Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Αλβανία - Ελλάδα
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Εφορία - Πρόστιμα σε 485.000 επαγγελματίες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η άνοδος του δολαρίου, το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου και η επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στα Τίρανα είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρεκόρ στο άλμα είς ύψος. Στις 295,8 το δολάριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7,7 τρίς στον αέρα. Εκθέσεις-φωτιά στα χέρια του Σημίτη.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξέσπασαν οι πρωταθλητές. Πίκρα και αγανάκτηση απο Παπακώστα, Βασδέκη, Γκατσιούδη.

    Η ΑΥΓΗ: Επαφές στα Τίρανα. Αυθημερόν επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου.

    ΕΘΝΟΣ: Γεμίζει το Στάδιο. Το ελληνικό φιλότιμο απαντάει στα ιταλικά σχέδια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εσπασε... καρύδια η αρλούμπα του Φαίδωνα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σφάζονται οι ΠΑΣΟΚΟΙ στην Κρήτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αριστερό πλυντήριο στα σχολεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ρεκόρ μαύρης τρύπας. 15 δις πάει το έλλειμμα των αγώνων.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Προβοκάτσια Νεμπιόλο για την Ολυμπιάδα.

    Η ΕΣΤΙΑ: Βαρύτατα πρόστιμα ύψους 45 δις επιβάλλονται είς εμπόρους-βιοτέχνας.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σύνδεση μισθών-απόδοσης με αφετηρία τα μισθολόγια γιατρών ΕΣΥ, δικαστικών, διπλωματών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μαύρη λίστα για πλαστά τιμολόγια.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υποπτο παιχνίδι απο τον Νεμπιόλο για τους Ολυμπιακούς του 2004.

    ΝΙΚΗ: 5 αλλαγές στη φορολογία και... σαφάρι με πρόστιμα κατά των φοροφυγάδων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανέξοδα "θα" για τη φοροδιαφυγή. Υποκριτικές δηλώσεις απο τον υφυπουργό Οικονομικών.

    [2] Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "με πρόσχημα τη μικρή προσέλευση θεατών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, ο ισχυρός άνδρας της IAAF Π. Νεμπιόλο και άλλοι διεθνείς παράγοντες επιχειρούν να ναρκοθετήσουν την υποψηφιότητα της Αθήνας για την Ολυμπιάδα του 2004".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "νέα 'επίθεση' κατά των Αθηναίων που δεν πήγαν στο Ολυμπιακό Στάδιο αλλά προτίμησαν τις... παραλίες εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού Ιταλός δρ. Πρίμο Νεμπιόλο. Ο κ. Νεμπιόλο... αγνοεί φαίνεται το γεγονός οτι οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος είχαν ζητήσει να γίνουν οι αγώνες τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν αυτή την εποχή στην Αθήνα, αλλά η ΙΑΑΦ δεν το δέχθηκε".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο αναφέρουν μεταξύ άλλων οτι "πως τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου αρχίζει -κάθε, άλλωστε, χρονιά- η μεγάλη θερινή έξοδος των Αθηναίων, και πως γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, είναι και οι πλέον απρόσφορες για την ομαδική προσέλευση θεατών σε μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις, είναι πράγματα γνωστά. Και είναι επίσης βέβαιο πως η ελληνική πλευρά παγιδεύτηκε όταν δέχθηκε ή υποχρεώθηκε να δεχθεί... το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου να διεξαχθεί τούτες ακριβώς τις ημέρες στην Αθήνα. Πως κάποιοι απ'όσους επέμεναν στις ημερομηνίες αυτές, απέβλεπαν σε υπονόμευση της υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι κάτι που εύκολα μπορεί κανείς να υποπτευθεί ιδίως όταν ορισμένοι όπως ο περιβόητος κ. Νεμπιόλο δεν έκρυβαν πως προωθούσαν την υποψηφιότητα άλλης πόλης".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "είς τα πλαίσια της πολιτικής των ίσων αποστάσεων των ΗΠΑ είς τα ελληνοτουρκικά το νέον τεύχος του "Νιούσγουϊκ" δημοσιεύει συνεντεύξεις των πρωθυπουργών των δύο χωρών κ.κ. Σημίτη και Ν. Γιλμάζ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι "ηχηρό χαστούκι στους ανιστόρητους της Αθήνας καταφέρνει για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ. Ρητά και κατηγορηματικά δηλώνει οτι η χώρα του θεωρεί τη θάλασσα του Αιγαίου σαν ειδική περιοχή και οτι δεν δέχεται την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Προκαλεί ανοικτά τον ελληνισμό και διαψεύδει τις εκτιμήσεις των αυτοαποκαλούμενων "εκσυγχρονιστών" και των δήθεν "ρεαλιστών".

    Ο ΛΟΓΟΣ χαρακτηρίζει "βραδυφλεγή βόμβα" τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ οτι "το Αιγαίο αποτελεί μια ειδική περίπτωση οπότε οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν".

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά οτι "το έντονο ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου έχουν προκαλέσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Κώστας Σημίτης στο 'Νιουσγουικ' επαναλαμβάνει οτι βασική αρχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας και ο Μεσούτ Γιλμαζ στην 'Ουάσιγκτον Πόστ' παρουσιάζει το Αιγαίο ως "ειδικό πρόβλημα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Καταργεί το Διεθνές Δίκαιο" επισημαίνει οτι "η κυβέρνηση, χθες, σιώπησε και απέφυγε να απαντήσει στις νέες προκλήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο τονίζει μεταξύ άλλων οτι "δεν θα πρέπει να μας ξαφνιάζουν δηλώσεις σαν αυτές του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ που ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε οτι "το Αιγαίο είναι ειδική περίπτωση, στην οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου". Ωστόσο και άλλοτε έχουμε υπογραμμίσει οτι αυτή ακριβώς η στάση που δεν εμφανίζεται απλώς αλλά και είναι αρνητική, και κάθε άλλο παρά συμβάλλει στη διαμόρφωση του αναγκαίου κλίματος για τη διενέργεια ενός αποτελεσματικού διαλόγου μόνο σε βάρος της τουρκικής πλευράς λειτουργεί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ήπιες ανεπίσημες δηλώσεις της κυβέρνησης προκάλεσε η θέση του Τούρκου πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ σύμφωνα με την οποία το Αιγαίο είναι θάλασσα ειδικών συνθηκών και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το Διεθνές Δίκαιο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο δικό της σχόλιο θεωρεί οτι "πολλαπλώς εκτεθειμένη αφήνουν την κυβέρνηση Σημίτη οι τελευταίες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Γιλμάζ που καθιστούν ουσιαστικώς μετέωρη την κοινή διακήρυξη αρχών της Μαδρίτης και πρακτικώς καταδικασμένης σε αποτυχία οποιαδήποτε προσπάθεια εξομαλύνσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πολύ περισσότερο μάλιστα που στη δήλωση Γιλμάζ η κυβέρνηση Σημίτη παρέμεινε σιωπηλή".

    [4] Αλβανία - Ελλάδα

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "το μισό υπουργικό συμβούλιο σε διακοπές, το άλλο μισό στην Αλβανία με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο. Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη κυβέρνησης ξένης χώρας μετά τις εκλογές στην Αλβανία. Είχε προηγηθεί βέβαια η διεθνής συνάντηση για την ανασυγκρότηση της γειτονικής χώρας, την περασμένη εβδομάδα στην Ιταλία, έτσι ώστε να είναι σαφής ο συμβολισμός των επιρροών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "την πρόθεση της ελληνικής κυβερνήσεως να συμβάλει ουσιαστικά στη σταθεροποίηση και ανόρθωση της Αλβανίας υποδηλοί η σημερινή μετάβαση στα Τίρανα δύο υπουργών και πέντε υφυπουργών, καθώς και η απόφασή της να αποδεχθεί το αίτημα της αλβανικής κυβερνήσεως για παράταση της παραμονής της ελληνικής δυνάμεως 215 ανδρών που επρόκειτο να επιστρέψει την Πέμπτη".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οι "η ελληνική κυβέρνηση σπεύδει να αναζητήσει τις επιρροές της στο νέο πολιτικό σκηνικό που εγκαταστάθηκε στην Αλβανία μετά τις πρόσφατες εκλογές. Για το λόγο αυτό φτάνει σήμερα στα Τίρανα κλιμάκιο της ελληνικής κυβέρνησης αποτελούμενο απο εφτά υπουργούς και υφυπουργούς".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "ενδεικτική της ιδιαίτερης σημασίας που αποδίδει η χώρα μας στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και στην αποκατάσταση της ομαλότητας στην Αλβανία είναι η σημερινή επίσκεψη επταμελούς κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο στα Τίρανα. Αξίζει να σημειωθεί οτι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη δυτικών υπουργών μετά τη νίκη του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φάτος Νάνο καθώς και για τη μεγαλύτερη αντιπροσωπεία κυβερνητικών στελεχών που έχει επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια ξένη χώρα".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ εξέφρασε την πρόθεσή του να υποστηρίξει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών για επίλυση του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, όμως επανέλαβε τις απειλές της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση που εγκατασταθούν στο νησί οι ρωσικοί πύραυλοι S-300"

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 05/08/1997 (ΑΠΕ)

    Τα πρόστιμα της εφορίας για τη μη σωστή έκδοση τιμολογίων, η νέα άνοδος του δολαρίου, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Καλπάζει" το δολάριο - Αναλυτές το 'βλέπουν' στα τέλη '97 στα 2,00 μάρκα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αφύπνιση" για αποκρατικοποιήσεις - Παράλληλα η ΕΤΕΒΑ θα επιλέξει συμβούλους για την οριστική διάλυση του ΟΑΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φόρο-πρόστιμα σε 485.000 επαγγελματίες. 100.000-300.000 δρχ. για παραβάσεις του '94".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Στην οθόνη οι εκδότες πλαστών τιμολογίων - Οn line σύνδεση επιχειρήσεων και υπ. Οικονομικών".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ηλεκτρονική μαύρη λίστα για χρήστες πλαστών τιμολογίων - Ερχονται πρόστιμα 45 δισ. σε επιτηδευματίες για το οικονομικό έτος 1994".

    [7] Εφορία - Πρόστιμα σε 485.000 επαγγελματίες

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "πρόστιμα από 100.000 εως 300.000 δρχ. καλούνται να καταβάλλουν στην εφορία 485.699 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς τα κομπιούτερ του υπ. Οικονομικών εντόπισαν ότι δεν είχαν υποβάλλει συγκεντρωτικές καταστάσεις με τα στοιχεία τιμολογίων αγοράς, πώλησης και παροχής υπηρεσιών για τη χρήση 1993".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Tuesday, 5 August 1997 - 14:11:34 UTC