Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-12

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Διεθνής κοινή γνώμη καταδικάζει τις επιθέσεις.
  • [02] Ντε Σότο: Δεν θα παραταθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό πέραν της 1ης Μαΐου.
  • [03] Άλλοι δύο αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.
  • [04] Αμερικανίδα κατηγορείται για οικονομικές δοσοληψίες και κατασκοπία προς το πρώην Ιρακινό καθεστώς.
  • [05] Νέες συγκρούσεις αστυνομίας-υποστηρικτών του Αριστίντ στην Αϊτή.
  • [06] Συνομιλίες Σαλόμ με Αιγύπτιους αξιωματούχους.
  • [07] Αρχισε ήδη ο προεκλογικός πυρετός στις ΗΠΑ
  • [08] To FBI θα διερευνήσει τις δολοφονίες δύο αμερικανών στρατιωτών
  • [09] Μολυβιάτης: Πρωταρχικό μέλημα η επίλυση του Κυπριακού.

  • [01] Η Διεθνής κοινή γνώμη καταδικάζει τις επιθέσεις.

    12 Mar 2004, 01:57 UTC

    Σύσσωμη η διεθνής κοινή γνώμη καταδίκασε τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Ο πρόεδρος Μπούς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Χουάν Κάρλος της Ισπανίας και τον πρωθυπουργό, Χοζέ Μαρία Αθνάρ, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του. Επίσης η ηγεσία του αμερικανικού Κογκρέσου καταδίκασε τις επιθέσεις. Στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τόνυ Μπλέαρ, δήλωσε ότι οι επιθέσεις απέδειξαν ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεργαστεί για την ασφάλεια των λαών της από τέτοιες επιθέσεις και για να νικήσει την τρομοκρατία». Από τη πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χαρακτήρισε τις επιθέσεις «βάρβαρη ενέργεια», ενώ στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει τις επιθέσεις.

    [02] Ντε Σότο: Δεν θα παραταθούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό πέραν της 1ης Μαΐου.

    12 Mar 2004, 02:08 UTC

     

    Ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, προειδοποίησε πως οι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου δεν πρόκειται να παραταθούν πέραν της 1ης Μαίου. Σχετική δήλωση έκανε ο κ. ντε Σότο χθες στην Αθήνα, μετά απο συνάντησή που είχε με το νέο υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρο Μολυβιάτη. Επίσης είπε πως δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Μέχρι στιγμής οι συνομιλίες δεν κατέληξαν σε καμμία ουσιαστική συμφωνία. Ενας απο τους ηγέτες των τουρκοκυπρίων, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετέβη στην Αγκυρα για συνομιλίες με το Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ. Ο κ. Ταλάτ δήλωσε σε δημοσιογράφους οτι οι συνομιλίες υπο την αιγίδα των ΗΕ θα μεταφερθούν στην Ελβετία μετά τις 22 Μαρτίου, εάν χρειαστεί η επέμβαση της Ελλάδας και της Τουρκίας για να επιτευχθεί συμφωνία.

    [03] Άλλοι δύο αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ.

    12 Mar 2004, 02:02 UTC

    Δύο ακόμη αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες στο Ιράκ από έκρηξη βόμβας, ενώ ένας τρίτος στρατιώτης τραυματίσθηκε από επίθεση εναντίον στρατιωτικής φάλαγγας κοντά στην Χαμπανίγια, δυτικά της Βαγδάτης. Επίσης ένοπλοι σκότωσαν δύο ακόμη υπαλλήλους των συμμαχικών δυνάμεων στο νότιο Ιράκ. Βρετανικές δυνάμεις στη Βασόρα δήλωσαν ότι οι δύο Ιρακινές που σκοτώθηκαν χθες εργάζονταν για αμερικανική εταιρεία στο Ιράκ. Εξάλλου, το FBI διερευνά τις δολοφονίες τη Τετάρτη δύο Αμερικανών πολιτών και του Ιρακινού διερμηνέα τους.

    [04] Αμερικανίδα κατηγορείται για οικονομικές δοσοληψίες και κατασκοπία προς το πρώην Ιρακινό καθεστώς.

    12 Mar 2004, 02:04 UTC

    Σούζαν Λιντάουερ

    Οι Αμερικανικές αρχές συνέλαβαν Αμερικανίδα πολίτη με την κατηγορία της κατασκοπίας για τις πρώην μυστικές υπηρεσίες του Ιράκ. Πρόκειται για την Σούσαν Λιντάουερ που συνελήφθη χθες στο σπίτι της σε προάστιο της Ουάσιγκτον. Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εναντίον της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε οικονομικές δοσοληψίες με την Ιρακινή κυβέρνηση στην περίοδο κατά την οποία το Ιράκ βρισκόταν στον κατάλογο των ΗΠΑ με χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία. Δεν έχουν όμως απαγγελθεί ακόμη εναντίον της κατηγορίες για κατασκοπία, αλλά το κατηγορητήριο αναφέρει ότι συναντήθηκε πολλές φορές με Ιρακινούς πράκτορες και δέχτηκε μέχρι και 10 χιλιάδες δολάρια για τα έξοδα της και άλλες υπηρεσίες. Από την πλευρά της η κ. Λιντάουερ δηλώνει αθώα των κατηγοριών.

    [05] Νέες συγκρούσεις αστυνομίας-υποστηρικτών του Αριστίντ στην Αϊτή.

    12 Mar 2004, 02:11 UTC

     

    Στην Αϊτή, δύο άτομα σκοτώθηκαν χθες και τουλάχιστον 6 άλλα τραυματίστηκαν στο Πόρτ-Ω-Πρένς σε συμπλοκές μεταξύ της αστυνομίας και υποστηρικτών του πρώην προέδρου, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, που πραγματοποιούσαν διαδήλωση προς το προεδρικό μέγαρο. Η αστυνομία έριξε δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος, ενώ αυτόπτες μάρτυρες δηλώνουν ότι άκουσαν πυροβολισμούς στη περιοχή. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν οι θάνατοι και οι τραυματισμοί προήλθαν από πυρά της αστυνομίας. Επίσης χθες ο πρωθυπουργός της Τζαμάϊκα, PJ Πάττερσον, δήλωσε ότι ο κ. Αριστίντ θα μεταβεί στη χώρα του την άλλη εβδομάδα, όπου θα παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα και τόνισε ότι ο πρώην ηγέτης της Αϊτής δεν έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Τζαμάϊκα.

    [06] Συνομιλίες Σαλόμ με Αιγύπτιους αξιωματούχους.

    12 Mar 2004, 02:17 UTC

    A. Μαχέρ, Σ. Σαλόμ

    Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, είχε χθες συνομιλίες στο Κάιρο με την Αιγυπτιακή ηγεσία, με θέμα την προταθείσα μονομερή απόσυρση των ισραηλινών απο τη λωρίδα της Γάζας και τμήματα της Δυτικής Όχθης. Ο κ. Σαλόμ συζήτησε το θέμα αυτό με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και τον ομόλογό του, Αχμέντ Μαχέρ. Μετά το πέρας των συνομιλιών, η αιγυπτιακή ηγεσία δήλωσε οτι είναι διατεθειμένη να αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων της με τη Γάζα. Τόνισε όμως ότι η Αίγυπτος δεν θα στείλει στρατεύματα της στην Γάζα, λέγοντας οτι οι περιπολίες αυτές θα πρέπει να αφεθούν στα χέρια της Παλαιστινιακής Αρχής. Στο μεταξύ, ο κ. Σαρόν συζήτησε το σχέδιό του στο Ισραήλ με τρείς ανώτερους αμερικανούς απεσταλμένους, τον υφυπουργό Εξωτερικών Ουίλλιαμ Μπερνς, τον αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Στήβεν Χάντλευ και τον αξιωματούχο του συμβουλίου Ελλιοτ Ειμπραμς.

    [07] Αρχισε ήδη ο προεκλογικός πυρετός στις ΗΠΑ

    11 Mar 2004, 17:20 UTC

    Δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν πως η μάχη μεταξύ του προέδρου Μπους και του κατά πάσα πιθανότητα αντιπάλου του στις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζον Κέρυ, θα είναι στήθος με στήθος. Παρόλο που οι προεδρικές εκλογές δεν θα διεξαχθούν παρά σ επτά μήνες από τώρα οι δυο υποψήφιοι έχουν ήδη αρχίσει να επιτίθενται ο ένας εναντίον του άλλου, ενώ τα χρήματα που ξοδεύονται στις προεκλογικές εκστρατείες τους έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ.

    Συνήθως οι προεκλογικές εκστρατείες για τις προεδρικές εκλογές που διεξάγονται πάντα το Νοέμβριο, αρχίζουν στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν έχουν πλέον λήξει τα κομματικά συνέδρια και τα δύο κόμματα έχουν δώσει το χρίσμα τους στον υποψήφιο που θα τα αντιπροσωπεύσει. Φέτος όμως φαίνεται πως τα πάντα γίνονται νωρίτερα απ ό,τι συνήθως.

    Ο γερουσιαστής της Μασαχουσέτης Τζον Κέρυ με τις γρήγορες επιτυχίες που σημείωσε στις προκριματικές εκλογές και τις ενδοκομματικές ζυμώσεις, έχει σχεδόν «στην τσέπη» το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος. Έτσι, άρχισε ήδη να επικεντρώνει την προσοχή του στον άνθρωπο που θα αποτελέσει τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, δηλαδή στον τωρινό ένοικο του Λευκού Οίκου, τον πρόεδρο Μπους.

    Αλλά κι ο πρόεδρος Μπους αναφέρεται στον κ. Κέρυ στις ομιλίες του, προσπαθώντας να αμαυρώσει το μητρώο του ως γερουσιαστού, λέγοντας πως αλλάζει διαρκώς θέση σε διάφορα θέματα. Ταυτόχρονα, ο αμερικανός πρόεδρος εξαίρει το δικό του μητρώο, σε θέματα όπως η τρομοκρατία και η εθνική ασφάλεια, ενώ παράλληλα υπόσχεται πως θα βελτιώσει την οικονομία και πως θα δημιουργήσει περισσότερες εργασιακές θέσεις.

    Επίσης έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην τηλεόραση διαφημιστικά σποτ των δύο υποψηφίων. Η επιτροπή επανεκλογής του προέδρου Μπους ξεκίνησε την τηλεοπτική εκστρατεία με διαφημίσεις που τονίζουν τις θετικές πτυχές της προεδρίας του. Πιστεύεται όμως ότι στα επόμενα τηλεοπτικά σποτ θα επικρίνεται ο κ. Κέρυ.

    Η προεκλογική εκστρατεία του γερουσιαστή της Μασαχουσέτης δεν έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει για διαφημίσεις. Τα χρήματα για τις διαφημίσεις που προβάλλονται για λογαριασμό του και στις οποίες επικρίνεται ο πρόεδρος Μπους, προέρχονται από διάφορες πολιτικές οργανώσεις που τον υποστηρίζουν και από το δημοκρατικό κόμμα.

    Οι περισσότεροι πολιτικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως αυτή δεν είναι παρά η αρχή του διαφημιστικού πολέμου και των φραστικών επιθέσεων που θα χαρακτηρίσει την προεκλογική εκστρατεία των κυρίων Μπους και Κέρυ. Επειδή σύμφωνα με όλες τις μέχρι τώρα προβλέψεις η έκβαση των εκλογών θα κριθεί με μικρή διαφορά ψήφων, τα δύο κόμματα θα ξοδέψουν κατά πάσα πιθανότητα σεβαστά ποσά στην προσπάθειά τους να παρακινήσουν τους οπαδούς τους να προσέλθουν στις κάλπες.

    Μία πρόκληση που αντιμετωπίζουν και οι δυο υποψήφιοι είναι να προσελκύσουν το σχετικά μικρό αριθμό αναποφάσιστων ψηφοφόρων, που αποφασίζουν σε ποιον θα ρίξουν την ψήφο τους στα τελευταία στάδια της προεκλογικής εκστρατείας. Όμως η προεκλογική εκστρατεία άρχισε πολύ νωρίς και αυτό ίσως είναι δίκοπο μαχαίρι γιατί μπορεί μέν να τραβήξει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων, αλλά μπορεί και να τους κουράσει. Συνεπώς θα είναι υψίστης σημασίας για τα δύο κόμματα να κάνουν ό,τι μπορούν για να πείσουν τους οπαδούς τους να προσέλθουν στις κάλπες.

    [08] To FBI θα διερευνήσει τις δολοφονίες δύο αμερικανών στρατιωτών

    11 Mar 2004, 02:22 UTC

    Στο Ιράκ, αξιωματούχοι των συμμαχικών δυνάμεων δήλωσαν ότι το FBI θα διερευνήσει την υπόθεση των δολοφονιών κοντά στην πόλη Χίλα, δύο Αμερικανών στρατιωτών και του Ιρακινού διερμηνέα τους από ένοπλους που παρίσταναν τους Ιρακινούς αστυνομικούς. Εκπρόσωπος των συμμαχικών δυνάμεων χαρακτήρισε το περιστατικό τρομοκρατική ενέργεια εναντίον συγκεκριμένου στόχου, αλλά τόνισε ότι δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν οι Αμερικανοί έγιναν στόχοι λόγω της εθνικότητας τους. Σε άλλο επεισόδιο στην Νασιρίγια στο νότιο Ιράκ, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε συμπλοκή με ιδιωτικούς φρουρούς των πολιτικών κομμάτων των Σιιτών.

    [09] Μολυβιάτης: Πρωταρχικό μέλημα η επίλυση του Κυπριακού.

    11 Mar 2004, 02:51 UTC

    Ο νέος υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας, Πέτρος Μολυβιάτης, δήλωσε ότι πρωταρχικό του μέλημα αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και τόνισε ότι είναι δεσμευτική η συμφωνία της Νέας Υόρκης μεταξύ της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Μολυβιάτης επεσήμανε παράλληλα ότι η Ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του γ.γ. των ΗΕ Κόφφι Αννάν για την επίλυση του Κυπριακού και δεσμεύτηκε ότι η Αθήνα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη διακανονισμού με βάση το σχέδιο Αννάν. Σήμερα, με την νέα Ελληνική κυβέρνηση θα συναντηθεί στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Saturday, 13 March 2004 - 2:18:14 UTC