Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-14

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Νότιας Κορέας
  • [02] Γνωστοί ισλαμιστές εξτρεμιστές οι δράστες του πρόσφατου βομβισμού στην Κωνσταντινούπολη
  • [03] Συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, σε σχέση με το Ιράν
  • [04] Στόπ στους γάμους ομοφυλοφίλων
  • [05] Παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη

  • [01] Πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Νότιας Κορέας

    12 Mar 2004, 16:35 UTC

    Το κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου Νο Μουχιάν, θέτοντάς τον σε διαθεσιμότητα, επειδή παραβίασε τον εκλογικό νόμο της χώρας. Ο 57άχρονος κ. Νό καθαιρέθηκε την Παρασκευή, μετά απο συμπλήρωση μόνο 13 μηνών στην 5άχρονη θητεία του και ο πρωθυπουργός του, Γκό Κούν, ανέλαβε καθήκοντα μεταβατικού αρχηγού κράτους. Το εννεαμελές συνταγματικό δικαστήριο πρέπει να κρίνει μέσα σε διάστημα έξι μηνών άν πρέπει να αποπεμφθεί ο κ. Νό. Το κοινοβούλιο, το οποίο ελέγχεται απο την αντιπολίτευση, ψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ της υποβολής πρότασης μομφής. Η ψηφοφορια πραγματοποιήθηκε αφού οι φρουροί ασφάλειας απομάκρυναν δια της βίας απο την αίθουσα ορισμένους υποστηρικτές του κ. Νό, που είχαν καταλάβει το βήμα του ομιλητού, παρεμποδίζοντας έτσι την ψηφοφορία των βουλευτών. Πρίν την διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο κ. Νό ζήτησε συγγνώμη για την δημιουργία της πολιτικής κρίσης.

    [02] Γνωστοί ισλαμιστές εξτρεμιστές οι δράστες του πρόσφατου βομβισμού στην Κωνσταντινούπολη

    12 Mar 2004, 16:43 UTC

    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως οι δύο άνδρες που διενήργησαν την επίθεση αυτοκτονίας την Τρίτη κατά μασωνικής στοάς στην Κωνταντινούπολη, είχαν εκπαιδευτεί στο Αφγανιστάν και είχαν επιχειρήσει να ταξιδεύσουν στην Τσετσενία. Οι τουρκικές αρχές είπαν οτι οι δύο δράστες ήταν Τούρκοι υπήκοοι, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις διασύνδεσής τους με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις. Αρθρο της εφημερίδας Χουριέτ και είδηση που μετέδωσε ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός Εν-Τιβί, λένε οτι οι δύο βομβιστές είναι ο Ενγκίν Βουράλ και ο Νιχάτ Ντογκρουέλ, οι οποίοι πρίν 4 χρόνια ειχαν συλληφθεί απο την αστυνομία, επειδή συγκέντρωναν παράνομα χρήματα για τους ισλαμιστές αντάρτες που μάχονται κατά των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι δύο δράστες προσπάθησαν να παρεισφρύσουν στην Τσετσενία το 1998, αλλά συνελήφθησαν στην γειτονική Γεωργία και απελάθησαν. Εξ άλλου, είχαν μεταβεί στο Αφγανιστάν, όπου και είχαν εκπαιδευτεί σε ειδικά στρατόπεδα ισλαμιστών εξτρεμιστών. Η αραβική εφημερίδα του Λονδίνου αλ Κουντς αλ Αραμπί (Αl-Quds al-Arabi) γράφει οτι έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα απο την οργάνωση Γιούντ αλ Κουντς (Jund Al-Quds) που έχει διασυνδέσεις με την Αλ Καίντα, η οπόία αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και τις πολλαπλές βομβιστικές επιθέσεις της Μαδρίτης.

    [03] Συνεχίζει τις διαβουλεύσεις της η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, σε σχέση με το Ιράν

    12 Mar 2004, 16:47 UTC

    Ο κ. Χοσέινι

    Το Ιράν ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψη επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, καθώς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της διεθνούς υπηρεσίας παραμένουν σε αδιέξοδο αναφορικά με το τελικό κείμενο του ψηφίσματος, σε σχέση με τις πυρηνικές δραστηριότητες της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ο Πιρόζ Χοσέινι, πρέσβης του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας που συνέρχεται σήμερα στην Βιέννη, είπε οτι η κυβέρνηση της Τεχεράνης αναβάλει την επίσκεψη της επόμενης εβδομάδας εξαιτίας των εορτασμών του ιρανικού νέου έτους. Η γιορτή αυτή, γνωστή ως Νορούζ, αρχίζει στις 20 Μαρτίου. Η επίσκεψη αναβάλλεται, καθώς το 35μελές συμβούλιο της Διεθνούς Υπηρεσίας συνεχίζει τις διαβουλεύσεις του, για να επιλύσει προβλήματα σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος, που είχε καταρχήν εγκριθεί την Τρίτη.

    [04] Στόπ στους γάμους ομοφυλοφίλων

    12 Mar 2004, 16:52 UTC

    Ο κ. Σβαρτσενέγκερ

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας έδωσε εντολή στις δημοτικές αρχές του Σαν Φρανσίσκο να σταματήσουν τους γάμους ομοφυλόφιλων. Το Δικαστήριο θα επανεξετάσει την απόφασή του το Μάϊο ή τον Ιούνιο.

    Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου απετέλεσε νίκη για τις συντηρητικές οργανώσεις, που προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τη νομιμοποίηση με γάμο των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Τον τελευταίο μήνα, οι δημοτικές αρχές του Σαν Φραντσίσκο έχουν εκδόσει άδειες γάμου σε πάνω από 3.700 ζευγάρια ομοφυλόφιλων.

    Το Σαν Φραντσίσκο έγινε πόλος έλξης για λεσβίες και γκέη απ όλη την Αμερική, από τις 12 Φεβρουαρίου που ο δήμαρχος της πόλης, Γκάβιν Νιούσαμ, επέτρεψε την τέλεση γάμων ομοφυλόφιλων. Η απόφαση αυτή αντέβαινε προς τους πολιτειακούς νόμους, αλλά ο κ. Νιούσομ είπε πως εναρμονιζόταν με την πρόβλεψη του Συντάγματος της Καλιφόρνιας, που αφορά στα ίσα δικαιώματα. Ο υπουργός δικαιοσύνης της πολιτείας ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλιφόρνιας να αναλάβει την υπόθεση. Το Δικαστήριο έδωσε εντολή να σταματήσουν οι εν λόγω γάμοι. Δεν αποφάσισε όμως, κατά πόσο είναι παράνομοι ή όχι.

    Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ δηλώνει πως αντιτίθεται στους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου, γιατί παραβιάζουν την πολιτειακή νομοθεσία. Αλλά, προσθέτει, ίσως τους υποστηρίξει, εάν αλλάξει ο νόμος. Από την άλλη πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών, η βουλή της Μασαχουσέτης εξετάζει την πιθανότητα απαγόρευσης της ένωσης με τα δεσμά του γάμου, ζευγαριών που ανήκουν στο ίδιο φύλο, εν όψει του ότι σε δυο μήνες οι ενώσεις αυτές θα νομιμοποιηθούν στην πολιτεία αυτή, βάσει δικαστικής απόφασης.

    Το θέμα του γάμου των ομοφυλόφιλων έχει αποτελέσει μέρος της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει πως είναι υπέρ του να τροποποιηθεί το Σύνταγμα, κατά τρόπο που ο γάμος να ορίζεται ως η ένωση μεταξύ ενός ανδρα και μιας γυναίκας. Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Κέρυ, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα τον αντιμετωπίσει το Νοέμβριο, επίσης αντιτίθεται στους γάμους ομοφυλόφιλων. Υποστηρίζει όμως, τη χορήγηση μεγαλύτερων νομικών δικαιωμάτων στα ζευγάρια αυτά.

    [05] Παρακλάδι της Αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη

    12 Mar 2004, 01:48 UTC

    Με επιστολή της στην Αραβική εφημερίδα του Λονδίνου Αλ-Κούντς-Αλ Άραμπι, η οργάνωση Ταξιαρχίες του Αμπού Χαφς Αλ Μάσρι, που θεωρείται παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 190 άτομα και τραυμάτισαν 1200 άλλα. Και στο παρελθόν η ίδια οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη πολύνεκρων επιθέσεων εξ ονόματος της Αλ Κάιντα. Στην επιστολή της η οργάνωση προειδοποιεί επίσης για επικείμενη σοβαρή επίθεση στις ΗΠΑ. Νωρίτερα οι Ισπανικές αρχές είχαν δηλώσει ότι ανακάλυψαν, κοντά στη Μαδρίτη, φορτηγό με πυροκροτητές και κασέτες με αποσπάσματα του Κορανίου στα Αραβικά.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Monday, 15 March 2004 - 2:18:10 UTC