Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-06

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους απευθύνεται στον αραβικό κόσμο
  • [02] Συνεχίζονται οι μάχες στο Ιράκ
  • [03] Το Ισραήλ βομβάρδισε το νότιο Λίβανο
  • [04] Ακροάσεις του αμερικανικού κονγκρέσσου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών της Αθήνας
  • [05] ΠΟΥ: παγκόσμια απειλή αποτελούν οι ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπους
  • [06] Συνάντηση Γουέν Ζιαμπάο με Χαβιέ Σολάνα
  • [07] Η διεθνής κοινότητα εκφράζει εμπιστοσύνη για την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών της Αθήνας
  • [08] 25 δισ. δολάρια, επιπλέον, ζητά ο Μπους για Ιράκ και Αφγανιστάν
  • [09] 6 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για την κατασκευή παράνομων εβραϊκών οικισμών

  • [01] Ο Πρόεδρος Μπους απευθύνεται στον αραβικό κόσμο

    05 May 2004, 16:02 UTC

    Από τη συνέντευξη του προέδρου Μπους στο Αλ Αραμπίγια

    Ο Πρόεδρος Μπους λεει ότι οι υπεύθυνοι για την κακομεταχείριση κρατούμενων στο Ιράκ θα προσαχθούν ενώπιον τη δικαιοσύνης. Ο κύριος Μπους είπε ότι η κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων από αμερικανούς στρατιώτες στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ , ήταν «απεχθής.» Ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι θέλει οι Ιρακινοί να καταλάβουν ότι οι ενέργειες αυτές δεν αντιπροσωπεύουν «τους Αμερικανούς που ξέρω εγώ», όπως έπε χαρακτηριστικά.

    Ο κύριος Μπους έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά διάρκεια συνεντεύξεων, χθες, σε δύο αραβικά τηλεοπτικά κανάλια, το Αλ Χούρα, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και το Αλ Αραμπίγια, που έχει την έδρα του στο Ντουμπάι.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ συμφώνησε να καταθέσει για τη κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων ενώπιον Γερουσιαστικής επιτροπής, την Παρασκευή.

    Νωρίτερα, εκατοντάδες ιρακινοί πραγματοποίησαν πορεία έξω από τις φυλακές, στη Βαγδάτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κακοποιήσεις κρατούμενων.

    [02] Συνεχίζονται οι μάχες στο Ιράκ

    05 May 2004, 23:04 UTC

    Στο Ιράκ, οι συμμαχικές δυνάμεις στο Ιράκ συγκρούστηκαν με πολιτοφύλακες, πιστούς στον ακραίο σιίτη κληρικό, Μοκτάντα αλ Σάντρ, σε πολλές πόλεις της χώρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 15 ιρακινοί και 4 αμερικανοί στρατιώτες. Δέκα πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν στη πόλη Καρμπάλα, στο κεντρικό Ιράκ, αφού πυροβόλησαν κατά συμμαχικών στόχων. Άλλοι 5 πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν κοντά στη Κουφά, όταν αμερικανικές δυνάμεις πυροβόλησαν κατά ιρακινών που ξεφόρτωναν όπλα από φορτηγό. Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε σε επίθεση κατά φυλακίου ελέγχου κοντά στη Καρμπάλα.

    Αμερικανικά στρατεύματα επίσης εισέβαλλαν σε κτίριο που χρησιμοποιείτο από πολιτοφύλακες του Μοκτάντα αλ Σάντρ, στη Ντιουανίγια, όπου 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες κατά την διάρκεια συγκρούσεων.

    [03] Το Ισραήλ βομβάρδισε το νότιο Λίβανο

    05 May 2004, 23:28 UTC

    Φωτογραφία αρχέιου

    Το Ισραήλ άφησε ελεύθερο ένα συνιδρυτή της Παλαιστινιακής Χαμάς, αλλά σκότωσε ένα άλλο ηγετικό στέλεχος της ίδιας οργάνωσης κοντά στην πόλη Ναμπλούς. Δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν οτι ο νεκρός εξτρεμιστής είναι ο 30άχρονος Ιμάντ Τζανάντρα. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την αποφυλάκιση του συνιδρυτή της Χαμάς, Μωχάμεντ Τάχα, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρυσι κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής εναντίον προσφυγικού καταυλισμού στη λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στόχους στο νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ είπε οτι ο βομβαρδισμός αποτελούσε αντιποινα για μία επίθεση της Χεζμπολλάχ κατά εβραϊκού οικισμού κοντά στην παραμεθόριο μεταξύ των δύο χωρών. Η Χεζμπολλά δεν παραδέχθηκε οτι έπληξε ισραηλινούς στόχους. Ομως, ο στρατός του Λιβάνου δήλωσε οτι άνδρες του πυροβόλησαν εναντίον ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών, που παραβίαζαν τον λιβανικό εναέριο χώρο.

    [04] Ακροάσεις του αμερικανικού κονγκρέσσου για την ασφάλεια των Ολυμπιακών της Αθήνας

    05 May 2004, 16:35 UTC

    Η ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο ήταν το θέμα ακροάσεων που διενήργησε την Τρίτη γερουσιαστική επιτροπή του αμερικανικού κογκρέσου.

    Ο πρόεδρος της υποεπιτροπής της Γερουσίας για Εμπορικά θέματα, ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Γκόρντον Σμίθ, εξήρε την Ελλάδα για την έμφαση που δίνει στο θέμα της ασφάλειας και για το ότι επιδιώκει συνεργασία με το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και διάφορες άλλες χώρες. Είπε συγκεκριμένα: «Η Ελλάδα είναι αξιέπαινη για το ότι διαθέτει ποσό ύψους ενός κόμμα δύο δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την ασφάλεια, για το ότι ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να την ενημερώσουν σχετικά με το τί διδάχτηκαν από παρόμοιες εμπειρίες του παρελθόντος και από το ΝΑΤΟ να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη για την ασφάλεια των αθλητών και των θεατών.»

    Οι Ολυμπιακοί της Αθήνας θα είναι οι πρώτοι που διεξάγοντας μετά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες. Οι θερινοί Ολυμπιακοί αγώνες του 1972 στο Μόναχο της Γερμανίας αμαυρώθηκαν ότι παλαιστίνιοι οπλοφόροι μπήκαν στο Ολυμπιακό χωριό και πήραν ομήρους εννηά Ισραηλινούς αθλητές. Το επεισόδιο έληξε αφού σκοτώθηκαν οι πέντε από τους οκτώ τρομοκράτες,και οι εννέα όμηροι καθώς και ένας Γερμανός αστυνομικός.

    Το 1996 παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφάλειας δεδομένου πως είχαν προηγηθεί η πρώτη βομβιστική επίθεση εναντίον του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και μια άλλη στην πόλη της Οκλαχόμα, βόμβα εξερράγη στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας πάνω από 100 άλλα. Ο κυβερνήτης της Μασαχουσέτης , Μιτ Ρόμνυ, που διετέλεσε πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στο Σωλτ Λέηκ Σίτυ της Γιούτα, μελέτησε τις προετοιμασίες που είχαν γίνει για τους Ολυμπιακούς της Ατλάντα .

    Ολυμπιακό Στάδιο

    Καταθέτοντας ενώπιον της γερουσιαστικής επιτροπής, είπε πως στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα δεν υπήρχε συντονισμός μεταξύ ομοσπονδιακών, πολιτειακών και τοπικών αξιωματούχων και πρόσθεσε πως για τους Αγώνες του Σωλτ Λέηκ Σίτυ διατέθηκαν τρακόσια εκατομμύρια δολλάρια για την ασφάλεια και ως εκ τούτου ο συντονισμός είχε βελτιωθεί πολύ. Οι προετοιμασίες για την Ολυμπιάδα της Αθήνας έχουν αμαυρωθεί από καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ορισμένων έργων, συμπεριλαμβανόμενου και του κύριου σταδίου. Δημοσιεύματα εγείρουν ερωτηματικά σχετικά με τις διευθετήσεις στον τομέα της ασφάλειας ενώ αφήνουν να διαφανεί πως ορισμένοι αθλητές ίσως αποσυρθούν λόγω του ότι υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά τους. Ο αμερικανός δρομέας Καρλ Λιούϊς, που έχει πάρει ενηά φορές Ολυμπιακό χρυσό μετάλλιο, προέτρεψε τους αμερικανούς αθλητές να συμμετέσχουν στους φετεινούς αγώνες. Όπως είπε στα μέλη της επιτροπής: «Οι αθλητές μας γυμνάζονται όλη τους τη ζωή για μια συγκεκριμένη στιγμή. Δεν μπορούμε να τους την αφαιρέσουμε τη στιγμή αυτή. Θυμάμαι πώς στη δεκαετία του 80 έβλεπα τόσους και τόσους αθλητές μας που η καρριέρα τους τελείωνε και ήξεραν πως δεν θα τους δινόταν ποτέ πια η ευκαιρία να πάρουν μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες.»

    Αργότερα ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Τόμας Μίλλερ συζήτησε με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους, κεκλεισμένων των θυρών, τις διευθετήσεις για τους Αγώνες της Αθήνας.

    [05] ΠΟΥ: παγκόσμια απειλή αποτελούν οι ασθένειες που μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπους

    05 May 2004, 23:46 UTC

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των ΗΕ χαρακτηρίζει ασθένειες που μεταδόθηκαν απο ζώα σε ανθρώπους, ως παγκόσμια απειλή. Χθες, στη Γενεύη, ο δόκτωρ Φρανσουά Μεσλέν του Παγκοσμίου Οργανισμου Υγείας προειδοποίησε, ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να προείπουν πότε, ή πού θα ξεσπάσει η επόμενη επιδημία, επειδή οι παράγοντες κινδύνου αλλάζουν συνεχώς. Οι πρόσφατες φονικές επιδημίες του ΣΑΡΣ και της πνευμονίας των πουλερικών στην Ασία, καθως και η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική, αποτελούν παραδείγματα αυτών που αποκάλεσε ζωωνόσων. Συνήθως, η κατανάλωση μολυσμένου κρέατος απο ανθρώπους, έχει σαν αποτέλεσμα την μετάδοση των ασθενειών αυτών στο ανθρώπινο γένος.

    Ο δρ. Μεσλέν είπε στους παράγοντες κινδύνου συγκαταλέγονται η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, οι αεροπορικές συγκοινωνίες και η εξάπλωση των πόλεων, σε βάρος των αγροτικών περιοχών σολόκληρο τον κόσμο.

    [06] Συνάντηση Γουέν Ζιαμπάο με Χαβιέ Σολάνα

    05 May 2004, 23:18 UTC

    Γουέν Ζιαμπάο και Χαβιέ Σολάνα

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Ζιαμπάο, που συνεχίζει την πενταεθνή περιοδεία του σε χώρες της Ευρώπης, συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, με αξιωματούχους της ΕΕ, με τους οποίους συζήτησε διεθνή θέματα καθώς και θέματα εμπορικών σχέσεων.

    Ο κύριος Γουέν συναντήθηκε με τον επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα. Αξιωματούχοι της ΕΕ λενε ότι οι δυο ηγέτες συζήτησαν για διεθνή θέματα , όπως η Βόρειος Κορέα και το Ιράν. Όμως δεν αναφέρθηκαν στη δεκαπενταετή απαγόρευση πώλησης όπλων στη Κίνα, που επέβαλλαν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, μετά την σφαγή δημοκρατικών διαδηλωτών στην πλατεία Τιαναμέν, στο Πεκίνο, το 1989. Η Κίνα επιδιώκει την άρση της απαγόρευσης.

    [07] Η διεθνής κοινότητα εκφράζει εμπιστοσύνη για την ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών της Αθήνας

    05 May 2004, 20:35 UTC

    Το Ολυμπιακό Στάδιο

    Ηγέτες δηλώνουν ότι παραμένουν πεπεισμένοι πως οι Ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας θα είναι ασφαλείς, παρά τις σημερινές εκρήξεις έξω από αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ είπε ότι η κυβέρνησή τους πιστεύει ότι οι Ελληνικές αρχές ελέγχουν τη κατάσταση. Ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ είπε πως έχει εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και ότι όλες οι χώρες πρέπει να επαγρυπνούν.

    Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι οι επιθέσεις αυτές δεν ήταν σοβαρές και ότι η χώρα του σκοπεύει να στείλει την ομάδα της στους Ολυμπιακούς.

    Η διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι τίποτα στην σημερινή επίθεση δεν φαίνεται να σχετίζεται με τους Ολυμπιακούς.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής χαρακτήρισε τις επιθέσεις « μεμονωμένο επεισόδιο» που δεν θα επηρεάσει τις προετοιμασίες για την κατοχύρωση της ασφάλειας των Ολυμπιακών.

    [08] 25 δισ. δολάρια, επιπλέον, ζητά ο Μπους για Ιράκ και Αφγανιστάν

    05 May 2004, 23:06 UTC

    Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι ο πρόεδρος Μπους ζητά από το Κογκρέσο 25 δισεκατομμύρια δολάρια, επιπλέον, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού, του Λευκού Οίκου συναντήθηκε, χθες, με νομοθέτες στο Καπιτώλιο για να συζητήσει την νέα πρόταση. Το Νοέμβριο, το Κογκρέσο ενέκρινε αίτημα του Λευκού Οίκου να δοθούν πάνω από 87 δισεκατομμύρια δολάρια για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις λεπτομέρειες της νέας πρότασης, που θα κατατεθεί επίσημα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

    Τον περασμένο μήνα, ο αμερικανός στρατηγός Ρίτσαρντ Μάιερς, δήλωσε στο Κογκρέσο ότι ο στρατός χρειάζεται 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο Ιράκ και πρόσθεσε ότι ανησυχεί ότι ο προϋπολογισμός για τον πόλεμο στο Ιράκ, μπορεί να έχει εξαντληθεί μέχρι τον Αύγουστο.

    [09] 6 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για την κατασκευή παράνομων εβραϊκών οικισμών

    05 May 2004, 19:44 UTC

    Ισραηλινός αξιωματούχος λεει ότι το Υπουργείο Οικισμού του Ισραήλ διοχέτευσε πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή παράνομων οικισμών τα τελευταία 2 χρόνια. Ο ίδιος αξιωματούχος λεει επίσης ότι πάνω από 3 εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για την κατασκευή μεθοριακών οικισμών στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, τους όποιους το Ισραήλ υποσχέθηκε πως θα απομακρύνει. Οπως είπε, τα χρήματα δόθηκαν χωρίς την απαιτούμενη έγκριση του Ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, ή του Υπουργείου Άμυνας. Κάτω από τον «οδικό χάρτη» για την επικράτηση ειρήνης στη Μέση Ανατολή, που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ υποσχέθηκε να απομακρύνει του μεθοριακούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, που ανεγέρθηκαν χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης.

    Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ, ήρε το πάγωμα στη χρηματοδότηση οικισμών, αφού ενέκρινε σύστημα παρακολούθησης για να αποτρέπεται η χρήση κυβερνητικών κονδυλίων σε ανεξουσιοδότητα έργα .


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Friday, 7 May 2004 - 1:18:09 UTC