Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 24/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μέτρα κατά αλβανών ενόπλων
  • [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [4] Ελληνοτουρκικά
  • [5] Αποκατάσταση Δημοκρατίας
  • [6] Κυπριακό
  • [7] Αλβανία - Ελληνική Δύναμη
  • [8] ΚΥΣΕΑ
  • [9] Αποζημιώσεις
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Κοινωνικός Διάλογος - Μισθοί

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/07/1997 (ΑΠΕ)

    Το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα εθνικά θέματα, η πορεία της οικονομίας και η επέτειος της αποκατάστασης της δημοκρατίας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κουνούπια τίγρης. Συναγερμός στις υγειονομικές υπηρεσίες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μισθοί πρόκληση στους εκλεκτούς του Σημίτη και της κυβέρνησης.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξέφρενη κούρσα δολαρίου-στερλίνας.

    Η ΑΥΓΗ: Οι εντιμότατοι Ελβετοί τραπεζίτες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μαφιόζοι στρατηγοί. Ελέγχουν το λαθρεμπόριο και πωλούν προστασία στα λιμάνια.

    ΕΘΝΟΣ: Πυρπολούν τα σύνορα. Αντεπίθεση των αλβανών μαφιόζων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας βαθμολογούν τώρα και στα Θρησκευτικά οι ΗΠΑ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κεραυνοί Στεφανόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ομερτά επιβάλουν τα διαπλεκόμενα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νέα δομή στο στράτευμα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Δεν θα μείνουμε μόνο στη Μαδρίτη". Αποφασισμένες οι ΗΠΑ για ελληνοτουρκική προσέγγιση.

    Η ΕΣΤΙΑ: Σταδιακήν προσάρτησιν των κατεχομένων εδαφών επιχειρούν οι Τούρκοι.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελματώνεται ο κοινωνικός διάλογος.

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Φωτιές" άναψε η οικονομική πολιτική.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αύξηση φόρων για τους πολλούς. Ελαφρύνσεις στα πολύ χαμηλά εισοδήματα.

    ΝΙΚΗ: Φρούτο εποχής ο πληθωρισμός. Αναμένεται ανοδική πορεία το φθινόπωρο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παρακρατική δράση στο κέντρο της Αθήνας. Κρίσιμα ερωτηματικά για την κυβέρνηση και την πολιτική της.

    [2] Μέτρα κατά αλβανών ενόπλων

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "σε πύρινη κόλαση επιχειρούν να μετατρέψουν τις κορυφογραμμές των συνόρων οι αλβανοί μαφιόζοι. Με μια σπασμωδική αντίδρασή τους στην αποφασιστική και συντονισμένη προσπάθεια των ελληνικών αρχών να αποκρούσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες, άρχισαν να πυρπολούν τα δάση της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Παρέδωσαν στις φλόγες την περιοχή του Βροντερού Φλώρινας. Αναψαν φωτιές στο Γράμμο και στο Γάβρο της Καστοριάς".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το κυβερνητικό σχέδιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα αναφορικά με την προστασία των ακριτικών χωριών από τις επιδρομές των κακοποιών που λυμαίνονται στην περιοχή. Αντρες των ειδικών δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία, προκειμένου να αποθαρρύνουν τους Αλβανούς μαφιόζους, που εκμεταλλευόμενοι την παντελή έλλειψη κράτους και τάξης στη χώρα τους και την πλημμελή φύλαξη των συνόρων, δρούσαν ανεξέλεγκτοι τρομοκρατώντας τους κατοίκους των χωριών της Καστοριάς και της Φλώρινας. Οι υπάρχουσες δυνάμεις του Στρατού έχουν ενισχυθεί από καταδρομείς που έφθασαν από άλλες περιοχές με μοναδική αποστολή την επισταμένη φύλαξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ καταγγέλλει ότι "ομάδα οπλισμένων τραμπούκων, δηλώνοντας αστυνομικοί, ξεδίπλωσαν τρομοκρατική επιχείρηση 'σκούπα' σε κεντρικό σταθμό του Ηλεκτρικού, σκορπίζοντας το φόβο στους επιβάτες. Σοβαρά και κρίσιμα ερωτήματα τίθενται για την κυβέρνηση, αλλά και την πολιτική της ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση του θέματος των Αλβανών λαθρομεταναστών".

    [3] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "η Ελλάδα δεν αποδέχεται την πρόταση της ΠΓΔΜ σχετικά με το όνομα, δηλαδή τη χρήση διεθνώς της ονομασίας "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί η ελληνική πλευρά στις διμερείς σχέσεις το όνομα που επιθυμεί. Ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου σύνδεσης στα Σκόπια Α. Μαλλιάς, ενημέρωσε σχετικά τον Κ. Γκλιγκόροφ, όπως ο ίδιος δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Παράλληλα, ο κ. Γκλιγκόροφ επισήμανε ότι η χώρα του δεν έχει αποδεχθεί καμία από τις προτάσεις του Σ. Βανς και πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν μονοπωλεί το όνομα "Μακεδονία", καθώς η Ελλάδα έχει το 51% της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας και τμήματα της υπάρχουν στην Βουλγαρία και την Αλβανία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "ο Σκοπιανός πρόεδρος, όμως δεν περιορίσθηκε στις λοιδορίες, αφού έθεσε ωμά θέμα 'μακεδονικής μειονότητας' στην Ελλάδα. 'Ακόμα και στην περίπτωση που διευθετηθεί το πρόβλημα της ονομασίας, το πρόβλημα της μειονότητας θα παραμείνει ανοιχτό', είπε επί λέξει ο κ. Γκλιγκόροφ, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι 'νόμιμο δικαίωμα του κάθε κράτους είναι να φροντίζει τη μειονότητά του που ζει σε οποιοδήποτε άλλο κράτος....'"

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της σημειώνει ότι "εκθρέψαμε τις αυθαιρεσίες του Γκλιγκόροφ, ο οποίος, αφού κερδίζει πια το θέμα της ονομασίας, κάνοντας την... ύστατη υποχώρηση να λέγεται το κρατίδιο 'Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια', έρχεται τώρα να θέσει και θέμα 'μακεδονικής μειονότητας' στην Ελλάδα. Ομως, 'ουδέν κακόν αμιγές καλού'. Διότι, αυτή η νέα αυθαιρεσία του Κίρο Γκλιγκόροφ μπορεί, επιτέλους, να μας αφυπνίσει. Και, έστω και τώρα, να συνέλθουμε και να αντιδράσουμε".

    Ο ΛΟΓΟΣ στο σχόλιό του, προσθέτει ότι "φτάνουμε ήδη στο τέλος αυτής ιστορίας και η λύση - αφού το θέμα έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση- θα είναι διπλή ή τριπλή ονομασία, η οποία ουσιαστικά θα είναι και αποδοχή του όρου 'Μακεδονία'. Η κυβέρνηση θα επικαλεσθεί την κρίσιμη ώρα τη στάση που κράτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν θα έχει άδικο. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να την δικαιώσει έναντι των ευθυνών που και η ίδια έχει. Και αυτό γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν έδειξε ούτε για μια στιγμή ότι κατέβαλε κάποια προσπάθεια για να διασώσει ότι μπορέσει. Αντιθέτως, η στάση της έδειξε ότι θέλει να κλείσει το θέμα".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Στην αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΞΟΥΣΙΑ ο επιτετραμμένος για λίγες ακόμα ημέρες της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ αναλύει την αμερικανική πολιτική στην περιοχή, εξηγεί πως φτάσαμε στην κοινή δήλωση της Μαδρίτης και διαβεβαιώνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και η προσπάθεια δεν ολοκληρώνεται εκεί. 'Μετά τη βελτίωση του κλίματος, ήρθε η ώρα να επικεντρωθούμε στην ουσία', λέει 'και ουσία είναι η αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις'. Ο κ. Μίλερ σημειώνει ότι οι ΗΠΑ είναι διαθέσιμες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, διευκολύνοντας τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, εφόσον βεβαίως κάτι τέτοιο τους ζητηθεί από τις δύο πλευρές. Για το Κυπριακό, τονίζει ότι το 'timing σήμερα είναι καλύτερο για να προωθηθεί η λύση' και επισημαίνει - αναφερόμενος στην αμερικανική πρωτοβουλία - ότι 'δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό'."

    [5] Αποκατάσταση Δημοκρατίας

    Εκτενή δημοσιεύματα στο σημερινό τύπο, για την 23η επέτειο από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με αναφορές στα γεγονότα της εποχής καθώς και τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα γιορτάζει η Ελλάδα, αφού σαν σήμερα πριν 23 χρόνια κατέρρευσε το δικτατορικό καθεστώς των Συνταγματαρχών, που κατά την επτάχρονη παραμονή του προκάλεσε αναρίθμητα δεινά στη χώρα, με επίλογο την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τη μεγάλη προδοσία".

    [6] Κυπριακό

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "η Τουρκία κατά τρόπον προκλητικό, προχωρεί εις διαδικασίας μερικής ενσωματώσεως των κατεχομένων Κυπριακών εδαφών. Απελευθερωμένη προφανώς, από τον διαχωρισμόν του Κυπριακού από τας ελληνοτουρκικάς σχέσεις, ώστε να μην επηρεάζεται η υλοποίησης της Συμφωνίας της Μαδρίτης, η Αγκυρα απέστειλεν είς τα κατεχόμενα Τουρκική αντιπροσωπείαν, με επικεφαλής τον υπουργό Προεδρίας Σουκρού Γκιουρέλ δια συγκεκριμένας συνομιλίας με τον Ραούφ Ντενκτάς και άλλους αξιωματούχους του 'ψευδοκράτους'. Συμφώνως προς εγκύρους Τουρκικάς πηγάς, κύριον θέμα των συνομιλιών θα είναι η επεξεργασία των προβλέψεων της προσφάτου συμφωνίας Ετσεβίτ και Ντενκτάς δια την μερική προσάρτησιν των κατεχομένων κυπριακών εδαφών εις την τουρκική επικράτειαν".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τη Δευτέρα 28 Ιουλίου, θα συναντηθούν οι κ.κ. Κληρίδης και Ντενκτάς στην κατοικία του Γκουστάβ Φεϊσέλ, στην περιοχή αεροδρομίου Λευκωσίας. Το περιεχόμενο της συναντήσεως συζητήθηκε χθες με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Φεϊσέλ, σε χωριστές συναντήσεις που είχε μαζί τους και αποφασίσθηκε να συζητηθούν ανθρωπιστικά θέματα. Σε χθεσινές δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κατέστησε σαφές ότι στην συνάντησι δεν πρόκειται να ανοιχθή νέο κεφάλαιο για χειρονομίες καλής θελήσεως του Γκούσταβ Φεισέλ ή Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης. Τα θέματα που θα συζητηθούν, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, θα αφορούν τους αγνοούμενους, τους εγκλωβισμένους και το θέμα της Ελένης Φωκά".

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Λευκωσίας, που επικαλείται η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "ο κ. Ντενκτάς με τις διάφορες ενέργειές του, προσπαθεί να πετύχει την αναβολή του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, ο οποίος έχει προγραμματισθεί για τον Αύγουστο στη Γενεύη. Με χθεσινές δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην υποστηρίξει την αίτηση για ένταξη της Κύπρου, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προσέλθει στις συνομιλίες της Γενεύης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "απαράδεκτη χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, η αμερικανική βουλή και καλεί τον πρόεδρο Κλίντον να καταστήσει την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, Υπογραμμίζει ότι είναι αναγκαία η 'απόλυτη αποστρατικοποίηση του νησιού με απόσυρση των ξένων κατοχικών δυνάμεων'. Υποστηρίζει την προώθηση 'λύσης που θα στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και τις δημοκρατικές αρχές'. Και συνιστά στον πρόεδρο την ανάληψη ουσιαστικής πρωτοβουλίας σε συνεργασία με τα Η.Ε. και την Ε.Ε.".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "με τη συμμετοχή των παρατηρητών και των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, προκειμένου να συζητήσει το δεύτερο 'Εγγραφο Κόρτοβεζ' και την ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία μετά την υπογραφή της γνωστής διακήρυξης μεταξύ Μπουλέντ Ετσεβίτ και Ραούφ Ντενκτάς. Αύριο φθάνουν στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης και ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος ήταν σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη στις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ. Πληροφορίες του 'Α.Τ.' αναφέρουν ότι ο κ. Κασουλίδης μεταφέρει προσωπικό μήνυμα του Προέδρου Κληρίδη προς τον Ελληνα πρωθυπουργό".

    [7] Αλβανία - Ελληνική Δύναμη

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι "τα πρώτα τμήματα έφυγαν με το αρματαγωγό "Χίος" από το λιμάνι του Αυλώνα. (Ηταν προγραμματισμένο να φτάσουν στις 8 το πρωί σήμερα στη Θεσσαλονίκη). Η αποχώρηση θα συνεχισθεί και τον Αύγουστο και προβλέπεται ως τις 15 του μηνός να αποχωρήσουν οι περισσότεροι Ελληνες στρατιώτες."

    [8] ΚΥΣΕΑ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν ότι "τη ριζική αλλαγή της δομής των Ενόπλων Δυνάμεων, από ένα συγκεντρωτικό υδροκεφαλικό μηχανισμό σε μερικές ταχυκίνητες δυνάμεις, συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο. Οι προτάσεις του υπουργού έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Αμυνας και έχουν συζητηθεί κατ'αρχάς από τη Διαρκή Επιτροπή Αμυνας της Βουλής. Η πρόταση προβλέπει κατάργηση ενός αριθμού μεραρχιών, αλλαγή Β' Σώματος Στρατού και μετακίνηση μονάδων. Επίσης στη χθεσινή συνάντηση Σημίτη-Ακη συζητήθηκε και η πορεία του νέου πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος και η πρώτη προμήθεια, που αφορά τον εκσυγχρονισμό των "Φάντομ".

    [9] Αποζημιώσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "Δεκαέξι Ελληνίδες που υποχρεώθηκαν από τους Γερμανούς σε καταναγκαστική εργασία την περίοδο της Κατοχής, κατέθεσαν αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την οποία ζητούν την παρέμβασή του ώστε να αποζημιωθούν από το Γερμανικό Δημόσιο. Την αναφορά κατέθεσε στην επιτροπή αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου ο Αλέκος Αλαβάνος".

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 24/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: ο κοινωνικός διάλογος για τα εισοδηματικά, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό, η άνοδος του δολαρίου και της στερλίνας και η έκθεση του ΕΒΕΑ για την οικονομία.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ""Καίνε" τα καύσιμα από την άνοδο του δολαρίου - Νέο ρεκόρ δολαρίου και στερλίνας στην Αθήνα".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οι εθνικοί στόχοι απαιτούν και εθνικές προσπάθειες - Επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ελληνική οικονομία".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καλπάζει σε νέα ύψη το δολάριο - Ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον τιμάριθμο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μικρή υποχώρηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο. - Το Σεπτέμβριο υπολογίζεται να σπάσει το φράγμα του 5%".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Καταλύτης τα εισοδηματικά για τον κοινωνικό διάλογο. Αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού προτείνει η κυβέρνηση".

    [11] Κοινωνικός Διάλογος - Μισθοί

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι "αυξήσεις των μισθών στα όρια του πληθωρισμού πρότειναν για το 1998 στην ολομέλεια του Κοινωνικού Διαλόγου, που πραγματοποιήθηκε χθες, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της βιομηχανίας, σε αντίθεση με τη Γ.Σ.Ε.Ε., η οποία από την πλευρά της διεκδικεί μεγαλύτερες αυξήσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 24 July 1997 - 14:21:16 UTC