Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Ανοδος δολαρίου
  • [4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Ανοδος δολαρίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η άνοδος του δολαρίου, το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και οι ελληνοαλβανικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκλεισαν το αεροδρόμιο και... έφυγαν! Εκαναν, λέει, το ωράριό τους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οργιο με προσλήψεις. Πόρισμα-καταπέλτης για Ολυμπιακή.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κορόιδο Νεμπιόλο έχασες... το όπλο.

    Η ΑΥΓΗ: Πράσινη Κάρτα με "κόσκινο" σχεδιάζει η κυβέρνηση για τους Αλβανούς μετανάστες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας για θανάτους στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

    ΕΘΝΟΣ: Δώρο στους Αλβανούς. Αντάλλαγμα για να χτυπηθούν οι συμμορίες στα σύνορα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Θα την ξαναπάθουν όπως την έπαθαν το '40.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Νέα προνόμια απαιτούν οι βουλευτές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Υπερωρίες στοπ από φθινόπωρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο νέος χάρτης των δήμων. Η τελική απόφαση για τις συνενώσεις, έδρες και ονομασίες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Συμφωνία σταθμός Αθήνας και Τιράνων. Σε ελληνικές εταιρίες η ανοικοδόμηση της Αλβανίας.

    ΕΣΤΙΑ: Η κυβέρησις αρνείται τα κοινοτικά κονδύλια που της... χαρίζουν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ασφυκτική πίεση από δολάριο.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ανησυχία σε κυβέρνηση και χρηματαγορά. Συνεχίζεται η ανοδική κούρσα του δολαρίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Περήφανοι για το πρώτο μετάλλιο. Γέμισε το στάδιο ο Γκατσιούδης.

    ΝΙΚΗ: Νέα εποχή για Ελλάδα και Αλβανία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επίκαιρα μηνύματα πενήντα δύο χρόνια μετά. Οι λαοί θυμούνται σήμερα τη Χιροσίμα.

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "η ελληνική κυβέρνηση έστρεψε κατά το τελευταίο διάστημα το ενδιαφέρον της στην προσπάθεια δρομολόγησης ενός νέου κύκλου ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων με σκοπό τη σύνταξη συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "απτόητοι από τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις τις δηλώσεις Γιλμάζ και τις συνεχείς αμφισβητήσεις της εδαφικής ακεραιότητας από τους Τούρκους στρατηγούς, οι κ.κ. Σημίτης και Πάγκαλος προχωρούν - ερήμην του ελληνικού λαού - στην πολιτική προσέγγισης Αθηνών - Αγκυρας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει οτι "ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Γιλμάζ ελάχιστες μόνο εβδομάδες μετά την 'περιώνυμη' Συμφωνία της Μαδρίτης, όπου η Τουρκία, δια του ιδίου του Προέδρου της κ. Ντεμιρέλ, συνομολόγησε πίστη και σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου επανήλθε στα "παλιά".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά οτι "προοίμιον μιας ενδεχόμενης νέας αμερικανικής παρεμβάσεως εις τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις αποτελεί η θετική αντίδρασις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εις το περιεχόμενον των συνεντεύξεων των πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Τουρκίας κ.κ. Κώστα Σημίτη και Μεσούτ Γιλμάζ εις το γνωστόν διεθνές περιοδικόν "Νιουσγουίκ".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "ετεροχρονισμένα αντέδρασε χθες η Αθήνα στην πρόκληση του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ, ο οποίος ισχυρίστηκε με συνέντευξή του στην 'Ουάσιγκτον Ποστ' οτι το Αιγαίο αποτελεί ειδική περίπτωση και δεν μπορεί να ισχύσει σ' αυτό το Διεθνές Δίκαιο".

    Το ΕΘΝΟΣ ισχυρίζεται οτι "η συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ, που θα γίνει το Νοέμβριο στην Κρήτη στο πλαίσιο της Βαλκανικής Διάσκεψης Κορυφής, αναμένεται να δρομολογήσει τα επόμενα βήματα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, η οποία φαίνεται να διαταράσσεται από το δόγμα Γιλμάζ οτι το Διεθνές Δίκαιο δεν ισχύει στο Αιγαίο".

    [3] Ανοδος δολαρίου

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "η συνεχιζόμενη ταχεία άνοδος του δολαρίου συνδυαζόμενη με την αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, προκαλεί αναταράξεις στην ελληνική οικονομία και διαμορφώνει νέες απειλές για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "η τρελή κούρσα του αμερικανικού νομίσματος αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον κρατικό προϋπολογισμό καθώς περισσότερο από 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές από το συνολικό χρέος της χώρας έχει συναφθεί σε δολάρια. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν οτι η επιβάρυνση θα ξεπεράσει τα 150 δις δρχ. εάν η άνοδος του δολαρίου και η διατήρηση της ισοτιμίας του στα σημερινά επίπεδα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Ανησυχία σε κυβέρνηση και χρηματαγορά" αναφέρει οτι "καλπάζει το αμερικανικό δολάριο καταρρίπτοντας καθημερινά κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Το πράσινο χαρτονόμισμα κέρδισε χθες άλλες δυο δραχμές και θα πωλείται σήμερα προς 297,4 δραχμές, ενώ όλοι φοβούνται οτι σύντομα θα σπάσει και το φράγμα των 300 δραχμών".

    [4] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "χωρίς θεαματικά αποτελέσματα, επιβεβαιώνοντας όμως την πρόσφατη πορεία βελτίωσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε χθες στα Τίρανα η επίσκεψη πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Υπεγράφησαν δυο πρωτόκολλα για την εποχιακή απασχόληση και για την αναδιοργάνωση του αλβανικού στρατού και συμφωνήθηκε αστυνομική συνεργασία για τη φύλαξη των συνόρων και τον έλεγχο των κακοποιών".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει οτι "ένα νέο κεφάλαιο έχει αρχίσει να γράφεται στην ιστορία των ελληνοαλβανικών σχέσεων, καθώς Αθήνα και Τίρανα, επικύρωσαν χθες τη θέλησή τους να προχωρήσουν την οδό της συνεργασίας και της ενίσχυσης της ειρήνης στην περιοχή".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιο της εκτιμά οτι "η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση ώστε να πρωταγωνιστήσει στην αποκατάσταση της ομαλότητας και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας ζωής στη γειτονική Αλβανία - προσπάθεια, που εκδηλώθηκε εμπράκτως με τη χθεσινή επίσκεψη στα Τίρανα πολυπληθούς υπουργικού κλιμακίου - είναι ασφαλώς εύλογη και επιβεβλημένη. Ταυτοχρόνως όμως η ελληνική κυβέρνηση - και ανεξαρτήτως των μακροπρόθεσμων ωφελημάτων στα οποία δικαιούται να αποβλέπει - έχει υποχρέωση έναντι του ελληνικού λαού να εξασφαλίσει και τουλάχιστον ορισμένα άμεσα και χειροπιαστά ανταλλάγματα".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "τις συνηθισμένες υποσχέσεις, για 'βοήθεια' και 'συμπαράσταση' στη 'δύσκολη προσπάθεια' για την 'αναδιάρθρωση των δομών' του αλβανικού κράτους άκουσε για μια ακόμη φορά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Αλβανίας. Αυτή τη φορά οι υποσχέσεις επαναλήφθηκαν από το πολυπληθές κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης που επισκέφθηκε χθες τα Τίρανα".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "την έναρξη μιας νέας εποχής στις ελληνοαλβανικές σχέσεις σηματοδοτεί η χθεσινή επίσκεψη της πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας που επισκέφθηκε χθες τα Τίρανα και οι πέντε συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τη νεοσύστατη αλβανική κυβέρνηση".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "με ενεργοποίηση συμφωνιών στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας, η Αθήνα έσπευσε χθες στα Τίρανα, προκειμένου να βοηθήσει τη νέα κυβέρνηση Νάνο στο δυσκολότατο έργο της ανοικοδόμησης της χώρας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο σχόλιο της ισχυρίζεται οτι "η ιστορική συμφωνία που συνήψε χθες το ελληνικό υπουργικό κλιμάκιο με την αλβανική κυβέρνηση στα Τίρανα για την ανάληψη των έργων, που θα συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Αλβανίας, αλλά και στη διαμόρφωση στενότερων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών αποδεικνύει οτι η Ελλάδα μπορεί, επιτέλους, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και στην Εγγύς Ανατολή".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "αποστολή - εξπρές διάρκειας 7 ωρών, πραγματοποίησε χθες στην αλβανική πρωτεύουσα κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, για να υποσχεθούν στους γείτονες οτι θα δώσουν άδειες νόμιμης παραμονής και εργασίας στη χώρα μας σε 300.000 και πλέον Αλβανούς λαθρομετανάστες".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 06/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η νέα άνοδος - ρεκόρ του δολαρίου, οι επιπτώσεις από την εισαγωγή του ευρώ στις Τράπεζες και ο νέος αναπτυξιακός Νόμος που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Το δολάριο ανατρέπει τον προϋπολογισμό - Ακάθεκτο συνεχίζει την πορεία του προς τις 300 δρχ.".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ο... πήχυς έφτασε στις 296 δρχ.! - Στη "μάχη" των ρεκόρ και το δολάριο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ολοταχώς προς τις 300 δρχ. το δολάριο - Νέες ισχυρές πιέσεις στον πληθωρισμό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Σχέδιο σωτηρίας για 80 βιομηχανίες - Δωρεάν επιχορηγήσεις στις βιώσιμες μονάδες".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Το 20% των εσόδων τους χάνουν οι τράπεζες από το ευρώ - Εκθεση σοκ της Οχford Analytica για το ελληνικό πιστωτικό σύστημα".

    [6] Ανοδος δολαρίου

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "καθημερινά άλματα πραγματοποιεί το αμερικανικό νόμισμα στις διεθνείς αγορές, στη δε ελληνική βρίσκεται πλέον μια 'ανάσα' από τις 300 δρχ. Με βάση τα χθεσινά δελτία των εμπορικών τραπεζών, η τιμή πώλησης του δολαρίου διαμορφώθηκε στις 297,446 δρχ. Στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος το δολάριο συνέχιζε την κούρσα ανόδου του και στις πρώτες βραδινές ώρες βρισκόταν στο επίπεδο των 1,8826 μάρκων έχοντας αγγίξει νωρίτερα και τα 1,8832 μάρκα".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 6 August 1997 - 14:35:38 UTC