Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 19 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 09/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 09/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκία - Διώξεις ομογένειας
  • [3] Πάγκαλος - ελληνοτουρκικά
  • [4] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ
  • [5] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ
  • [6] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 09/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ, οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου για την ύπαρξη τουρκικού σχεδίου εισβολής στα νησιά του Αιγαίου και η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ανεργία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κράτος χρυσοθήρας. Ανοιξαν... διώρυγα στην εθνική οδό για θαμμένες λίρες και βρήκαν σκουριασμένη σιδερόβεργα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η ώρα των τελεσιγράφων. Ο Σημίτης απαιτεί και την αρχηγία. Εριξαν λάδι στη φωτιά οι αξιώσεις του πρωθυπουργού".

    Η ΑΥΓΗ: "Ευρωκαταδίκη για τις χωματερές. Η κυβερνητική απραξία και τα τοπικά συμφέροντα μας πνίγουν με σκουπίδια".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εισβολή στο Αιγαίο ετοιμάζουν οι Τούρκοι. Δραματική προειδοποίηση Πάγκαλου στις ΗΠΑ".

    ΕΘΝΟΣ: "Εισβολή από Τουρκία φοβάται ο Πάγκαλος. Αποκάλυψη - σοκ του υπουργού Εξωτερικών μπροστά σε στελέχη του Πενταγώνου των ΗΠΑ και του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Σημίτης θέλει το... 2 το καλό. Εάν δεν πάρει την πρωθυπουργία και την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ φεύγει".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Υπουργοί υπηρέτες επιχειρηματικών κέντρων. Ο Εβερτ ξεσκέπασε την κυβέρνηση των εργολάβων και των προμηθευτών".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μικρά πανεπιστήμια. Νέο 'φασούλι' για τους άτυχους των Γενικών Εξετάσεων. Σπουδές από 1 μέχρι 4 χρόνια, δίδακτρα και γέφυρα για τα ΑΕΙ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ρουκέτες για ψηφιακά και καζίνα. Φοβερές αλληλοκατηγορίες στη βουλή για συμφέροντα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Περιορισμός των δανείων σε ιδιώτες. Η Τράπεζα της Ελλάδος μελετά θέσπιση περικοπών εντός του Μαϊου".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Συκοφάντης ο Μ. Εβερτ. Τον στρίμωξαν στη γωνία Σημίτης και Ρέππας".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Πέρασε σε αντεπίθεση ο Σημίτης. Ζητεί καθαρές λύσεις στο Συνέδριο".

    ΝΙΚΗ: "Χλομή λύση από Σημίτη. Προτάσεις με μισόλογα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα'.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πηγή ανεργίας ο ίδιος ο καπιταλισμός".

    [2] Τουρκία - Διώξεις ομογένειας

    ΤΑ ΝΕΑ με τίτλο "η Αγκυρα εξοντώνει την ελληνική μειονότητα" γράφει ότι "κλιμακώνει η Αγκυρα τις προσπάθειες εξόντωσης της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, απαγορεύοντας τώρα και το δικαίωμα ιδιοκτησίας στους ελάχιστους εναπομείναντες Ελληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ιμβρου και της Τενέδου. Παρά τις διακηρύξεις της για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η Αγκυρα προχώρησε στις 29 Απριλίου σε απόφαση με την οποία ουσιαστικά δημεύει τις ελληνικές περιουσίες της Κωνσταντινούπολης. Καταπατεί έτσι όλες τις διεθνείς διατάξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου και του άρθρου 9 της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΟΚ-Τουρκίας, που ρητά απαγορεύει κάθε διάκριση λόγω ιθαγένειας".

    [3] Πάγκαλος - ελληνοτουρκικά

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "χίλια τουρκικά αποβατικά σκάφη είναι έτοιμα να εισβάλουν στην Ελλάδα και να αρπάξουν τα νησιά της, είπε χθες ο ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ. Και αποκάλυψε στα στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και της ακαδημαϊκής κοινότητας όλο το σχέδιο για την υλοποίηση των επεκτατικών βλέψεων του κάτω από στρατιωτικό έλεγχο καθεστώτος της Τουρκίας. Ο κ. Πάγκαλος υπενθύμισε στους ακροατές του την επί 22 χρόνια συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο κι αποκάλυψε ότι όσο ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνομιλούσε με τον πρόεδρο Κλίντον στις ΗΠΑ, 96 παραβιάσεις σημειώνονταν καθημερινά στον εναέριο χώρο του Αιγαίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει ότι "ο υπουργός εξωτερικών επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να 'προειδοποιήσει' το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δίνοντας ταυτόχρονα και τον τόνο ενόψει της συνάντησης Στεφανόπουλου - Κλίντον".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει ότι "για κίνδυνο πολέμου μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μίλησαν χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ κ. Πάγκαλος και ο αμερικανός υφυπουργός εξωτερικών κ. Κόρνμπλουμ, στη διάρκεια της εναρκτήριας συνεδρίασης του Συνεδρίου που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον για τις "ελληνοαμερικανικές σχέσεις και το μέλλον της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο κ. Κόρνμπλουμ τόνισε ότι όπως συνεπέρανε ο ίδιος μετά το ταξίδι του στην περιοχή και τις συζητήσεις που είχε σε Αθήνα και Αγκυρα: "υπάρχει ετοιμότητα για διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Υπάρχει διάθεση για διάλογο". Και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μέρος του διαλόγου Πάγκαλου-Γκιονενσάι σ' αυτή τη φάση πρέπει να είναι ο καθορισμός της διαδικασίας προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Ιμια".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "ο βοηθός υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ κ Τζ. Κόρνμπλουμ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι πρόθυμη για μεσολαβητικό ρόλο αλλά επίσημη επιδιαιτησία θ' ασκούσε μόνο αν τη δέχονταν και τα δύο μέρη".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "έναυσμα για εξαγγελίες... νέων παραχωρήσεων στο Αιγαίο, αυτή τη φορά μάλιστα στον εθνικό εναέριο χώρο έδωσε στον υπουργό Εξωτερικών Θόδωρο Πάγκαλο το βήμα του συνεδρίου για τις "Ελληνοτουρκικές σχέσεις και τη Ν.Α. Ευρώπη. Ο κ. Πάγκαλος σε μια ακόμη κραυγαλέα... αυτοαναίρεση, είπε ότι η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι 'χειρότερη' μετά το ραντεβού με τον Τούρκο ομόλογό του στο Βουκουρέστι, αλλά απέφυγε να εξηγήσει γιατί θα ξανασυναντηθεί με τον κ. Γκιονενσάι στο Βερολίνο".

    "Αλλοπρόσαλλο" χαρακτηρίζει ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ το Θεόδωρο Πάγκαλο, γιατί "τη μια στιγμή κανονίζει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και την επομένη ανακαλύπτει την τουρκική επεκτατική πολιτική χωρίς να αποκλείει και το ενδεχόμενο απόβασης στα ελληνικά νησιά. Η πολιτική του υπουργού Εξωτερικών δεν περνά απαρατήρητη ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Την άμεση σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ζητούν κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης προκειμένου να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία και το διαφαινόμενο διάλογο, ο οποίος μπήκε στην τελική ευθεία μετά τη συνάντηση του ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "ο κ. Πάγκαλος δε δίστασε να παρομοιάσει την πολιτική που ακολουθούν οι Τούρκοι με τη στάση που είχαν τηρήσει ο Χίτλερ και ο Στάλιν πριν από την εισβολή στην Πολωνία αλλά και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ενώ δήλωσε ξεκάθαρα ότι υπάρχει σχέδιο για εισβολή στα ελληνικά νησιά τονίζοντας χαρακτηριστικά: "τα νησιά δεν εισβάλλουν στις ακτές, οι ακτές εισβάλλουν στα νησιά". Υπενθύμισε δε την παρουσία της Τετάρτης Στρατιάς στα παράλια της Μικράς Ασίας και ταυτοχρόνως δεν έκρυψε την αγωνία του για το ενδεχόμενο πρόκλησης νέου 'θερμού' επεισοδίου στο Αιγαίο με αφορμή την έκταση του ελληνικού εναέριου χώρου που αμφισβητεί ευθέως η Αγκυρα. Ο κ. Πάγκαλος χαρακτήρισε λάθος την προσπάθεια ανάπτυξης επενδυτικής δραστηριότητας ξένων χωρών στην Τουρκία υπογραμμίζοντας την αστάθεια που υπάρχει στη γειτονική χώρα, αστάθεια που οφείλεται σε εθνικά (κουρδικό ζήτημα) θρησκευτικά (ισλαμικός κίνδυνος) και κοινωνικά-οικονομικά προβλήματα".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος ούτε μια φορά δεν αναφέρθηκε σε διαδικασία διαλόγου με την Τουρκία παρουσίασε και πάλι τις ελληνικές θέσεις: η Αθήνα αναμένει δήλωση της Αγκυρας για την προσφυγή στη Χάγη για τα Ιμια. 'Οσο καιρό υπάρχει η εδαφική διεκδίκηση, η Αγκυρα δεν θα δει ούτε ένα ECU από την ΕΕ', είπε ο κ Πάγκαλος. Στη συνέχεια έρχεται η προσφυγή για την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. Τα υπόλοιπα θέματα έπονται. "Η Τουρκία θέλει ν'αρχίσουμε από το τρίτο θέμα γιατί θέλει να διατηρήσει την ένταση", είπε ο κ. Πάγκαλος".

    Η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του αντιστράτηγου του ΝΑΤΟ Ουίλιαμ Κάρτερ που επισκέφθηκε την 1η Στρατιά στη Λάρισα δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι διεθνείς συνθήκες είναι ξεκάθαρες σε ο,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιμίων. Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που αξιωματούχος της Ατλαντικής Συμμαχίας και μάλιστα με βαθμό ανωτάτου στρατιωτικού τηρεί ευνοϊκή για τις ελληνικές θέσεις στάση".

    "Σε μία περίοδο που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, λίγους μόνο μήνες από το παρ'ολίγον θερμό επεισόδιο στις βραχονησίδες Ιμια, οι εγχώριοι τουριστικοί επιχειρηματίες αναλαμβάνουν εντυπωσιακές πρωτοβουλίες συνεργασίας με Τούρκους ομολόγους τους με αντικείμενο την προσέλκυση ξένων τουριστών στις ένθεν και εκείθεν ακτές του Αιγαίου, όπως αναπτύσσονται και οι τουρκικές διεκδικήσεις", αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    [4] Ελλάδα - Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "με δυσκολίες για τις ελληνικές επιδιώξεις διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Διπλωματικών Αντιπροσώπων των χωρών-μελών της Κοινότητας (ΚΟΡΕΠΕΡ) για την προετοιμασία των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της προσεχούς Δευτέρας και Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι κοινοτικοί εταίροι της Ελλάδας επιμένουν στην παραπομπή στο Ε. Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση και διατύπωση σχετικής γνώμης του σχεδίου του κανονισμού MEDA για την ευρωμεσογειακή οικονομική συνεργασία από το οποίο η Τουρκία ελπίζει πάντοτε ότι θα εισπράξει περισσότερο από ένα δις δολάρια τα πέντε επόμενα χρόνια".

    Το ΕΘΝΟΣ προσθέτει ότι "οι ελληνικές αντιρρήσεις δεν φαίνεται να γίνονται δεκτές από τις περισσότερες άλλες χώρες-μέλη και έτσι στο Συμβούλιο της Δευτέρας οι ΥΠΕΞ αναμένεται να αποφασίσουν με ειδική πλειοψηφία την υποβολή του MEDA στο Ε. Κοινοβούλιο. Διαφωνίες επίσης υπήρξαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΟΡΕΠΕΡ για το περιεχόμενο της κοινής θέσης που θα παρουσιάσουν οι "15" στο Συμβούλιο Σύνδεσης Κοινότητας-Κύπρου που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την προσεχή Τρίτη".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ "νέα απόπειρα να πεισθεί η Ελλάδα να κάνει υποχωρήσεις έτσι ώστε να μπορέσει να συγκληθεί το Συμβούλιο Σύνδεσης της ΕΕ με την Τουρκία εκδηλώθηκε εκ μέρους της ιταλικής προεδρίας με την έκτακτη επίσκεψη στην Αθήνα του Ιταλού υφυπουργού Εξωτερικών κ. Λουίτζι Βιτόριο Φεράρις ο οποίος συναντήθηκε με τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Ρωμαίο".

    [5] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ

    "Εναντίον ενός γενικού ελληνοτουρκικού διαλόγου, έτσι όπως τον αντιλαμβάνεται η Δύση ετάχθη με ομιλία του στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Είπε χαρακτηριστικά ότι "οι δύο χώρες (Ελλάδα και Τουρκία) εμφανίζονται στη διεθνή σκηνή ως μόνιμοι ανταγωνιστές και όλοι τις συμβουλεύουν να εμπλακούν σε διάλογο", αναφέρει η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ.

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο κ. Στεφανόπουλος μίλησε εκτεταμένα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στο ακροατήριό του που αποτελείτο κυρίως από Αμερικανούς ότι η κρίση στα Ιμια "δεν είναι τίποτε άλλο από μια νέα διακήρυξη των σταθερών και συνεχώς αυξανόμενων τουρκικών διεκδικήσεων στο ζωτικό χώρο του Αιγαίου. Παράλληλα, κατήγγειλε το διπλό εκβιασμό όπως χαρακτηριστικά είπε εναντίον της Κύπρου ο οποίος στοχεύει να αποτρέψει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και να διευκολύνει την είσοδο της Τουρκίας".

    "Ο κ Στεφανόπουλος σε συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, υπογράμμισε μεν ότι με την επίσκεψή του αναβαθμίζεται η ελληνική παρουσία στις ΗΠΑ αλλά παράλληλα σημείωσε ότι 'δεν νομίζει οτι μπορεί να πείσει τον κ. Κλίντον μέσα σε 30 λεπτά που θα έχει ιδιαίτερη συνομιλία μαζί του'. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε σχετική παρατήρηση των δημοσιογράφων απέδωσε σε λόγους ισορροπίας τις επισκέψεις στην Ουάσιγκτον στο ίδιο περίπου χρονικό διάστημα των πολιτικών ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η Ελλάδα συναντά εμπόδια στην προσπάθειά της να δρα ειρηνικά και παραγωγικά σ'ένα πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας της με τους γείτονές της. Αυτό θα τονίσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος κατά την αντιφώνησή του στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον στην υποδοχή του στον κήπο του Λευκού Οίκου".

    [6] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "η Ιρλανδία όχι μόνο θα στηρίξει το συντονιστή της προεδρίας της ΕΕ στο Κυπριακό Φεντερίκο Ντι Ρομπέρτο αλλά - πιθανόν - να προτείνει και αναβάθμισή του από συντονιστή της Προεδρίας σε συντονιστής της Ενωσης".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:05