Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-09

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φιλικό κλίμα επικράτησε στις επαφές ...
  • [02] Ο Μοκτάντα αλ Σάντρ επικρίνει ...
  • [03] Τόμας Γουέστον: Θα αναληφθούν ...
  • [04] Συνάντηση Αχμέντ Κουρέια-Κοντολήζας ...
  • [05] Εκρηξη σε σιιτικό τέμενος του ...
  • [06] Γραμματόσημο για την νέα ΕΕ
  • [07] Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

  • [01] Φιλικό κλίμα επικράτησε στις επαφές ...

    Χάρυ ντε Κέτεβιλ, ΦτΑ, Αθήνα

    07 May 2004, 20:28 UTC

    Ρ. Τ. Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συνεχίζει την επίσκεψή του στην Ελλάδα, που καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη αναθέρμανση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

    Η τριήμερη επίσκεψη του κ. Ερντογάν άρχισε, την Πέμπτη, το βράδυ, με ανεπίσημο δείπνο στην κατοικία του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Τη Παρασκευή, οι δυο ηγέτες είχαν επίσημες συνομιλίες που, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούσαν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, το Κυπριακό και την ενταξιακή προοπτική της Άγκυρας.

    Κ. Καραμανλής

    Και οι δυο ηγέτες έχουν δηλώσει πως η κατάρρευση του σχεδίου Ανάν, για την επανένωση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, δεν θα επηρεάσει τη φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Καραμανλής είπε πως η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επίσης συνεχάρη τον κ. Ερντογάν για τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε. Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την υποστήριξη της Ελλάδας εντυπωσιακή.

    Η φιλική διάθεση που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες έρχεται σε αντίθεση με την αντιπαράθεση και τις παγωμένες σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας πριν λίγα μόνο χρόνια. Το 1996 οι δυο χώρες έφθασαν στο χείλος του πολέμου αναφορικά με εδαφικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

    Το θέμα του Αιγαίου θα συζητηθεί στη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν. Όμως, παρόλο που ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει πει ότι επιθυμία του είναι να γίνει το Αιγαίο «Λίμνη Ειρήνης,» πολιτικοί παρατηρητές δηλώνουν πως από τις συνομιλίες δεν θα προκύψει, κατά πάσα πιθανότητα, καμία επίσημη διευθέτηση των εδαφικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών.

    Το Σάββατο, ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στη Θράκη, όπου ζουν κάπου 120.000 Έλληνες τουρκικής καταγωγής. Η τουρκική αυτή κοινότητα κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο κ. ΅Ερντογάν είναι ο πρώτος Τούρκος ηγέτης που επισκέπτεται την περιοχή τα τελευταία 50 χρόνια.

    [02] Ο Μοκτάντα αλ Σάντρ επικρίνει ...

    07 May 2004, 20:17 UTC

    Μοκτάντα αλ Σάντρ

    Στο Ιράκ, ο ακραίος σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σάντρ εξαπέλυσε φραστική επίθεση κατά των ΗΠΑ στις προσευχές της Παρασκευής, καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα αντήλασσαν πυρά με τους πολιτοφύλακές του, στη Καρμπάλα. Ο κληρικός μετέβη απο την πόλη Νατζάφ στο κεντρικό τέμενος της γειτονικής Κούφα, συνοδευόμενος απο εκατοντάδες υποστηρικτές του. Στην ομιλία του, ο κληρικός επέκρινε με σκληρή γλώσσα τις ΗΠΑ για την κακομεταχείρηση ιρακινών κρατουμένων στη φυλακή Αμπού Γκραίμπ κοντά στη Βαγδάτη.

    Στο μεταξύ, αμερικανικά στρατεύματα συγκρούστηκαν με πολιτοφύλακες του αλ Σάντρ, στις ιερές πόλεις Νατζάφ και Καρμπάλα. Περίπου 20 πολιτοφύλακες σκοτώθηκαν.

    [03] Τόμας Γουέστον: Θα αναληφθούν ...

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    07 May 2004, 02:56 UTC

    Δείτε την συνέντευξη τύπου του πρέσβη Τ. Γουέστον για το Κυπριακό

    (RealVideo)

    Τ. Γουέστον

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμαντ για το Κυπριακό, Πρέσβης Τόμας Γουέστον, μιλώντας στα πλαίσια δημοσιογραφικής συνέντευξης στη «Φωνή της Αμερικής», δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει αποφασιστική δράση για τον τερματισμό της απομόνωσης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όχι μήνες.

    Ο κύριος Γουέστον, απαντώντας σε ερωτήσεις ανταποκριτών Ελληνικών και Τουρκικών μέσων ενημέρωσης στη Ουάσιγκτον, οι οποίοι πήραν μέρος στη συνέντευξη αυτή, πού μεταδόθηκε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά στην Ευρώπη, είπε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να κάνουν ότι μπορούν για να προωθήσουν την Τουρκοκυπριακή οικονομική ανάπτυξη.

    Μπίστης, Γουέστον, Εμπίρι από την συνέντευξη στην ΦτΑ

    Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέητ Ντηπάρτμαντ για το Κυπριακό τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν πως έχει επέλθει τεράστια αλλαγή στη στάση των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας πάνω στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου. Στο σημείο αυτό ο Αμερικανός διπλωμάτης επισήμανε ότι στο δημοψήφισμα που έγινε στις 24 Απριλίου, οι Τουρκοκύπριοι, στην μεγάλη πλειοψηφία τους, τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την διευθέτηση του Κυπριακού. Το σχέδιο Αννάν, πρόσθεσε, τέθηκε στο περιθώριο μετά την απόρριψή του από την Ελληνοκυπριακή πλευρά σε ξεχωριστό δημοψήφισμα.

    Κατά τον ίδιο αξιωματούχο, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ έμεινε πολύ ικανοποιημένος από την συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την Τρίτη στη Νέα Υόρκη. Ο κύριος Γουέστον χαρακτήρισε επίσης ως πολύ θετικές και τις επαφές που είχε ο κύριος Ταλάτ με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αννάν, στην έδρα του ΟΗΕ.

    Τ. Γουέστον

    Ο Πρέσβης Γουέστον είπε ακόμα ότι για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων θα χρειασθεί να γίνει επανεξέταση πολλών από τις αποφάσεις που πήραν στα τελευταία 40 χρόνια οι Ηνωμένες Πολιτείες, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Στο στάδιο αυτό παρατήρησε ότι θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τώρα τις εισηγήσεις που θα κάνει ο Γενικός Γραμματέας, Κόφι Αννάν, σχετικά με το Κυπριακό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μέσα στις επόμενο δεκαπενθήμερο.

    Ο Γενικός Διευθυντής του εδρεύοντος στη Ουάσιγκτον Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, Νίκος Λαριγκάκης, σε παρέμβαση που έκανε στην ίδια εκδήλωση, υπενθύμισε ότι η Τουρκία επί 30 χρόνια κατέχει παράνομα τμήμα του Κυπριακού εδάφους και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πολλές φορές στο παρελθόν είχαν πει ότι η αδιαλλαξία προέρχονταν από την Τουρκοκυπριακή και την Τουρκική πλευρά. Επίσης, είπε ο κύριος Λαριγκάκης, την 1η Απριλίου ο Λευκός Οίκος είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι εξαρτάται από τους πολίτες της Κύπρου να αποφασίσουν ποιο θα είναι το μέλλον τους και ότι δεν θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που θα τους πουν τι πρέπει να κάνουν. Φαίνεται όμως, κατά την άποψη του εκπροσώπου του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, ότι δεν άρεσε στις Ηνωμένες Πολιτείες που το 75 τοις εκατό των Ελληνοκυπρίων ψήφισαν κατά του σχεδίου του ΟΗΕ γι αυτό και λένε τώρα ότι θέλουν να τερματισθεί η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    Τ. Γουέστον

    Απαντώντας ο κύριος Γουέστον είπε ότι έχει επέλθει τον τελευταίο καιρό μεγάλη αλλαγή στη θέση των Τουρκοκυπρίων απέναντι στο θέμα του διακανονισμού. Επίσης, πρόσθεσε, έχει σημειωθεί αλλαγή και στη θέση της Τουρκίας στο ίδιο θέμα. Και ήταν αυτές οι αλλαγές που συνέβαλαν στην επιτυχία που σημειώθηκε το Φεβρουάριο στη Νέα Υόρκη και η οποία οδήγησε στην απόφαση να επιδιωχθεί η λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μαίου, έτσι ώστε να έμπαιναν και οι δύο κοινότητες του νησιού μαζί στην Ευρωπαϊκή ¨Ένωση. Τον στόχο αυτό, τόνισε ο κύριος Γουέστον, τον συμμερίζονταν τότε και η Κύπρος. Κατά τον αμερικανό αξιωματούχο είναι κάπως παραπλανητικό να λέμε σήμερα ότι συνεχίζεται η αδιαλλαξία μιας πλευράς στην Κύπρο, αν και αναγνώρισε ότι ιστορικά υπήρξαν πολλές φορές στο παρελθόν που ορισμένοι Τουρκοκύπριoι και Τούρκοι ηγέτες είχαν εκφράσει αρνητικές θέσεις. Αλλά εκείνο που βλέπουμε σήμερα, συνέχισε, είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι, με την υποστήριξη της Τουρκίας αλλά επίσης και με την υποστήριξη της Ελλάδας, τάχθηκαν υπέρ του διακανονισμού, όπως αυτός διαγράφεται στο σχέδιο Αννάν, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν έκαναν το ίδιο. Καταλήγοντας ο κύριος Γουέστον είπε ότι η απόφαση των Ελληνοκυπρίων είναι σεβαστή και εκείνο το οποίο κάνουν τώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ότι εξετάζουν να δουν τι αλλαγές χρειάζεται να γίνουν στην πολιτική τους για να προσαρμοσθεί αυτή στην Ελληνοκυπριακή απόφαση, την οποία και σέβονται.

    [04] Συνάντηση Αχμέντ Κουρέια-Κοντολήζας ...

    07 May 2004, 16:14 UTC

    Αχμέντ Κουρέια

    O Παλαιστινιος πρωθυπουργός Αχμέντ Κουρέια είπε οτι πρόκειται να συναντηθεί με την σύμβουλο του προέδρου Μπούς για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολήζα Ράις, στη Γερμανία αργότερα αυτό το μήνα. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη συνάντηση, που είναι η υψηλότερου επιπέδου επαφή του Παλαιστίνιου ηγέτη, με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

    Ο πρόεδρος Μπους προξένησε οργή στους Παλαιστινίους τον περασμένο μήνα, όταν έδωσε την υποστήριξή του προς το σχέδιο απαγκίστρωσης των Ισραηλινών, που προτάθηκε απο τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν και που προέβλεπε την διάλυση όλων των εβραϊκών οικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά μόνο ορισμένων στη Δυτική Οχθη.

    Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ενόπλων δυνάμεων του Ισραηλ, την Παρασκευή, ότι ο κ. Σαρόν θα προχωρήσει με το σχέδιό του, παρόλο που τα μέλη του κυβερνόντος κόμματος Λικούντ απέρριψαν την πρότασή του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. .

    [05] Εκρηξη σε σιιτικό τέμενος του ...

    07 May 2004, 16:19 UTC

    Τραυματίας απο την έκρηξη μεταφέρεται σε νοσοκομείο

    Απο έκρηξη βόμβας σε σιιτικό τέμενος στο Καράτσι του Πακιστάν, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίστηκαν πάνω απο 100. Ο πρόεδρος της χώρας Περβέζ Μουσάραφ διέταξε έρευνα αυτού που αποκάλεσε φρικιαστιαστική τρομοκρατική πράξη. Η αστυνομία είπε οτι σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, βομβιστής αυτοκτονίας προξένησε την έκρηξη, που δόνησε το τέμενος κατά τις προσευχές της Παρασκευής. Καμμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη της επιθεσης. Η βομβιστική επίθεση υπήρξε αφορμή για βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Καράτσι, όπου οργισμένοι Πακιστανοί ζητούσαν απο την κυβέρνησή τους να αναλάβει δράση για να σταματήσει η τρομοκρατική βία.

    [06] Γραμματόσημο για την νέα ΕΕ

    07 May 2004, 22:10 UTC

    Νέο γραμματόσημο εξέδωσε η Ιρλανδία, που έχει αναλάβει την προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γραμματόσημο εκδόθηκε προκειμενου να τιμήσει την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, νέο μέλος της οποίας είναι πλέον και η Κυπριακή Δημοκρατία. Το γραμματόσημο απεικονίζει σε μικρογραφία τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη διαφορά ότι τα νέα μέλη-κράτη είναι χρωματισμένα με κίτρινο χρώμα, ενώ τα παλαιότερα με μπλε. Παρόλα αυτά, η Κύπρος, στο νέο γραμματόσημο, συγχέεται με τη Κρήτη, τόσο στο σχήμα, όσο και στο προσανατολισμό, αλλά και στην γεωγραφική της τοποθέτηση σε σχέση με την Ελλάδα.

    Η Υπηρεσία Ταχυδρομείων της Ιρλανδίας παραδέχθηκε ότι επέτρεψε, «καλλιτεχνική αδεία,» τη συμπίεση των σχημάτων, που απεικόνιζαν τα κράτη, με αποτέλεσμα να υπάρξει αυτή η σύγχυση. Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία επιμένει ότι το νησί απεικονίζει την Κύπρο και οποιαδήποτε φαινομενική ομοιότητα με την Κρήτη ήταν τυχαία.

    [07] Στα ύψη η τιμή του πετρελαίου

    07 May 2004, 21:53 UTC

    Η τιμή του αργού πετρελαίου στις αγορές της Νέας Υόρκης έφθασε τα 40 δολλάρια το βαρέλι, που είναι η υψηλότερη τιμή των τελευταίων 13 ετών. Η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε πάνω απο 20 τοις εκατό φέτος, ανάμεσα σε ανησυχίες για μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων πετρελαίου καθώς και την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μετα την πρόσφατη έξαρση της αστάθειας στο Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία, σημειώθηκαν επιθέσεις κατά εγκαταστάσεων πετρελαίου, εντείνοντας την ανησυχία αναφορικά με τα αποθέματα του μαύρου χρυσού, σε μία εποχή μεγάλης διεθνούς ζήτησής του, ειδικά απο την Κίνα. Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζών Σνόου είπε οτι οι υψηλές τιμές των καυσίμων αποτελούν πρόβλημα.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 10 May 2004 - 7:18:16 UTC