Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-06-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/06/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Γενικές εξετάσεις
  • [5] Αλβανικό
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Φορολογική πολιτική

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/06/1997 (ΑΠΕ)

    Οι γενικές εξετάσεις, η οικονομική πολιτική, το Κυπριακό και οι εκλογές στην Αλβανία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καψόνι θανάτου. Η έρευνα πλησιάζει στη διαλεύκανση του μυστηρίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μέχρι 70% η αποτυχία. Χαντάκωσαν τα παιδιά.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κτήνη βίασαν και κρέμασαν 24χρονη. Αδιανόητο έγκλημα στη Σάμο απο ομάδα αγνώστων.

    Η ΑΥΓΗ: Στο εδώλιο το παραεμπόριο των εφημερίδων. Εισαγγελέας ζητεί δίωξη για "προσφορές" διαμερισμάτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μέσα για απάτη ο Ανδρουλικάκης.

    ΕΘΝΟΣ: Πιο ψηλά τα κριτήρια. Εμποροι-βιοτέχνες: μέχρι διπλάσιο φόρο θα πληρώσουν για τα εισοδήματα '97.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το ΠΑΣΟΚ εξετάζει τα ΣΥΝ και... πλην της συνεργασίας (με το Συνασπισμό).

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αμετανόητος και επικίνδυνος ο Γιωργάκης (Παπανδρέου).

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΙΝΙΟΝ ο κλέψας του κλέψαντος. Σεκιουριτάδες εκβίαζαν πελάτες με μακριά χέρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 3 φορο-ανάσες. Τιμαριθμοποίηση, μείωση συντελεστών, αύξηση αφορολόγητου.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σχέδιο για μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων.

    Η ΕΣΤΙΑ: Η κυβέρνησις Σημίτη αρνείται τον έλεγχόν της απο την Δικαιοσύνην.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κλίμα τρόμου στην Αλβανία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκπτώσεις στα επιτόκια της Εθνικής.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κατηγορώ Σημίτη για τα ριάλιτι σόου. Ζητεί σεβασμό του ιδιωτικού βίου.

    ΝΙΚΗ: Διπλάσιος φόρος το '97 για τους επαγγελματίες. Οι μικρομεσαίοι στο στόχαστρο της Εφορίας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δεν παραιτούμαστε απο τα όνειρά μας. Εκδηλώσεις χτες ενάντια στα ναρκωτικά σε όλη τη χώρα.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "τη στιγμή που κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ασκούσαν οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση σε μαζική συγκέντρωση της ΠΑΣΚΕ χθες η κυβέρνηση διέρρεε πληροφορίες οτι μέσα στον Ιούλιο εξαγγέλλονται φορολογικές ελαφρύνσεις, που αναφέρονται: στην αύξηση του αφορολόγητου (θα πάει 1.800.000 έως 2,5 εκ), στην τιμαριθμοποίηση της κλίμακας και στη μείωση των συντελεστών απο πέντε σε τέσσερις. Στα μέτρα είναι πιθανή και μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "απερίσκεπτες άστοχες και επιζήμιες για τις σχέσεις των δύο χωρών χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ. Ρέππας τις δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού εξωτερικών πως η Ελλάδα αρνείται το διάλογο. Σύμφωνα εξάλλου με διπλωματικούς κύκλους η Αθήνα είναι ενοχλημένη απο την πρωτοβουλία της ολλανδικής προεδρίας να προσκαλέσει και την Τουρκία στην ενημερωτική συνάντηση που οργανώνει σήμερα στο Αμστερνταμ με τους ηγέτες της Κύπρου και των προς ένταξη χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"στη ρευστή πολιτική κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία αποδίδει η ελληνική κυβέρνηση τις εκτιμήσεις που διατύπωσε σε αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα ο Ο. Οϋμέν. Ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας στην κυβέρνηση Ερμπακάν και γνωστός για τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με στόχο την υλοποίηση των κοινοτικών πρωτοβουλιών για μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών, υποστήριξε την περασμένη Δευτέρα οτι η διαδικασία προσέγγισης δεν προωθείται γιατί κάποιοι στην Ελλάδα αναστατώνονται με την ιδέα του διαλόγου".

    [4] Γενικές εξετάσεις

    Ο ΛΟΓΟΣ με τίτλο "Δημιουργικά και ελεύθερα" γράφει οτι "η απελευθέρωση και δημιουργικότητα των ανθρώπων, ή η απελευθέρωση μέσω της δημιουργικότητας και του ονείρου φαίνεται οτι απασχολούν έντονα τα μυαλά των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Γενικών Εξετάσεων (ΚΕΓΕ)".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ "τα θέματα της Εκθέσεως τα οποία εδόθησαν είς τους υποψηφίους των δεσμών έχουν προκαλέσει ποικίλας αντιδράσεις είς τους υποψηφίους και όχι μόνον. Και τούτο διότι πιστεύεται οτι είναι ιδεολογικώς φορτισμένα αλλά και η διατύπωσίς των περιπλεγμένη".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "οι γενικές εξετάσεις έδωσαν το έναυσμα. Σχόλια και απόψεις για την Εκπαίδευση, αλλά και τηλεοπτικά σόου μας κατακλύζουν σαν νεροποντή απο παντού. Τα περισσότερα είναι κατήχηση. Το σύστημα της 'επιβεβλημένης άγνοιας' λειτουργεί".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "πολυσύνθετο, αλλά αναμενόμενο χαρακτηρίστηκε το θέμα της Εκθεσης στο οποίο διαγωνίστηκαν χθες οι υποψήφιοι της Δ' Δέσμης. Ευνοούσε όσους έχουν 'εντρυφήσεις' στην παπαγαλία καθώς οι θεματικές του ενότητες ήταν γνωστές και διδαγμένες στους μαθητές".

    [5] Αλβανικό

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "συστηματική προσπάθεια εκφοβισμού της ελληνικής μειονότητας βρίσκεται σε εξέλιξη, με στόχο να αποτραπεί η προσέλευση Βορειοηπειρωτών απο την Ελλάδα στην Αλβανία όπου την Κυριακή διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνον 4.000 Βορειοηπειρώτες - απο τους 100.000 που ζουν στην Ελλάδα - βρίσκονται ήδη στην Αλβανία παρά το γεγονός οτι η ελληνική κυβέρνηση παρέχει μέσα για την ασφαλή μετάβαση και επιστροφή τους στη χώρα μας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ με τίτλο "'Υποφέρουν οι ακρίτες απο τις αλβανικές συμμορίες" αναφέρει οτι "στο έλεος των αλβανικών συμμοριών οι ακριτικές περιοχές στην ελληνοαλβανική μεθόριο λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες στη γειτονική χώρα για τις κρίσιμες εκλογές που γίνονται, υπό την απειλή των... "καλάσνικοφ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ στο βασικό της σχόλιο εκτιμά μεταξύ άλλων τα εξής: "τη νοημοσύνη των Ελλήνων, Βαλκάνιων και Ευρωπαίων πολιτών πρέπει να προκαλούν όσα τεκταίνονται αυτή την περίοδο στην πολυταλανισμένη Αλβανία. Μια πρόχειρη ανακεφαλαίωση των εξελίξεων στη γείτονα τους τελευταίους πέντε μήνες πείθει πως ο λαός και οι πολιτικοί θεσμοί της χορεύουν σε κάποιους τρελούς ρυθμούς που η λύση (με τη συνεργία και της Ελλάδα) παιανίζει γι αυτούς".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "στο έλεος των ενόπλων συμμοριών που ξεκαθαρίζουν τους λογαριασμούς τους βρίσκεται η Νότια Αλβανία η οποία έχει γίνει θέατρο αιματηρών συγκρούσεων καθώς τρία μόλις 24ωρα πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία το 60% της επικράτειας της χώρας εξακολουθεί να παραμένει εκτός ελέγχου απο το επίσημο κράτος".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με έντονη ανησυχία και έκδηλο προβληματισμό παρακολουθεί η Αθήνα τις (αιματηρές) προεκλογικές διαδικασίες στην Αλβανία η οποία οδηγείται μεθαύριο στις κάλπες μέσα σε ένα κλίμα αναταραχής και τρομοκρατίας. Το κλίμα αυτό αντανακλάται και στους ιδιαίτερα μειωμένους ρυθμούς μετάβασης στην Αλβανία 'ετεροδημοτών' που διαβιούν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "η Αθήνα δεν μπόρεσε τελικά να πείσει την Ιταλία οτι η βοήθειά της στο Νότο της Αλβανίας τις κρίσιμες ημέρες των εκλογών θα μπορούσε να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική μέσω της αποστολής επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να "εγκλωβιστεί" στις περιοχές της κεντρικής Αλβανίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "στρατιωτική συνδρομή προστασίας της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας ζητεί η κυβέρνηση απο τη Ρουμανία για την αντιμετώπιση της ωμής βίας κατά των Βορειοηπειρωτών η οποία κορυφώθηκε χθες με την απαγωγή του πρώην προέδρου της "Ομόνοιας" κ. Θ. Μπεζιάνη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται οτι "στην αναρχία βυθίζεται μέρα με την ημέρα η Αλβανία που έχει ήδη μπει στην τελική ευθεία των εκλογών. Στο έλεος των ενόπλων συμμοριών βρίσκονται τα ελληνικά χωριά και οι πόλεις του Νότου που έχουν στο μεγαλύτερο μέρος τους ερημώσει. Οσοι Ελληνες έχουν απομείνει ομολογούν οτι "η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη και απο κομμουνιστικό καθεστώς".

    [6] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ με τίτλο "Η Κύπρος 'κλειδί' για τη διεύρυνση" γράφει οτι "δεν πρόκειται η Ελλάδα να δεχθεί τη διεύρυνση της Κοινότητας μια απόφαση για την οποία απαιτείται ομοφωνία εάν οι κοινοτικοί της εταίροι δεν δεχθούν να τιμήσουν τη δέσμευσή τους ν'αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου έξι μήνες μετά τη λήξη των εργασιών της Διακυβερνητικής διάσκεψης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ δηλαδή την Ανοιξη του 1998".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "δημοσιογραφική συσκότιση θα επιβάλουν τα Ην. Εθνη γύρω απο τις απευθείας συνομιλίες που θα διεξαχθούν σε τοποθεσία έξω απο το Ν. Υόρκη (στο θέρετρο Τράουτμπέρκ) μεταξύ του προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό ανακοίνωσε ευθέως ο εκπρόσωπος του ΓΓ Φρέντ Εκχαρτ ο οποίος μάλιστα κάκισε τις δύο πλευρές στην Κύπρο που διέρρευσαν το έγγραφο (την πληροφορία, δηλαδή, για το έγγραφο, αφού το έγγραφο δεν το γνωρίζει κανείς ακόμα) το οποίο θα επιδοθεί στους διαπραγματευτές την πρώτη μέρα των συνομιλιών".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 27/06/1997 (ΑΠΕ)

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής:τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, οι υπό συζήτηση ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, η συνάντηση των σοσιαλιστών υπ. Οικονομικών στη Βουλιαγμένη.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Στην αντεπίθεση περνά ο Γιάννος μετά τις επικρίσεις για τις θέσεις του περί δεξιάς πολιτικής".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλαγές στην επαγγελματική στέγη προωθούνται από το υπουργείο Ανάπτυξης".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Πάνω οι φόροι από τα κριτήρια. 50%-100% η πρόσθετη επιβάρυνση το '98".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μερική τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμάκων - Εξετάζεται μείωση των συντελεστών και αύξηση του αφορολόγητου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κίνητρα με δέλεαρ τη μείωση της φορολογίας των κερδών".

    [8] Φορολογική πολιτική

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "μείωση του αριθμού των φορολογικών συντελεστών των φυσικών προσώπων, από πέντε σε τέσσερις, αύξηση σε μερικούς από αυτούς, μερική τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και σημαντική αύξηση του αφορολογήτου ορίου μελετά το υπουργείο Οικονομικών, σε ένα πλαίσιο γενικότερων μέτρων που θα τεθεί στον κοινωνικό διάλογο εντός του Ιουλίου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02g run on Friday, 27 June 1997 - 14:58:58 UTC