Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίστηκαν και σήμερα μάχες στη Γάζα
  • [02] Αποκεφαλισμός αμερικανού αιχμαλώτου στο Ιράκ
  • [03] Ταγκούμπα: Η στρατιωτική ηγεσία ευθύνεται για το σκάνδαλο απ' τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων.
  • [04] Ιράκ: Ο Αλ Σάντρ προτείνει τερματισμό της διαμάχης με τις συμμαχικές δυνάμεις, με ανταλλάγματα.
  • [05] Νέες Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.
  • [06] Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις κρατούν τα πτώματα 6 Ισραηλινών στρατιωτών.
  • [07] Εξαεθνείς συσκέψεις εργασίας για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.
  • [08] Nέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το AIDS.
  • [09] Οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν 13 πολιτοφύλακες του αλ Σάντρ
  • [10] Σύσκεψη επιθεωρητών ΔΟΕ-Άθήνας 2004
  • [11] Νέα συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων
  • [12] Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας θα διερευνήσει καταγγελίες για κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων
  • [13] Υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ελληνική οικονομία
  • [14] Την Τσετσενία επισκέφθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν
  • [15] Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας-Μαυροβουνίου επισκέπτεται τις ΗΠΑ
  • [16] Ερχεται στις ΗΠΑ ο Κύπρος Χρυσοστομίδης
  • [17] Ο πρόεδρος Μπούς στο πλευρό του Ντόναλντ Ράμσφελντ

  • [01] Συνεχίστηκαν και σήμερα μάχες στη Γάζα

    12 May 2004, 16:01 UTC

    Τραυματισμένος Παλαιστίνιος στη Γάζα

    ΟΙ μάχες συνεχιστηκαν και σήμερα στη πόλη της Γάζας, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούν να περισώσουν τα υπολείμματα των έξι στρατιωτών που σκοτώθηκαν την Τρίτη, απο έκρηξη βόμβας σε οδόστρωμα. Παλαιστίνιοι τραυματιοφορείς λένε οτι 4 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τις σημερινές μάχες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά ελικόπτερα εκτόξευσαν δύο πυραύλους κατά της συνοικίας Ζεϊτούν της Γάζας, πλήττοντας ομάδα ανθρώπων που βρίσκονταν έξω απο μουσουλμανικό τέμενος, καθώς και ένα κτίριο. Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές λένε οτι έχουν στην κατοχή τους τα υπολείμματα των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών, αλλά το Ισραήλ δηλωνει οτι δεν διαπραγματεύεται για την παράδοσή τους.

    [02] Αποκεφαλισμός αμερικανού αιχμαλώτου στο Ιράκ

    12 May 2004, 01:20 UTC

    Νίκ Μπέργκ

    Ισλαμική ιστοσελίδα περιλαμβάνει βίντεο που δείχνει τον αποκεφαλισμό νεαρού άνδρα που αυτοχαρακτηρίζεται σαν αμερικανός πολίτης, ονόματι Νίκ Μπέργκ, που εργαζόταν στο Ιράκ. Στο ίδιο βίντεο οι εκτελεστές του δηλώνουν ότι αποκεφαλίζεται σε αντίποινα για τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες. Το πτώμα του άτυχου 26χρονου αμερικανού βρέθηκε έξω απ τη Βαγδάτη το Σάββατο. Στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα αναφέρεται επίσης ότι ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μούσα Αλ Ζαρκάουι, πραγματοποίησε τη δολοφονία, αλλά ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

    [03] Ταγκούμπα: Η στρατιωτική ηγεσία ευθύνεται για το σκάνδαλο απ' τις κακοποιήσεις Ιρακινών κρατουμένων.

    12 May 2004, 01:41 UTC

    Υποστράτηγος Ταγκούμπα

    Ο αμερικανός υποστράτηγος, Αντόνιο Ταγκούμπα, που ήταν ο πρώτος που κατήγγειλε και διερεύνησε τις κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων απο αμερικανούς στρατιώτες στις φυλακές Αμπού Γκραίμπ της Βαγδάτης, απέδωσε ευθύνες για το σκάνδαλο στην στρατιωτική ηγεσία, καθώς και στην έλλειψη πειθαρχίας, εκπαίδευσης και ελέγχου. Καταθέτοντας χθες ενώπιον της επιτροπής ενόπλων δυνάμεων της αμερικανικής γερουσίας, ο υποστράτηγος Ταγκούμπα πρόσθεσε οτι μονο ένας μικρός αριθμός αμερικανών στρατιωτών και αμάχων συμβασιούχων του στρατού διέπραξαν τις κακοποιήσεις και τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι εμπλεκόμενοι στρατιώτες ενεργούσαν μετά από διαταγές ανωτέρων τους, αλλά επεσήμανε ότι κατά τη γνώμη του, συνεργάζονταν με χαμηλόβαθμα στελέχη της ομάδας ανακριτών της μυστικής υπηρεσιας του στρατού. Πάντως ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος, Κάρλ Λεβίν, δήλωσε οτι πιστεύει πως οι κακοποιήσεις των Ιρακινών κρατουμένων ήταν ξεκάθαρα σχεδιασμένες και ότι δεν αποτελούσαν αυθόρμητες πράξεις κατώτερων στρατιωτικών.

    [04] Ιράκ: Ο Αλ Σάντρ προτείνει τερματισμό της διαμάχης με τις συμμαχικές δυνάμεις, με ανταλλάγματα.

    12 May 2004, 01:48 UTC

    Mοκτάντα Αλ Σάντρ

    O σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σάντρ δήλωσε οτι είναι διατεθειμένος να τερματίσει την αντιπαράθεση με τις συμμαχικές δυνάμεις στο νότιο και κεντρικό Ιράκ, εάν οι συμμαχικές δυνάμεις συμφωνήσουν στην διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Δεν υπήρξε ακόμα απάντηση από την πλευρά των αμερικανών αξιωματούχων. Όμως έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα διεξάγουν απ ευθείας συνομιλίες με τον κληρικό, που καταζητείται για τον φόνο θρησκευτικού του αντιπάλου, πέρυσι. Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι λένε οτι αρκετά άτομα αγνοούνται, μετά απο επίθεση κατά αυτοκινητοπομπής 21 μή-στρατιωτικών οχημάτων, στον κύριο αυτοκινητόδρομο μεταξύ Ιράκ και Ιορδανίας. Επίσης αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού είπαν οτι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε σε ένοπλη σύγκρουση την Τρίτη, στη δυτική επαρχία αλ Ανμπάρ.

    [05] Νέες Αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας.

    12 May 2004, 01:54 UTC

    Ο πρόεδρος Μπούς επέβαλε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Συρίας, με το αιτιολογικό ότι η Δαμασκός συνεχίζει να υποθάλπει την τρομοκρατία. Προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε χθες ο αμερικανός πρόεδρος απαγορεύει τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων στη Συρία, εκτός τροφίμων και φαρμάκων και απαγορεύει την πώληση στη Συρία αγαθών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Στις κυρώσεις περιλαμβάνεται επίσης και απαγόρευση για απογειώσεις ή προσγειώσεις Συριακών αεροσκαφών σε αμερικανικό έδαφος. Από τη πλευρά της η Δαμασκός απέρριψε τις Αμερικανικές καταγγελίες και χαρακτήρισε τις νέες κυρώσεις αδικαιολόγητες.

    [06] Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις κρατούν τα πτώματα 6 Ισραηλινών στρατιωτών.

    12 May 2004, 01:56 UTC

    Με κοινή ανακοίνωσή τους, οι Παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις Ισλαμική Τζιχάντ και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων αλ Ακσα αναφέρουν ότι έχουν στην κατοχή τους τα πτώματα έξι ισραηλινών στρατιωτών, που σκοτώθηκαν την Τρίτη κατά την διάρκεια μάχης στην πόλη της Γάζας, στην οποία σκοτώθηκαν επισης και οκτώ Παλαιστίνιοι. Τηλεοπτικά πλάνα δείχνουν εξτρεμιστές να επιδεικνύουν θριαμβευτικά τα πτώματα των έξι ισραηλινών στρατιωτών. Οι δύο οργανώσεις στην ανακοίνωσή τους λένε επίσης οτι θα παραδώσουν τα πτώματα στο Ισραήλ, κάτω απο ορισμένους όρους. Οι εν λόγω στρατιώτες σκοτώθηκαν οταν εξερράγη βόμβα σε οδόστρωμα που είχε τοποθετήσει η Χαμάς, διαλύοντας το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν κατά τη διάρκεια επιδρομής στην πόλη της Γάζας. Εξ άλλου, πάνω απο 100 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν. Το Ισραήλ δήλωσε οτι δεν θα διαπραγματευτεί την παράδοση των νεκρών στρατιωτών.

    [07] Εξαεθνείς συσκέψεις εργασίας για τα πυρηνικά της Βόρειας Κορέας.

    12 May 2004, 02:08 UTC

    Αρχίζουν σήμερα στο Πεκίνο συσκέψεις εργασίας αξιωματούχων απ τις 6 χώρες που συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επίλυση της διαμάχης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Εκπρόσωποι απ την Κίνα, τη Νότια και τη Βόρεια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις συσκέψεις αυτές εργασίας με στόχο την επίτευξη κάποιας προόδου ενόψει του τρίτου γύρου ανωτέρου επιπέδου συνομιλιών για το θέμα τον άλλο μήνα. Πάντως η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να διακηρύττει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα χωρίς κάποιες πολιτικές και οικονομικές ανταμοιβές.

    [08] Nέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το AIDS.

    12 May 2004, 02:26 UTC

    Η εξάπλωση και αντιμετώπιση του ιού του AIDS, κυρίως στις χώρες του Τρίτου Κόσμου, αποτελεί επείγουσα πρόκληση για τη παγκόσμια υγεία, σημειώνει σε έκθεσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινά τεράστιο θεραπευτικό πρόγραμμα για τη σωτηρία εκατομμυρίων ασθενών με AIDS. Η έκθεση του οργανισμού αναφέρει ότι λιγότερα από 10% των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τη θανατηφόρα ασθένεια και ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες, λαμβάνουν ιατρική βοήθεια. Η διαπίστωση αυτή υπήρξε το έναυσμα του καλέσματος που απηύθυνε ο οργανισμός για άμεση χορήγηση φαρμάκων σε χώρες που έχουν ανάγκη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η θανατηφόρα ασθένεια. Στην έκθεση σημειώνεται ότι από τα 46 εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό του AIDS τα 34 εκατομμύρια είναι ακόμα στη ζωή. Υπενθυμίζεταί ότι το προηγούμενο χρόνο 3 εκατομμύρια ανθρώπων πέθαναν από AIDS ενώ άλλα 5 εκατομμύρια μολύνθηκαν από τον ιό. Αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε πρόγραμμα μέσω του οποίου θα δοθεί η δυνατότητα σε 3 εκατομμύρια ασθενών να λάβουν την ειδική θεραπεία, μέχρι το τέλος του 2005.

    [09] Οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν 13 πολιτοφύλακες του αλ Σάντρ

    11 May 2004, 16:04 UTC

    Αμερικανοί στρατιώτες στη Νατζάφ

    Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ είπαν οτι οι αμερικανικές δυνάμεις σκότωσαν 13 πολιτοφύλακες του Σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σάντρ, σε νυχτερινές μάχες κοντά στην νότια πόλη Κούφα. Στη γειτονική Νατζάφ, διαδηλωτές ζητούσαν να φύγουν από την πόλη ο κληρικός και οι πολιτοφύλακές του. Στο μεταξύ, αμερικανοί αξιωματούχοι λένε οτι αυτοκινητοπομπή 21 μη στρατιωτικών οχημάτων δέχτηκε σήμερα επίθεση στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Ιράκ με την Ιορδανία και ότι αγνοείται η τύχη αρκετών ατόμων. Εξ άλλου, το ρωσικό υπουργειο Εξωτερικών, προτρέπει όλους τους Ρώσους υπηκόους να αποχωρήσουν απο το Ιράκ, μετά τη δολοφονία το βράδυ της Δευτέρας νότια της Βαγδάτης ενός Ρώσου υπηκόου και την απαγωγή δύο άλλων.

    [10] Σύσκεψη επιθεωρητών ΔΟΕ-Άθήνας 2004

    11 May 2004, 16:07 UTC

    Ολυμπιακό Στάδιο

    Επιθεωρητές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συναντώνται σήμερα με οργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας για να ενημερωθούν σχετικά με τις καθυστερησεις των ολυμπιακών έργων και την ασφάλεια, καθώς δεν απομένουν παρά 94 μέρες πρίν την τελετή έναρξης των αγώνων.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης είπε οτι συνολικά 70,000 έλληνες υπάλληλοι ασφάλειας θα επαγρυπνούν κατά τους αγώνες. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 20,000 μεγαλύτερος εκείνου που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Ο κ. Βουλγαράκης είπε επίσης οτι η βομβιστική επίθεση κατά αστυνομικού τμήματος στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα αποτελεί ύψιστη προδοσία, όπως είπε χαρακτηριστικά, διότι αμαύρωσε το γόητρο της Ελλάδας. Κανείς δεν τραυματίστηκε απο την έκρηξη, την οποία οι Ελληνικές αρχές απέδωσαν σε τοπική εξτρεμιστική οργάνωση.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες στο κύριο Ολυμπιακό στάδιο, όπου θα διεξαχθούν τα περισσότερα αγωνίσματα. Ήδη άρχισε χθες η τοποθέτηση του τεράστιου σκεπάστρου του σταδίου που αποτελείται από γυαλί και ατσάλι.

    [11] Νέα συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων

    11 May 2004, 16:10 UTC

    Ισραηλινό τάνκ κινείται στη λωρίδα της Γάζας

    Εξη ισραηλινοί στρατιώτες και τουλάχιστον έξη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ολοήμερη μάχη στην πόλη της Γάζας. Οι Ισραηλινοί σκοτώθηκαν όταν εξέρράγη βόμβα, που είχε τοποθετηθεί απο την Χαμάς σε οδόστρωμα, καταστρέφοντας το τεθωρακισμένο όχημα στο οποίο επέβαιναν, που ήταν φορτωμένο με εκρηκτικά, καθώς αυτό περνούσε απο συνοικία της Γάζας. Το όχημα ανήκε στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις που εισήλθαν στην πόλη της Γάζας, για να διενεργήσουν, όπως είπαν, έρευνα για τον εντοπισμό Παλαιστινιακού εργαστηρίου κατασκευής όπλων. Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη μάχη και πάνω απο εκατό τραυματίστηκαν. Ενας, έκτος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε, όταν ισραηλινό μαχητικό ελικόπτερο εκτόξευσε πυραύλους κατά αυτοκινήτου που βρισκόταν κοντά στο σημείο της μάχης.

    Η Χαμάς λέει οτι βιντεοσκόπησε την καταστροφή του τεθωρακισμένου οχήματος και απειλεί οτι θα δείξει απο την τηλεόραση βίντεο που παρουσιάζει ακρωτηριασμένα μέλη ισραηλινών.

    [12] Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας θα διερευνήσει καταγγελίες για κακοποιήσεις ιρακινών κρατουμένων

    11 May 2004, 16:13 UTC

    Ο βρετανός υπουργός Αμυνας, Τζέφ Χούν

    Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας υποσχέθηκε να διερευνησει τις καταγγελίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ιρακινών πολιτών, απο βρετανούς στρατιώτες. Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε οτι οι αρχές ήδη διερευνούν ορισμένες απο τις περιπτώσεις, που αναφέρονται σε νέα έκθεση της Διεθνους Αμνηστείας και πρόσθεσε οτι ο βρετανικός στρατός παίρνει τις ευθύνες του πολύ σοβαρά. Η έκθεση που εξεδόθη σήμερα, κατηγορεί βρετανούς στρατιώτες οτι πυροβόλησαν και σκότωσαν χωρίς να υπάρχει λόγος Ιρακινους αμάχους, ανάμεσα στους οποίους και ένα κοριτσάκι 8 ετών, στην πόλη Καρμάτ Αλί. Η έκθεση λέει επίσης οτι οι βρετανικές αρχές δεν διερεύνησαν πολλούς απο αυτούς τους θανάτους ή ότι οι έρευνες που τελικά έγιναν, ήταν υπέρ του δέοντος μυστικές.

    [13] Υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ελληνική οικονομία

    Μαίρη Παραπονιάρη, Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ, Βρυξέλλες

    11 May 2004, 21:40 UTC

    Η ελληνική οικονομία θα τελεί πλέον υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω της υπέρβασης του δημοσίου ελλείμματος πάνω από το όριο του 3%.Έτσι, στη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έγιναν συστάσεις για την ανάγκη περιορισμού του ελλείμματος, με τη λήψη αυστηρών μέτρων. Ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, είπε ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση για την δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, που την τοποθετεί πλέον δίπλα στα «θηρία» που παρουσιάζουν την ίδια προβληματική εικόνα στην Ευρώπη με τα ελλείμματα τους, όπως είναι η Γαλλία η Γερμανία η Ιταλία η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία.

    Δεν έφτανε όμως μόνο η απογραφή της Γιούροστατ, που θα συνεχίσει την καταγραφή « γκρίζων περιοχών» των δημοσίων δαπανών, όπως είναι αυτές των ασφαλιστικών ταμείων και οι αμυντικές, αλλά δημοσιοποιήθηκε σήμερα, και στις Βρυξέλλες όπου έγινε το Συμβούλιο Εκοφίν των 25, η εξαμηνιαία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο οποίος επιβεβαιώνει το έλλειμμα στο 3,2 % θεωρώντας ότι οφείλεται στην υπέρβαση των δαπανών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις πιο εξασθενημένες απ ότι προβλεπόταν, χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις δημόσιες δαπάνες.

    Αυτό, εξάλλου εξήγησε, στους 24 ομολόγους του στο Συμβούλιο, και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης στην παρέμβασή του, προκειμένου να τους ενημερώσει για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα, συσχετίζοντας το επίσης και με τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου, για τις οποίες εξέφρασαν την ανησυχία τους οι υπουργοί στο σύνολό τους. Ο ΟΟΣΑ επίσης εκτιμά για την Ελλάδα, γι αυτή τη χρονιά, νέα δημοσιονομική χαλάρωση και συνιστά αυστηρότεροι έλεγχο των δημοσίων οικονομικών και δραστική μείωση των δαπανών, ενώ προτείνει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό , στο φορολογικό και ευελιξία στην αγορά εργασίας Στην έκθεση αναφέρεται ότι προβλέπεται ανάπτυξη 4% το 2004, για την ελληνική οικονομία, και 3,5 για το 2005. Όσο για τον πληθωρισμό, τον προβλέπει σταθερά στο 3,3 % για το 2004, ενώ για το 2005 εκτιμάται μικρή αποκλιμάκωση στο 3,2%.

    Τέλος, η ανεργία στην Ελλάδα, όπως εκτιμά ο διεθνής οργανισμός, θα διαμορφωθεί φέτος στο 8,8 %, ενώ το 2005 θα υποχωρήσει στο 8,4%.

    [14] Την Τσετσενία επισκέφθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν

    11 May 2004, 16:17 UTC

    Ο κ. Πούτιν

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επισκέφθηκε την εμπόλεμη δημοκρατία της Τσετσενίας, δύο μέρες μετά την έκρηξη βόμβας που σκότωσε τον φιλορώσο πρόεδρο Αχμάντ Καντύρωφ. Ο πρόεδρος Πούτιν παρέδωσε σήμερα μετάλλιο στην οικογένεια του φονευθέντος προέδρου στο Γκρόζνυ. Η ανακοίνωση της σύντομης επίσκεψης έγινε αφού ο κ. Πούτιν επέστρεψε στη Μόσχα. Ο Ρώσος ηγέτης διέταξε επίσης την αποστολή άνω των 1,100 επιπλέον στρατιωτών στην Τσετσενία. Από την έκρηξη της Κυριακής στις κερκίδες του σταδίου από όπου ο Αχμάντ Καντύρωφ καθόταν για να επιθεωρήσει παρέλαση της Ημέρας της Νίκης στο Γκρόσνι, σκοτώθηκαν εκτός απο τον ίδιο και πέντε ακόμα άτομα.

    [15] Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας-Μαυροβουνίου επισκέπτεται τις ΗΠΑ

    11 May 2004, 16:24 UTC

    Ο κ. Ντράσκοβιτς

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας-Μαυροβουνίου, Βουκ Ντράσκοβιτς, λέει πως οι Βαλκανικές χώρες πρέπει να διευθετήσουν τις εσωτερικές διαφορές τους για να μπορέσουν να ενσωματωθούν με την υπόλοιπη Ευρώπη.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς, που βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες σε επίσημη επίσκεψη, συναντήθηκε την Παρασκευή με τον υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, με τον οποίο συζήτησε τις αμερικανοσερβικές σχέσεις, τις πρόσφατες βιαιότητες στο Κοσσυφοπέδιο και τις δίκες για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Μιλώντας στα πλαίσια δημοσιογραφικής συνέντευξης στη «Φωνή της Αμερικής», που μεταδόθηκε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στην Ευρώπη, ο κ. Ντράσκοβιτς είπε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πρώτη μου αυτή επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό την ιδιότητά μου ως υπουργού εξωτερικών της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Έτυχα θερμής υποδοχής, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το ότι έγιναν δεκτά τα μηνύματά μου από τον υπουργό εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τους άλλους αμερικανούς επίσημους, με τους οποίους συναντήθηκα. Κύριος σκοπός της επίσκεψής μου, συνέχισε ο κ. Ντράσκοβιτς, είναι να παρουσιάσω σχέδιο της Σερβικής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου, που αποτελεί μια ανοιχτή και πολύ οδυνηρή πληγή, όχι μόνο για τους Σέρβους και τους Αλβανούς, αλλά και για όλη τη διεθνή κοινότητα».

    Σύμφωνα με το Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, το σχέδιο ζητάει από τη διεθνή κοινότητα να εξαλείψει επειγόντως και αποτελεσματικά τις συνέπειες της εθνοκάθαρσης εναντίον των Σέρβων, στην οποία προέβησαν οι Αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου από τις 10 Ιουνίου του 1999, με τον ίδιο τρόπο που η διεθνής κοινότητα εξάλειψε τις συνέπειες της εθνοκάθαρσης εναντίον των Αλβανόφωνων, στην οποία είχε προβεί το καθεστώς Μιλόσεβιτς, πριν από τις 10 Ιουνίου του ίδιου έτους. Ο κ. Ντράσκοβιτς ζήτησε επίσης την αποκατάσταση των περίπου 150 Σερβικών εκκλησιών και μοναστηριών και των χιλιάδων σερβικών κατοικιών που κάηκαν το Μάρτιο στην επαρχία, στη διάρκεια αντισερβικών διαδηλώσεων που στοίχισαν τη ζωή σε 19 άτομα. Τα επεισόδια εκείνα, ήταν τα βιαιότερα αφότου τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν τη διοίκηση του Κοσσυφοεδίου, πριν πέντε σχεδόν χρόνια. Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, έχει πει πως οι εθνικιστικές βιαιότητες στο Κόσοβο, αποτελούν ένα από τους μεγαλύτερους ανασταλτικούς παράγοντες για την επίτευξη συμφιλίωσης στην περιοχή.

    Ο κ. Ντράσκοβιτς είπε επίσης, πως η κυβέρνηση της χώρας του ζητάει υψηλού επιπέδου αυτονομία για τις σερβικές πόλεις, δήμους και χωριά του Κοσσυφοπεδίου με κατοχύρωση των πολιτιστικών, ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των κατοίκων τους, βάσει των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών προδιαγραφών.

    Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σήμερα στη Νέα Υόρκη, για να συζητήσει με αξιωματούχους του ΟΗΕ τρόπους επίλυσης των εθνικιστικών εντάσεων στο Κοσσυφοπέδιο.

    [16] Ερχεται στις ΗΠΑ ο Κύπρος Χρυσοστομίδης

    11 May 2004, 16:20 UTC

    Ο εκπρόσωπος της Κυπριακής κυβέρνησης, Κύπρος Χρυσοστομίδης, έρχεται σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει στο 15ο ετήσιο συνέδριο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, το οποίο θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο. Στο συνέδριο θα μιλήσουν πάνω από 30 στελέχη του αμερικανικού κογκρέσου και επίσης ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον, καθώς και ο υφυπουργός εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν.

    Θέμα της ομιλίας του κ. Χρυσοστομίδη θα είναι «Κύπρος-το Επόμενο Βήμα». Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ουάσινγκτων, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος θα συναντηθεί με διακεκριμένα στελέχη της αμερικανικής βουλής και γερουσίας.

    [17] Ο πρόεδρος Μπούς στο πλευρό του Ντόναλντ Ράμσφελντ

    11 May 2004, 00:48 UTC

     

    Ο πρόεδρος Μπούς δήλωσε ότι ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ παράγει «καταπληκτικό έργο», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ έχει ξεσπάσει διεθνής κατακραυγή για το θέμα της κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων και πολλοί ζητούν την παραίτηση του κ. Ράμσφλεντ. Πάντως, μετά από κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στο Πεντάγωνο ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε και πάλι την πλήρη υποστήριξη του προς τον κ. Ράμσφελντ. Στην εν λόγω σύσκεψη ο κ. Ράμσφελντ έδειξε στον πρόεδρο Μπούς νέες φωτογραφίες κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων, που δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκότ Μακλήλαν, δήλωσε ότι ο κ. Μπούς εξέφρασε αποτροπιασμό γι αυτά που είδε στις φωτογραφίες. Στο μεταξύ ενώπιον της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας καταθέτει σήμερα ο ταγματάρχης, Αντόνιο Ταγκούμπα, που είναι το άτομο που συνέταξε την πρώτη έκθεση καταγγέλλοντας τις κακοποιήσεις κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, της Βαγδάτης.

    Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Εξάλλου, δύο κύριοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, το Πακιστάν και η Ιταλία καταδίκασαν απερίφραστα την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς στρατιώτες. Συγκεκριμένα το Πακιστανικό υπουργείο εξωτερικών δήλωσε ότι πρόκειται για κατάφορη παραβίαση της Συνθήκης της Γενεύης, ενώ εκπρόσωπος της Πακιστανικής κυβέρνησης τόνισε ότι οι ΗΠΑ και ο Αμερικανικός λαός θα πρέπει να «επιδείξουν εμπράκτως την μεταμέλεια τους γι αυτές τις απάνθρωπες ενέργειες». Εξάλλου στη Ρώμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε ότι η Ιταλική κυβέρνηση εξεπλάγη και αναστατώθηκε από τις εικόνες κακοποίησης των Ιρακινών κρατουμένων και χαρακτήρισε το θέμα εμπόδιο στην επίτευξη ειρήνης στο Ιράκ, ενώ απαίτησε σε βάθος διερεύνηση και τιμωρία των υπευθύνων.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 13 May 2004 - 1:18:12 UTC