Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-25

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 25/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Γενικές Εξετάσεις
  • [6] Αλβανικό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Φορολογία κερδών επιχειρήσεων

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/06/1997 (ΑΠΕ)

    Οι γενικές εξετάσεις, οι εξελίξεις στην Αλβανία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και η κατάσταση στον τομέα της υγείας είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τρόμος στον Εβρο. Το μυστήριο που συγκλονίζει την Ελλάδα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τέσσερις βόμβες για το περιβάλλον και την υγεία. Με βαριές ποινές απειλείται η Ελλάδα.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ανανδρία Κόκκινου. Ασελγεί στη μνήμη του Ανδρέα.

    Η ΑΥΓΗ: Μένουν αζήτητα 11 δις για σχολικές βιβλιοθήκες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελεσίγραφο στους υπονομευτές. Ετοιμάζουν και δεύτερη αφίσσα-προβοκάτσια κατά της κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Σε κώμα πάλι η υγεία. Στα 70 δις τα χρέη των νοσοκομείων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Νέες τριβές στη ΝΔ με αφορμή την αναθεώρηση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Στο χείλος του γκρεμού τα κρατικά νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τσαρίνα Βάσω. Μοιράζει 1 τρις στα διαπλεκόμενα, ειρωνεύεται τον Παπαντωνίου, "φορολογεί" με 10% τις επιχειρήσεις και ιδιωτικοποιεί την Ολυμπιακή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δύο μέτωπα άνοιξε η Βάσω για εισφορά απο τα κέρδη και Ολυμπιακή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ποιά μαθήματα κρίνουν την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    Η ΕΣΤΙΑ: Σαφείς πολιτικάς διαστάσεις λαμβάνει η κίνησις Κόκκινου.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρωθυπουργός κατά υπερυπουργού. Η έκτακτη εισφορά προκαλεί σύγκρουση Σημίτη - Β. Παπανδρέου και σύγχυση στην κυβέρνηση.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μονιμοποιούνται 6.000 συμβασιούχοι στους ΟΤΑ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μάρτυρας "φωτογράφισε" τον φονιά του φαντάρου.

    ΝΙΚΗ: Αγώνας μέσα αγωνία έξω. Πρεμιέρα των Γενικών Εξετάσεων.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αντεπίθεση στις αντιλαϊκές πολιτικές.

    [2] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "μηνύματα για τις διαθέσεις με τις οποίες προσέρχεται στις απευθείας συνομιλίες της Ν. Υόρκης στέλνει η Αγκυρα. Δείκτες των μηνυμάτων αυτών είναι η Αθήνα, η Λευκωσία και βέβαια η διεθνής Κοινότητα. Οι πρόσφατες αλλεπάλληλες παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου απο 25 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη καταγγέλθηκαν όπως συμβαίνει σε ανάλογες πρακτικές, στον ΟΗΕ και στη διεθνή κοινή γνώμη αποτελούν όμως ενδεχομένως και σαφή προειδοποίηση της Αγκυρας οτι δεν αντιμετωπίζει την οριστική λύση του κυπριακού ,αποκλειστικά δια της ειρηνικής οδού των συνομιλιών".

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Σκεπτικισμός για συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς" αναφέρει οτι "δεν φαίνεται ν'αναμένει σπουδαία αποτελέσματα απο τον πρώτο γύρο απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς η ελληνική κυβέρνηση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "αποφασισμένος να επιτύχει ουσιαστική πρόοδο στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού προτού ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος στο νησί, είναι ο Αμερικανός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ"είς την ισχύν του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος το οποίον η Ελληνική και Κυπριακή πλευρά διεφήμισαν εμμένει η Λευκωσία μολονότι εν τη πράξει δεν επιβεβαιώνεται το περιεχόμενόν του".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "η Ουάσιγκτον θεωρεί αναγκαία τη διεύρυνση της αποστολής Χόλμπρουκ ο οποίος αναμένεται σε Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα στις αρχές Αυγούστου. Κατά τις επαφές που είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο υπ. Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές οτι η μεσολάβηση δεν περιορίζεται στο Κυπριακό αλλά αφορά και το Αιγαίο".

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "Ολλανδικό βαποράκι" αναφέρουν οτι "στη... 'φωτογραφία' των χωρών που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στην ΕΕ θα μετάσχει ισοτίμως η Τουρκία μολονότι η αίτησή της έχει απορριφθεί. Αυτό όμως είναι το 'έλασσον' παράπτωμα της ολλανδικής προεδρίας συγκρινόμενο τουλάχιστον με την απόπειρά της να γίνει 'βαποράκι' των τουρκικών θέσεων λίγες ημέρες πριν παραδώσει τη σκυτάλη στους Λουξεμβούργιους".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "άγριο μαχαίρι" στα κονδύλια που διατίθενται απο τους φορείς του δημοσίου για υπερωρίες, οδοιπορικά, αποζημιώσεις συμβουλίων και επιτροπών ετοιμάζει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 1997. Η κατεύθυνση αυτή που πηγάζει απο το νόμο για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, γίνεται σαφής και κατηγορηματική στην εγκύκλιο με θέμα "κατάρτιση και υποβολή προϋπολογισμών 1998 των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που επιχορηγούνται απο τον κρατικό προϋπολογισμό".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ο λεγόμενος κοινωνικός διάλογος για την ανεργία, την απασχόληση και το ασφαλιστικό παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι μεταξύ κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης στο οποίο δεν είναι αμέτοχος και ο πρωθυπουργός. Το παιχνίδι άρχισε με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του καθηγητή Σπράου που πρότεινε εισφορά 10% στα κέρδη, μείωση των εμμέσων φόρων και αύξηση εως 4% στους μισθούς μέχρι το 1998".

    [5] Γενικές Εξετάσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "με όπλο την προετοιμασία τους και τις ευχές των οικείων τους και με 'εχθρό' τους το άγχος και τις αφόρητες καιρικές συνθήκες ρίχνονται απο τις 7 σήμερα το πρωί στη 'μάχη' των γενικών εξετάσεων οι περίπου 80.000 υποψήφιοι της Α Β και Γ Δέσμης, αλλά και οι 20.000 απόφοιτοι των Τεχνικών Λυκείων οι οποίοι μετέχουν για πρώτη φορά στις εισιτήριες εξετάσεις διεκδικώντας την εισαγωγή τους στις θέσεις των Τεχνικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "πρεμιέρα σήμερα των Γενικών Εξετάσεων για 101.794 υποψηφίους που διαγωνίζονται στο μάθημα της Εκθέσεως. Καλή επιτυχία ευχήθηκε σε όλους τους διαγωνιζομένους ο υπουργός Παιδείας, διαβεβαιώνοντας οτι οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί και όλα θα διεξαχθούν ομαλά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "στη μάχη των γενικών εξετάσεων μπαίνουν απο σήμερα οι υποψήφιοι διεκδικώντας μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η αυλαία άνοιξε με το μάθημα της Εκθεσης για τους υποψηφίους που προέρχονται απο τα ΤΕΛ και εισάγονται στα ΤΕΙ με το σύστημα των εισιτηρίων εξετάσεων".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο τονίζει μεταξύ άλλων οτι "οι ίδιες και φέτος μεγαλοστομίες οι ίδιες όπως και πέρυσι υποκριτικές εκδηλώσεις επωνύμων και ανωνύμων το ίδιο όπως επί τόσα χρόνια κλίμα που το διαμορφώνουν όσοι δήθεν αποδοκιμάζουν αλλά ουσιαστικά προσδιόρισαν διατηρούν και διαιωνίζουν ένα ξεπερασμένο απαρχαιωμένο αντιπαιδαγωγικό και ψυχοφθόρο σύστημα. Περισσότερα απο 160.000 παιδιά ξεκινάνε σήμερα την ετήσια δοκιμασία που τους επιβάλλει μια πολιτεία που παρ'όλες τις επαγγελίες και τις δεσμεύσεις της εξακολουθεί να μη βρίσκει τη φαντασία και την τόλμη που χρειάζονται για το μεγάλο εκπαιδευτικό άλμα, το οποίο απαιτούν οι καιροί μας και επιβάλλουν οι ανάγκες του τόπου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ με τίτλο "Ψυχραιμία, παιδιά" προσθέτει οτι "στο ρυθμό των γενικών εξετάσεων ζουν απο το πρωί οι υποψήφιοι για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι οποίοι βρίσκονται στο ζενίθ της αγωνίας τους".

    [6] Αλβανικό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "έντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών όπως και στις κυβερνήσεις όλων των κρατών-μελών της ΕΕ για τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις αλβανικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Η ελληνική πλευρά διαπιστώνει με ανησυχία οτι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αναγνωρισθεί απο την ηττημένη παράταξη με αποτέλεσμα την αναζωπύρωση της έντασης και την πρόκληση μεγαλύτερου κύματος φυγής προς τη χώρα μας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "ο κίνδυνος της 'λιβανοποίησης' της Αλβανίας είναι ορατός λίγες μόνο μέρες πριν απο τις εκλογές της Κυριακής. Η παρουσία των ξένων δυνάμεων θα είναι μόνιμο φαινόμενο, κάτι που δημιουργεί τις προϋποθέσεις και για πολλές αντιπαραθέσεις. Δεν υπάρχει όμως κανένα σχέδιο για τη θέση της ελληνικής μειονότητας της οποίας το μέλλον στην Αλβανία είναι αμφίβολο λόγω των πολλαπλών πληγμάτων και της αδυναμίας της Αθήνας να εγγυηθεί την προστασία της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει μεταξύ άλλων οτι "λίγο πριν τις κρίσιμες αλβανικές εκλογές διαπιστώνουμε την έλλειψη εθνικής πολιτικής για το θέμα της Β. Ηπείρου και γενικότερα τις σχέσεις με τη γειτονική χώρα. Η κατάρρευση της έννομης τάξης στη Νότιο Αλβανία μας πρόσφερε εντυπωσιακές ευκαιρίες προβολής του ελληνικού ρόλου και των καλώς εννοούμενων συμφερόντων μας. Τελικά όμως κινηθήκαμε μεταξύ προχειρότητας εντυπωσιασμού και ενδοτισμού με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε χειρότερη θέση απ'ο,τι στο ξεκίνημα της αλβανικής κρίσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "δρακόντεια μέτρα ασφαλείας θα πάρει η πολυεθνική δύναμη Αλβανίας και οι Ελληνες που υπηρετούν εκεί για τον κατάπλου στα λιμάνια του Δυρραχίου και των Αγίων Σαράντα του ελληνικού επιβατικού πλοίου που μεταφέρει αλβανούς ψηφοφόρους. Οι αρχές εκφράζουν φόβους επίθεσης εναντίον των ψηφοφόρων που φτάνουν απο την Ελλάδα είτε απο ληστρικές συμμορίες είτε απο παρακρατικές ομάδες και γι αυτό το λόγο έχουν παρθεί έκτακτα μέτρα ασφαλείας και πάνω στο πλοίο".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 25/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής: οι συζητήσεις για τη φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής και η αύξηση του δανεισμού σε συνάλλαγμα.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Προβληματισμός από τον δανεισμό σε συνάλλαγμα - 1 δισ. δολ. δανείσθηκαν οι επιχειρήσεις στο πρώτο 2μηνο '97".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προσπάθεια μείωσης δαπανών με εγκύκλιο του υπ. Οικονομικών προς τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Συζητούν τώρα μόνιμη εισφορά - Απορρίπτεται η έκτακτη φορολογία στα κέρδη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κυβερνητικές κόντρες για τη φορολογία κερδών. Μετά την πρόταση Σπράου, νέα διάσταση από τη Β. Παπανδρέου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επενδυτική ανάκαμψη δείχνει η βιομηχανική παραγωγή - Εντυπωσιακή άνοδος της παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών".

    [8] Φορολογία κερδών επιχειρήσεων

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "για δεύτερη φορά η κυβέρνηση απέρριψε χθες την πρόταση για έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων. Ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο συζητείται τώρα το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας των επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο για την ανεργία. Πρόκειται για την πρόταση της υπουργού Ανάπτυξης κ. Βάσως Παπανδρέου για επιβολή εισφοράς στα κέρδη, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός για την απασχόληση".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Wednesday, 25 June 1997 - 15:09:03 UTC