Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 26/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Σκοπιανό
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Γενικές εξετάσεις
  • [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [7] Αλβανικό
  • [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [9] Μετοχοποίηση ΔΕΠ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι γενικές εξετάσεις, η οικονομική πολιτική, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ορφάνεψε ο πλανήτης Γη. Πέθανε στα 87 του ο Ζακ Υβ Κουστώ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΧ πόσο θα ακριβύνουν. Σήμερα η απόφαση της Ευρώπης για τα μεταχειρισμένα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Λίστα αργού θανάτου. Τα 66 "χάπια" που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα.

    Η ΑΥΓΗ: Οι ΗΠΑ βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Η Μιμή είναι αλητήρια. Την κατακεραυνώνει ο αδελφός της.

    ΕΘΝΟΣ: Ξάφνιασε η Εκθεση παιδιά και φροντιστήρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μαοϊκής εμπνεύσεως το θέμα της Εκθέσεως.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εμειναν στάσιμοι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Παράνομα τα παρκόμετρα. Απόφαση-κόλαφος Πρωτοδικείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκθεση όνειρο εκτός "κλισέ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σωσίβιο απο Σημίτη ζητά η Βάσω.

    Η ΕΣΤΙΑ: Πρωτοφανής σύγχυσις είς τον κυβερνητικόν χώρον απο τας διαφωνίας υπουργών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Υιοθετείται η έκθεση Σπράου.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αναταράξεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    ΤΑ ΝΕΑ: Το "όνειρο" σηκώνει πολλές ερμηνείες. Δίχασε και πάλι το θέμα της Εκθεσης.

    ΝΙΚΗ: Κλείνουν οι πόρτες του δημοσίου.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών: ας αλλάξουμε τον κόσμο της σήψης και της διαφθοράς.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "εν μέσω διαφωνιών και αντιπαραθέσεων η κυβέρνηση υιοθέτησε τελικώς το εισοδηματικό μέρος της έκθεσης Σπράου και κατέθεσε χθες επισήμως πρόταση στους κοινωνικούς εταίρους για την επίτευξη συμφωνίας ως προς τις αυξήσεις μισθών στη διετία 1998-99. Κάτι που σημαίνει ετήσιες αυξήσεις 4% για το 1998 και 3,5% για το 1999".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση διχοτομεί την πρόταση Σπράου, αποδέχεται τη διαιώνιση της λιτότητας, αλλά απορρίπτει τη φορολόγηση των κερδών των βιομηχάνων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "σοβαράς αμφιβολίας δια την δυνατότητα του κ. Σημίτη να εφαρμόση την οικονομικήν του πολιτικήν διατυπώνουν πολιτικοί παρατηρηταί, μετά την νέαν ενδοκυβερνητικήν σύγκρουσιν που απεκαλύφθη και την οποίαν ματαίως προσεπάθησε να συγκαλύψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ισχυρίζεται οτι ξέσπασε "νέος "εμφύλιος" στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση. Υπουργοί επιτίθενται σε συναδέλφους τους και γενικά η εικόνα της κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες είναι ιδιαίτερα θολή. Και είναι πραγματικά άσχημο για τον τόπο να επιχειρούν κάποιοι να μειώσουν την υπουργό Ανάπτυξης και ενδεχομένως να ακυρώσουν τις ρεαλιστικές τοποθετήσεις της, πάνω στα θέματα Οικονομίας και όχι μόνον".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι "τα παραμύθια της κυβέρνησης για την επιβολή εισφοράς στους επιχειρηματίες υπέρ της ανεργίας για την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και για την προώθηση του 35ωρου, θα "λανσαριστούν" στα πλαίσια του "κοινωνικού διαλόγου" όταν πιάσουν τα δύσκολα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "τις προτάσεις της Επιτροπής Σπράου, αναφορικά με την 'εφικτή' εισοδηματική πολιτική για την επόμενη τριετία και τη συμπίεση των τιμών διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών, έθεσε, χθες η κυβέρνηση στο τραπέζι του Κοινωνικού Διαλόγου κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας με θέμα την ανταγωνιστικότητα".

    [3] Σκοπιανό

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην ΠΓΔΜ η δήλωση του προέδρου της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ, οτι έχει κατατεθεί επίσημη πρόταση εκ μέρους των Σκοπίων προς τον διαμεσολαβητή Σάιρους Βάνς για το θέμα της ονομασίας. Σύμφωνα με τον ηγέτη του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Πέταρ Γκόσεφ, δεν θα πρέπει η ΠΓΔΜ να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να την ανακαλεί όπως αυτή επιθυμεί. Ο ίδιος επικρίνει και το γεγονός οτι μεθοδεύεται λύση πίσω απο την πλάτη της κοινής γνώμης".

    [4] Κυπριακό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ με τίτλο "απαισιόδοξος δείχνει ο Φεϊσέλ για τις συνομιλίες μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας" γράφει οτι "ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ ενημέρωσε χθες το πρωί τον πρόεδρο Κληρίδη για τα διαδικαστικής φύσεως ζητήματα που αφορούν στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες. Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε οτι δεν αναμένει γραπτή απάντηση στην πρόσκληση του Κόφι Ανάν, αφού όπως επεσήμανε, έχει ήδη λάβει προφορική διαβεβαίωσε για συμμετοχή των δύο ηγετών στις απευθείας συνομιλίες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "η Αγκυρα δεν θέλει να "φορτωθεί την αποτυχία" στο Κυπριακό και ζητά απο τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "να διαπραγματευτεί στις απευθείας συνομιλίες της Ν. Υόρκης με τρόπο που να συντηρήσει τη διαδικασία αυτών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών θα επιδοθεί στον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς απο τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ Ντιέγκο Κόρτοβελ κατά την πρώτη συνάντηση των απευθείας συνομιλιών που θα γίνει την 9ης Ιουλίου".

    [5] Γενικές εξετάσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "βασισμένο σε φράση-κλειδί της ομιλίας ενός νεαρού μέλους της Βουλής των Εφήβων, το θέμα της Εκθεσης, στην οποία διαγωνίσθηκαν χθες 58.684 υποψήφιοι των τριών πρώτων δεσμών μπέρδεψε και αποπροσανατόλισε τους υποψήφιους εξαιτίας των γραπτών παρατηρήσεων της ΚΕΓΕ οι οποίες διακρίνονταν για την προχειρότητα την ασάφειά τους, αλλά και τον σαφώς στενά πολιτικό προσανατολισμό τους".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "προβληματισμούς που έλαβαν πολιτικές προεκτάσεις, δημιούργησε το χθεσινό θέμα της Εκθεσης για το δικαίωμα στο όνειρο σε μια συντηρητική κοινωνία. 'Παγίδα' κατά τους ειδικούς η πολιτικολογία".

    ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο εκτιμούν μεταξύ άλλων οτι "ούτε και φέτος είχε εξαίρεση ο κανόνας στο μάθημα της Εκθεσης, καθώς οι δεκάδες χιλιάδες των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κλήθηκαν - πάλι - να χειρισθούν ένα θέμα... όχι απλώς δύσβατο εξαιτίας των αόριστων και ασαφών εννοιών - όπως ο 'συντηρητισμός' - που περιελάμβανε... αλλά - κυρίως και το χειρότερο - κατ'εξοχήν επιδεκτικό υποκειμενικής και αυθαίρετης αξιολόγησης απο τους βαθμολογητές- όπως ακριβώς δεν θα έπρεπε".

    Το ΕΘΝΟΣ με τίτλο "Ξάφνιασε η Εκθεση" αναφέρει οτι "το θέμα ξάφνιασε τους υποψήφιους που άλλοι το έκριναν δύσκολο και άλλοι εύκολο, αλλά αιφνιδίασε και τους φροντιστές που μίλησαν για παγίδα. Οι φιλόλογοι πάντως εμφανίστηκαν διχασμένοι. Θετικό και απλό το έκρινε η Ενωση Φιλολόγων, δύσκολο το βρήκαν άλλοι εκπαιδευτικοί, αν και το χαρακτήρισαν γοητευτικό και σύγχρονο".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "παγίδες έκρυβε το θέμα της Εκθεσης για τους υποψηφίους της 1ης, 2ης και 3ης δέσμης και προκάλεσε σύγχυση εξαιτίας των ασαφειών που περικλείουν οι λέξεις-κλειδιά "συντηρητισμός" και "όνειρο".

    [6] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ με τίτλο "Ανθελληνικό παραλήρημα του Οϊμέν" γράφει οτι "σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη χθες ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη - με τη σύμφωνη γνώμη των Αθηνών - η ελληνοτουρκική προσέγγιση δια μέσου της επιτροπής εμπειρογνωμόνων".

    [7] Αλβανικό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σε θέση μάχης βρίσκεται η αστυνομία και η 8η Μεραρχία στο νομό Ιωαννίνων για να αντιμετωπισθεί τυχόν μαζική είσοδος Αλβανών και ληστρικών συμμοριών λαθρομεταναστών την Κυριακή, ημέρα των εκλογών στην Αλβανία, αλλά και τις επόμενες ημέρες, ενώ ο Νομάρχης Καστοριάς Γ. Καπαχτσής για να αντιμετωπισθεί και η εγκληματικότητα ζητάει απο την κυβέρνηση την επανασύσταση των ΤΕΑ. Στο μεταξύ, με τέσσερις αστυφύλακες των ΕΚΑΜ ενισχύθηκε η φρουρά του προξενείου στο Αργυρόκαστρο και έξι αστυφύλακες επίσης των ΕΚΑΜ θα συνοδεύσουν στην Αλβανία τους Ελληνες βουλευτές που θα μεταβούν εκεί ως παρατηρητές".

    [8] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: η επικείμενη μετοχοποίηση της ΔΕΠ, τα κέρδη των επιχειρήσεων, οι όροι δανειοδότησης των ΔΕΚΟ και ο κοινωνικός διάλογος για τους μισθούς.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Τέλος '97 η ΔΕΠ στη Σοφοκλέους - Κέρδη 695 δισ. δρχ. παρουσίασε ο Ομιλος το 1996".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Διαφωνία για τους μισθούς στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τζίρος ρεκόρ από 820 εταιρίες - Στα 7,6 τρισ. δρχ. έφθασε ο κύκλος εργασιών".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αυστηρότερα τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου στις ΔΕΚΟ - Οι καταπτώσεις των εγγυήσεων προσεγγίζουν το 1 τρισ. ετησίως".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αποφάσεις τώρα για τους μισθούς 1998-1999 - Πρόταση για αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού, που υπολογίζεται στο 2%".

    [9] Μετοχοποίηση ΔΕΠ

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "εως τις 30 Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εισαγωγή του 10% των μετοχών του ομίλου ΔΕΠ στο Χρηματιστήριο. Αυτό ανακοίνωσε χθες η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου μιλώντας κατά την διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της ΔΕΠ ΑΕ, η οποία το 1996 πραγματοποίησε κέρδη ύψους 12 δισ. δρχ., έναντι 7 δισ. δρχ. το 1995".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Thursday, 26 June 1997 - 16:23:25 UTC