Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-07

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μάχη μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ανταρτών της Χεζμπολλάχ
  • [02] Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον πραγματοποιεί ο Γιώργος Βουλγαράκης
  • [03] O Ντόναλντ Ράμσφελντ ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.
  • [04] Στην Ουάσιγκτον ο υπουργός δημόσιας τάξης της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης.
  • [05] Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
  • [06] Συνομιλίες Μπούς-Αμπντάλα στο Λευκό Οίκο.
  • [07] Αμερικανός δικηγόρος συνελήφθη για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.
  • [08] O Μπιν Λάντεν προσφέρει ....χρυσές αμοιβές για τις δολοφονίες αμερικανών αξιωματούχων.
  • [09] Απεργία πείνας κρατουμένων στο Αφγανιστάν.
  • [10] 3 νεκροί από εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Ουκρανία.
  • [11] Nέες φωτογραφίες κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων
  • [12] Συνάντηση προέδρου Μπούς και βασιλιά Αμπντάλλα σήμερα
  • [13] Επίθεση των ισραηλινών, φοβάται ο Γιάσερ Αραφάτ
  • [14] Περίεργη υπόθεση εσκεμμένης μόλυνσης με ιό του Εϊντς στη Λιβύη
  • [15] Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: Δεν είμαστε υπέρ μιας μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου

  • [01] Μάχη μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ανταρτών της Χεζμπολλάχ

    07 May 2004, 16:22 UTC

    O ισραηλινός στρατός είπε ότι ένας άνδρας του σκοτώθηκε και τουλάχιστον πέντε τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με αντάρτες της λιβανικής Χεζμπολλάχ σήμερα, κατά μήκος των ισραηλινο-λιβανικών συνόρων. Η μάχη ξέσπασε όταν οι αντάρτες εξαπέλυσαν σειρά όλμων και πυραύλων κατά θέσεων των ισραηλινών, στη διαφιλονικούμενη περιοχή των αγροκτημάτων Σεεμπά, στην παραμεθόριο. Οι ισραηλινές δυνάμεις ανταπέδωσαν τα πυρά, ενώ πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της Χεζμπολλάχ κοντά στη μεθοριακή πόλη Κφάρ Σούμπα. Η μάχη κράτησε αρκετές ώρες.

    Στη Βηρυττό, η Χεζμπολλάχ είπε οτι επιτέθηκε στους ισραηλινούς, όταν αυτοί εισήλθαν στο νότιο Λιβανο. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου κάλεσε τα ΗΕ να διενεργήσουν έρευνα για το σημερινό επεισόδιο.

    [02] Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον πραγματοποιεί ο Γιώργος Βουλγαράκης

    07 May 2004, 18:49 UTC

    Ο κ. Βουλγαράκης

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης, που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Ουάσινγκτων, επεδίωξε να εφησυχάσει τους φόβους σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει η Αθήνα για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ. Βουλγαράκης συναντήθηκε χθες με αμερικανούς αξιωματούχους, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα διεξαχθούν στην Ελλάδα τον Αύγουστο θα είναι ασφαλείς. Ο Έλληνας υπουργός συναντήθηκε εδώ στην Ουάσινγκτων μεταξύ άλλων με τη Σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Γκοντολίζα Ράϊς και τον υπουργό εσωτερικής ασφάλειας, Τομ Ριτζ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο κ. Ριτζ πρόσφερε στην Ελλάδα τη βοήθεια αμερικανών εμπειρογνωμόνων σε αντιτρομοκρατικά θέματα. Ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Αθήνα φέρει τον κ. Ριτζ να εξέφρασε εμπιστοσύνη για τις προετοιμασίες της Ελλάδας για τους αγώνες αλλά δεν αναφέρει τίποτε σχετικά με την προσφορά αμερικανικής βοήθειας σε θέματα ασφάλειας.

    Την Τετάρτη σημειώθηκαν τρεις εκρήξεις έξω από αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, αλλά γεννήθηκαν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παράσχει τη δέουσα ασφάλεια για την Ολυμπιάδα του Αυγούστου. Μιλώντας στο δορυφορικό αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι C-SPAN ο κ. Βουλγαράκης είπε πως η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για τους αγώνες. «Η Ελλάδα θα είναι περικυκλωμένη. Θα υπάρχει ομπρέλλα ασφάλειας. Η όλη υπόθεση είναι εξαιρετικά σημαντική για μας γιατί θέλουμε να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με το υψηλότερο δυνατόν επίπεδο ασφάλειας.»

    Η Ελλάδα θα ξοδέψει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολλάρια για την ασφάλεια των αγώνων. Το ποσό αυτό είναι τριπλάσιο από εκείνο που διέθεσε η Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς του Σύδνεϋ το 2000.

    [03] O Ντόναλντ Ράμσφελντ ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

    07 May 2004, 00:51 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ετοιμάζεται να καταθέσει σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικανικής Γερουσίας, αναφορικά με την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων στα χέρια αμερικανών στρατιωτών, ενώ ορισμένοι γερουσιαστές έχουν ήδη ζητήσει την παραίτηση του. Συγκεκριμένα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής, Τζόν Μακέην, δήλωσε ότι ο κ. Ράμσφελντ θα πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις κατά την σημερινή κατάθεση του, ενώ ο γερουσιαστής Τόμ Χάρκιν, τόνισε ότι ο κ. Ράμσφελντ θα πρέπει να παραιτηθεί, «για το καλό της χώρας», όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξάλλου χθες ο πρόεδρος Μπούς ζήτησε για πρώτη φορά δημόσια συγνώμη για την κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ.

     

    Στο μεταξύ, στο Ιράκ, οι αμερικανικές δυνάμεις κατέλαβαν το κυβερνείο της Νατζάφ, ενώ από συγκρούσεις έξω απ την ιερή πόλη σκοτώθηκαν 41 πολιτοφύλακες του ακραίου κληρικού Μοκτάντα Αλ Σάντρ. Αμερικανικά τάνκς μπήκαν σε περιοχή της πόλης όπου τον τελευταίο μήνα κρύβονται οι υποστηρικτές του Αλ Σάντρ. Στο μεταξύ ο αμερικανός πολιτικός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ, διόρισε νέο κυβερνήτη για την περιοχή της Νατζάφ. Επίσης χθες 5 Ιρακινοί και ένας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκαν από βομβιστική επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στη Βαγδάτη.

    [04] Στην Ουάσιγκτον ο υπουργός δημόσιας τάξης της Ελλάδας, Γιώργος Βουλγαράκης.

    07 May 2004, 01:04 UTC

    Γιώργος Βουλγαράκης

    Ο Έλληνας υπουργός δημόσιας τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, βρίσκεται στην Ουάσιγκτον όπου χθες συναντήθηκε με την σύμβουλο του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις και τον υπουργό εσωτερικής ασφάλειας, Τόμ Ρίτζ. Συναντήσεις του κ. Βουλγαράκη με άλλους ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους έχουν προγραμματιστεί και για σήμερα. Έλληνες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Ρίτζ εξέφρασε εμπιστοσύνη στα μέτρα που λαμβάνονται για την ασφάλεια των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, ενώ ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι έτοιμη για τους αγώνες εφαρμόζοντας τα αυστηρότερα ποτέ μέτρα ασφάλειας.

    [05] Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    07 May 2004, 01:05 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται στην Αθήνα για διήμερη επίσκεψη που θα επικεντρωθεί στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στις συνομιλίες που θα έχει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, ο κ. Ερντογάν σκοπεύει να συζητήσει διμερή θέματα και θέματα ασφάλειας, καθώς και τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Στο τέλος της επίσκεψης του στην Ελλάδα, ο κ. Ερντογάν θα πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στην Θράκη.

    [06] Συνομιλίες Μπούς-Αμπντάλα στο Λευκό Οίκο.

    07 May 2004, 00:59 UTC

    Στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Μπούς στο Λευκό Οίκο χθες, μετά από σχετικές συνομιλίες, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα προδικάσουν το αποτέλεσμα μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών για το Μεσανατολικό. Τον περασμένο μήνα η απόφαση του προέδρου Μπούς να υποστηρίξει το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, είχε εξοργίσει την Παλαιστινιακή ηγεσία. Χθες οι κ. Μπούς και Αμπντάλα δήλωσαν ότι οι τελικές διευθετήσεις θα αποφασιστούν μετά από συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών και επανέλαβαν την προσήλωση τους στον λεγόμενο «οδικό χάρτη» για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, ενώ τόνισαν ότι επιθυμούν την δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ.

    [07] Αμερικανός δικηγόρος συνελήφθη για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    07 May 2004, 01:07 UTC

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το FBI συνέλαβε χθες στο Πόρτλαντ της πολιτείας Όρεγκον τον αμερικανό δικηγόρο, Μπράντον Μέϊφιλντ, σαν ουσιώδη μάρτυρα για τις βομβιστικές επιθέσεις της 11ης Μαρτίου στην Μαδρίτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα δακτυλικά αποτυπώματα του Μέϊφιλντ βρέθηκαν πάνω σε αντικείμενα που σχετίζονταν με την βομβιστική επίθεση στην Ισπανία. Το αμερικανικό υπουργείο δικαιοσύνης και το FBI δεν έχουν μέχρι στιγμής σχολιάσει το θέμα.

    [08] O Μπιν Λάντεν προσφέρει ....χρυσές αμοιβές για τις δολοφονίες αμερικανών αξιωματούχων.

    07 May 2004, 01:11 UTC

    Ισλαμική ιστοσελίδα περιλαμβάνει νέο μήνυμα που αποδίδεται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και το οποίο προσφέρει αμοιβές σε χρυσό για την δολοφονία ανώτερων αξιωματούχων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ στο Ιράκ. Μάλιστα το μήνυμα αναφέρει ότι 10 κιλά χρυσός προσφέρεται σε όποιον σκοτώσει ανώτερους αξιωματούχους, όπως ο αμερικανός διοικητής στο Ιράκ, Πώλ Μπρέμερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ, Λαχντάρ Μπραχίμι. Επίσης υπάρχει αμοιβή και για την δολοφονία του γ.γ. των ΗΕ, Κόφφι Αννάν.

    [09] Απεργία πείνας κρατουμένων στο Αφγανιστάν.

    07 May 2004, 01:14 UTC

    Εκατοντάδες κρατούμενοι στις φυλακές Σιμπεργκάν, στο Βόρειο Αφγανιστάν, μεταφέρθηκαν σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα κοντά στη Καμπούλ μετά από απεργία πείνας που ξεκίνησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησης τους. Οι περισσότεροι απ τους κρατούμενους βρίσκονται στις συγκεκριμένες φυλακές απ το 2001 χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες, μετά την σύλληψη τους σε μάχες με το πρώην καθεστώς των Ταλεμπάν. Αφγανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι κρατούμενοι που θα κριθούν ασφαλείς για την δημόσια τάξη θα αφεθούν ελεύθεροι.

    [10] 3 νεκροί από εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών στην Ουκρανία.

    07 May 2004, 01:19 UTC

    Στην Ουκρανία, ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρία άτομα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ μετέδωσε ότι απ τις εκρήξεις σημειώθηκαν ζημιές σε κτήρια σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων απ την αποθήκη, σχεδόν 10 χιλιάδες κάτοικοι γειτονικών χωριών εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και διακόπηκαν σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της περιοχής. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Λεονίντ Κούτσμα, διέταξε την δημιουργία ειδικής επιτροπής για την διερεύνηση των αιτίων της έκρηξης.

    [11] Nέες φωτογραφίες κακοποίησης Ιρακινών κρατουμένων

    06 May 2004, 16:08 UTC

    Ο κ. Ράμσφελντ

    Η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Ουάσινγκτον Πόστ δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο μία νέα σειρά φωτογραφιών κακομεταχείρισης ιρακινών κρατουμένων. Ανάμεσα στις φωτογραφίες αυτές, παρουσιάζεται η εικόνα μία αμερικανίδας στρατιωτίνας που κρατά ένα λωρί, περασμένο γύρο απο το λαιμό ενός γυμνού άνδρα, στις φυλακές Αμπού Γκραίμπ, της Βαγδάτης. Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι φωτογραφίες αυτές κυκλοφορούσαν μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών μεταξύ μελών της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας στη φυλακή και είναι παραπλήσιες με εκείνες που δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Tύπο την περασμένη εβδομάδα. Οι νέες φωτογραφίες δημοσιεύονται εν μέσω πληροφοριών οτι ο πρόεδρος Μπούς έχει κατιδίαν επιπλήξει τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, για τον τρόπο που χειρίζεται το σκάνδαλο με την κακομεταχείριση των κρατουμένων.

    [12] Συνάντηση προέδρου Μπούς και βασιλιά Αμπντάλλα σήμερα

    06 May 2004, 16:16 UTC

    Ο ιορδανός μονάρχης

    Ο πρόεδρος Μπους συναντάται σήμερα στο Λευκό Οίκο με το βασιληά της Ιορδανίας Αμπντάλα. Επίκεντρο των συνομιλιών πιστεύεται πως θα είναι η διαδικασία ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

    Ο ιορδανός μονάρχης επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπους πριν δυο εβδομάδες. Η συνάντηση όμως αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή όταν ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε πως υποστηρίζει το λεγόμενο σχέδιο απαγκίστρωσης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν.

    Ανακοινώνοντας την υποστήριξή του ο κ. Μπους είπε επίσης πως δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς να επιστρέψει το Ισραήλ στα πριν από το 1967 σύνορά του, προσθέτοντας πως εάν οι οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους δεν θα υπάρχει λόγος να επιστρέψουν στο Ισραήλ οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες. Το σχέδιο του κ. Σαρόν απορρίφθηκε από το ίδιο του το κόμμα.

    Ο πρόεδρος Μπους δήλωσε χθες πως είναι αισιόδοξος σχετικά με τις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Για τις συνομιλίες του με το βασιληά Αμπντάλα ο κ. Μπους είπε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή και μια καλή ευκαιρία. Σχετική δήλωση ο αμερικανός πρόεδρος έκανε στη διάρκεια συνέντευξης με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χούρα, που χρηματοδοτείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο κ. Μπους εξήρε το έργο του λεγόμενου κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, που προσπαθεί να κινήσει τα γρανάζια της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Μεσανατολικό. Το κουαρτέτο, που αποτελείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Ρωσία προωθεί το λεγόμενο «οδικό χάρτη».

    Απεσταλμένοι του κουαρτέτου συναντήθηκαν την Τρίτη στο αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών και προέτρεψαν το Ισραήλ να επιδιώξει το σχέδιο απαγκίστρωσης,. Παράλληλα όμως τόνισαν πως τα πιο ευαίσθητα θέματα, όπως τα οριστικά σύνορα και το προσφυγικό, πρέπει να διευθετηθούν και από τις δύο πλευρές και όχι μόνο από το Ισραήλ. Υπάρχουν ενδείξεις ότιο Λευκός Οίκος ετοίμασε κάποια επιστολή για το βασιληά Αμπντάλα, σχετικά με την ειρηνευτική διαδικασία, στην οποία περιλαμβάνονται οι απόψεις του κουαρτέτου.

    Ο ιορδανός μονάρχης έχει ζητήσει να δοθούν γραπτές εγγυήσεις για την αποζημίωση των Παλαιστινίων που θα χάσουν τα σπίτια ή τη γή τους με την τελική διευθέτηση. Δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση Μπους είναι διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο.

    [13] Επίθεση των ισραηλινών, φοβάται ο Γιάσερ Αραφάτ

    06 May 2004, 16:22 UTC

    Ο πρόεδρος Αραφάτ

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ άρχισε να οχυρώνει το πολιορκημένο αρχηγείο του στη Δυτική Οχθη με βαρέλια γεμάτα τσιμέντο και παληά αυτοκίνητα, λέγοντας οτι φοβάται πως επίκειται ισραηλινή επίθεση. Ανώτερος σύμβουλος του κ. Αραφάτ είπε οτι η κίνηση ενίσχυσης της ασφάλειας του αρχηγείου του Παλαιστινίου προέδρου στη Ραμάλλα, που ήδη έχει υποστεί σοβαρές ζημίες, αποφασίστηκε μετά τον αποκλεισμό την Τετάρτη των δρόμων που οδηγούν στο στρατηγείο απο ισραηλινά στρατεύματα και μπουλντόζες. Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν είπε οτι δεν αισθάνεται πλέον δεσμευμένος από την υπόσχεση που είχε δώσει στον πρόεδρο Μπούς να μη βλαφθει ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ομως το Ισραήλ, που πολιορκεί το στρατηγείο του εδώ και δύο χρόνια, λέει οτι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια για επίθεση εναντίον του συγκροτήματος.

    [14] Περίεργη υπόθεση εσκεμμένης μόλυνσης με ιό του Εϊντς στη Λιβύη

    06 May 2004, 16:25 UTC

    Λιβυκό δικαστήριο καταδίκασε σε θάνατο πέντε Βούλγαρους νοσοκόμους και ένα Παλαιστίνιο γιατρό, κρίνοντάς τους ένοχους για εσκεμμένη μόλυνση εκατοντάδων παιδιών με τον ιό του Ειντς. Το κακουργοδικείο στη βόρεια λιβυκή πόλη Μπενγκάζι καταδίκασε τους έξι σε θάνατο δια τυφεκισμού. Το δικαστήριο καταδίκασε επίσης ένα Βούλγαρο γιατρό σε 4ετή φυλάκιση, για τον ρόλο που είχε στην υπόθεση. Ο Βούλγαρος υπουργός Δικαιοσύνης Αντον Στάνκοφ είπε οτι έμεινε άναυδος απο την δικαστική απόφαση και ζήτησε να ασκηθεί έφεση. Εκπρόσωπος της βουλγαρικής κυβέρνησης χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου απαράδεκτη, ενώ η ΕΕ την επέκρινε επίσης.

    [15] Μεχμέτ Αλί Ταλάτ: Δεν είμαστε υπέρ μιας μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    05 May 2004, 22:44 UTC

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mehmet Ali Talat, ύστερα από τις επαφές που είχε στις αρχές της εβδομάδος στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη, άρχισε την Τετάρτη (5 Μαίου) τριήμερη επίσκεψη στη Ουάσιγκτον. Στα πλαίσια της επίσκεψής του αυτής, ο κ. Talat μίλησε σε σημαντικές «δεξαμενές σκέψεις» της Αμερικανικής πρωτεύουσας, περιλαμβανομένων του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) και του Ιδρύματος Κληρονομιάς (Heritage Foundation).

    Κύριο θέμα των ομιλιών του και των ενημερωτικών επαφών που είχε με τα μέσα ενημέρωσης στη Ουάσιγκτον ήταν τα δύο διαφορετικά αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου στην Κύπρο καθώς επίσης και οι προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων μετά την απόρριψη του Σχεδίου Αννάν από την Ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Ο κύριος Talat εξέφρασε την ελπίδα ότι η «απομόνωση των Τουρκοκυπρίων» θα μπορέσει τώρα να τερματιστεί και πρόσθεσε ότι προσβλέπει στη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της διεθνούς κοινότητας για την επίτευξη του στόχου του αυτού.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης παρατήρησε ότι «δεν είναι δυνατόν» για την κοινότητά του «να διαπραγματευτεί ξανά το σχέδιο Αννάν». Όπως είπε, «στις 14 Φεβρουαρίου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε καλέσει τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές σε σύσκεψη και με τη συμμετοχή τους στη σύσκεψη εκείνη οι δύο κοινότητες αποδέχθηκαν ότι δεν θα εγείρουν νέες προτάσεις με τις οποίες να άλλαζαν οι βάσεις του σχεδίου Αννάν». Η Τουρκοκυπριακή πλευρά, πρόσθεσε ο κ. Talat «τήρησε τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει απέναντι στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί νέο δημοψήφισμα στην Ελληνοκυπριακή κοινότητα αλλά και σε περίπτωση που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, δεν είναι βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα ήταν οπωσδήποτε υπέρ της επίτευξης συμπεφωνημένου διακανονισμού. Κατά την άποψή του, οι Ελληνοκύπριοι όταν συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους ένα νησί «που θεωρούν καθαρά δικό τους», τάχθηκαν εναντίον του διακανονισμού.

    Ο κ. Talat είπε ότι δεν εξαρτάται από την Τουρκοκυπριακή πλευρά να αποφασίσει τι νέες προσπάθειες θα μπορούσε να καταβάλει η διεθνής κοινότητα στο Κυπριακό. Θα περιμένουμε, τόνισε, την σχετική έκθεση που αναμένεται να υποβάλει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε στη συνέχεια ότι η κοινότητά του «δεν είναι υπέρ μιας μόνιμης διαίρεσης» και ότι ο ίδιος εξακολουθεί να ευνοεί, τουλάχιστον στο στάδιο αυτό, την επίλυση του προβλήματος. Κατά την έκφρασή του «επί του παρόντος συνεχίζουμε να ασπαζόμαστε το όραμα της διευθέτησης του Κυπριακού». Διευκρίνισε όμως ότι δεν μπορεί να πει πως αυτό θα συνεχίσει να γίνεται επ αόριστον.

    Σε σχέση με τους κανονισμούς πού υιοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση για την διακίνηση Τουρκοκυπριακών προϊόντων μέσω της Πράσινης Γραμμής, ο κ. Talat είπε ότι πρόκειται για μια ρύθμιση πολύ καλύτερη από εκείνη την οποία αντικαθιστά, αλλά το όλο μέτρο δεν είναι αρκετό. Για παράδειγμα, ανέφερε, «το μέτρο βοηθά τη εξαγωγή των προϊόντων μας μέσω του λιμανιού της Λεμεσού, αλλά δεν υποβοηθά άλλες παρόμοιες δραστηριότητές από το λιμάνι της Αμμοχώστου». Επιδίωξή του είπε ότι είναι η αξιοποίηση του δυναμικού που προσφέρουν τα Τουρκοκυπριακά λιμάνια και αεροδρόμια και απώτερος στόχος του «ο τερματισμός της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων».

    Απαντώντας σε ερώτηση, που του υπέβαλε η Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», ο κύριος Talat είπε ότι η συνάντηση την οποία είχε την Τρίτη στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στη Νέα Υόρκη, με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Colin Powell ήταν πολύ εποικοδομητική και πολλά υποσχόμενη. Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη o κύριος Powell τον συνεχάρη για την επιτυχή έκβαση του δημοψηφίσματος στον Τουρκοκυπριακό τομέα και για την προσήλωσή του στην προσπάθεια για τον τερματισμό της διαίρεσης του νησιού. Από πλευράς του ο κύριος Talat ανέπτυξε στον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών τα, όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε, «μετριοπαθή αιτήματα» του, στα οποία συμπεριλαμβάνονται «ο τερματισμός της διεθνούς απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων» και «η υποστήριξη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας» γενικότερα. Οι ελπίδες μου, τόνισε, «έχουν αναπτερωθεί μετά την συνάντηση» με τον κύριο Powell και «αισιοδοξούμε πως θα επιτύχουμε στις επιδιώξεις μας».


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 8 May 2004 - 1:18:14 UTC