Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-08-07

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 07/08/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Ανοδος δολαρίου
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Αυξηση στις τιμές των καυσίμων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/08/1997 (ΑΠΕ)

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η άνοδος του δολαρίου και το Κυπριακό ειναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ελεύθεροι φονιάδες. Με ψεύτικο πιστόλι απέδρασαν από τις φυλακές της Κέρκυρας γνωστοί βαρυποινίτες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκρηξη στην Αγορά. Το δολάριο πυροδοτεί νέο κύμα αυξήσεων.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρόμος στην Κέρκυρα.

    Η ΑΥΓΗ: Η Τουρκία πριονίζει τη συμφωνία της Μαδρίτης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Διπλασίασαν οι βουλευτές το μισθό τους. Τσεπώνουν και 5,5 δισ. αναδρομικά.

    ΕΘΝΟΣ: Πριμ σε κάθε νέο Δήμο για να καμφθούν οι αντιδράσεις στον "Καποδίστρια".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Είχε 30, πήγε 300 άντε και καλές... 3000 το δολάριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαστίγιο δολαρίου. Μεγαλώνουν οι δυσκολίες για δραχμή-κυβέρνηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τορπίλη της Τουρκίας στην Κύπρο. Συμφωνία σύνδεσης με το ψευδοκράτος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ρεκόρ λαϊκισμού για τις βουλευτικές αυξήσεις.

    ΕΣΤΙΑ: Εκτός ελέγχου η πορεία της οικονομίας με την άνοδον του δολλαρίου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μισθοί-πρόκληση βουλευτών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αντιστέκεται ο πληθωρισμός στις πιέσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: 78% αύξηση πήραν οι βουλευτές.

    ΝΙΚΗ: Αττίλας "3" στην Κύπρο. Τρικλοποδιά της Αγκυρας για Αιγαίο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Προκαλούν βάναυσα τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.

    [2] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με μια αιφνιδιαστική κίνηση η Αγκυρα επιχειρεί να επισημοποιήσει τη διχοτόμηση, να τορπιλίσει τις διακοινοτικές συνομιλίες που επαναλαμβάνονται στο Μοντρέ την επόμενη εβδομάδα και να φρενάρει τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει ότι "Πέντε μόλις ημέρες πριν από την έναρξη στο Μοντρέ της Ελβετίας του δεύτερου γύρου των συνομιλιών για το Κυπριακό, η Αγκυρα προχώρησε στην εφαρμογή της συμφωνίας ουσιαστικής ενσωμάτωσης της κατεχόμενης Κύπρου. Τούρκοι αξιωματούχοι μάλιστα άφηναν χθες να εννοηθεί ότι η απόφαση της 15ης Ιουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία καλείται η Κύπρος σε προενταξιακό διάλογο, μπλοκάρει τη διαδικασία για το Κυπριακό και οδηγεί στην ένωση της Τουρκίας με την κατεχόμενη Κύπρο".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται ότι "Σε νέα επίδειξη αδιαλλαξίας προέβησαν χθες η Αγκυρα και ο Ντενκτάς υπογράφοντας, λίγα 24ώρα πριν την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό, 'συμφωνία σύνδεσης' που προβλέπει τη 'μερική ένταξη' του ψευδοκράτους στην Τουρκία".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "Πορεία σύγκρουσης επέλεξε οριστικά πλέον, η Αγκυρα στο Κυπριακό, διαψεύδοντας όλους όσους εντός και εκτός Ελλάδας και Κύπρου, ήλπιζαν σε πιο ρεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος κατοχής, που έχει προκαλέσει η Τουρκία στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τους "Αττίλα" 1 και 2".

    Κατά τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε μια κίνηση που αφ' ενός μεν προετοιμάζει το έδαφος για την ένωση με το τουρκικό κράτος των κατεχομένων εδαφών της Βόρειας Κύπρου και αφ' ετέρου δημιουργεί νέα τετελεσμένα ενόψει των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, που θα αρχίσουν στις 11 Αυγούστου στο Μοντρέ της Ελβετίας, προχώρησαν χτες η Τουρκία και το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου με την υπογραφή στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας 'συμφωνίας σύνδεσης', με την οποία αρχίζει η διαδικασία 'μερικής ένταξης' του ψευδοκράτους στην Τουρκία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "Σφίγγει την θηλιά στην αιχμάλωτη Κύπρο ο Αττίλας" υποστηρίζει ότι "Ο πάγιος στόχος της Αγκυρας για προσάρτηση μέρους, κατ' αρχήν και κατόπιν ολοκλήρου της μαρτυρικής Κύπρου, 'εξυπηρετήθηκε', χθες με μια 'ιστορική' συμφωνία του ψευδοκράτους με την τουρκική κυβέρνησι που συνιστά δραματική τροπή στο πρόβλημα της Μεγαλονήσου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "νέα απίστευτη πρόκληση της κυβέρνησης της Αγκυρας σε βάρος της Κύπρου τορπιλίζει τη συμφωνία Μαδρίτης για την οποία επέχαιρε η κυβέρνηση ενω αποκάλυψε το πραγματικό πρόσωπο του Γιλμάζ".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "σε μονομερή διχοτόμηση της Κύπρου προχώρησε χθες η Αγκυρα, ένα μήνα μετά τη Συμφωνία της Μαδρίτης. Οι υπουργοί εξωτερικών Τουρκίας και ψευδοκράτους υπέγραψαν 'συμφωνία σύνδεσης' του βορείου τμήματος της Μεγαλονήσου με την Τουρκία, η οποία θεσμοποιεί τον έλεγχο της γείτονος στις κατεχόμενες περιοχές".

    [3] Ανοδος δολαρίου

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "Παρά τας διαβεβαιώσεις της Κυβερνήσεως περί αποκλιμακώσεως του πληθωρισμού, ο στόχος περιορισμού του εις το 4% τον προσεχή Δεκέμβριον, καθίσταται πλέον ανέφικτος. Προσκρούει εις την ανεπαρκή μείωσιν του τιμαρίθμου κατά τον μήνα Ιούλιον και, βεβαίως, εις την συνεχιζομένην άνοδον της τιμής του δολλαρίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "'Πυρετό αυξήσεων' προκαλεί στην ελληνική αγορά η ξέφρενη άνοδος του δολαρίου και η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των υγρών καυσίμων, που σαρώνουν τη διεθνή αγορά. Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί πανικός, καθώς οι πιέσεις που δέχεται ο τιμάριθμος από το διπλό αυτό μέτωπο είναι τεράστιες και απειλούν να εκτροχιάσουν την έως τώρα πορεία αποκλιμάκωσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εκτιμά ότι "Η κούρσα του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, με αισθητές σε πρώτη φάση τις επιπτώσεις στις τιμές των καυσίμων και εν συνεχεία στον πληθωρισμό, πέρα από τις άμεσες ανησυχίες που προκαλεί στην κυβέρνηση, έχει παράλληλα δημιουργήσει πολύ σοβαρά ερωτήματα στον κόσμο της οικονομίας, για το τι μέλλει γενέσθαι με την οικονομική πολιτική γενικότερα. Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι ο κύκλος μιας ευνοϊκής έως σήμερα συγκυρίας κλείνει κι από τώρα αρχίζουν πραγματικά τα δύσκολα".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι " "Φωτιά" παίρνουν από σήμερα οι τιμές υγρών καυσίμων, αφού λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου του δολαρίου και της αύξησης των διεθνών τιμών στα καύσιμα. Κυβέρνηση και παραγωγικός μηχανισμός της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή ενώ εξακολουθούν να ισχύουν και την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα ανώτατων τιμών στις τιμές πώλησης των βενζινών στην περιφέρεια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι "η διεθνής ανατίμηση του δολαρίου αποκτά ξεχωριστή σημασία για την Ελλάδα. Αποκαλύπτει την αδυναμία της δραχμής και της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και μας φέρνει πιο κοντά στη λήψη νέων σκληρών οικονομικών μέτρων. Το ισχυρό δολάριο ρίχνει την ισοτιμία της δραχμής σε ρεαλιστικότερα επίπεδα, αποκαλύπτοντας τι κρύβεται πίσω απο τη βιτρίνα της λεγόμενης σκληρής δραχμής".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "πριν καν συμπληρωθεί μήνας απο τη Συμφωνία της Μαδρίτης, η Αγκυρα επανέρχεται στη γνωστή της τακτική, παρασυρόμενη σε δικές της ερμηνείες και κινήσεις, που τελικά υποσκάπτουν το κλίμα που επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί μετά τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "σε πρωτοφανή θρασύτατο εμπαιγμό εξελίσσεται η παροχή... διευκρινίσεων απο την τουρκική πλευρά για τις προκλητικές δηλώσεις Γιλμάζ στην "Ουάσιγκτον Πόστ" περί Αιγαίου που ανέμενε - κατά τη δήλωση του κ. Πάγκαλου - η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτιμήσει κατά πόσον τραυματίζεται η Συμφωνία της Μαδρίτης μεταξύ Σημίτη και Ντεμιρέλ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "μπορεί ο Γ. Κρανιδιώτης να επιθυμεί να κρατήσει πάση θυσία χαμηλούς τόνους απέναντι στην Αγκυρα, δηλώνοντας επανειλημμένως οτι περιμένει να αποδοθούν σωστά οι πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Γιλμάζ στην εφημερίδα 'Ουάσιγκτον Ποστ' αλλά η ουσία δεν αλλάζει: ο Τούρκος πρωθυπουργός αμφισβήτησε την ισχύ των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών στο Αιγαίο, ενω το τουρκικό ΥΠΕΞ έδωσε χθες και... διευκρινίσεις".

    [5] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους υποστηρίζουν οτι "συνθέτουν θετική δίχως άλλο, εξέλιξη... Τόσο η επίσκεψη που πραγματοποίησαν τούτες τις μέρες Ελληνες υπουργοί στην Αλβανία... Οσο και το καλύτερο κλίμα που έχει τις τελευταίες εβδομάδες αναπτυχθεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ο λόγος ειναι απλός: η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να κερδίσει απο την παράταση μιας έκρυθμης κατάστασης στην Αλβανία... Ενώ είναι εμφανείς απο την άλλη, οι κίνδυνοι στους οποίους θα μπορούσε να εκτεθεί αν η γειτονική μας χώρα έμελλε να καταστεί παράγοντας αστάθειας και ανωμαλίας στην περιοχή".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 07/08/1997 (ΑΠΕ)

    Η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, η νέα άνοδος του δολαρίου και η πτώση του πληθωρισμού τον Ιούλιο ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "'Εκρηκτικό μείγμα' δολαρίου-καυσίμων. Στις 300 δρχ. το δολάριο-'Φωτιά' στις τιμές των καυσίμων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ξέφρενη πορεία προς τις 300 δρχ.! - Στις 298,01 έφθασε η τιμή πώλησης του δολαρίου και στις 295,5 το fixing".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πυροσβεστικά μέτρα για τα καύσιμα - Ελεγχοι για τα καύσιμα - Μέρος του κόστους στη ΔΕΠ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εντυπωσιακό άλμα στις τιμές των καυσίμων - Η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει ξανά τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εντείνεται η νευρικότητα από τον καλπασμό του δολαρίου: Στην κυβέρνηση για τον πληθωρισμό και στις επιχειρήσεις για τα δάνεια σε συνάλλαγμα".

    [7] Αυξηση στις τιμές των καυσίμων

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "ο συνδυασμός αυξημένων διεθνών τιμών στα καύσιμα με την άνοδο της τιμής του δολαρίου έναντι της δραχμής, είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που θα ισχύουν από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 7 August 1997 - 14:11:51 UTC