Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Voice of America (VOA): News in Greek, 04-03-15

Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Voice of America <http://www.voanews.com>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγή κυβέρνησης στην Ισπανία
  • [02] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόμενος νικητής των εκλογών στη Ρωσία.
  • [03] Περιοδεία Πάουελ στη Νότια Ασία. ...
  • [04] Ισραηλινοί πύραυλοι πλήττουν στόχους ...
  • [05] Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζητά απ' το Ιράν να επιτρέψει επανέναρξη των επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.
  • [06] Καραμανλής: Στόχος της Ελληνικής πλευράς η επανένωση της Κύπρου.
  • [07] Η πρώτη επέτειος απ' την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα.
  • [08] Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο ...
  • [09] Δηλώσεις Τόμ Ρίτζ για τις επιθέσεις ...
  • [10] Πολιτικοί διαξιφισμοί εν όψει ...
  • [11] Η γερουσία ενέκρινε σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος

  • [01] Αλλαγή κυβέρνησης στην Ισπανία

    15 Mar 2004, 00:55 UTC

    Οι Ισπανοί ψηφοφόροι απομάκρυναν το κυβερνών συντηρητικό κόμμα απ την εξουσία, 3 μέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη που κόστισαν τη ζωή σε 200 άτομα. Με καταμετρημένες όλες σχεδόν τις ψήφους το Σοσιαλιστικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 43% έναντι 38% που παίρνει το Λαϊκό Κόμμα. Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Ισπανίας, Χοζέ Λουίς Ροντρίγκεζ Ζαπατέρο, δήλωσε ότι ύψιστη προτεραιότητα του είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με αναλυτές οι Ισπανοί ψηφοφόροι επιρρίπτουν την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις της Πέμπτης στην κυβέρνηση Αθνάρ και την υποστήριξη της στον πόλεμο στο Ιράκ.

    Στο μεταξύ, η Γερμανική κυβέρνηση ζητά επείγουσα σύσκεψη αξιωματούχων ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να συζητηθεί το θέμα της απειλής απ την ανάμειξη της Αλ Κάιντα στις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη. Ο υπουργός εσωτερικών της Γερμανίας, Όττο Σίλλυ, δήλωσε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα νέος είδος απειλής απ την Ισλαμική τρομοκρατία, μετά το μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που βρέθηκε στην Ισπανία και με το οποίο η Αλ Κάιντα αναλαμβάνει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Ο κ. Σίλλυ ζήτησε απ την Ιρλανδική προεδρία να συγκαλέσει σύσκεψη για θέματα ασφάλειας αυτή την εβδομάδα.

    [02] Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναμενόμενος νικητής των εκλογών στη Ρωσία.

    15 Mar 2004, 01:00 UTC

    Μετά την εύκολη νίκη του στις χθεσινές εκλογές, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε ότι στόχος του είναι η προστασία της δημοκρατίας. Με καταμετρημένο το 85% της ψήφου, τα επίσημα αποτελέσματα δείχνουν τον κ. Πούτιν να επανεκλέγεται με ποσοστό 70%, έναντι ενός 14% που παίρνει ο κύριος αντίπαλος του, υποψήφιος του κομμουνιστικού κόμματος, Νικολάι Χαριτόνωφ. Σε τηλεοπτικό διάγγελμα του σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι κατά τα επόμενα 4 χρόνια θα υπεραμυνθεί των δημοκρατικών επιτευγμάτων της πρώτης θητείας του, όπως είπε χαρακτηριστικά, και υποβάθμισε τις επικρίσεις αμερικανών αξιωματούχων για την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία, αναφερόμενος στις επίμαχες προεδρικές εκλογές του 2000 στις ΗΠΑ.

    [03] Περιοδεία Πάουελ στη Νότια Ασία. ...

    15 Mar 2004, 01:03 UTC

    O αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, αρχίζει από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν για συνομιλίες που θα επικεντρωθούν σε θέματα τρομοκρατίας και περιφερειακής ασφάλειας. Πρώτος σταθμός του κ. Πάουελ θα είναι το Νέο Δελχί όπου θα συζητήσει συμφωνίες διεύρυνσης της Αμερικανο-Ινδικής συνεργασίας σε θέματα πυρηνικής και διαστημικής τεχνολογίας και θα προσφέρει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην επανέναρξη των Ινδο-Πακιστανικών ειρηνευτικών συνομιλιών. Κατά τις συνομιλίες του στη νότια Ασία ο κ. Πάουελ θα συζητήσει επίσης το θέμα των προσπαθειών που καταβάλλονται στη περιοχή για την σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [04] Ισραηλινοί πύραυλοι πλήττουν στόχους ...

    15 Mar 2004, 01:10 UTC

    Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι Ισραηλινά στρατιωτικά ελικόπτερα επιτέθηκαν με τουλάχιστον 10 πυραύλους εναντίον στόχων στην πόλη της Γάζας, λίγες ώρες μετά την διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην παραθαλάσσια πόλη Ασντόντ του Ισραήλ, που κόστισαν τη ζωή σε 10 άτομα και τραυμάτισαν άλλα 15. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για θύματα απ την επίθεση στη Γάζα. Χθες οι Παλαιστινιακές οργανώσεις Χαμάς και Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις στην Ασντόντ. Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Αχμέντ Κουρέϊα και η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασαν τις επιθέσεις. Λίγες ώρες αργότερα το Ισραήλ ανέβαλε επ αόριστον την προγραμματισμένη γι αυτή την εβδομάδα συνάντηση μεταξύ του κ. Κουρέϊα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν.

    [05] Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι ζητά απ' το Ιράν να επιτρέψει επανέναρξη των επιθεωρήσεων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων.

    15 Mar 2004, 01:51 UTC

    Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ζήτησε απ το Ιράν να επιτρέψει την επανέναρξη των επιθεωρήσεων των πυρηνικών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Σε δηλώσεις του χθες, ενόψει της επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ελ Μπαραντέι τόνισε ότι η επανέναρξη των επιθεωρήσεων αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να εξανεμιστούν οποιεσδήποτε υποψίες ότι το Ιράν έχει κάτι να κρύψει. Η Τεχεράνη αποφάσισε να διακόψει τις επιθεωρήσεις του ΟΗΕ μετά το ψήφισμα του Σαββάτου το οποίο επικρίνει το Ιράν για το γεγονός ότι απέκρυψε καίριας σημασίας πυρηνική τεχνολογία. Από τη πλευρά του, το Ιρανικό υπουργείο εξωτερικών χαρακτήρισε το ψήφισμα «άδικο και προσβλητικό» και προειδοποίησε ότι θα αλλάξει από εδώ και στο εξής ο τρόπος συνεργασίας του Ιράν με την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

    [06] Καραμανλής: Στόχος της Ελληνικής πλευράς η επανένωση της Κύπρου.

    15 Mar 2004, 02:46 UTC

    Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ότι θα πρέπει να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Μετά από συνομιλίες που είχε χθες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στόχος της Ελληνικής πλευράς είναι η επανένωση της Κύπρου, έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να γευθούν τους καρπούς της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος μέχρι τις 22 Μαρτίου, στις συνομιλίες για το Κυπριακό θα συμπεριληφθούν η Ελλάδα και η Τουρκία σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο.

    [07] Η πρώτη επέτειος απ' την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ αυτή την εβδομάδα.

    15 Mar 2004, 02:51 UTC

    4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ μετά από δύο βομβιστικές επιθέσεις στη Βαγδάτη. Στο μεταξύ καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος απ την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, η κυβέρνηση Μπούς υπεραμύνεται της απόφασης της να ανατρέψει το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η μη εύρεση όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, δεν υποβαθμίζει καθόλου την αναγκαιότητα του πολέμου. Και τόνισε ότι η εισβολή στο Ιράκ απομάκρυνε έναν δικτάτορα και διασφάλισε ότι τέτοια όπλα δεν πρόκειται να φιλοξενηθούν ποτέ πια στο Ιράκ.

    [08] Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο ...

    12 Mar 2004, 22:54 UTC

    Ραδιοφωνικοί σταθμοί που συνεργάζονται με την τη Φωνή της Αμερικής σε τρεις ηπείρους, θα ενωθούν δορυφορικά με την Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ το βράδυ του Σαββάτου, 13 Μαρτίου 2004, για να συμμετάσχουν σε ένα ερτζιανό χαιρετισμό προς τους αθλητές του κόσμου που πρόκειται να λάβουν μερος στους φετεινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι θα γίνουν στην Αθήνα από 13-29 Αυγούστου.

    Ο χαιρετισμός θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια ειδικής τελετής που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για να τιμήσει το Ολυμπιακό Πνεύμα και την επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στη γενέτειρα τους. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθούν επίσης τα βραβεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου σε φιλέλληνες αμερικανούς και Ελληνικής καταγωγής προσωπικότητες που διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς. Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο, που γιορτάζει αυτό το μήνα τα 29 χρόνια του, είναι μη κερδοσκοπικός, ανεξάρτητος οργανισμός δημόσιας πολιτικής, που αναπτύσσει προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και των ΗΠΑ και της Κύπρου.

    Η Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ θα παρουσιάσει από τον χώρο της εκδήλωσης ένα γιορταστικό πρόγραμμα διάρκειας δυόμισυ ωρών που θα μεταδοθεί μέσω δορυφόρου σε περισσότερους απο δέκα ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου του δημοφιλούς ΡΑΔΙΟ ΣΚΑΙ100.3 FM στη Αθήνα, την οικοδέσποινα της Ολυμπιάδας. Άλλοι σταθμοί που θα φιλοξενήσουν το πρόγραμμα είναι το ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΙ ΙΝΤΕΡΝΑΣΙΟΝΑΛ στη Θεσσαλονίκη και το ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ 101.5 FM στο Ηράκλειο, της Κρήτης. Η Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο είναι δύο από τις τρεις «Ολυμπιακές πόλεις» στις οποίες θα διεξαχθούν οι προκριματικοί αγώνες του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου.

    Αποσπάσματα της εκπομπής θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα και στην Κύπρο, μέσω του ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ 99.3, που εκπέμπει στη Λευκωσία, τη Λεμεσσό, τη Λάρνακα και την Πάφο. Στη Βόρεια Αμερική, η εκπομπή θα αναμεταδοθεί ζωντανά στην ολότητά της από το δίκτυο HELLENIC MEDIA NETWORK OF CANADA, που καλύπτει πολλές πόλεις από το Βανκούβερ, το Γουίνιπεγκ και την Οτάβα μέχρι το Τορόντο, και από το ΡΑΔΙΟ CFMB στο Μόντρεαλ του Καναδά. Παράλληλα το πρόγραμμα θα αναμεταδοθεί απο το ΡΑΔΙΟ ΓΑΛΑΞΙΑΣ 151.8 στο Σίδνευ και τη Νέα Ουαλλία της Αυστραλίας και από το ΡΑΔΙΟ ΕΝΑ 87.6 στη Μελβούρνη, την Αδελαίδα και το Ρίβερντεηλ.

    Το ειδικό αφιέρωμα της ΦτΑ, που τιτλοφορείται «Φόρος τιμής τους Ολυμπιακούς της Αθήνας», θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπίστης. Δύο ακόμη στελέχη της Ελληνικής Υπηρεσίας της ΦτΑ, η Ζωή Λεουδάκη και η Μαρία Σπυριδωνάκου, θα βρίσκονται μαζί του στο χώρο της εκδήλωσης και θα συμβάλουν με συνεντεύξεις και ειδικά κομμάτια για τους τιμώμενους αθλητές και τα βραβευόμενα άτομα.

    Στους αθλητές που τιμώνται απο το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτουτο, συμπεριλαμβάνονται η Ειρήνη Αϊδίλη, που απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην Ρυθμική Γυμναστική στους Ολυμπιακούς του 2000 στο Σίδνευ της Αυστραλίας, ο Τσάρλς Μάικλ Μούνευ, που κατέκτησε το αργυρούν μετάλλιο στην πυγμαχία για την αμερικανική ομάδα στους Ολυμπιακούς του 1976 στο Μοντρεάλ, του Καναδά και η ελληνοαμερικανίδα αθλήτρια Κρίστα Δαλάκη, που συμμετέχει στην ελληνική ομάδα σόφτμπωλ, η οποία διεκδικεί μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.

    Τα μεγάλα φετεινά βραβεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου θα απονεμηθούν στους Τόμας Μίλλερ, Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γεώργιο Χρύση, φιλάνθρωπο και επιχειρηματία, την Ελένη Νικοζήση, φιλάνθρωπο και ηγετικό μέλος της ορθοδόξου εκκλησία και τον Τζώρτζ Τένετ, Διευθυντή της Αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, CIA.

    Οι χρήστες του Ίντερνετ μπορούν να παρακολουθήσουν το ειδικό πρόγραμμα την ώρα που θα μεταδίδεται επισκεπτόμενοι τον κόμβο: http://www.voanews.com/real/live/greek-oto.ram Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ζωντανής μετάδοσης, το πρόγραμμα θα παραμείνει στο διαδίκτυο για δύο μήνες στον κόμβο: http://www.voanews.com/real/voa/europe/gree/gree0400.ram

    [09] Δηλώσεις Τόμ Ρίτζ για τις επιθέσεις ...

    12 Mar 2004, 16:29 UTC

    Ο κ. Ρίτζ

    O αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τόμ Ρίτζ, είπε η οτι οι χθεσινές φονικές βομβιστικές επιθέσεις σε τραίνα της Μαδρίτης, θα ενδυναμώσουν την παγκόσμια αποφασιστικότητα για την πάταξη της τρομοκρατίας. Ο κ. Ρίτζ έκανε την παραπάνω δήλωση σήμερα στην Μπανγκόκ, όπου βρίσκεται στα πλαίσια περιοδείας του σε ασιατικές χώρες, με στόχο να τονίσει την διεθνή συνεργασία στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Ρίτζ είπε οτι η αγριότητα και απανθρωπιά των επιθέσεων της Μαδρίτης το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να δυναμώσουν την παγκόσμια μάχη. Ο κ. Ρίτζ δεν είπε άν πιστεύει οτι το τρομοκρατικό δίκτυο της αλ Καίντα είναι αναμεμειγμένο στους βομβισμούς της Πέμπτης. Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ, οι αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα σε τραινα και μετρό, άν και εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας είπε οτι δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απειλές. Μέχρι στιγμής, οι βομβισμοί στην Ισπανία δεν παρακίνησαν τις ΗΠΑ να ανεβάσουν τον δείκτη επικινδυνότητας, που προς το παρόν παραμένει στο κίτρινο, που είναι στη μέση της βαθμίδας. Οι βομβισμοί προκάλεσαν κατακραυγή σε πολλές χώρες του κόσμου

    [10] Πολιτικοί διαξιφισμοί εν όψει ...

    12 Mar 2004, 16:31 UTC

    Οι αμερικανικές τηλεοράσεις θ' αρχίσουν να προβάλουν διαφημιστικά σποτ της εκστρατείας επανεκλογής του προέδρου Μπους, στα οποία επικρίνεται ο δημοκρατικός αντίπαλός του για τις εκλογές του Νοεμβρίου, Τζον Κέρυ, για τις εξαγγελίες του στον οικονομικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας. Οι διαφημίσεις αναφέρουν ότι ο γερουσιαστής Κέρυ έχει λάθος σε ό,τι πιστεύει για τους φόρους και την άμυνα και ότι θ' αυξήσει τους φόρους κατά 900 δισεκατομμύρια δολλάρια και ότι θα κρατήσει μαλακή στάση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας του γερουσιαστή της Μασαχουσέτης απάντησαν λέγοντας πως η κατά 900 δισ. δολλάρια αύξηση των φόρων είναι μύθευμα και ότι ο πρόεδρος Μπους αποφεύγει ν' αναφερθεί στο δικό του μητρώο.

    [11] Η γερουσία ενέκρινε σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος

    12 Mar 2004, 16:39 UTC

    Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε σχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο οικονομικό έτος, ύψους 2,36 τρισεκατομμυρίων δολλαρίων, που αυξάνει τα κονδύλια για άμυνα, περιορίζει τα κονδύλια για εσωτερικά προγράμματα και μειώνει σταδιακά το έλλειμμα. Όμως το σχέδιο δεν αναφέρει τίποτα σχετικά με την έκκληση του προέδρου Μπους για μονιμοποίηση των φορολογικών περικοπών, που ο αμερικανός πρόεδρος θεωρεί κλειδί για την αναθέρμανση της οικονομίας. Το σχέδιο προϋπολογισμού εγκρίθηκε σήμερα με 51 ψήφους υπέρ έναντι 45 κατά. Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίσει τώρα πάνω σε δική της εκδοχή του σχεδίου.


    Voice of America: News in Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    voa2html v3.00 run on Tuesday, 16 March 2004 - 2:18:12 UTC