Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο ρεκόρ ανόδου κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου.
  • [02] Φάρσα για βόμβα σε ελληνικό πλοίο ...
  • [03] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Ιράκ
  • [04] CIA: Ο Αλ Ζαρκάουι δολοφόνησε μάλλον τον Νίκολας Μπέργκ.
  • [05] Μοφάζ: Θα συνεχιστούν οι Ισραηλινές ...
  • [06] Νέα έκθεση του Ερυθρού Σταυρού ...
  • [07] To κόμμα του Κογκρέσου νικητής ...
  • [08] Νιου Γιόρκ Τάιμς: σκληρές οι μέθοδοι ...
  • [09] Ο «Επαναστατικός Αγώνας» αναλαμβάνει ...
  • [10] Διχασμένη η κυβέρνηση Μπους για ...
  • [11] Κύπρος Χρυσοστομίδης: Στόχος παραμένει ...
  • [12] Γιώργος Σαββαΐδης: Η Ελλάδα θα ...

  • [01] Νέο ρεκόρ ανόδου κατέγραψαν οι τιμές πετρελαίου.

    14 May 2004, 02:12 UTC

    Στα 41 δολάρια και 8 λεπτά το βαρέλι έφθασε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ. Ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αύξηση της τιμής του μαύρου χρυσού οφείλεται κυρίως σε φόβους για τρομοκρατικές επιθέσεις, γεγονός το οποίο θα διαταράξει τα ήδη περιορισμένα αποθέματα. Να σημειωθεί ότι στις αρχές της εβδομάδας η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, ανακοίνωσε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη που σημειώθηκε, ιδιαιτέρως στη Κίνα, ήταν και ο σημαντικότερος λόγος αύξησης της ζήτησης πετρελαίου που είχε να παρατηρηθεί από το 1988. Ολοκληρώνοντας να πούμε ότι χθες ήταν η δεύτερη μέρα στη σειρά που οι τιμές πετρελαίου έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

    [02] Φάρσα για βόμβα σε ελληνικό πλοίο ...

    14 May 2004, 16:57 UTC

    Ελληνες αξιωματουχοι είπαν οτι η απειλή για βόμβα μέσα σε επιβατηγό-οχηματαγωγό που θα απέπλεε σήμερα απο το λιμάνι του Πειραιά, ήταν φάρσα. Η αστυνομία εκκένωσε πάνω απο 1,600 επιβάτες που βρίσκονταν μέσα στο πλοίο Εξπρές Αθηνά, και διεξήγε έρευνα για τον εντοπισμό τυχόν εκκρηκτικού μηχανισμού, μετά απο ανώνυμο τηλεφώνημα σε εφημερίδα για βόμβα στο πλοίο. Οι αρχές δεν βρήκαν τίποτε το ύποπτο και έτσι το πλοίο τελικά απέπλευσε για τα νησιά.

    [03] Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ στο Ιράκ

    14 May 2004, 01:52 UTC

     

    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, πραγματοποίησε χθες επίσκεψη έκπληξη στη Βαγδάτη, καθώς εντείνονται οι μάχες μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και των υποστηρικτών του ακραίου Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ, στο νότιο Ιράκ. Στη ιερή πόλη Καρμπάλα, στήλη μαύρου καπνού ανέρχονταν πάνω από το τέμενος Ιμαμ Χουσέιν. Στη Νατζαφ, αμερικανικά στρατεύματα μάχονταν με μέλη της πολιτοφυλακής του Μοκτάντα αλ Σαντρ, που επιτέθηκε σε αστυνομικά τμήματα. Στο μεταξύ, ο κύριος Ράμσφελντ, που πέρασε την χθεσινή ημέρα στο Ιράκ, δήλωσε στους Αμερικανούς στρατιώτες ότι είναι περήφανος για τις υπηρεσίες τους, ενώ αναφερόμενος στο σκάνδαλο της κακομεταχείρισης Ιρακινών κρατούμενων, τόνισε ότι η συμπεριφορά λίγων στρατιωτών κηλίδωσε το γόητρο των ΗΠΑ.

    Πωλ Γούλφοβιτς

    Εξάλλου, ο υφυπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Πωλ Γούλφοβιτς, ζήτησε απ το Κογκρέσο να εγκρίνει επιπρόσθετο πακέτο δαπανών, ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Ο κ. Γούλφοβιτς δήλωσε στην επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της γερουσίας ότι το ποσό αυτό θα καλύψει βραχυπρόθεσμες και απρόβλεπτες στρατιωτικές ανάγκες και τόνισε ότι είναι πιθανόν το Πεντάγωνο να ζητήσει και επιπρόσθετα κονδύλια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν στις αρχές του 2005. Αναμένεται πως το Κογκρέσο θα εγκρίνει τις δαπάνες, αλλά πολλοί γερουσιαστές θέτουν ερωτήματα για το ύψος των στρατιωτικών δαπανών.

    [04] CIA: Ο Αλ Ζαρκάουι δολοφόνησε μάλλον τον Νίκολας Μπέργκ.

    14 May 2004, 02:01 UTC

    Η CIA δήλωσε ότι ο καταζητούμενος τρομοκράτης Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, είναι πιθανότατα το άτομο που αποκεφάλισε τον αμερικανό Νίκολας Μπέργκ, όπως φαίνεται στο γνωστό βίντεο. Επίσης αξιωματούχος της αμερικανικής κεντρικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε ότι «είναι πολύ πιθανόν» η φωνή που ακούγεται στο βίντεο να είναι και αυτή του Ζαρκάουι. Στο μεταξύ, η οικογένεια του Νικ Μπέργκ κατηγορεί τις αμερικανικές αρχές ότι προκάλεσαν τον θάνατο του με το να τον συλλάβουν και να τον κρατήσουν στο Ιράκ, πέραν της προγραμματισμένης ημερομηνίας αποχώρησης του απ τη χώρα. Αμερικανοί αξιωματούχοι διαψεύδουν τις κατηγορίες.

    [05] Μοφάζ: Θα συνεχιστούν οι Ισραηλινές ...

    14 May 2004, 02:04 UTC

    Σαούλ Μοφάζ

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Σαούλ Μοφαζ, δήλωσε ότι θα συνεχιστούν οι Ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το θάνατο 11 Ισραηλινών στρατιωτών από βομβιστικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα. Στο μεταξύ συνεχίστηκαν και χθες οι προσπάθειες των Ισραηλινών στρατευμάτων για τον εντοπισμό στη νότια Λωρίδα της Γάζας των σορών 5 Ισραηλινών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν την Τετάρτη από επίθεση της οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ. Άλλοι 6 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τρίτη στη πόλη της Γάζας από επίθεση της Χαμάς. Πάντως ο κύριος Μοφαζ χαρακτήρισε αναγκαίες και αναπόφευκτες τις μάχες από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους οι Ισραηλινοί.

    [06] Νέα έκθεση του Ερυθρού Σταυρού ...

    13 May 2004, 19:19 UTC

    Ο Ερυθρός Σταυρός παρέδωσε στο Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ νέα έκθεση για την μεταχείριση κρατούμενων στις φυλακές Γκουαντάναμο στην Κούβα. Αξιωματούχος του Πεντάγωνου είπε πως πρόκειται για «κρίσιμη» έκθεση σχετικά με τον τρόπο μεταχείρισης των σχεδόν 600 κρατούμενων, οι περισσότεροι των οποίων είναι ύποπτα μέλη της Αλ Κάιντα ή των Ταλεμπάν που συνελήφθησαν στο Αφγανιστάν. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού λεει ότι η απόρρητη έκθεση παραδόθηκε στις αρχές του μήνα και βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από επισκέψεις στις φυλακές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

    Την περασμένη εβδομάδα στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε στη ΦτΑ ότι παίρνονται μέτρα για να διασφαλισθεί ότι οι φρουροί συμμορφώνονται πλήρως με το διεθνές δίκαιο.

    [07] To κόμμα του Κογκρέσου νικητής ...

    14 May 2004, 02:10 UTC

    Σόνια Γκάντι

    Στην Ινδία, το κόμμα του Κογκρέσου είναι ο νικητής των τελευταίων βουλευτικών εκλογών και απ ότι φαίνεται η ηγέτης του κόμματος, Σόνια Γκάντι, θα είναι και η νέα πρωθυπουργός της χώρας. Το κόμμα δήλωσε ότι θα ανακοινώσει σύντομα το όνομα του νέου πρωθυπουργού, ενώ ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Ινδίας, Ατάλ Μπεχαρή Βαζπαγή, υπέβαλε παραίτηση μετά την ήττα του κόμματος του. Από την πλευρά τους Πακιστάν και Μπαγκλαντές δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με την νέα Ινδική κυβέρνηση, ενώ εδώ στην Ουάσιγκτον το Στέητ Ντηπάρτμεντ συνεχάρη το κόμμα του Κογκρέσου και του ζήτησε να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με το Πακιστάν.

    [08] Νιου Γιόρκ Τάιμς: σκληρές οι μέθοδοι ...

    13 May 2004, 19:24 UTC

    Η αμερικανική εφημερίδα Νιου Γιόρκ Τάιμς αναφέρει ότι η CIA χρησιμοποίησε σκληρές μεθόδους ανάκρισης ανωτέρων στελεχών της Αλ Κάιντα και ότι μερικοί πράκτορες ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις. Το δημοσίευμα φέρει νυν και πρώην αξιωματούχους σε θέματα αντιτρομοκρατίας να λενε ότι τουλάχιστον ένας εργαζόμενος στη CIA έχει τιμωρηθεί επειδή απείλησε κρατούμενο με όπλο. Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι οι ανακριτές του Καλίντ Σείχ Μοχαμάντ, που κατηγορείται για το σχεδιασμό των τρομοκρατικών επιθέσεων της ενδεκάτης Σεπτεμβρίου του 2001 του είχαν βάλει το κεφάλι κάτω από το νερό αφήνοντάς τον να νομίσει ότι τον πνίγουν.

    Σύμφωνα με τους Τάιμς ορισμένοι πράκτορες φοβούνται ότι η έρευνα του Κογκρέσου για την κακομεταχείριση κρατουμένων στο Ιράκ, μπορεί να οδηγήσει σε παρόμοια έρευνα για τη CIA.

    [09] Ο «Επαναστατικός Αγώνας» αναλαμβάνει ...

    13 May 2004, 19:42 UTC

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός εξερράγη σε προθάλαμο της Alpha Bank στη Βούλα, ενώ η ελληνική εξτρεμιστική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις της 5ης Μαίου στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας. Οι ελληνικές αρχές είπαν πως η έκρηξη προκάλεσε μικροζημιές, αλλά δεν υπήρξαν θύματα και ότι αφόπλισαν μία άλλη βόμβα που είχε τοποθετηθεί κοντά στη τράπεζα. Ανακοίνωση της οργάνωσης, που δημοσιεύτηκε στο «Ποντίκι», αναφέρει ότι ορισμένοι επισκέπτες των Ολυμπιακών είναι «ανεπιθύμητοι». Η Ελληνική κυβέρνηση λεει ότι έχει δρομολογήσει σχέδιο που εγγυάται την ασφαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων.

    [10] Διχασμένη η κυβέρνηση Μπους για ...

    13 May 2004, 19:56 UTC

    Η κυβέρνηση Μπους εξετάζει κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δείχνουν Αμερικανούς στρατιώτες να βασανίζουν Ιρακινούς κρατουμένους στο Ιράκ. Στελέχη του Κογκρέσου είδαν χθες βίντεο και φωτογραφίες που δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

    Αξιωματούχοι του Πενταγώνου έδειξαν στους νομοθέτες το «οπτικό υλικό» στο Καπιτώλιο κεκλεισμένων των θυρών. Πολλά στελέχη του κογκρέσου είπαν πως οι εικόνες που είδαν ήταν χειρότερες από τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, οι οποίες δείχνουν κακοποίηση και σεξουαλική ταπείνωση Ιρακινών κρατουμένων. Δεν είπαν όμως τί ακριβώς είδαν. Την απόφαση του εάν θα δημοσιευτούν ή όχι όλες οι φωτογραφίες θα την πάρει η κυβέρνηση Μπους. Πάντως τα στελέχη του κογκρέσου είναι διαιρεμένα σχετικά με το θέμα.

    Ο πρόεδρος της αρμόδιας για τις ένοπλες δυνάμεις επιτροπής της Γερουσίας, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Γουώρνερ, λεει πως πιστεύει ότι η δημοσίευση όλων των εικόνων θα αποτελούσε παραβίαση των προνοιών της συνθήκης της Γενεύης, που αναφέρει ότι «οι κρατούμενοι πρέπει να προστατεύονται από προσβολές και την περιέργεια.

    Μιλώντας την επομένη της εμφάνισης σε ιστοσελίδα , που είναι συνδεδεμένη με την Αλ Κάιντα, της φρικτής σκηνής του αποκεφαλισμού ενός Αμερικανού πολίτη στο Ιράκ, που, σύμφωνα με τους εκτελεστές του έγινε σε αντίποινα για την κακοποίηση των Ιρακινών κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκραίμ, ο γερουσιαστής Γουώρνερ είπε πως φοβάται ότι εάν δοθούν στη δημοσιότητα κι άλλες φωτογραφίες θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των Αμερικανών στο Ιράκ και αλλού.

    Οι νομοθέτες είδαν χθες πάνω από χίλιες εικόνες, πολλές από τις οποίες φαίνεται πως δεν είχαν σχέση με το σκάνδαλο στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης. Ο στρατηγός Αντόνιο Ταγκούμπα, που συνέταξε την έκθεση στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι κακοποιήσεις στη συγκεκριμένη φυλακή, είπε καταθέτοντας στο Κογκρέσο πως πιστεύει ότι τις φωτογραφίες τις τράβηξαν στρατιώτες χρησιμοποιώντας τις δικές τους ψηφιακές κάμερες.

    Το Πεντάγωνο και το Κογκρέσο διερευνούν τις κακοποιήσεις στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ για να εξακριβώσουν ποιοί φέρουν την ευθύνη. Ορισμένα δημοκρατικά στελέχη του Κογκρέσου ζητάνε την παραίτηση του Υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Όμως ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξή του προς τον κ. Ράμσφελντ.

    [11] Κύπρος Χρυσοστομίδης: Στόχος παραμένει ...

    12 May 2004, 21:12 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Δείτε τη συνέτευξη του Κύπρου Χρυσοστομίδη στη ΦτΑ

    (RealVideo)

    Κύπρος Χρυσοστομίδης

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης διακήρυξε ότι στόχος της Ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν πάντοτε και παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η απόλαυση των πλεονεκτημάτων της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση από όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους.

    Σε ραδιοτηλεοπτικές συνεντεύξεις που παραχώρησε για το Ελληνικό και το Αγγλικό πρόγραμμα της «Φωνή της Αμερικής», και τις οποίες θα μεταδώσουν αποσπασματικά την Πέμπτη και άλλες από τις 53 ξενόγλωσσες υπηρεσίες του ίδιου σταθμού, ο κύριος Χρυσοστομίδης είπε ότι κατανοεί την διεθνή απογοήτευση για το ότι δεν κατέστη δυνατόν να λυθεί μέχρι τώρα το Κυπριακό και τόνισε ότι οι πρώτοι που είναι απογοητευμένοι για το γεγονός αυτό είναι οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι.

    Κατά τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο η προοπτική τώρα είναι «να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατόν προς τη λύση του Κυπριακού με μέτρα για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, τα οποία πρώτα η δική μας (η Ελληνοκυπριακή) πλευρά ανακοίνωσε».

    Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κυρίου Χρυσοστομίδη στο Γιώργο Μπίστη, όπως τη μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ στους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς με τους οποίους συνεργάζεται στην Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

    Κείμενο ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής.

    Γ. Μπίστης: Με ιδιαίτερη χαρά φιλοξενούμε σήμερα στο στούντιό μας τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ.Κύπρο Χρυσοστομίδη. Κύριε Χρυσοστομίδη, καλωσορίσατε.

    Κ. Χρυσοστομίδης: Ευχαριστώ κ. Μπίστη. Ευχαριστώ για την πρόσκλησή σας.

    Γ. Μπίστης: Κατ αρχήν, να πούμε λίγα λόγια για το θέμα της αδιαθεσίας του Προέδρου Παπαδόπουλου . Με λύπη πληροφορηθήκαμε σήμερα ότι ο Πρόεδρος λιποθύμησε κατά τη διάρκεια μιας κηδείας που παρακολουθούσε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία. Πώς είναι η υγεία του Προέδρου τώρα;

    Κ. Χρυσοστομίδης: Φαίνεται ότι ήταν μια απλή αδιαθεσία κ. Μπίστη. Έχει υποβληθεί ήδη σε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις . Σήμερα το βράδυ, αύριο το πρωί, το αργότερο, θα επιστρέψει στο γραφείο του.

    Γ. Μπίστης: Λοιπόν να ευχηθούμε και εμείς περαστικά στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο -- όσο πιο γρήγορα να γίνει καλά. Κύριε Χρυσοστομίδη, τις τελευταίες εβδομάδες, είχαμε δυο πολύ σημαντικές εξελίξεις . Ας ξεκινήσουμε με την πιο ευχάριστη, που ήτανε η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την 1η Μαίου. Όλοι οι Έλληνες και οι Κύπριοι, απανταχού της Γης, είναι υπερήφανοι βέβαια γι αυτή την εξέλιξη. Ήταν κάτι που ξέρω ότι το επιδιώκατε για πάρα πολλά χρόνια και τελικά το πετύχατε. Τα αισθήματά σας γι αυτό.

    Κ. Χρυσοστομίδης: Όλος ο κυπριακός λαός είναι πράγματι περήφανος για την ένταξη στην ΕΕ, που συμπληρώθηκε επίσημα την 1η Μαίου 2004. Πάντα φυσικά οι Κύπριοι αισθανόντουσαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κλίματος, του ευρωπαϊκού πολιτισμού . Όμως και επίσημα πλέον εντάσσεται η Κύπρος μετά από πολλούς αγώνες και τη στήριξη της Ελλάδος στην ΕΕ. Είμαστε λοιπόν ιδιαίτερα ευχαριστημένοι και ευτυχείς για το γεγονός αυτό, το οποίο είναι τόσο ιστορικό, όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου, το 1960. Είναι η δεύτερη λοιπόν πιο ιστορική στιγμή για τη μικρή μας πατρίδα.

    Γ. Μπίστης: Συγχαρητήρια και πάλι γι αυτό το μεγάλο επίτευγμα της Κύπρου. Παράλληλα όμως με τον ενθουσιασμό που υπήρξε γι αυτή την τόσο σημαντική εξέλιξη είχαμε, τουλάχιστον από διεθνούς πλευράς, και μια απογοήτευση για το γεγονός ότι οι δύο κοινότητες δε μπήκανε μαζί, ταυτόχρονα την 1η Μαίου, στην ΕΕ. Κι αυτό μας φέρνει στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Εκεί είχαμε δύο διαφορετικά αποτελέσματα. Οι Τουρκοκύπριοι είπανε «ναι» στο δημοψήφισμα, «ναι» στο σχέδιο Ανάν, ενώ η Ελληνοκυπριακή πλευρά είπε «όχι». Απ ό,τι καταλαβαίνω όμως κύριε Χρυσοστομίδη, αυτό το «όχι» στο σχέδιο Ανάν δεν σημαίνει κατ ανάγκην και όχι στην προοπτική λύσης του Κυπριακού. Πως ακριβώς έχει το ζήτημα;

    Κύπρος Χρυσοστομίδης

    Κ. Χρυσοστομίδης: Κύριε Μπίστη, οι πρώτοι οι οποίοι είναι απογοητευμένοι γιατί δεν κατέστη δυνατή η επανένωση της πατρίδος μας και η ένταξη όλων των Κυπρίων πολιτών χωρίς δυσκολίες στην ΕΕ είμαστε εμείς. Γιατί στόχος πάντοτε παραμένει η επανένωση της Κύπρου και η απόλαυση των πλεονεκτημάτων της ένταξης απ όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Φυσικά, ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται, ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάσσεται . Όμως, λόγω ακριβώς του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αναστέλλεται η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα, στο κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο στόχος παραμένει η λύση και η επανένωση . Έτσι, όπως πολύ σωστά έχετε πει κι εσείς, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα ήταν ένα αποτέλεσμα διαμαρτυρίας . Ένα όχι διαμαρτυρίας. Ένα όχι όμως , το οποίο περιορίζεται στο συγκεκριμένο σχέδιο. Δεν είναι όχι στη λύση. Απεναντίας είναι δεδηλωμένη η πρόθεση και του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλων των πολιτών, θα έλεγα, της Κύπρου για την επανένωση και εκείνο το οποίο αναμένεται είναι η ασφάλιση κάποιων αλλαγών στο σχέδιο και διασφαλίσεων εφαρμογής του σχεδίου έτσι να προχωρήσουμε πλέον προς την επίλυση του Κυπριακού. Αυτό δεν γνωρίζω πότε θα γίνει, όμως να πω ότι η απογοήτευση που αισθάνονται οι ξένοι φίλοι της Κύπρου είναι μεν δικαιολογημένη, όμως ήταν ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα. Το σχέδιο Ανάν τέθηκε στην κρίση του κύπριου πολίτη και ο κύπριος πολίτης αποφάσισε με τον τρόπο που αποφάσισε. Δεν υπήρχε προδέσμευση της απόφασης . Ο κύπριος πολίτης είχε την ευχέρεια ν αποφασίσει «ναι» ή «όχι». Αποφάσισε σε μεγάλη πλειοψηφία «όχι» και γι αυτό λόγω του ότι ήταν δημοκρατική και ελεύθερη η έκφραση της βούλησης του κύπριου πολίτη νομίζω πως και η απογοήτευση των ξένων φίλων μας είναι δικαιολογημένη μεν , αλλά παροδική κι αναμένουμε ότι θα συμβάλουν στην περαιτέρω πορεία και στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μαζί μας, έτσι ώστε όλοι να γιορτάσουμε την επανένωση του νησιού.

    Γ. Μπίστης: Δηλαδή και πάλι κ. Χρυσοστομίδη, η επιδίωξη είναι να βρεθεί ένας τρόπος να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά και να ζήσει όλος ο λαός της Κύπρου ενωμένος, έτσι;

    K. Χρυσοστομίδης και Γ. Μπίστης

    Κ. Χρυσοστομίδης: Ασφαλώς κύριε Μπίστη και ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση και να πω ότι για 30 χρόνια αντιμετωπίζαμε την κατοχή, την παρανομία της εισβολής, την παρανομία των κατοχικών στρατευμάτων στη Κύπρο, την παρανομία του ψευδοκράτους. Οι ξένοι φίλοι μας για 30 χρόνια δεν είχαν επιδείξει την ίδια αποφασιστικότητα και την ίδια απογοήτευση για την παρανομία και τη συνέχισή της, ούτε για την αδιαλλαξία της Τουρκίας. Έτσι επαναλαμβάνω λοιπόν ότι η σημερινή τους απογοήτευση δεν μπορεί παρά να είναι μια παροδική απογοήτευση, μαζί με μας, η ίδια μορφή απογοήτευσης γιατί δεν επιτεύχθηκε τώρα η λύση του Κυπριακού. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατά κανένα τρόπο εγκατάλειψη της προσπάθειας για την επίλυση.

    Γ. Μπίστης : Τι είναι εκείνο το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε ότι θα ενεργούσε σαν καταλύτης έτσι ώστε οι δύο κοινότητες να μπορέσουν να ενωθούν και πάλι. Κάνω αυτή την ερώτηση επειδή η Διεθνής Κοινότητα έχει αφιερώσει ήδη πολύ χρόνο πάνω στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και υπάρχουν σημεία, δείγματα μάλλον, ότι έχει αρχίσει να κουράζεται με το πως να αντιμετωπίσει περισσότερο αυτό το ζήτημα αυτό;

    Κ. Χρυσοστομίδης: Αυτό το αναγνώρισε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κύριος Παπαδόπουλος ο οποίος έχει πει ότι, ασφαλώς αντιλαμβάνεται την απογοήτευση λόγω της επένδυσης σε χρόνο και ένταση και εργασία εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών και των άλλων φίλων της Κύπρου, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι η προοπτική είναι να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό προς τη λύση του Κυπριακού με μέτρα προς ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, τα οποία, πρώτα η δική μας πλευρά ανακοίνωσε. Γιατί δεν ήταν μέτρα που ανακοίνωσε πρώτη η Ευρωπαϊκή Ένωση, απεναντίας εμείς τα προωθήσαμε πρώτοι. Ήταν μια δημιουργία εκείνου του ψυχολογικού πολιτικού και κοινωνικού υπόβαθρου έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του σχεδίου της λύσης και αυτό να απολήξει προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτά είναι σε γενικές γραμμές εκείνα τα οποία αναμένουμε από τη Διεθνή Κοινότητα το συντομότερο δυνατό.

    Γ. Μπίστης: Με πολύ λίγα λόγια, γιατί έχουμε λίγο ακόμα χρόνο στη διάθεσή μας, να πούμε για την επίσκεψή σας στην Ουάσιγκτον. Βρίσκεστε εδώ για λίγες μέρες και θα παρακολουθήσετε το συνέδριο της ΠΣΕΚΑ -- της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Τι άλλες επαφές θα έχετε;

    Κ. Χρυσοστομίδης : Πρώτον εκπροσωπώ, και είναι τιμή μου, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα έχω επαφές πρώτα από όλα με τις Κυπριακές και Ελληνικές οργανώσεις της ομογένειας στα πλαίσια του συνεδρίου. Θα έχω επίσης επαφές με γερουσιαστές όπως ήδη έχει προγραμματιστεί. Θα παραστώ και το θεωρώ τιμή μου σε εκδήλωση τιμής για τον Γερουσιαστή Edward Kennedy, ο οποίος όπως ξέρετε είχε ασχοληθεί με το Κυπριακό από το 1974, καθώς και του κυρίου George Tenet μεταξύ άλλων. Θα είμαι στη διάθεση όλων για συνεργασία, ανταλλαγή απόψεων, για προώθηση των θέσεων της Κύπρου στη μεγάλη χώρα της Αμερικής και επίσης θα έχω επαφές με εκπροσώπους του State Department και του Κογκρέσσου.

    Γ. Μπίστης: Κύριε Χρυσοστομίδη, έχετε ένα γεμάτο πρόγραμμα, ξέρω ότι και ο χρόνος ο δικός σας είναι πολύτιμος εδώ στην Ουάσιγκτον μέχρι να ολοκληρώσετε τις τελευταίες επαφές για αυτό να σας ευχηθώ στο σημείο αυτό καλή παραμονή, καλή επιτυχία στα σχέδιά σας και σύντομα να τα ξαναπούμε για να δούμε και πάλι που θα βρίσκεται η υπόθεση της Κύπρου.

    Κ. Χρυσοστομίδης: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Μπίστη.

    Γ. Μπίστης: Προσκεκλημένος μας σήμερα ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης. Εδώ Γιώργος Μπίστης από όλους μας στην Ελληνική Υπηρεσία στη «Φωνή της Αμερικής», γεια σας από την Ουάσιγκτον.

    [12] Γιώργος Σαββαΐδης: Η Ελλάδα θα ...

    12 May 2004, 21:51 UTC

    Γ. Σαββαΐδης

    Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ουάσιγκτον Γ. Σαββαΐδης έδωσε σήμερα συνέντευξη στην ωριαία ραδιοφωνική εκπομπή «Τalk to America» της «Φωνής της Αμερικής» (VOA), που αφιερώθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Στην εκπομπή συμμετείχαν επίσης o Kevin Wamsley, διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στον Καναδά και ο Jeff Bukantz αρχηγός της Ολυμπιακής Ομάδας Ξιφασκίας των ΗΠΑ.

    Στην συνέντευξή του ο κ Πρέσβης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι παντελώς έτοιμη τον Αύγουστο ώστε να διοργανώσει επιτυχείς και ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι προσφέρεται μοναδική ευκαιρία σύνδεσης του ολυμπιακού πνεύματος με τον σύγχρονο κόσμο, σε ανθρώπινη κλίμακα και με λιγότερη εμπορευματοποίηση.

    Σε ότι αφορά την ασφάλεια ο κ. Σαββαΐδης ανέφερε ότι υπάρχει πολύ στενή συνεργασία με την αμερικανική πλευρά, ότι θα ληφθούν άνευ προηγουμένου μέτρα ασφαλείας που κοστίζουν συνολικά 1 δις. δολ και θα απασχολήσουν προσωπικό 60000 ατόμων, χωρίς όμως να επηρεαστεί ο εορταστικός χαρακτήρας των Αγώνων. Τέλος τόνισε ότι έχει συσταθεί διεθνής συμβουλευτική ομάδα από ειδικούς ασφαλείας από 7 χώρες, ότι όλες οι ολυμπιακές πόλεις θα προστατεύονται πλήρως και ότι για τις μεταφορές θα ληφθούν ειδικά μέτρα, ώστε να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη και ασφαλής μετακίνηση αθλητών και θεατών.

    Ενδεικτικό του θετικού κλίματος που επικράτησε στην εκπομπή ήταν η εισαγωγή του παρουσιαστή Dony Bernard που τόνισε τα σημερινά εγκώμια του προέδρου της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ κ. Οσβαλντ, ότι η Αθήνα έλαβε το πράσινο φώς έπειτα από την τελευταία επιθεώρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 15 May 2004 - 1:18:15 UTC