Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-28

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λαμπρή προβολή της Ελλάδας στην Ερμής-Έξπο
  • [02] Αναστέλλονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νατζάφ.
  • [03] Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Αμπού Χάμζα
  • [04] 2,7 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.
  • [05] Νέες βροχόπτώσεις αναμένονται στην Αϊτή.
  • [06] Κύρια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητούν αλλαγές στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ
  • [07] Ο αμερικανικός λαός καλείται να επαγρυπνεί για τον εντοπισμό 7 υπόπτων για τρομοκρατία
  • [08] Κι άλλοι Βρετανοί στρατιώτες μεταβαίνουν στο Ιράκ
  • [09] Το Ιράν προειδοποιεί την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας
  • [10] Επαινετικά τα ΗΕ προς την κυβέρνηση του Σουδάν και τον Σουδανικό Λαϊκο Απελευθερωτικό Στρατό
  • [11] Aλλαγές στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ προτείνουν Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία.
  • [12] Ηγέτη των τουρκοκυπρίων θεωρούν οι ΗΠΑ τον Ταλάτ
  • [13] Αξιόπιστες πληροφορίες για νέα τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ

  • [01] Λαμπρή προβολή της Ελλάδας στην Ερμής-Έξπο

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ατλάντικ Σίτι

    27 May 2004, 01:51 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε το ρεπορτάζ της ΦτΑ για τη Διεθνή Έκθεση Ερμής Εξπο.

    (RealVideo)

    Με επιτυχία έληξε στο Ατλάντικ Σίτυ της Νέας Υερσέης, η 13η Ερμής Έξπο Ιντερνάσιοναλ, η οποία ένωσε για μια ακόμη χρονιά επιχειρηματίες από την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στα εκατό περίπου περίπτερα, που είχαν στηθεί στο γνωστό εκθεσιακό κέντρο και καζίνο Τράμπ Μαρίνα, αντιπροσωπεύτηκαν πολλές γνωστές Ελληνικές, Αμερικανικές και ελληνοαμερικανικές εταιρείες που αναπτύσσουν δράση σε διάφορους τομείς -- κατασκευαστικό, οικοδομικών υλικών, χρηματοοικονομικό, ασφαλιστικό και άλλους. Πήραν επίσης μέρος εταιρείες γουναρικών, καλλυντικών, παιχνιδιών, τηλεπικοινωνιών, τροφίμων, κρασιών, κομπιούτερς, σι-ντί και βίντεο κι ακόμα εκδοτικοί οίκοι, δημοτικές και κοινοτικές αρχές, οργανισμοί, ιδρύματα κοινωφελών έργων και μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Η Ερμής Εξπο εγκαινιάζεται

    Ανάμεσα στα πιο μεγάλα περίπτερα ήταν των πόλεων της Θεσσαλονίκης και της Φιλαδέλφειας, οι οποίες αδελφοποιήθηκαν πρόσφατα με επίσημη συμφωνία που υπέγραψαν οι δήμαρχοι τους μέσω της Ερμής-Έξπο. Στο πρώτο από τα περίπτερα αυτά συναντήσαμε τον Γιάννη Τσουκνιδά, Αντιπρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Θεσσαλονίκης και Δήμαρχο Κουφαλίων Θεσσαλονίκης, τον Ανδρέα Κουράκη, ο οποίος επίσης ήρθε για να εκπροσωπήσει το Δημάρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, και τον Βασίλη Σούπη, που είναι και αυτός μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

    Γ. Τσουκνιδάς

    Ο κύριος Τσουκνιδάς δήλωσε στη «Φωνή της Αμερικής» ότι «η Θεσσαλονίκη στηρίζει την Έκθεση Ερμής γιατί πιστεύει πως μέσα από αυτή μπορούν να περάσουνε οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά παράλληλα και οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στους Έλληνες και τους ομογενείς και γενικά τους πολίτες της Αμερικής». Ο κύριος Τσουκνιδάς θεωρεί την Έκθεση Ερμής σημαντική και από την άποψη ότι θα μπορούσε να γίνει ένα στήριγμα για την Διεθνή Έξπο που ετοιμάζεται να διοργανώσει η Θεσσαλονίκη το 2008.

    Ι. Σαββίδη

    Στο περίπτερο της Φιλαδέλφειας μας υποδέχτηκαν ο Υποδιευθυντής της Δημοτικής Υπηρεσίας Εμπορικής Ανάπτυξης Μ. Treylor, η υπεύθυνη για θέματα διεθνούς εμπορίου της ίδιας πόλης, Carol Brooks, και η Ελληνικής καταγωγής Πρόεδρος του Κέντρου Παγκοσμίου Εμπορίου της Φιλαδέλφειας Ιωάννα Σαββίδη, η οποία μας είπε ότι καταβάλει μέσω της Ερμής-Έξπο μια προσπάθεια να βοηθήσει την Θεσσαλονίκη να αποκτήσει και αυτή σύντομα δικό της Κέντρο Παγκοσμίου Εμπορίου.

    Π. Κοτρώτσιος

    Ο Διευθυντής της ομογενειακής εφημερίδας Ελληνικά Νέα Αμερικής, Παύλος Κοτρώτσιος, που σαν ιδρυτής και οργανωτής της Ερμής-Έξπο είναι και ο ανάδοχος όλων αυτών των διμερών εγχειρημάτων, ευχαρίστησε όλους τους επιχειρηματίες πού πήραν μέρος στη φετινή έκθεση γιατί με την συμμετοχή τους υποστήριξαν τη συνέχιση ενός θεσμού που συμβάλει στη διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την μία πλευρά, και την Ελλάδα και την Κύπρο από την άλλη. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος, σε συνέντευξή του στο περίπτερο της Φωνής της Αμερικής, «γι αυτό υπάρχουμε εδώ και αυτό κάνουμε με όλες τις δυνάμεις που διαθέτουμε».

    Ο Παύλος Κοτρώτσιος φιλοδοξεί η Έκθεση Ερμής να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να γίνει μια γέφυρα ανάμεσα στους επιχειρηματίες των Ηνωμένων Πολιτειών και ολόκληρης της Ευρώπης. Ήδη μέσω της έκθεσης αυτής έχουν αρχίσει συναλλαγές αμερικανών επιχειρηματιών με συναδέλφους τους από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Για παράδειγμα, στη φετινή Ερμής Έξπο είδαμε εκπροσώπους Ρωσικών και Γερμανικών επιχειρηματικών συμφερόντων, ορισμένοι από τους οποίους συμμετείχαν μάλιστα επίσημα και με περίπτερο. Επίσης υπήρξαν εκπρόσωποι του Παναμά που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για κάποιου είδους συνεργασία μεταξύ των λιμανιών του Παναμά και της Θεσσαλονίκης.

    Σ. Κουζινόπουλος

    Ο Διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρος Κουζινόπουλος, με τον οποίο μιλήσαμε σε κάποιο διάλειμμα των εκδηλώσεων, μας είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για ένα μεγάλο άνοιγμα των επιχειρηματιών της ομογένειας και των Ηνωμένων Πολιτειών γενικότερα στο Βαλκανικό χώρο και βέβαια και μέσα στην ίδια την Ελλάδα». Ο κ. Κουζινόπουλος κατέληξε λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως εκδηλώσεις σαν την Ερμής-Έξπο «πρέπει να συνεχιστούν και να ενθαρρυνθούν ακόμη περισσότερο».

    Δ. Γιάνναρος

    Παρόμοιες δηλώσεις μας έκανε και ο πολιτειακός βουλευτής από το Κονέτικατ, Δημήτρης Γιάνναρος, ο οποίος ήταν ο κύριος ομιλητής σε ένα τριήμερο συνέδριο που έγινε παράλληλα με την έκθεση, και κάτω από την ομπρέλα της Ερμής-Έξπο, με θέμα τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρέχονται σε ξένους επιχειρηματίες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο.

    Φ. Κρίστοφερ

    Σύμφωνη ήταν η άποψη και ενός των Κυπρίων επιχειρηματιών πού πήραν μέρος στην Ερμής-Έξπο -- του Φίλιπ Κρίστοφερ, προέδρου μιας μεγάλης εταιρείας τηλεπικοινωνιακών συστημάτων, αλλά ευρύτερα γνωστού στην Ελληνική παροικία ως αρχηγού της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε μαζί του ο κ. Κρίστοφερ μας είπε ότι αν και είχε ακούσει πολλές φορές για την Έκθεση Ερμής, αυτή ήταν η πρώτη φορά που πήρε μέρος και σκοπεύει να κάνει το ίδιο ξανά επειδή πιστεύει πως πρέπει όλοι «να βοηθήσουμε ένα τέτοιο θεσμό, γιατί μέσω της Έξπο γίνεται μια καλή προβολή της Ελλάδας και της Κύπρου».

    Λ. Αλαφογιάννη

    Σε ειδικό δείπνο που παρατέθηκε στα πλαίσια της Ερμής Έξπο τιμήθηκαν διακεκριμένες προσωπικότητες έξω από τον εμπορικό χώρο, όπως ο Σπύρος Μαγκριώτης, Πρόεδρος του Νοσοκομείου Ντεμπόρα της Νέας Υερσέης που φέρνει εντελώς δωρεάν παιδιά από την Ελλάδα και την Κύπρο για εγχειρήσεις ανοιχτής καρδιάς, ο πολιτειακός βουλευτής Νέας Υερσέης, Στήβ Κοροδήμος, για την δράση του προς όφελος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας, και τρία ηγετικά στελέχη του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών -- οι κυρίες Λούλα Αλαφογιάννη, Λίλα Ντι Τσάβες, και Κατερίνα Ζαφειράκη.

    Η κ. Αλαφογιάννη, η οποία την περίοδο αυτή έχει και την Προεδρία του Ευρω-Αμερικανικού Συμβουλίου Γυναικών, εξήρε την προσφορά όλων των συνεργατριών της, ιδιαίτερα των δύο άλλων κυριών που βραβεύθηκαν την ίδια βραδιά μαζί της καθώς και της Λίντας Κοτρότσιου, που εκπροσωπεί το Συμβούλιο στη Φιλαδέλφεια. Η κυρία Αλαφογιάννη αφιέρωσε το βραβείο που της δόθηκε στη μητέρα της και την πεθερά της οι οποίες της έμαθαν «να αγαπά τη ζωή» και σε όλες τις Ελληνίδες μητέρες. Έκανε επίσης από σκηνής μια συγκινητική έκκληση προς την ομογένεια να δώσει ένα τρανταχτό παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τον Αύγουστο. Όπως είπε: «Σας προσκαλώ στην Ελλάδα μαζί με τις οικογένειές σας εκείνες τις ημέρες, που όλος ο κόσμος θα μας παρακολουθεί, για να χαρείτε μια ανεπανάληπτη Ολυμπιάδα που δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από καμία προηγούμενη».

    Λ. Ντι Τσάβες

    Η Λίλα Ντι Τσάβες, Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη της Αθήνας, δήλωσε στην Φωνή της Αμερικής πως ήταν πολύ συγκινημένη από την τιμή που της έγινε «γιατί βραβεύτηκε μια προσπάθεια ερευνητική αναφορικά με τα υφάσματα και τα κοσμήματα και τη σχέση που έχουν αυτά στη ζωή μας και την καθημερινότητά μας». Όπως επεξήγησε στη συνέχεια, «η προσφορά αυτή στηρίζει και τις προσωπικές μου προσπάθειες μια και γυρίζω όλο τον κόσμο καλεσμένη να δίνω διαλέξεις και να συνδέω, σαν μια γέφυρα, τον Ελληνισμό της διασποράς με την Ελλάδα».

    Κ. Ζαφειράκη

    Εξ άλλου, η Κατερίνα Ζαφειράκη, σε ξεχωριστή ραδιοτηλεοπτική συνέντευξη που μας παραχώρησε μίλησε για το βραβευμένο ζωγραφικό έργο της με τίτλο Διεθνή Σύγχρονα Παναθήναια εξηγώντας ότι είναι εμπνευσμένο από τα Αρχαία Παναθήναια, τα οποία κάθε τέσσαρα χρόνια γιορτάζονταν προς τιμήν της Παλλάδος, και όπου οι Αχτίδες, οι κόρες των Αθηνών άπλωναν το πέπλο στην άοπλη Αθηνά. Κατά την κ. Ζαφειράκη, «τα Σύγχρονα Παναθηναια είναι ένας ολόκληρος διεθνικός κόσμος, που έρχεται με μια κοινή σημαία και ένα κοινό στόχο να αποδώσει φόρο τιμής στα σημερινά ιδεώδη, που είναι η ειρήνη και μόνον η ειρήνη, ειδικά σήμερα που γιορτάζουμε τους Ολυμπιακούς αγώνες». Καταλήγοντας η διακεκριμένη ποιήτρια ευχήθηκε το Ολύμπιο πνεύμα να αγγίξει όλους μας.

    Καθώς η 13η Ερμής-Έξπο Ιντερνάσιοναλ έκλεινε τις πύλες της στο Ατλάντικ Σίτυ άρχιζαν και οι προετοιμασίες για τη 14 διοργάνωση της μεγάλης αυτής Ελληνοαμερικανικής έκθεσης που θα γίνει στις 9 και 10 Απριλίου του 2005.

    [02] Αναστέλλονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νατζάφ.

    28 May 2004, 01:49 UTC

    Ο Μουκτάντα αλ Σαντρ με υποστηρικτές του

    Ο κάτω από αμερικανική ηγεσία συνασπισμός στο Ιράκ είπε ότι θα αναστείλει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Νατζάφ, αφού ηγέτες των σιιτών έπεισαν τον ακραίο κληρικό Μοκτάντα αλ Σάντρ να αποσύρει την πολιτοφυλακή του απο την ιερή για τους σιίτες πόλη μετά από βδομάδες εχθροπραξιών. Ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, Ντάν Σήνορ, δήλωσε ότι ο Μοκτάντα αλ Σάντρ συμφώνησε να αποσύρει τις δυνάμεις του και από την πόλη Κούφα. Ομως, πρόσθεσε, η συμμαχία εμμένει στο ότι ο κληρικός πρέπει να διαλύσει τελείως την πολιτοφυλακή του και ότι πρέπει να παραδοθεί στις ιρακινές αρχές, για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για φόνο, με τις οποίες βαρύνεται. Ο κ. Σήνορ ειπε οτι οι συμμαχικές δυνάμεις θα παραμείνουν στη Νατζάφ και την Κούφα μέχρις ότου η ιρακινή αστυνομία και οι μη στρατιωτικές αμυντικές δυνάμεις της χώρας αναλάβουν την ευθύνη για τις δύο πόλεις. Στο μεταξύ, μία γυναίκα μέλος του ιρακινού κυβερνητικού συμβουλίου, επέζησε επίθεσης που υπέστη το όχημα στο οποίο επέβαινε, έξω από την Βαγδάτη.

    [03] Οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοση του Αμπού Χάμζα

    28 May 2004, 01:53 UTC

    Ο μουσουλμάνος κληρικός Αμπού Χάμζα αλ Μάσρι

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως ένας εξτρεμιστής μουσουλμάνος κληρικός που συνελήφθη χθες από τη βρετανική αστυνομία αντιμετωπίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες. Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, ανακοίνωσε χθες στην Ουάσινγκτων ότι τον Απρίλιο απαγγέλθηκαν εναντίον του Αμπού Χάμζα αλ Μάσρι, γνωστού και σαν Μουσταφά Καμέλ Μουσταφά, κατηγορίες για συνεργία το 1998 στη σύλληψη ομήρων στην Υεμένη και για συμμετοχή στις προσπάθειες δημιουργίας ενός στρατόπεδου εκπαίδευσης τρομοκρατών στη βορειοδυτική πολιτεία του Όρεγκον. Ο κ. Ασκροφτ είπε ακόμα πως ο κληρικός κατηγορείται επίσης ότι παρείχε βοήθεια στους Ταλεμπάν του Αφγανιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει την έκδοσή του από τη Βρετανία και στις 23 Ιουλίου θα διεξαχθούν ακροάσεις σε σχέση με την υπόθεση.

    [04] 2,7 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους.

    28 May 2004, 01:56 UTC

    Χαμίντ Καρζάϊ

    O απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν, Ζαν Αρνώ, λέει πως η κλιμακούμενη βία στο νότιο τμήμα της χώρας δυσχεραίνει τις προσπάθειες εγγραφής ψηφοφόρων για τις εκλογές που αναμένεται πως θα διεξαχθούν το Σεπτέμβριο. Ο κ. Αρνώ δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού πως η τρομοκρατία, οι συγκρούσεις μεταξύ ναρκωσυμμοριών και οι αντίπαλοι φύλαρχοι συμβάλουν στο να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια της χώρας. Αλλά, πρόσθεσε, η εγγραφή ψηφοφόρων συνεχίζεται και μέχρι στιγμής 2,7 εκατομμύρια Αφγανοί έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους. Εξ άλλου χθες ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάϊ υπέγραψε τον πολυπόθητο εκλογικό νόμο, ο οποίος εγγυάται το δικαίωμα ψήφου στους πολίτες από 18 χρονών και πάνω. Βάσει του νέου νόμου οι περισσότεροι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι δεν θα μπορέσουν να θέσουν υποψηφιότητα για αιρετό αξίωμα.

    [05] Νέες βροχόπτώσεις αναμένονται στην Αϊτή.

    28 May 2004, 01:59 UTC

    Η πλημμυρισμένη κωμόπολη Μαπού στην Αϊτή

    Στην Αϊτή εφόδια έκτακτης ανάγκης στέλνονται σε μια μικρή κωμόπολη, όπου υπάρχουν φόβοι πως μέχρι χίλια άτομα πνίγηκαν στις πλημμύρες που ισοπέδωσαν χωριά ολόκληρα κατά μήκος της Αϊτής και της Δομινικανής Δημοκρατίας. Στρατιώτες της υπό αμερικανική ηγεσία σταθεροποιητικής δύναμης στην Αϊτή μετέφεραν με οχηματαγωγά πλοία πόσιμο νερό στην κωμόπολη Μαπού, η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους, βρίσκεται σχεδόν ολόκληρη κάτω από το νερό. Οι στρατιώτες δίνουν μάχη με το χρόνο γιατί το μετεωρολογικό δελτίο προβλέπει κι άλλες βροχοπτώσεις. Από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές ξεχείλισαν τα νερά ποταμών παρασύροντας χαμόσπιτα και θάβοντας τον κόσμο κάτω από τη λάσπη και τα συντρίμια. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες στη Δομινικανή Δημοκρατία πνίγηκαν τουλάχιστον 329 άνθρωποι.

    [06] Κύρια μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητούν αλλαγές στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ

    27 May 2004, 16:31 UTC

    Ο κ. Μπλαίρ

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αντιμετωπίζουν το αίτημα εκ μέρους κύριων κρατών-μελών του συμβουλίου ασφαλείας, για σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο του νέου ψηφίσματος που υπέβαλαν στον διεθνή οργανισμό.

    Σε συνεδριαση στην έδρα του οργανισμού, κεκλεισμένων των θυρών, η Κίνα ένωσε τη φωνή της με αυτή της Γαλλίας, της Ρωσίας και Γερμανίας, που ζητούν αναθεωρήσεις του σχεδίου ψηφίσματος το οποίο επιδιώκουν ΗΠΑ και Βρετανία. Οπως είναι γνωστο, η Κίνα, η Γαλλία και η Ρωσία διαθέτουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως εξάλλου και οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

    Ανάμεσα στις αλλαγές που οι τέσσερεις χώρες επιθυμούν να επέλθουν στο σχέδιο ψηφίσματος είναι οι λεπτομερέστερες προβλέψεις της πραγματικής δύναμης και εξουσίας που θα διαθέτει η προσωρινή ιρακινή κυβέρνηση, η οποία προγραμματίζεται να αναλάβει την αρχή στις 30 Ιουνίου. Επίσης, επιθυμούν το νέο ψήφισμα των ΗΕ να θέτει χρονοδιάγραμμα για το πότε η κάτω απο αμερικανική ηγεσία διεθνής δύναμη θα αποχωρήσει απο το Ιράκ και να δίνει την εξουσία στους ιρακινούς να μπορούν να απορρίπτουν, εφόσον το κρίνουν σκόπιμο, μείζονες στρατιωτικές επιχειρήσεις.

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ υποβάθμισε δημοσιογραφικές πληροφορίες περί διαφορών μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας του για το πόσο μεγάλη επιρροή θα μπορούσε να ασκεί η μέλλουσα ιρακινή κυβέρνηση σε επιχειρήσεις των συμμαχικών δυνάμεων. Ο κ. Μπλαίρ δήλωσε οτι οι δύο χώρες είναι σύμφωνες οτι πλήρης εξουσία πρέπει να μεταβιβαστεί στους ιρακινούς, όμως η διεθνής ειρηνευτική δύναμη θα πρέπει να παραμείνει κάτω απο αμερικανική διοίκηση, ακόμα και όταν αναλάβει την εξουσία η μεταβατική ιρακινή κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι, που εργάζεται για τον σχηματισμό της προσωρινής κυβέρνησης του Ιράκ, είπε οτι ο ιρακινός, σιίτης μουσουλμάνος, πυρηνικός επιστήμων Χουσείν Σαχριστανί, που εφέρετο ως ο σημαντικότερος υποψήφιος για την πρωθυπουργία, δήλωσε οτι δεν επιθυμεί να αναλάβει το αξίωμα αυτό και οτι προτιμά να υπηρετήσει την χώρα του «κατάλλους τρόπους.»

    [07] Ο αμερικανικός λαός καλείται να επαγρυπνεί για τον εντοπισμό 7 υπόπτων για τρομοκρατία

    27 May 2004, 16:37 UTC

    Ο κ. Ασκροφτ

    Aμερικανοί αξιωματούχοι παροτρύνουν τους Αμερικανούς να επαγρυπνούν για τον εντοπισμό έξι ανδρών και μίας γυναίκας που φέρονται οτι είναι αναμεμειγμένοι στα σχέδια του τρομοκρατικού δικτύου αλ Κάιντα να διενεργησει επίθεση εναντίον των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζών Ασκροφτ είπε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη οτι υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία, τα οποία χαρακτήρισε ως ανησυχητικά, που δείχνουν οτι η αλ Κάιντα σκοπεύει να «καταφέρει ισχυρό κτύπημα κατά των ΗΠΑ,» όπως είπε επι λέξει--και πρόσθεσε οτι τα επτά ύποπτα άτομα που καταζητούνται, πρέπει να θεωρούνται οπλισμένα και επικίνδυνα. Φωτογραφίες και πληφορορίες για τους επτά υπόπτους δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Εφ Μπι Αι, που είναι www.fbi.gov. Ο κ. Ασκροφτ τόνισε πάντως οτι δεν υπάρχουν συγκεκριμμένες πληροφορίες για τους στόχους ή τα σχέδια των τρομοκρατών.

    [08] Κι άλλοι Βρετανοί στρατιώτες μεταβαίνουν στο Ιράκ

    27 May 2004, 16:26 UTC

    Βρετανός στρατιώτης στο Ιράκ

    Η Bρετανία ανακοίνωσε οτι στέλνει 370 ακόμα στρατιώτες της στο Ιράκ, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμο των βρετανικών στρατευμάτων στους 8,900. Ο βρετανός υπουργός Αμυνας Τζέφ Χούν ανακοίνωσε την εν λόγω αύξηση σήμερα στο κοινοβούλιο και πρόσθεσε οτι η χώρα του θα συνεχίσει την συζήτηση σχετικά με την ανάγκη επιπλέον στρατιωτικών ενισχύσεων με άλλα μέλη της κάτω απο αμερικανική ηγεσία συμμαχίας.

    [09] Το Ιράν προειδοποιεί την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

    27 May 2004, 16:40 UTC

    Ο πρόεδρος Χαταμί

    Το Ιράν προειδοποίησε οτι μπορεί να διακόψει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων, εάν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δεν αναγνωρίσει την συνεργασία της Τεχεράνης μαζί της. Ο πρόεδρος Μωχάμεντ Χαταμί είπε σε δημοσιογράφους στην Τεχεράνη σήμερα οτι η απόφαση που θα παρθεί απο την διεθνή υπηρεσία κατά την σύσκεψη του διοικητικού της συμβουλίου τον επόμενο μήνα , θα επιρρεάσει τα επόμενα βήματα του Ιράν. Το διοικητικό συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας μπορεί να αποφανθεί οτι η Τεχεράνη δεν συμμορφώθηκε πλήρως με τις απαιτήσεις των ΗΕ και να αποφασίσει να υποβάλει το θέμα στο συμβούλιο ασφαλείας, ζητώντας την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας. Πάντως, διπλωματικές πηγές λένε οτι το Ιράν δεν συνεργάστηκε πλήρως κατά τις πρόσφατες εβδομάδες με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, επειδή απαγόρευσε την είσοδο σε επιθεωρητές της υπηρεσίας σε ορισμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

    [10] Επαινετικά τα ΗΕ προς την κυβέρνηση του Σουδάν και τον Σουδανικό Λαϊκο Απελευθερωτικό Στρατό

    27 May 2004, 16:50 UTC

    Πανηγυρισμοί στο Σουδάν για τις συμφωνίες

    Ο ΟΗΕ εξήρε τις προκαταρκτικές συμφωνίες που υπεγράφησαν την Τετάρτη απο την κυβέρνηση του Σουδάν και την ηγεσία των ανταρτικών δυνάμεων που έχουν ως βάση τους νότιες περιοχές της χώρας, επειδή οι συμφωνίες μπορεί να οδηγήσουν στον τερματισμού του εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν, που άρχισε πρίν απο 21 χρόνια. Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παροτρύνει την σουδανική κυβέρνηση και την ανταρτική οργάνωση Σουδανικός Λαϊκος Απελευθερωτικός Στρατός να προσπαθήσουν να τερματιστεί η μακρά αντιπαράθεσή τους. ΟΙ δύο πλευρές υπέγραψαν τρείς συμφωνίες την Τετάρτη κατά την διάρκεια ειδικής τελετής στην Κενυατική πόλη Ναϊβάσα. Τα πρωτόκολλα θέτουν τις βάσεις για μία προσωρινή κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ καθοριζει το καθεστώς που θα διέπει τρείς αμφισβητούμενες περιοχές του νοτίου Σουδάν.

    [11] Aλλαγές στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ προτείνουν Κίνα, Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία.

    27 May 2004, 00:55 UTC

    Τουλάχιστον 4 χώρες προτείνουν αλλαγές στο σχέδιο ψηφίσματος για το Ιράκ που έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνονται είναι ο καθορισμός των εξουσιών της προσωρινής ιρακινής κυβέρνησης και ο περιορισμός της εντολής της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα. Σε κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας χθες η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία και η Γερμανία ζήτησαν αναθεωρήσεις στο έγγραφο που υποστηρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρεττανία. Μεταξύ άλλων προτείνεται να δοθεί στην προσωρινή κυβέρνηση του Ιράκ, που θ αναλάβει την εξουσία στις 30 Ιουνίου, ο έλεγχος της πολυεθνικής δύναμης που θα παραμείνει στη χώρα. Επίσης η Κίνα προτείνει να εκπνεύσει η εντολή της δύναμης μετά από τις εκλογές που προγραμματίζεται να διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2005.

    [12] Ηγέτη των τουρκοκυπρίων θεωρούν οι ΗΠΑ τον Ταλάτ

    26 May 2004, 20:29 UTC

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ λέει πως οι ΗΠΑ θεωρούν τον Μεχμέτ Αλί Ταλά ως τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, είπε χθες ότι ο κ. Ταλάτ ήταν αυτός που συναντήθηκε με τον υπουργό εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, για συνομιλίες στη Νέα Υόρκη νωρίτερα αυτό το μήνα. Ο κ. Μπάουτσερ είπε ακόμα πως η Τουρκοκυπριακή κοινότητα όρισε τον κ. Ταλάτ ως το διαπραγματευτή της στις συνομιλίες με τους Ελληνοκύπριους για την επίλυση του Κυπριακού. Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δε σχολίασε κατά πόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες διακόπτουν κάθε δεσμό με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αντιτάχθηκε στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου.

    [13] Αξιόπιστες πληροφορίες για νέα τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ

    27 May 2004, 02:13 UTC

    John Ashcroft

    O αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, λέει πως υπάρχουν αξιόπιστες μυστικές πληροφορίες ότι η Αλ Κάϊντα προγραμματίζει επίθεση εναντίον των ΗΠΑ κατά τους επόμενους μήνες. Μιλώντας χθες ο κ. Ασκροφτ είπε πως οι πληροφορίες, τις οποίες χαρακτήρισε «ανησυχητικές», δείχνουν ότι η Αλ Κάϊντα σκοπεύει να κτυπήσει «άσχημα», όπως είπε χαρακτηριστικά, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά, πρόσθεσε, δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο στόχο ή σχέδιο. Πάντως, είπε, μεταξύ των πιθανών στόχων μπορεί να είναι η διάσκεψη κορυφής της Ομάδας των 8 τον Ιούνιο, που θα γίνει κοντά στη Σαβάνα της Τζώρτζια, το εκλογικό συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος στη Βοστώνη και το εκλογικό συνέδριο του ρεπουμπλικανικού κόμματος στη Νέα Υόρκη. Οι αμερικανικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες έξη ανδρών και μιας γυναίκας που μπορεί να συνδέονται με τρομοκρατικές δραστηριότητες.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 29 May 2004 - 1:18:14 UTC