

    28 May 2004, 16:54 UTC

    Ο Αμπού Χάμζα αλ Μάσρι

    Ο βρετανός υπουργός Εσωτερικών Ντέηβιντ Μπλάνκετ είπε οτι η χώρα του θέλει να κινηθεί γρηγορα αναφορικά με την έκδοση στις ΗΠΑ του ακραίου μουσουλμάνου κληρικού, Αμπού Χαμζά αλ Μασρί, όπου εκκρεμούν εις βάρος του διάφορες κατηγορίες για τρομοκρατικές ενέργειες.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Μπι-Μπί-Σί την Παρασκευή, ο κ. Μπλάνκετ είπε οτι η Βρετανία δεν ξεκίνησε η ιδια την νομική διαδικασία κατά του Αμπού Χαμζά αλ Μασρί, επειδή δεν είχε στη διάθεσή της τις πληροφορίες που έχουν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές. Πάντως, βρετανοί αξιωματούχοι ζήτησαν διαβεβαίωσεις απο τις ΗΠΑ, ότι, σε περίπτωση που ο κληρικός κριθεί ένοχος, δεν θα αντιμετωπίσει την εσχάτη των ποινών. Η βρετανική κυβέρνηση συνέλαβε τον κληρικό κατά την διάρκεια εφόδου στο Λονδίνο την Πέμπτη. Οι αμερικανικές κατηγορίες εναντίον του συμπεριλαμβάνουν την λήψη ομήρων στην Υεμένη το 1998 και την συμβολή του στην προσπάθεια δημιουργίας κέντρου εκπαίδευσης τρομοκρατών στην αμερικανική πολιτεια Ορεγκον.

    [10] Με αντιπολεμικές διαδηλώσεις θα υποδεχτεί η Ρώμη τον Πρόεδρο Μπους

    28 May 2004, 20:42 UTC

    Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Τζιουζέπε Πιζάνου, προειδοποιήσε ότι υπάρχουν σοβαρές απειλές για επεισόδια απο αντιπολεμικούς διαδηλωτές, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Μπους στη Ρώμη, την επόμενη εβδομάδα.

    Ο κ. Πιζάνου είπε οτι οι απειλές ανησυχούν, αλλά δεν φοβίζουν τις ιταλικές αρχές και πρόσθεσε οτι οι Ιταλοί έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά για τα πιστεύω τους, χωρίς να φέρουν όπλα. Ωστόσο, ο ιταλός αξιωματούχος τόνισε οτι οι αρχές δεν θα επιτρέψουν να σημειωθούν βίαια επεισόδια.

    Μία συμμαχία ομάδων κατά της παγκοσμιοποίησης και κατά του πολέμου ανακοίνωσαν, πριν ένα μήνα, τα σχέδιά τους να υποδεχθούν τον κ. Μπους με τεράστιες διαδηλώσεις κατά την διάρκεια της επίσκεψή του στη Ρώμη, την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο. Ο κ. Μπους θα μεταβεί στην Ιταλία για να συμμετάσχει στους εορτασμούς της 60ής επετείου της απελευθέρωσης της Ρώμης από τους Ναζί.

    [11] Σε 4 αρχές θα στηριχτεί η πολιτική του, δηλώνει ο Τζον Κέρυ.

    28 May 2004, 02:01 UTC

    Τζον Κέρυ

    Τις προγραμματικές του θέσεις για την εθνική ασφάλεια και για την εξωτερική πολιτική εξέθεσε χθες ο κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές Τζών Κέρρυ. Ο αμερικανός γερουσιαστής μιλώντας στο Σιάτλ ανέφερε 4 αρχές στις οποίες θα στηριχθεί η πολιτική που θα ακολουθήσει σε περίπτωση που εκλεγεί.

    Πρώτον, είπε, θα δημιουργήσει νέες συμμαχίες με ξένες χώρες, δεύτερον θα εκσυγχρονίσει τον αμερικανικό στρατό για να μπορέσει ν αντιμετωπίσει νέες απειλές, τρίτον θα «ελευθερώσει», όπως είπε, την Αμερική από την εξάρτηση του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής. Και τέλος θα χρησιμοποιήσει την αμερικανική διπλωματία, τις μυστικές υπηρεσίες και την οικονομική ισχύ που διαθέτει η χώρα, πριν καταφύγει στη χρήση των όπλων.

    Ο Τζών Κέρρυ, μέσα από την έκδηλη κριτική που άσκησε για την κυβέρνηση του Τζώρτζ Μπους, διαβεβαίωσε τους στρατιώτες ότι αν είναι ο νικητής στις εκλογές του Νοεμβρίου, ποτέ δεν θα τους στείλει σε επικίνδυνες αποστολές χωρίς προηγουμένως να είναι βέβαιος ότι υπάρχουν αρκετές στρατιωτικές δυνάμεις.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 1 June 2004 - 1:18:15 UTC