Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-05-05

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες πολεμικές επιχειρήσεις ισραηλινών κατά Παλαιστινίων
  • [02] Διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στη Αθήνα
  • [03] Ασχετες προς τους Ολυμπιακούς οι τρείς εκρήξεις βομβών, λέει ο Κώστας Καραμανλής
  • [04] Αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας της για τους Ολυμπιακούς, διέταξε η Αυστραλία
  • [05] Βασίλης Μιχαλολιάκος: Θα έχουμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες
  • [06] Κι άλλοι αμερικανοί στρατιώτες αποστέλλονται στο Ιράκ.
  • [07] Αλλάζουν οι διαδικασίες κράτησης στις φυλακές του Ιράκ.
  • [08] Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή: Το σχέδιο Σαρόν προσφέρει σπάνια ευκαιρία.
  • [09] Ταλάτ: Κατανόηση και δεκτικότητα από Κόλιν Πάουελ προς Τουρκοκυπρίους.
  • [10] Συγχώνευση της Air-France με την KLM.
  • [11] Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα διατραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ.
  • [12] O Ροντρίγκο Ράτο νέος διοικητικός διευθυντής του ΔΝΤ.
  • [13] Αμερικανοί διπλωμάτες διαμαρτύρονται για την πολιτική Μπους στη Μέση Ανατολή
  • [14] Έντονες αντιδράσεις για την εκλογή του Σουδάν στη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ
  • [15] Γερουσία και Βουλή ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση Μπους

  • [01] Νέες πολεμικές επιχειρήσεις ισραηλινών κατά Παλαιστινίων

    05 May 2004, 16:40 UTC

    Το αυτοκίνητο της εποίκου που σκοτώθηκε την Κυριακή

    Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εκτόξευσαν 4 πυραύλους, κατά τοποθεσίας που φέρεται οτι είναι κρυσφύγετο ανταρτών της Χεζμπολλάχ στο νότιο Λιβανο. Το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε οτι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν στόχους της Χεζμπολλάχ, αφού πυρά της οργάνωσης έπληξαν εβραϊκό οικισμό κοντά στα σύνορα με το Λίβανο. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για τυχόν θύματα. Στο μεταξύ, ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες κατέστρεψαν τουλάχιστον 10 κτίρια και προξένησαν ζημίες σε Παλαιστινιακές εγκαταστάσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς σήμερα. Τέλος, τουλάχιστον ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα το πρωί απο ισραηλινόυς στρατιώτες κοντά σε μεθοριακό σημείο διέλευσης στη Γάζα. Το Ισραήλ είπε οτι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα αποτελούν απάντηση σε Παλαιστινιακή ενέδρα την Κυριακή στη Γάζα, κατά την οποια σκοτώθηκε μία έγκυος ισραηλινή έποικος μαζί με τα 4 παιδιά της.

    [02] Διήμερη επίσκεψη Ερντογάν στη Αθήνα

    05 May 2004, 20:46 UTC

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει αύριο στην Ελλάδα για διήμερη επίσκεψη που στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση ΄των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Αναμένεται πως ο Τούρκος ηγέτης θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή, διμερή θέματα και θέματα ασφάλειας καθώς επίσης και την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και επίσης οι δύο χώρες έχουν λάβει μέτρα για τη χαλάρωση των μεταξύ τους εντάσεων για εδαφικά θέματα και για εναέρια δικαιώματα πάνω από το Αιγαίο.

    [03] Ασχετες προς τους Ολυμπιακούς οι τρείς εκρήξεις βομβών, λέει ο Κώστας Καραμανλής

    05 May 2004, 16:23 UTC

    Η σκηνή του βομβισμού, στη Καλλιθέα

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λέει οτι οι τρείς εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών έξω απο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέας, νωρίτερα σήμερα, δεν θα επηρρεάσουν τον σχεδιασμό της ασφάλειας για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο κ. Καραμανλής είπε οτι οι εκρήξεις αποτελούν μεμονωμένο επεισόδιο και οτι δεν θα επηρεάσουν τις προετοιμασίες για την κατοχύρωση της ασφάλειας των Ολυμπιακών, οι οποίοι αρχιζουν σε 100 μερες. Ο κ. Καραμανλής έκανε τη δήλωση αυτή λίγες ώρες μετά την έκρηξη τριών βομβών έξω απο αστυνομικό τμήμα της Καλλιθέα, που προξένησαν ζημίες στο κτίριο, αλλά όχι σοβαρούς τραυματισμούς. Καμμια οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη, αλλά η κυβέρνηση λέει οτι δεν υπάρχει καμμία ένδειξη που να συνδέει τους βομβισμούς με τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    [04] Αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας της για τους Ολυμπιακούς, διέταξε η Αυστραλία

    05 May 2004, 16:33 UTC

    Η Αυστραλία διέταξε αναθεώρηση των μέτρων ασφαλείας της για τους φετεινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά τις τρείς εκρήξεις βομβών έξω απο αστυνομικό τμήμα της Kαλλιθέας τα ξημερώματα της Τετάρτης. Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε οτι η χώρα του θα αναθεωρήσει τα μέτρα ασφαλείας για τους αθλητές της, μετά απο τους βομβισμούς στην Αθήνα. Ο γενικός γραμματέας της Αυστραλιανής Ολυμπιακής επιτροπής, Μπόμπ Ελφινσον, είπε οτι η χώρα του θα στείλει αθλητική ομάδα στην Αθήνα, όμως μερικοί αθλητές μπορεί να επιλέξουν να αποσυρθούν. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αθλητισμού της Γαλλίας, Ζάν Φρανσουά Λαμούρ, είπε οτι η χώρα του θα πρέπει να επαγρυπνεί και να συνεργαστεί στενά με τις Ελληνικές αρχές. Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλαίρ είπε σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου οτι η κυβέρνησή του παραμένει σε διαρκή επαφή και διάλογο με τις ελληνικές αρχές για θέματα ασφάλειας. Ο κ. Μπλαίρ δήλωσε οτι η παρούσα άποψη είναι οτι οι αγώνες πρέπει να γίνουν κανονικά και συμφωνα με το πρόγραμμα.

    [05] Βασίλης Μιχαλολιάκος: Θα έχουμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Γιώργος Μπίστης, Φωνή της Αμερικής, Ουάσιγκτον

    04 May 2004, 21:55 UTC

    function doImage(h,w,img) {

    // add padding to h and w

    h = h + 50;

    w = w + 50;

    obj = window.open("http://www.voanews.com/imageViewer.cfm?img="+escape(img),"imageViewer"+h+"_"+w,"toolbar=no,width="+w+",height="+h+",directories=no,status=no,scrollbars=yes,resizable=no,menubar=no");

    }

    MyLanguage = Greek

    Ακούστε τη συνέντευξη του Β. Μιχαλολιάκου στη ΦτΑ[Stream]

    (RealAudio)

     Β. Μιχαλολιάκος

    Άριστες εντυπώσεις άφησε σε μικτό Αμερικανικό και ομογενειακό κοινό της Ουάσιγκτον ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος ανέπτυξε το ρόλο της Ελλάδας σαν δύναμης σταθερότητας και ειρήνης, σε ομιλία του στο λεγόμενο «Ελληνικό Σπίτι», όπου εδρεύει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, στην καρδιά της πρωτεύουσας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ο κύριος Μιχαλολιάκος έπλεξε επίσης το εγκώμιο των Ελλήνων της Αμερικής που, όπως είπε, αν και έφυγαν από τον τόπο της γέννησής τους σε παλαιότερες εποχές, σε αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος στον νέο κόσμο, εν τούτοις όχι μόνον δεν ξέχασαν την πατρίδα τους, η οποία δεν είχε τότε την δυνατότητα να τους προσφέρει ευκαιρίες για ευημερία και πρόοδο, αλλά αντίθετα έγιναν εξαίρετοι πρεσβευτές της Ελλάδας στη θετή τους πατρίδα, όπου αυτοί, και αργότερα τα παιδιά τους, πρόκοψαν και διέπρεψαν. Ο κύριος Μιχαλολιάκος ευχαρίστησε την ομογένεια της Αμερικής για τους πάμπολλους αγώνες που έχει κάνει μέχρι τώρα προς υποστήριξη των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι και πάλι τώρα η ομογένεια που θα πείσει τους Αμερικανούς συμπατριώτες της ότι πρέπει να δώσουν το παρών τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενήσει η Αθήνα τον ερχόμενο Αύγουστο.

    Απαντώντας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Λαριγκάκης τόνισε πως οι Έλληνες της Αμερικής καθοδηγούνται από το υπέροχο όραμα της Ελλάδας, είναι υπερήφανοι για τις ρίζες της καταγωγής τους και με κάθε ευκαιρία προωθούν τις ιδέες του Ελληνισμού στην νέα τους πατρίδα.

    Αμέσως μετά την ομιλία του στο «Ελληνικό Σπίτι» της Ουάσιγκτον, για την οποία και χειροκροτήθηκε θερμά, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κύριος Μιχαλολιάκος είχε εκτενή συζήτηση με την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής».

    Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως μεταδόθηκε από συνεργαζόμενους σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και από ομογενειακά κανάλια στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία.

    Μπίστης: Κύριε Μιχαλολιάκο καλώς ορίσατε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Mιλήστε μας για τις επαφές τις οποίες έχετε εδώ στη Ουάσιγκτον και για τα θέματα τα οποία εξετάζετε.

    Μιχαλολιάκος: Όπως ίσως γνωρίζετε, είμαι εδώ επικεφαλής μιας πολυπρόσωπης αντιπροσωπείας των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εξωτερικών για την 11 Σύνοδο, τη συμβουλευτική, για την Ειρήνη και συζητάμε θέματα που αφορούν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, την αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, τον νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, τη τρομοκρατία, τη πολεμική βιομηχανία και άλλα.

    Είναι θεσμός πια αυτή η Σύνοδος και είναι όπως είπαμε η 11η. Του χρόνου θα έχουμε τη χαρά και την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε κι εμείς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στην Ελλάδα. Με την ευκαιρία αυτή είχα την εξαιρετική τιμή να επικοινωνήσω με την ομογένεια και το υψηλό της επίπεδο πατριωτισμού αλλά και το υψηλό επίπεδο της παρουσίας της εδώ, της δημιουργικής, της επαγγελματικής, της παραγωγικής. Νομίζω ότι είναι μια πολύ χρήσιμη εμπειρία για μένα στους πρώτους δύο μήνες της κυβερνητικής μου θητείας και το πιο χρήσιμο είναι να βλέπει εδώ κανείς ακμάζουσα την ελληνική παροικία. Και να παίρνει δύναμη από αυτή.

    Μπίστης: Να πούμε εδώ κύριε Μιχαλολιάκο ότι η σημερινή ομιλία σας ήταν και η πρώτη με την ιδιότητα σας του Υφυπουργού Άμυνας. Σ αυτή σας την ομιλία τονίσατε το ρόλο της Ελλάδας σαν παράγοντα σταθερότητας και Ειρήνης στα Βαλκάνια

    Μιχαλολιάκος: Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα η οποία συμμετέχει στο ΝΑΤΟ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον ΟΟΑΣΑ, σ όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Είναι η μόνη χώρα η οποία είναι οικονομικά ανεπτυγμένη, έχει μια πολιτική σταθερότητα, έχει μια προσήλωση στους δημοκρατικούς θεσμούς, έχει μια ευαισθησία στις μειονότητες, μπορεί λοιπόν να αξιοποιηθεί ακόμη περισσότερο και από τον διεθνή παράγοντα, και από τις ΗΠΑ, ως δύναμη σταθερότητας και Ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα προσφέρεται, έχει τις δυνατότητες, θέλει και μπορεί και θα το επιδιώξουμε με όλες μας τις δυνάμεις να είμαστε χρήσιμοι στην ευρύτερη περιοχή.

    Μπίστης: Οι ερωτήσεις οι οποίες σας έγιναν από το σημερινό ακροατήριο επικεντρώθηκαν κυρίως σε τρία θέματα. Την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων, τον αγώνα της Ελλάδας κατά της τρομοκρατίας και βέβαια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Κύπρο. Να τα πάρουμε σύντομα ένα-ένα τα θέματα αυτά. Ας ξεκινήσουμε με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στον οποίο η Ελλάδα έχει σημειώσει τόση επιτυχία με τις συλλήψεις και καταδίκες των μελών της 17 Νοέμβρη, του ΕΛΑ κλπ. Πως συνεχίζεται αυτός ο αγώνας και τι άλλο γίνεται;

    Μιχαλολιάκος: Συνεχίζουμε με τη σωστή διάκριση των εξουσιών. Η πολιτική εξουσία, η κυβέρνηση, θωρακίζει με νομοθετικό πλαίσιο τη δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές ώστε να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι το τέλος, να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στο κόκαλο. Να εξαρθρώσουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να μην μείνει ασύλληπτος κανείς από εκείνους που είναι μια απειλή για τη ζωή και την ακεραιότητα των ελλήνων πολιτών και του κοινωνικού κλίματος. Η κυβέρνηση συνεργάζεται με όλες τις δυνάμεις και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη πάταξη της διεθνούς τρομοκρατίας που είναι απειλή εναντίων όλων μας, εναντίων της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, εναντίων της δημοκρατίας. Είναι ισχυρή η βούληση αυτής της κυβερνήσεως και αντιμετωπίζουμε την εξέλιξη με σιγουριά και αισιοδοξία ότι θα φτάσουμε μέχρι το τέλος. Όχι μόνο θα εξαρθρώσουμε τις τρομοκρατικές

    Μπίστης: Πάμε στο Κυπριακό τώρα. Στην Κύπρο είχαμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που ήταν «όχι» στο σχέδιο Αννάν αλλά όμως το όχι αυτό δεν σήμαινε και όχι στις προσπάθειες για επανένωση του νησιού. Έτσι;

    Μιχαλολιάκος: Το «Όχι» στο συγκεκριμένο σχέδιο είναι ένα βροντερό «Ναι» στην αξιοπρεπή επανένωση του νησιού και στη δημιουργία συνθηκών ασφαλείας για όλους τους πολίτες αυτού του νησιού, ασφαλώς και για τους ελληνοκυπρίους. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Δεν υπάρχει τέλος. Ποιος είπε ότι αυτή ήταν η τελευταία ευκαιρία; Ποιος θα αφαιρέσει από έναν λαό το δικαίωμα να ελπίζει ότι κάποτε θα εγκατασταθεί το δίκαιο; Δεν είναι δυνατόν η ανθρωπότητα να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι υπάρχει στο Βόρειο τμήμα του νησιού στρατός κατοχής. Είμαστε στον 21 αιώνα και θέλουμε να λέμε ότι ζούμε στις πολιτισμένες στιγμές της διαδρομής αυτού του αιώνα.

    Μπίστης: Τώρα κύριε υπουργέ πάμε στο θέμα των Ολυμπιακών. Θα είναι όλα έτοιμα για να δώσουμε το ραντεβού μας όλοι οι έλληνες της Αμερικής και χιλιάδες άλλοι πολίτες από όλα τα μέρη του κόσμου τον Αύγουστο στην Αθήνα;

    Μιχαλολιάκος: Τον Αύγουστο οι Έλληνες της Αμερικής, οι Έλληνες της Ελλάδας, οι Έλληνες όπου γης αλλά και όλη η ανθρωπότητα θα ζήσει αυτή τη γιορτή. Τη γιορτή της Ειρήνης, της αναβίωσης του Ολυμπισμού, τη γιορτή του αθλητισμού, τη γιορτή της νίκης της δημοκρατίας επί της τρομοκρατίας. Θα έχουμε τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως.

    Μπίστης: Το ραντεβού μας λοιπόν όλοι, τον Αύγουστο στην Αθήνα. Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία στις επαφές που θα έχετε στην Ουάσιγκτον και καλή επιστροφή στην Αθήνα.

    Μιχαλολιάκος: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

    [06] Κι άλλοι αμερικανοί στρατιώτες αποστέλλονται στο Ιράκ.

    05 May 2004, 00:24 UTC

    Ντόναλντ Ράμσφελντ

    Το Αμερικανικό υπουργείο άμυνας εγκατέλειψε σχέδια του για μείωση του αριθμού των αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονται στο Ιράκ και ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τον αριθμό των αμερικανικών δυνάμεων στις 135 χιλιάδες μέχρι τα τέλη του 2005. Ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι χιλιάδες στρατιωτικοί έχουν επίσης ενημερωθεί ότι θα σταλούν φέτος στο Ιράκ. Αρχικά το Πεντάγωνο σκόπευε να περιορίσει στις 115 χιλιάδες τους αμερικανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο Ιράκ, αλλά άλλαξε γνώμη μετά την κλιμάκωση τις βίας τις τελευταίες εβδομάδες. Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ των συμμαχικών δυνάμεων και Σιιτών πολιτοφυλάκων γύρω απ την ιερή πόλη, Νατζάφ.

    [07] Αλλάζουν οι διαδικασίες κράτησης στις φυλακές του Ιράκ.

    05 May 2004, 00:48 UTC

    Οι φυλακές Αμπού Γκράιμπ

    O νέος επικεφαλής του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος στο Ιράκ, υποστράτηγος, Τζέφρυ Μίλλερ, δήλωσε ότι θα επανεξετάσει την διαδικασία ανάκρισης κρατουμένων και θα περιορίσει στο ήμισυ, δηλαδή στις 2 χιλιάδες, τον αριθμό κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, όπου αμερικανοί στρατιώτες φωτογραφήθηκαν να κακοποιούν Ιρακινούς κρατούμενους. Ο υποστράτηγος Μίλλερ δήλωσε επίσης ότι έχει ήδη διατάξει τους αμερικανούς στρατιώτες να σταματήσουν να καλύπτουν τα κεφάλια των κρατουμένων με κουκούλες. 6 Αμερικανοί στρατιώτες αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις για την συμπεριφορά τους έναντι κρατουμένων, ενώ 6 άλλοι τιμωρήθηκαν με επίπληξη. Στο μεταξύ, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε στο Αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, Αλ Αραμπίγια, ότι ο πρόεδρος Μπούς σκοπεύει να διερευνήσει πλήρως το φλέγον αυτό θέμα.

    [08] Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή: Το σχέδιο Σαρόν προσφέρει σπάνια ευκαιρία.

    05 May 2004, 00:51 UTC

    Το λεγόμενο κουαρτέτο για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το σχέδιο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, για απομάκρυνση των Ισραηλινών δυνάμεων και των εποίκων από την Λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Όχθης αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφφι Αννάν, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία του κ. Σαρόν θα μπορούσε να αποδειχτεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη λύσης με βάση δύο κράτη, όπως προβλέπεται και απ τον «οδικό χάρτη». Αλλά τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι θέματα όπως τα σύνορα θα πρέπει να αποτελέσουν θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο κ. Αννάν έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Νέα Υόρκη μετά από συνομιλίες με άλλα μέλη του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου και του αμερικανού υπουργού εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ.

    Στο μεταξύ, Παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι Ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας, όπου νωρίτερα είχαν σκοτωθεί 2 άτομα σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες Ισραηλινοί στρατιώτες και μπουλντόζες επέστρεψαν στον προσφυγικό καταυλισμό Χαν Γιουνίς και κατέστρεψαν σπίτια Παλαιστινίων κοντά σε Εβραϊκό οικισμό. Προηγουμένως Ισραηλινό ελικόπτερο έρριξε πύραυλο σε ομάδα ένοπλων Παλαιστινίων που πυροβολούσαν Ισραηλινά τάνκς. Δύο άτομα σκοτώθηκαν απ την επίθεση, ένα απ τα οποία ήταν μέλος της Χαμάς.

    [09] Ταλάτ: Κατανόηση και δεκτικότητα από Κόλιν Πάουελ προς Τουρκοκυπρίους.

    05 May 2004, 00:59 UTC

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ

    Μετά από συνομιλίες που είχε στην Νέα Υόρκη ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, με τον λεγόμενο πρωθυπουργό των Τουρκοκυπρίων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους περιορισμού της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων. Ο κ. Πάουελ συνεχάρη τον κ. Ταλάτ για την έγκριση του σχεδίου Ανάν απ τους Τουρκοκυπρίους, ενώ ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι ο κ. Πάουελ έδειξε δεκτικότητα και κατανόηση προς τις απόψεις του. Ο κ. Ταλάτ είπε επίσης ότι δεν ζητά διεθνή αναγνώριση των Τουρκοκυπρίων, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η απομόνωση τους.

    [10] Συγχώνευση της Air-France με την KLM.

    05 May 2004, 01:08 UTC

    Οι αεροπορικές εταιρείες Air-France και KLM ανακοίνωσαν την συγχώνευση τους δημιουργώντας έτσι τον μεγαλύτερο αερομεταφορέα στο κόσμο, από πλευράς εσόδων. Πρόκειται για την πρώτη διασυνοριακή συγχώνευση αεροπορικών εταιρειών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρώτη αεροπορική εταιρεία στο κόσμο από πλευράς αριθμού επιβατών, παραμένει η αμερικανική American Airlines. Εκπρόσωποι της Air-France και της KLM δηλώνουν ότι η συγχώνευση θα τις βοηθήσει να περιορίσουν τα έξοδα τους και να ανταγωνιστούν τις λεγόμενες «λιτές» εταιρείες που προσφέρουν λίγες υπηρεσίες με αντάλλαγμα χαμηλές τιμές.

    [11] Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα διατραπεζικά επιτόκια στις ΗΠΑ.

    05 May 2004, 01:12 UTC

    Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών. Παρόλα αυτά οικονομικοί αναλυτές της Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν άλλο «υπομονή» σε ότι αφορά την αύξηση των επιτοκίων και προειδοποιούν τις χρηματαγορές να αναμένουν την αύξηση του κόστους δανεισμού. Η κεντρική τράπεζα λεει ότι ως τώρα ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός και η βιομηχανική παραγωγή κρατιέται σε επίπεδα χαμηλότερα των δυνατοτήτων της. Γι αυτό είναι εφικτή η σταδιακή άνοδος των επιτοκίων. Οι αμερικανικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, αμέσως μετά την δημοσιοποίηση των προθέσεων της τράπεζας.

    [12] O Ροντρίγκο Ράτο νέος διοικητικός διευθυντής του ΔΝΤ.

    05 May 2004, 01:51 UTC

    Το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου διόρισε διοικητικό διευθυντή του οργανισμού, τον πρώην υπουργό οικονομικών της Ισπανίας, Ροντρίγκο Ράτο. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ξεκάθαρη έγκριση της υποψηφιότητας Ράτο από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής καθώς και τις ΗΠΑ. Ο κ. Ράτο αντικαθιστά τον Χόρστ Κέλλερ που παραιτήθηκε το Μάρτιο για να βάλλει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Γερμανίας.

    [13] Αμερικανοί διπλωμάτες διαμαρτύρονται για την πολιτική Μπους στη Μέση Ανατολή

    04 May 2004, 16:32 UTC

    Πρώην διπλωμάτες των ΗΠΑ έστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο Μπους εκφράζοντας μεγάλη ανησυχία για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή. Τουλάχιστον 60 πρώην διπλωμάτες υπέγραψαν την επιστολή. Οι διπλωμάτες διαμαρτύρονται για την δημόσια υποστήριξη του κ. Μπους προς τα σχέδια και τις ενέργειες του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν. Επίσης κατηγορούν τον Αμερικανό πρόεδρο ότι απέκλεισε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με Παλαιστίνιους ηγέτες, λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύει πως οι ΗΠΑ δεν συμμετέχουν αμερόληπτα στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Οι διπλωμάτες λενε ότι η πολιτική του προέδρου Μπους έχει σαν αποτέλεσμα να χάνουν οι ΗΠΑ την αξιοπιστία και τους φίλους τους , ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο τους Αμερικανούς στο εξωτερικό.

    [14] Έντονες αντιδράσεις για την εκλογή του Σουδάν στη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ

    04 May 2004, 19:20 UTC

    Μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα ΗΕ απεχώρησαν από σύνοδο στη Νέα Υόρκη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκλογή του Σουδάν στη επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΗΕ.

    Ο αμερικανός αντιπρόσωπος στο συμβούλιο των ΗΕ για οικονομικές και κοινωνικές υποθέσεις, Σιχάν Σιβ, χαρακτήρισε την εκλογή του Σουδάν σήμερα « παραλογισμό» και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ απογοητεύτηκαν από την απόφαση επιλογής μία χώρας που σκοτώνει του πολίτες της, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Αντιπρόσωπος της Σουδανικής κυβέρνησης είπε ότι η Αμερική αγνοεί τις ωμότητες που διέπραξαν οι στρατιώτες της στο κατεχόμενο Ιράκ. Το Σουδάν προτάθηκε να συμμετάσχει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από άλλες αφρικανικές χώρες.

    [15] Γερουσία και Βουλή ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση Μπους

    04 May 2004, 19:44 UTC

    Photo - CBS-TV 60 Minutes II

    Αμερικανοί νομοθέτες ζητάνε από την κυβέρνηση Μπους εξηγήσεις σε σχέση με τις καταγγελίες ότι στελέχη της αμερικανικής στρατιωτικής αστυνομίας κακοποίησαν Ιρακινούς κρατούμενους.

    Οι αρμόδιες για τις ένοπλες δυνάμεις επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με αξιωματικούς του στρατού, και συζήτησαν μαζί τις καταγγελίες για κακοποίηση Ιρακινών κρατουμένων.

    Ο αρχηγός της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, γερουσιαστής Τομ Ντάσλ, ζήτησε από τον υπουργό άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ να ενημερώσει τα μέλη των δύο επιτροπών επί του θέματος. Όπως δήλωσε: «Ανησυχώ βαθύτατα για τις πληροφορίες σχετικά με ορισμένα γεγονότα που συνέβησαν, για το μήνυμα που στέλνεται, για τις φοβερές συνέπειες που είχαν στις προσπάθειές μας να επιτύχουμε σ αυτή τη χώρα, για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την φρικτή ανικανότητά μας να εξηγήσουμε πώς συνέβη αυτό.»

    Οι φωτογραφίες, που τις είδαν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και που δείχνουν Ιρακινούς κρατουμένους να ταπεινώνονται σεξουαλικά και να κακοποιούνται σωματικά έχουν προκαλέσει την κατακραυγή του Μουσουλμανικού και του Αραβικού κόσμου.

    Η ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Σούζαν Κόλιν είπε πως αυτό που την φοβίζει είναι πως οι εικόνες θα μπορούσαν να γίνουν αιτία να αυξηθούν οι βιαιότητες εναντίων των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλέλαν, είπε πως ο πρόεδρος Μπους συζήτησε το θέμα με τον κ. Ράμσφελντ και διέταξε να διεξαχθεί έρευνα.

    Στο μεταξύ, η υπηρεσία ανθρώπινων δικαιωμάτων των ΗΕ άρχισε την δική της έρευνα για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Ιράκ. Η έρευνα έπεται της διεθνούς κατακραυγής που ξέσπασε όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν αμερικανούς στρατιώτες να ταπεινώνουν γυμνούς ιρακινούς κρατούμενους στη φυλακή Αμπου Γκράϊμπ της Βαγδάτης.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Thursday, 6 May 2004 - 1:18:11 UTC