Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-13

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κογκρέσο: Φρικτές και αηδιαστικές οι νέες φωτογραφίες κακοποίησης κρατουμένων στο Ιράκ.
  • [02] Μπούς: Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον αποκεφαλισμό αμερικανού πολίτη στο Ιράκ.
  • [03] 7 νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.
  • [04] Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου.
  • [05] H Συρία επικρίνει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της.
  • [06] Έρευνα: Οι Νεοϋορκέζοι καπνίζουν λιγότερο.
  • [07] Ντένις Οσβαλντ: Τα ολυμπιακά έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους
  • [08] Ξαφνική αδιαθεσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [09] Πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων προς επιχειρήσεις ενέκρινε η Γερουσία

  • [01] Κογκρέσο: Φρικτές και αηδιαστικές οι νέες φωτογραφίες κακοποίησης κρατουμένων στο Ιράκ.

    13 May 2004, 00:47 UTC

    Γερουσιαστής Τζόν Γουώρνερ

    Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου χαρακτήρισαν φρικτές και αηδιαστικές, τις νέες φωτογραφίες και μία βιντεοταινία που δείχνουν Iρακινούς κρατούμενους να κακοποιούνται απο αμερικανούς στρατιώτες. Το Πεντάγωνο συμφώνησε να επιτρέψει σε μέλη της βουλής των αντιπροσώπων και της γερουσίας να δούν χθες κατ ιδίαν τις αδημοσίευτες αυτές φωτογραφίες και το βίντεο, σε ειδική αίθουσα του Καπιτωλίου. Στη συνέχεια ορισμένα μέλη του κογκρέσου δήλωσαν ότι οι εικόνες που είδαν ήταν ποιο περιγραφικές απ αυτές που έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ ορισμένα ανώτερα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στο Κογκρέσο, όπως ο γερουσιαστής Τζόν Ουώρνερ, πρόεδρος της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της γερουσίας, τόνισαν ότι η κυβέρνηση Μπούς δεν θα πρέπει να δημοσιεύσει τις εν λόγω φωτογραφίες.

    Υποστηρικτής του Αλ Σάντρ στην Καρμπάλα

    Στο μεταξύ, ο ακραίος Σιίτης κληρικός Μοκτάντα Αλ Σάντρ, δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο νότιο και κεντρικό Ιράκ, μετά τον θάνατο 22 πολιτοφυλάκων του σε μάχες με αμερικανικές δυνάμεις στην Καρμπάλα. Σε συνέντευξη τύπου χθες στην ιερή πόλη Νατζάφ, ο κληρικός δήλωσε ότι θα διαλύσει την πολιτοφυλακή του μόνο αν του το ζητήσουν Σιίτες θρησκευτικοί ηγέτες. Την Τρίτη ο κυβερνήτης της Νατζάφ δήλωσε ότι θα αποσύρει την αγωγή σε βάρος του Αλ Σάντρ, αν ο Σιίτης κληρικός συμφωνήσει να διαλύσει την πολιτοφυλακή του.

    [02] Μπούς: Θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι για τον αποκεφαλισμό αμερικανού πολίτη στο Ιράκ.

    13 May 2004, 00:51 UTC

    Nικ Μπέργκ

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία απολύτως δικαιολογία» για τον αποκεφαλισμό του αμερικανού πολίτη, Νίκολας Μπέργκ, στο Ιράκ, ενώ ο Λευκός Οίκος τόνισε ότι θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την προσαγωγή των υπευθύνων στην δικαιοσύνη. Ο κ. Μπούς απηύθυνε τα συλληπητήρια του στην οικογένεια του άτυχου αμερικανού, ενώ η σωρός του Νίκολας Μπέργκ έφτασε ήδη στις ΗΠΑ και η κηδεία του θα γίνει τη Παρασκευή. Υπενθυμίζουμε ότι η δολοφονία του Μπέργκ, δια αποκεφαλισμού, από εξτρεμιστές στο Ιράκ, βιντεοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από Ισλαμική ιστοσελίδα.

    [03] 7 νεκροί από Ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

    13 May 2004, 00:57 UTC

    Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι τουλάχιστον 7 άτομα σκοτώθηκαν από επίθεση Ισραηλινού ελικοπτέρου με πυραύλους στον προσφυγικό καταυλισμό Ραφάχ στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τον θάνατο 5 Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν όταν ανατινάχθηκε το όχημα στο οποίο επέβαιναν στη Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο. Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ και εκπρόκειτο για την δεύτερη επίθεση εναντίον Ισραηλινών στη Γάζα, τις τελευταίες δύο μέρες. Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές ανακοίνωσαν ότι παρέδωσαν σε Αιγύπτιους διαμεσολαβητές τα πτώματα 6 Ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί από Παλαιστινιακή επίθεση στη πόλη της Γάζας, τη Τρίτη.

    [04] Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές πετρελαίου.

    13 May 2004, 00:59 UTC

    Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν χθες οι τιμές πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης που δείχνει αναπάντεχη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ, καθώς και διεθνούς μελέτης που προβλέπει αυξημένη ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η περιορισμένη προσφορά και η αυξανόμενη ζήτηση προκάλεσαν την άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα 40 δολάρια και 77 λεπτά το βαρέλι.

    [05] H Συρία επικρίνει τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της.

    13 May 2004, 01:09 UTC

    Σύροι αξιωματούχοι επέκριναν τις νέες αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού, οι οποίες όμως, όπως είπαν, δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τη χώρα. Χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις «άδικες και αδικαιολόγητες», ο πρωθυπουργός της Συρίας, Μωχάμεντ Νατζί Οτρι, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν πρέπει να προκαλεί προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Την κίνηση αυτή των ΗΠΑ επέκριναν επίσης η Τουρκία και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου. Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Τονυ Μπλαίρ, δήλωσε ότι η Βρετανία συμμερίζεται τις ανησυχίες των ΗΠΑ αναφορικά με τη Συρία, αλλά θα ακολουθήσει πολιτική «σοβαρού και εποικοδομητικού διαλόγου» με τη Δαμασκό. Ο Πρόεδρος Μπους επέβαλε τις κυρώσεις την Τρίτη, λέγοντας ότι η Συρία υποθάλπει την τρομοκρατία και οτι υποσκάπτει τις προσπάθειες των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    [06] Έρευνα: Οι Νεοϋορκέζοι καπνίζουν λιγότερο.

    13 May 2004, 01:16 UTC

    Η πόλη που αποφάσισε πρώτη, δραστικά μέτρα κατά του καπνίσματος, η Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ενήλικων καπνιστών που ζει στα διοικητικά της όρια μειώθηκε περισσότερο από 100 χιλιάδες από το 2002 έως το 2003. Ο αρμόδιος για θέματα υγείας Τόμας Φράιντεν σημειώνει ότι η μείωση αυτή, που φθάνει το 11%, αποτελεί την μείωση ποσοστού καπνίσματος που έχει καταγραφεί ποτέ στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τηλεφωνική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη πόλη της Νέας Υόρκης, προκύπτει ότι ο αριθμός των καπνιστών μειώθηκε από 21,6% που ήταν το 2002 σε 19,3% για το έτος 2003. Επίσης παρατηρήθηκε μείωση στη γενική κατανάλωση τσιγάρων κατά 13%, γεγονός που σημαίνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, ότι ακόμα και αυτοί που συνεχίζουν το κάπνισμα, τώρα καπνίζουν λιγότερο. Στα μέτρα κατά του καπνίσματος συμπεριλαμβάνονται και η αύξηση των φόρων στα τσιγάρα από 8 λεπτά το πακέτο, σε ενάμιση δολάριο. Ολοκληρώνοντας να υπενθυμίσουμε ότι ένα χρόνο νωρίτερα στη Νέα Υόρκη απαγορεύτηκε το κάπνισμα στα κλαμπ και στα μαγαζιά διασκέδασης και πως ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ ξεκίνησε μια πολύ επιθετική καμπάνια κατά του καπνίσματος, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και προγράμματα που βοηθούν όσους το έχουν αποφασίσει να κόψουν το τσιγάρο.

    [07] Ντένις Οσβαλντ: Τα ολυμπιακά έργα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους

    12 May 2004, 15:40 UTC

    Ο κ. Οσβαλντ, κατά τη συνέντευξη τύπου

    Όλα τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τον Αύγουστο. Αυτό είπε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε την τελευταία της επιθεώρηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Μετά από καθυστερήσεις και φόβους ότι η Αθήνα δεν θα ήταν έτοιμη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα φιλοξενήσει τον Αύγουστο, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ, Ντένις ΄Οσβαλντ, έδωσε στην Αθήνα το πράσινο φώς, λέγοντας σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι αμφιβολίες του, για το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για τους αγώνες, διαλύθηκαν. Είπε συγκεκριμένα: «Στο παρελθόν, είχαμε αμφιβολίες σχετικά με ορισμένες εγκαταστάσεις, με ορισμένα έργα. Σήμερα όμως, με μεγάλη μου ευχαρίστηση, ανακοινώνω πως όλες οι αμφιβολίες διαλύθηκαν. Ούτε ένα από τα έργα δεν κινδυνεύει να μην ολοκληρωθεί και ξέρουμε πως τα πάντα θα είναι έτοιμα εγκαίρως.»

    Με τη δήλωση εμπιστοσύνης του κ. Όσβαλντ, η Ελληνική Οργανωτική Επιτροπή έβγαλε ένα μεγάλο αναστεναγμό ανακούφισης. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ασκούσε επί μήνες πίεση στους Έλληνες διοργανωτές να επιταχύνουν τις προετοιμασίες για τους Αγώνες. Η επικεφαλής της Ελληνικής Οργανωτικής Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, έχει παραδεχτεί πως η Ελλάδα άφησε να περάσουν ανεκμετάλλευτα τρία χρόνια, αφότου αποφασίστηκε να της δοθούν οι Αγώνες. Όπως όμως, λέει, ο χαμένος χρόνος κερδήθηκε. «Σε τέσσερα χρόνια, κάναμε δουλειά επτά χρόνων. Αυτό είναι αναμφισβήτητο και αποτελεί απόδειξη του τί μπορούν να κάνουν οι Έλληνες, όταν συγκεντρώνουν την προσοχή τους και όταν κάνουν δουλειά με επαγγελματισμό,» είπε.

    Η επίσκεψη των επιθεωρητών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στην Αθήνα, συνέπεσε με την εγκατάσταση του τεράστιου σκέπαστρου από γυαλί και ατσάλι στο κύριο Ολυμπιακό Στάδιο, που ήταν μεταξύ αυτών που απασχολούσαν περισσότερο την Επιτροπή. Όμως, πάνω από τις μισές εγκαταστάσεις, δεν έχουν ολοκληρωθεί. Επίσης, απομένει να περατωθούν και ορισμένα κύρια έργα υποδομής, όπως νέοι δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές. Πάντως, τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς.

    [08] Ξαφνική αδιαθεσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας

    12 May 2004, 15:46 UTC

    Ο κ. Παπαδόπουλος

    O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αφου λιποθύμησε κατά τη διάρκεια της κηδείας εκκλησιαστικού αξιωματούχου.

    Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδιδει οτι, ο ηλικίας 70 ετών πρόεδρος, ανέκτησε σύντομα τις αισθήσεις του, αλλά θα παραμείνει απόψε στο νοσοκομειο, για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο Κύπριος ηγέτης υπέφερε απο εξάντληση, που εντάθηκε απο την ζέστη και την υγρασία.

    Ο κ. Παπαδόπουλος έχει έρθει αντιμέτωπος με μεγάλη διεθνή πίεση, επειδή είχε αντιταχθεί στο σχέδιο των ΗΕ για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    [09] Πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων προς επιχειρήσεις ενέκρινε η Γερουσία

    12 May 2004, 15:56 UTC

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων για επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει πρόνοιες οι οποίες στοχεύουν στο να αποφευχθεί τυχόν εμπορικός πόλεμος με την Ευρώπη. Το ύψους 170 δισεκατομμυρίων δολλαρίων πακέτο, περιλαμβάνει φορολογικές ελαφρύνσεις για βιομηχανίες και ακυρώνει προηγούμενη απόφαση για προώθηση φορολογικών ελαφρύνσεων στις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων, οι οποίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, παραβιάζουν τους διεθνείς εμπορικούς κανονισμούς.

    Με βάση την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να επιβάλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα. Οι δασμοί αυτοί, που το Μάρτιο, που άρχισαν να ισχύουν ήταν 5%, έχουν τώρα φτάσει τα 7%. Το μέτρο που ενέκρινε η Γερουσία προβλέπει επίσης φορολογικές περικοπές για αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες, που καταθέτουν στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κέρδη τους από το εξωτερικό.

    Ομάδες άσκησης πίεσης, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο λέγοντας πως ευνοεί ορισμένες μόνο επιχειρήσεις, χωρίς να βελτιώνει τη φορολογική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειων. Όμως, ο πρόεδρος της γερουσιαστικής επιτροπής για οικονομικά θέματα, γερουσιαστής Τσαρλς Γκράσλεϋ, απορρίπτει τις επικρίσεις, λέγοντας πως οι κανονισμοί που ισχύουν αυτή τη στιγμή, βλάπτουν τις αμερικανικές βιομηχανίες και η κατάσταση πρέπει να διορθωθεί. Το μέτρο για να γίνει νόμος πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 14 May 2004 - 1:18:17 UTC