Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 17 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-07-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/07/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέντευξη Σημίτη
  • [3] Συνέντευξη Παπαδόπουλου
  • [4] Σημίτης - Χαρίρι
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Αλβανία - ένοπλοι
  • [7] Ελληνοτουρκικά
  • [8] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [9] Ναζί - Θύματα
  • [10] Δολάριο
  • [11] Νέα στρατιωτική δομή
  • [12] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [13] Κέρδη Τραπεζών - Εθνική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/07/1997 (ΑΠΕ)

    Ο νέος γραπτός διαγωνισμός για προσλήψεις στο δημόσιο, η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το Κυπριακό και η συνέντευξη του πρωθυπουργού στους "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς" είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εκτελούν 700.000 επιχειρήσεις. Μέτρα-φωτιά.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μέτρα-σόκ για συντάξεις, επιδόματα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βρώμικο πόλεμο περιμένει ο Κώστας Σημίτης.

    Η ΑΥΓΗ: "Ψαλίδι" στις χαμηλές συντάξεις; Ηξεις-αφίξεις τον υπουργό Εργασίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σόου Μιμής στο Προεδρικό Μέγαρο.

    ΕΘΝΟΣ: Αστραπιαίο χτύπημα. Πώς Ελληνες κομάντος απελευθέρωσαν πέντε ομήρους μέσα στην Αλβανία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι συνήθεις γλείφτες συνήθεις... "αντιστασιακοί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κατακλέβουν όλοι το δημόσιο" καταγγέλλει ο σύμβουλος του πρωθυπουργός καθηγητής Τ. Γιαννίτσης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 10.350 προσλήψεις απο το παράθυρο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Προσλήψεις τώρα χωρίς κοινωνικά κριτήρια. Διαγωνισμός για 2.500.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Το δράμα μου στις υπηρεσίες του ΙΚΑ. Μαρτυρία γροθιά ενός ανάπηρου.

    Η ΕΣΤΙΑ: Κομματικάς υποχρεώσεις με τας αδιαφανείς συμβάσεις εκπληρώνει η κυβέρνησις.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Νέο ΣΟΣ για τις συντάξεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Προσλήψεις 2.500 στο δημόσιο. Τον Οκτώβριο ο δεύτερος γραπτός διαγωνισμός.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κομάντος για τα οικονομικά των δήμων. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος μιλάει στα ΝΕΑ.

    ΝΙΚΗ: Ανάβουν φωτιές τα καύσιμα. Νέα απειλή για τον πληθωρισμό.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Η τρομοκρατία δεν θα περάσει.

    [2] Συνέντευξη Σημίτη

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "σαφή προειδοποίηση προς τη διεθνή κοινότητα απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπλοκάρει η Ελλάδα τη διεύρυνση προς Ανατολάς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εάν οι "14" ασκήσουν βέτο στην ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα. Ο κ. Σημίτης στη συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς" υπογραμμίζει οτι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα πρέπει να γίνονται εκ παραλλήλου με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, προανήγγειλε "απευθείας διάλογο των εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας για το Αιγαίο. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι 'οι τέσσερις σοφοί' θα συναντηθούν το Σεπτέμβριο τετ α τετ και δεν είναι υποχρεωμένοι ν'ανταλλάξουν κείμενα".

    [3] Συνέντευξη Παπαδόπουλου

    Ελεγχος στα οικονομικά των δήμων και των νομαρχιών, ακόμη και αναδρομικά, θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο απο το Σώμα των 50 επιθεωρητών του υπουργείου Εσωτερικών, που θα ελέγχει παράλληλα και τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Οι εντολές του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Αλέκου Παπαδόπουλου είναι αυστηρές. Ειδικότερα για τους δήμους της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης κάθε δαπάνη απο εδώ και πέρα, θα ελέγχεται υποχρεωτικά και προληπτικά απο το Ελεγκτικό Συνέδριο ως προς τη διαφάνειά της. Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" στην οποία αποκαλύπτει ακόμη οτι θα καταργηθούν οι επαρχίες ως διοικητικές μονάδες, καθώς και τα επαρχεία που υπάρχουν σήμερα. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία θα φύγει απο τον κεντρικό έλεγχο και θα ενταχθεί στη λειτουργία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ενώ σε συμφωνία με τον αρμόδιο υπουργό έχουν αποφασίσει την κατάργηση των μικρών αστυνομικών σταθμών.

    [4] Σημίτης - Χαρίρι

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει ότι "σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε, χθες, η συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με το Λιβανέζο ομόλογό του, Ραφίκ Χαριρι, κατά τη διάρκεια της οποίας υπεγράφησαν δύο συμφωνίες μεταξύ της χώρας μας και του Λιβάνου. Η μία για την προστασία των επενδύσεων και η δεύτερη για την οικονομική και τεχνική συνεργασία, κυρίως για την ανοικοδόμηση του Λιβάνου και τον τουρισμό. Ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τον κ. Χαρίρι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή, υπενθυμίζοντας τη θέση της χώρας μας για την πρωτοβουλία, που οφείλει να αναλάβει η Ε.Ε. προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο Μεσανατολικό. Ο πρωθυπουργός τόνισε, επίσης ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει το Λίβανο για να δημιουργήσει μια σχέση συνεργασίας με την Ε.Ε. Αναφερόμενος στους Ισραηλινούς ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι απαιτείται η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από το Λίβανο, δεδομένου ότι η καθυστέρηση μπορεί να αποδυναμώσει την όλη προσπάθεια".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη λύση του κυπριακού προβλήματος λόγω της στάσης της Τουρκίας αλλά και της τουρκοκυπριακής πλευράς, μιλώντας στον εορτασμό της 23ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το Εθνικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή του Προέδρου Κληρίδη στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών που θα διεξαχθεί από τις 11 έως 16 Αυγούστου στην τοποθεσία 'Σαν Ντεν Λιόν' στο Ποντρέ της Ελβετίας. Ενα θέμα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν εάν θα πρέπει ολόκληρο το Εθνικό Συμβούλιο, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κληρίδη, να μεταβεί στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα αποφασισθεί μετά την επάνοδο από την ελληνική πρωτεύουσα του υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και του Γενικού Εισαγγελέα και συμβούλου του Προέδρου στις απευθείας συνομιλίες, Αλέκου Μαρκίδη, οι οποίοι φθάνουν σήμερα στην Αθήνα".

    [6] Αλβανία - ένοπλοι

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "ο τρόμος βασιλεύει στην περιοχή του Αργυροκάστρου και οι εναπομείναντες κάτοικοι των ελληνικών χωριών, βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος των ενόπλων συμμοριών. Στις μετακινήσεις τους από χωριό σε χωριό παραμονεύει ο κίνδυνος, ενώ οι ανεξέλεγκτοι οπλοφόροι ληστές έχουν καταστρέψει το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "σε μια θαρραλέα και σχεδόν αστραπιαία στρατιωτική επιχείρηση, που εκτυλίχθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, οφείλεται η απελευθέρωση των πέντε Ελλήνων, οι οποίοι είχαν απαχθεί από αλβανούς μαφιόζους. Οταν πια εξαντλήθηκαν όλα τα μέσα και η υπόθεση έπαιρνε δραματικό χαρακτήρα, επιστρατεύθηκε ο Διοικητής της Στρατιάς αντιστράτηγος Δ. Δήμου. Πέταξε ο ίδιος με ελικόπτερο πάνω από το λημέρι της συμμορίας, που κρατούσε ομήρους τους αγρότες. Τέτοιος ήταν ο τρόμος των απαγωγέων, που αμέσως τους άφησαν ελεύθερους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "με έντονο το αίσθημα της ασφάλειας και το ηθικό τους ανεβασμένο εμφανίζονται, μετά από πολύ καιρό, οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Η έντονη παρουσία του στρατού, που ενισχύθηκε χθες περαιτέρω, αλλά και των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας, λειτούργησαν καταλυτικά στην ψυχολογία των ακριτών, που τις τελευταίες εβδομάδες ζούσαν υπό καθεστώς φόβου, λόγω των επιδρομών των Αλβανών μαφιόζων.".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "η από κοινού παρέμβαση Ελλάδας και Ιταλίας στην Αλβανία, ώστε να αποκατασταθεί η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και οι διμερείς σχέσεις ήταν το αντικείμενο συνομιλιών που είχε τόσο ο Θ. Πάγκαλος όσο και ο Γ. Παπανδρέου με τον Ιταλό υφυπουργό Εξωτερικών Πιέρο Φασίνο. Επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη κοινών θέσεων και η πολιτική βούληση να προχωρήσει η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα, ώστε να συμβάλουν στην ευρύτερη σταθεροποίηση και ανάπτυξη της περιοχής".

    [7] Ελληνοτουρκικά

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "την αισιοδοξία του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εξέφρασε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Χαβιέ Σολάνα, στη διάρκεια ομιλίας του στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Σολάνα, ανέφερε ότι η αισιοδοξία του βασίζεται σε δύο στοιχεία, πρώτον στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προωθεί το ΝΑΤΟ και δεύτερον, στην πρόσφατη συμφωνία της Μαδρίτης, που όπως είπε, άνοιξε οδούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση για πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία έδωσε χθες το 'πράσινο φως' για την ανεπιφύλακτη και χωρίς ανταλλάγματα χρηματοδότηση της Τουρκίας από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του επόμενου χρόνου 1998. Με μια κίνηση ιδιαίτερου πολιτικού και όχι μόνο οικονομικού βάρους, η κυβέρνηση δεν κατέθεσε στο χθεσινό Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών για την εξέταση και έγκριση του σχεδίου κοινοτικού προϋπολογισμού για το 1998, την καθιερωμένη δήλωση αντίθεσης της Ελλάδας για εγγραφή στον προϋπολογισμό πιστώσεων υπέρ της Τουρκίας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ διεμήνυσε στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ότι η αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία, στο επίπεδο που βρίσκονται αυτές με τις άλλες έντεκα υποψήφιες για ένταξη χώρες, προϋποθέτει σημαντικά βήματα προς την επίλυση του κυπριακού, αλλά και προς τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Διευκρίνισε πάντως, ότι η τελική στάση της Ε.Ε. θα καθοριστεί από τη στάση που θα τηρήσουν έναντι της Τουρκίας τα κράτη μέλη της Ενωσης".

    [8] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει ότι "η κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει για την παραπομπή του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο και θα κληθεί το Σεπτέμβριο να δώσει την οριστική λύση δια της αποδοχής της λεγόμενης 'τριπλής ονομασίας'. Ουσιαστικά η ονομασία θα είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια" με το δικαίωμα της Ελλάδας να χρησιμοποιεί όποια ονομασία επιθυμεί".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει ότι "την πεποίθησίν της ότι υπάρχουν περιθώρια να προκύψει συμφωνία δια το Σκοπιανόν διετύπωσε χθες η κυβέρνησις δια του εκπροσώπου της μολονότι ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος εις συνέντευξίν του εις Αμερικανικήν εφημερίδα είχε δηλώσει ότι "δεν έχει ουσία να ασχολούμαστε πλέον με το ζήτημα των Σκοπίων".

    [9] Ναζί - Θύματα

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει ότι "η εβραϊκή Κοινότητα στην Ελλάδα εκτιμά ότι η δημοσίευση από ελβετικές τράπεζες λογαριασμών από την εποχή του Ολοκαυτώματος μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη διεκδίκηση 1,7 εκατομμυρίου χρυσών λιρών που καταβλήθηκαν στους ναζί ως λύτρα για να σωθούν Εβραίοι. "Η ενέργεια αυτή ανοίγει το δρόμο για την προώθηση των διεκδικήσεών μας. Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος από το χρυσό αυτό βρίσκεται σε ελβετικές τράπεζες", τόνισε στο πρακτορείο "Ρόιτερ" ο Νισίμ Μάις, πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου της Εβραϊκής Κοινότητας στην Ελλάδα".

    [10] Δολάριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο η συνεχής ανατίμηση του δολαρίου έναντι της δραχμής. Ηδη τα πρώτα αποτελέσματα των αρνητικών επιπτώσεων ήταν η αύξηση των τιμών των υγρών καυσίμων. Ομως την ανησυχία του εξέφρασε χθες και ο υφυπουργός Εμπορίου κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος δήλωσε πως εάν εμφανισθούν πιέσεις στις τιμές των εισαγομένων προϊόντων και πρώτων υλών θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα".

    [11] Νέα στρατιωτική δομή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "το μοντέλο των νέων δυνάμεων που είχε επιλέξει να δημιουργήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, είναι πιστό αντίγραφο των ΝΑΤΟϊκών μονάδων, όπως αυτές 'μετεξελίχθηκαν' μετά την κατάρρευση του 'ανατολικού μπλοκ'. Ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ, ειρηνευτικός κατά κύριο λόγο, απαιτούσε τη δημιουργία μικρών ταχυκίνητων μονάδων, αερομεταφερόμενων κατά κύριο λόγο, που θα μπορούν να δρουν αυτόνομα σε περιβάλλον εχθρικό. Τη φιλοσοφία αυτή αντέγραψαν και οι Ελληνες επιτελείς και σχεδίασαν για τον υπουργό Αμυνας νέες μονάδες, μικρές σε προσωπικό και όσο το δυνατόν ταχυκίνητες".

    [12] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/07/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: τα κέρδη των τραπεζών, η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου συναλλαγών, ο διάλογος μεταξύ υπ. Ανάπτυξης και παραγωγικών τάξεων και η νέα άνοδος του δολαρίου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Διευρύνεται το έλλειμμα του ισοζυγίου συναλλαγών - 12,1% μειώθηκαν οι εξαγωγές στο πρώτο τετράμηνο '97".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προσπάθειες συγκράτησης των τιμών".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Κέρδη ρεκόρ για τις τράπεζες - Στα 42 δισ. η Πίστεως, 33 δισ. η Εθνική στο 6μηνο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυξάνονται οι συντελεστές κερδών των επιχειρήσεων - Μεγαλύτεροι φόροι για όσους υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Εκτίναξη κερδών στα 75 δισ. για ΕΤΕ και Πίστεως στο 6μηνο - Χρυσή χρονιά για όλο το τραπεζικό σύστημα προμηνύεται το '97".

    [13] Κέρδη Τραπεζών - Εθνική

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "εντυπωσιακούς ρυθμούς αύξησης κερδών παρουσιάζουν, κλείνοντας το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι περισσότερες τράπεζες. Χθες η Εθνική ανακοίνωσε τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου, τα οποία αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ 94%. Συγκεκριμένα, τα καθαρά προ φόρων κέρδη της Τράπεζας ανήλθαν σε 33 δισ. δρχ. έναντι 17 δισ. δρχ. κατά το αντίστοιχο διάστημα του 1996".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 25 July 1997 - 14:03:03 UTC