Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 97-02-13

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 13/02/1997


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοινωνικός διάλογος
  • [3] Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [4] Βαλκάνια - κρίση
  • [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ
  • [6] Τουρκία - ΗΠΑ
  • [7] Τουρκία - ΕΕ
  • [8] Ελλάδα - ΝΑΤΟ
  • [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] Β. Παπανδρέου - Τράπεζες

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/02/1997 (ΑΠΕ)

    Η απεργία των εκπαιδευτικών, ο κοινωνικός διάλογος, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι ομιλίες στη χθεσινή εκδήλωση παρουσίασης των γραμματοσήμων με την προσωπογραφία του Ανδρέα Παπανδρέου και η κατάσταση στην Αλβανία και γενικότερα στα Βαλκάνια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Δήμητρα προς εκσυγχρονιστές: σας κάναμε ανθρώπους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εισβολή" Τούρκων στο Αιγαίο. Αγοράζουν ξενοδοχεία στα νησιά μας".

    Η ΑΥΓΗ: "Η κυβέρνηση επέλεξε τυφλή σύγκρουση με τους καθηγητές".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οι εταιρίες με τα καζινόχαρτα στήνουν κόλπο στη Σοφοκλέους με τη βοήθεια νεόκοπου εκδότη".

    ΕΘΝΟΣ: "Ετσι θα σωθεί η σχολική χρονιά. Προσθήκη ωρών στο ημερήσιο πρόγραμμα. Μείωση της ύλης στα απαραίτητα".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εδώ ο κόσμος χάνεται ο Ακης... αρμενίζει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ηφαίστειο η Μιμή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι μετοχές που έδωσαν χρήμα. Πενήντα εταιρίες τρέλαναν το Χρηματιστήριο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μπετόν ΟΛΜΕ. Πείσμωσαν μετά το "όχι" Σημίτη στην αιφνίδια συνάντηση".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Σε ιδιωτικά σχολεία τα παιδιά των πολιτικών".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ρήγμα κορυφής στο ΠΑΣΟΚ. Υποτροπίασε χθες 'αιφνιδίως' η διαμάχη Σημίτη-Τσοχατζόπουλου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Μετέωρη η παιδεία. Αδιέξοδη η χθεσινή συνάντηση Σημίτη - ΟΛΜΕ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Εκλεισε την πόρτα ο Σημίτης. Σκληρή στάση στους καθηγητές'.'

    ΝΙΚΗ: "Ψάχνουν για 'βαλβίδα' και στην παιδεία. Σενάρια απο Μαξίμου σε στυλ 'αγροτικού'."

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ολοι μαχητικά στο συλλαλητήριο σήμερα για την παιδεία".

    [2] Κοινωνικός διάλογος

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "άκαμπτος απέναντι στα αιτήματα των καθηγητών εμφανίστηκε χθες ενώπιον των εκπροσώπων τους ο πρωθυπουργός. Λίγο αργότερα, με μία μόνο ψήφο κατά της συνέχισης της απεργίας για 5η εβδομάδα, η Ολομέλεια των προέδρων του κλάδου έδωσε τη δική της απάντηση στην κυβέρνηση. Ωστόσο, απο το πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν οτι οι κινητοποιήσεις θα ανασταλούν άμεσα. Με εκπεφρασμένη τη βούληση των καθηγητών, το ερώτημα που γεννάται είναι "πώς;".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "τη συναίνεση ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης ο οποίος κατά την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου θα εξαγγείλει κοινωνικό διάλογο με τις παραγωγικές τάξεις και τους εργαζόμενους πάνω σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν την οικονομία και τους εργαζόμενους".

    [3] Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα σκεφθούν πως μπορούν να συμπράξουν με τη Διεθνή Κοινότητα για να διευκολύνουν μια διακοινοτική συμφωνία στο Κυπριακό. Το δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου πρεσβευτή της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Αντρου Νικολαϊδη. Ο Μπίλ Κλίντον παρατήρησε, ωστόσο , η χώρα του θα διαδραματίσει μόνο ρόλο διευκόλυνσης γιατί, όπως είπε, είναι στα χέρια του λαού της Κύπρου, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας να ολοκληρωθεί στις ανάγκες του ισότιμα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "συνέχισε τις αναφορές της στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό η νεοδιορισθείσα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράϊτ, καταθέτοντας χθες στην επιτροπή κατανομής κονδυλίων της αμερικανικής βουλής. Η κ. Ολμπράϊτ διακήρυξε μεταξύ άλλων πως οι ελληνοτουρκικές διαφορές στην Κύπρο και το Αιγαίο... υπονομεύουν τη σταθερότητα της ΕΕ. Στο γνωστό ύφος ο κ. Κλίντον επανέλαβε οτι εντός του 1997 θα αξιολογηθούν οι εξελίξεις στην περιοχή και οι ΗΠΑ θα εξετάσουν πως θα προωθήσουν μια διακοινοτική συμφωνία στην Κύπρο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "τους τόνους της κινδυνολογίας ανέβασε και ο κ. Γουίλιαμ Κοέν, ο νέος υπουργός Αμυνας, ο οποίος ερωτηθείς σε ακρόαση του Κογκρέσου για την κυπριακή αγορά των ρωσικών πυραύλων, είπε οτι "πρόκειται για ένα απο τα πραγματικά σημεία ανάφλεξης " για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε". "Νομίζω" συμπλήρωσε ο κ. Κοέν " οτι οι εντάσεις έχουν αυξηθεί εκεί στις πρόσφατες εβδομάδες και μήνες και νομίζω οτι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σύγκρουση. Καθ'όλες τις ενδείξεις αναστέλλεται η προαγγελθείσα αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "με ανησυχία αναμένει η Αθήνα τις επόμενες κινήσεις του διεθνούς παράγοντα για το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, καθώς οι πρόσφατες δηλώσεις Ρίφκιντ, Ολμπράϊτ, Χόλμπρουκ και η επιστολή του νέου ΓΓ του ΟΗΕ προς τον πρωθυπουργό, συντηρούν το κλίμα πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να αποδεχτεί τις αμερικανονατοϊκές προτάσεις για μια συνολική διευθέτηση".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "σοβαρό προβληματισμό προκαλούν στη Λευκωσία οι δηλώσεις του βρετανού υπουργού εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ για το Αιγαίο και την Κύπρο, αλλά ανησυχίες προκαλεί και το όλο περιεχόμενο της εκπομπής του τέταρτου ραδιοφωνικού προγράμματος του Μπί Μπί Σί για την Κύπρο. Ο προβληματισμός αφορά τις πραγματικές προθέσεις του Λονδίνου με την κινδυνολογία γύρω απο το Αιγαίο και το Κυπριακό και κατά πόσο στόχος είναι να πληγεί η κυπριακή οικονομία και ιδιαίτερα ο τουρισμός, ώστε να καταστεί δυνατή η άσκηση πιέσεων στη Λευκωσία για νέες υποχωρήσεις".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, "το φόρεϊν Οφις ανακοίνωσε οτι σε ορισμένες αναφορές των ΜΜΕ ερμηνεύτηκαν λανθασμένα τα σχόλια του Ρίφκιντ - στη συνέντευξή του προς το ραδιόφωνο του BBC που μεταδόθηκε χθες - ως μια αναφορά σε πιθανή σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για την Κύπρο. Το υπουργείο προσθέτει οτι πράγματι ο Ρίφκιντ έκανε τα σχόλια αυτά, αναφερόταν όμως στις εντάσεις στο Αιγαίο, με την έννοια οτι σχεδόν οδήγησαν σε ένοπλη σύγκρουση πέρυσι για τις τουρκικές διεκδικήσεις στην ελληνική βραχονησίδα Ιμια. "Η άποψή του για την Κύπρο ήταν διαφορετική. Είπε οτι υπάρχει κάθε λόγος για να επιτευχθεί μια διευθέτηση, αλλά υπήρξε έλλειψη πολιτικής βούλησης και απο τις δύο κυπριακές κοινότητες".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "οι δηλώσεις Ρίφκιντ έγιναν πάντως αντικείμενο εκμετάλλευσης και απο την Τουρκία και ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών Ομέρ Αλμπέλ, επέρριψε στην Ελλάδα την ευθύνη για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επικαλούμενος δηλώσεις του κ. Θ. Πάγκαλου, τη συμφωνία αγοράς των S300 απο την Κύπρο αλλά και το Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    [4] Βαλκάνια - κρίση

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί συνεχίζει να θυμίζει η κατάσταση στη γειτονική Αλβανία. Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε χτες στην ΕΕ την πραγματοποίηση τον προσεχή Μάρτιο έκτακτης συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών όλων των βαλκανικών και κοινοτικών χωρών, με τη συμμετοχή επίσης των Ην. Πολιτειών και της Ρωσίας για την απο κοινού αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν η Σερβία, η Αλβανία και η Βουλγαρία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "οι ταραχές των τελευταίων ημερών με αφορμή τις χρεοκοπημένες παρατράπεζες μπορεί να εμπεριέχουν τους σπόρους για γενικότερες ταραχές στα Βαλκάνια, περιλαμβανομένης της Ελλάδος και της Τουρκίας. Η αναστάτωση στην Αλβανία μπορεί να επηρεάσει τους αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου και των Σκοπίων".

    [5] Ελλάδα - ΠΓΔΜ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "διάβημα απελπισίας προς τα Σκόπια, με την... παράκληση σεβασμού των συμφωνιών που έχουν υπογράψει με την Ελλάδα, πραγματοποίησε ο επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου, πρέσβης Αλ. Μαλλιάς μετά απο την άρνηση χορήγησης 'βίζας' σε επίσημη αντιπροσωπεία μας. Το εξωφρενικό περιστατικό - για το οποίο τηρήθηκε επίμονη μυστικότητα απο το υπουργείο Εξωτερικών - συνέβη στις αρχές του μήνα, όταν δεν επετράπη η είσοδος στα Σκόπια, Ελλήνων εμπειρογνωμόνων που θα συμμετείχαν σε διεθνή οικονομική συνάντηση".

    [6] Τουρκία - ΗΠΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "υπό αναθεώρηση βρίσκεται η πολιτική της Ουάσιγκτον έναντι της Αγκυρας, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ εκφράζοντας τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την κατάσταση στην Τουρκία. Μιλώντας στην υποεπιτροπή κονδυλίων του Κογκρέσου, η κ. Ολμπράϊτ τόνισε οτι η κυβέρνηση σκοπεύει να αναθεωρήσει την πολιτική της "επειδή στην Τουρκία συμβαίνουν πράγματα που δεν εγκρίνουμε". Διευκρίνισε δε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ οτι αναφέρεται στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε ορισμένες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας".

    [7] Τουρκία - ΕΕ

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "τις προοπτικές ενός Συμβουλίου Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας συζητούν αύριο στις Βρυξέλλες ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν με τον επίτροπο Βάν ντεν Μπρούκ. Η ολλανδική προεδρία προσανατολίζεται στη σύγκληση του Συμβουλίου στις 29 Απριλίου".

    [8] Ελλάδα - ΝΑΤΟ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "επίσκεψη - 'πρόβα' εν όψει της έλευσης Σολάνα πραγματοποιεί απο χθες και για δύο μέρες ο διοικητής της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ ναύαρχος Τόμας Λοπέζ, προσκεκλημένος του Ελληνα Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Αθ. Τζογάνη. Ο ΝΑΤΟϊκός αξιωματούχος θα έχει συζητήσεις για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ στην οποία εντάσσεται και ο επιχειρησιακός ρόλος των υποστρατηγείων Ελλάδας και Τουρκίας, για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς".

    [9] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, Ελλάδα, 13/02/1997 (ΑΠΕ)

    Οι θέσεις της υπουργού Ανάπτυξης για το τραπεζικό σύστημα και η συνεχιζόμενη άνοδος του δολαρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πράσινη απειλή" για την ελληνική οικονομία από την άνοδο του δολαρίου".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα... Σύμφωνα με τον χρηματοοικονομικό οίκο Βarings".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παρέμβαση για φθηνά δάνεια. Συστάσεις της Β. Παπανδρέου στις Τράπεζες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Βολές της Β. Παπανδρέου στις κρατικές Τράπεζες. Υπεραπλουστευμένες απόψεις τονίζει ο Θ. Καρατζάς".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πυρά για τα επιτόκια κατά των κρατικών τραπεζών. Από την υπουργό Ανάπτυξης κ. Β. Παπανδρέου και τον πρόεδρο του Σ.Ε.Β. κ. Ι. Στράτο".

    [10] Β. Παπανδρέου - Τράπεζες

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι "η υπουργός επεσήμανε τη μεγάλη διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, τονίζοντας ότι αυτή οφείλεται κυρίως στα υψηλά λειτουργικά έξοδα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και στο ισχύον φορολογικό σύστημα και στις δεσμεύσεις και τους περιορισμούς που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02b run on Thursday, 13 February 1997 - 16:35:43 UTC