Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 10/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Τουρκία - ΕΕ
  • [5] Συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι
  • [6] Παραβιάσεις στο Αιγαίο
  • [7] ΗΠΑ - άρση ταξιδιωτικής οδηγίας

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 10/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στις ΗΠΑ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό και οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κομμάτια τα κόμματα. Βράζουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εχει μεγάλο πρόβλημα αλλά είναι παλικάρι η Αλίκη".

    Η ΑΥΓΗ: "Απειλεί" τους "15" από την Αμερική. Ο Πάγκαλος σε ρόλο Α. Παπανδρέου. Διπλωματικό πυροτέχνημα με αφορμή το Κυπριακό".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μέτωπο νίκης Σημίτη-Αρσένη".

    ΕΘΝΟΣ: "Συντάξεις: αυξήσεις σε τρεις δόσεις. Στις 114.950 η κατώτατη μέχρι τον Ιούλιο του 1997".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η αλήθεια στο στόχαστρο του ΚΕΦΕ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στο σκαμνί η Βασούλα και μαζί της η αξιοπιστία της χώρας. Διεθνές ρεζιλίκι με την απόφαση για τα καζίνο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απάτη με τις πυλωτές. Ακυρες οι πωλήσεις θέσεων πάρκιγκ στις πολυκατοικίες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "24 πίεση στον Εβερτ. Κίνηση οργανωμένης αμφισβήτησης από 24 βουλευτές".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δοκιμάζεται η ανάπτυξη της Ευρώπης. Ο ρυθμός στο σύνολο των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα είναι αισθητά χαμηλός".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανταρσία από 24 βουλευτές. Τρίζει πλέον η 'καρέκλα' του Μιλτιάδη Εβερτ".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Μποφόρ και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία".

    ΝΙΚΗ: "ΠΑΣΟΚ 'αδειάζει' Σημίτη. Ναυάγησαν οι συνομιλίες στο Μαξίμου".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κουπόνια ζητιανιάς για τους συνταξιούχους".

    [2] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι διαπιστώθηκε "ταυτότητα απόψεων Αθήνας-Ουάσιγκτον στη συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον, ενώ ο κ. Κλίντον τόνισε ότι η Ελλάδα δεν ζητά τίποτα από κανένα παρά μόνο την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών. Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά το τέλος της συνάντησης διέψευσε μεν ότι προετοιμάζει συνάντηση κορυφής Ελλάδας -Τουρκίας 'τύπου Κάμπ Ντέιβιντ' αλλά εκτίμησε πως μετά τις επαφές των υπουργών Εξωτερικών οι δύο χώρες "βρίσκονται κοντά στην επίλυση των προβλημάτων τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι "ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον εμφανίσθηκε χθες συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Κλίντον δήλωσε από την πλευρά του πως έχει τονίσει στον πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ντεμιρέλ και άλλους Τούρκους ηγέτες πως είναι εντελώς αντίθετος με τη χρήση βίας στο Αιγαίο".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "τον ισχυρό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια εξήρε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο στο Λευκό Οίκο. Ταυτόχρονα, ο Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά την πρόσφατη συνάντηση Πάγκαλου-Γκιονενσάι στο Βουκουρέστι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την προσφυγή της Τουρκίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τη βραχονησίδα Ιμια".

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να μετατραπεί το Αιγαίο σε περιοχή ειρήνης και ευκαιρίας για όλους τόνισε με έμφαση ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τη χρήση βίας και ζήτησε από την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο και την Κύπρο με ειρηνικό τρόπο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τι θα πράξει αν η Ελλάδα πέσει θύμα εισβολής ο κ Κλίντον είπε πως δεν αναμένει τέτοια ενέργεια ούτε βλέπει πιθανότητα χρήσης βίας την οποία καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον χαρακτήρισε τη χώρα μας "παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι "η Ελλάδα δεν αρνείται το διάλογο με την Τουρκία αρκεί προηγουμένως η Αγκυρα να δεχτεί την παραπομπή του ζητήματος της Ιμιας στο διεθνές δικαστήριο", ενώ η ΝΙΚΗ υπογραμμίζει δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί οιαδήποτε απειλή από την Τουρκία. Αντιθέτως είναι πανέτοιμη να απαντήσει στην προδιαγεγραμμένη πρόκληση της Αγκυρας. Αυτό κατέστησε σαφές ο Ελληνας πρόεδρος στον ομόλογό του Μπίλ Κλίντον κατά τη συνάντηση των δυο ανδρών χθες στο Λευκό Οίκο".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν ότι ο πρόεδρος Κλίντον προέβλεψε ότι "φαίνεται πως πάμε σε μια κάποια λύση χωρίς την άσκηση βίας και με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει ότι "ο πρόεδρος Κλίντον είπε σχεδόν καθαρά ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν ευρύτερη εποπτεία Ελλάδας και Τουρκίας στην περιοχή Βαλκανίων και πέραν αυτής με την ανάθεση συγκεκριμένων ρόλων για το κάθε συμμαχικό κράτος. Ωστόσο ο φόβος που επικρατεί σε έγκυρους κύκλους είναι ότι η Αμερική δίνει προτεραιότητα στην Τουρκία και δευτερεύοντα στην Ελλάδα γεγονός που ενέχει κάποιους κινδύνους για τα ελληνικά συμφέροντα αν δεν είναι σαφώς και εκ των προτέρων καθορισμένοι οι ρόλοι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "το απροκάλυπτα φιλοτουρκικό πνεύμα των παρεμβάσεων μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών του αμερικανικού Πενταγώνου χαρακτήρισε τη χθεσινή δεύτερη και τελευταία ημέρα του μεγάλου συνεδρίου με θέμα "ελληνοτουρκικές σχέσεις και ΝΑ Ευρώπη". Ιδιαίτερα ενδεικτική των αμερικανικών προθέσεων υπήρξε η χθεσινή παρέμβαση του αμερικανού υφυπουργού Αμυνας Ζαν Λονταλ ο οποίος όχι μόνο ξεκαθάρισε ότι η χώρα-κλειδί για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στη ΝΑ Μεσόγειο είναι η Τουρκία αλλά υπέδειξε στην ελληνική πλευρά να τα βρει γρήγορα με την Αγκυρα, γιατί "σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να κάνουν πολλά πράγματα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "Ο κ Λάνταλ υπαινίχθηκε πως για τις ΗΠΑ η επικοινωνία που έχει αρχίσει μεταξύ Παγκαλου-Γκιονενσάι θεωρείται διάλογος και κατέληξε υπέρ της εντάξεως της Τουρκίας στην Ενωση. Επίσης απεκάλυψε ότι χθες βράδυ στην ελληνική πρεσβεία είχε συζήτηση με τον κ. Στεφανόπουλο, τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Πέρι για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "ο αμερικανός πρόεδρος Μπίλ Κλίντον επεσήμανε ότι η Ελλάδα και οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν κοινή και αδιαίρετη θέση κατά της τρομοκρατίας".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "τις πρωτοβουλίες των Αμερικανών για την επίλυση του Κυπριακού αναμένει η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτό, άλλωστε μου το έχει υποσχεθεί ο Πρόεδρος Κλίντον κατά την πρόσφατη συνάντησή μας στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "η πορεία του Κυπριακού και το ενιαίο σημαντικό δόγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης".

    [4] Τουρκία - ΕΕ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση ανέβασε τους τόνους έναντι της Τουρκίας αλλά και έναντι της ΕΕ τόσο με τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Θ. Πάγκαλου όσο και με δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Τύπου. Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να συνδέσουν το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ με την τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας απειλώντας ότι αν η Ελλάδα δεν άρει την επιφύλαξη για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας τότε θα εμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Συγχρόνως η κυπριακή κυβέρνηση δέχεται συνεχώς πιέσεις να προβεί σε υποχωρήσεις σε σχέση με το Κυπριακό. Λόγω της ελληνικής στάσης έγινε πάντως γνωστό ότι αναβλήθηκε συνάντηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι με τους Ευρωπαίους ομολόγους του που επρόκειτο να γίνει την Τρίτη στις Βρυξέλλες".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, η χώρα μας τίθεται "σε πρωτοφανή απομόνωση από τους 14 εταίρους οι οποίοι στρέφουν εναντίον μας 11 χώρες της Μεσογείου και 'φρενάρουν' σε πρώτη φάση φραστικά την ενταξιακη πορεία της Κύπρου. Η σκλήρυνση της στάσης των εταίρων οφείλεται στην άρνηση της κυβέρνησης να αποδεχθεί σε επίπεδο συμβουλίου υπουργών τη χρηματοδότηση της Τουρκίας τόσο από το κοινοτικό πρόγραμμα όσο και στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "Κατά τις εργασίες του ΚΟΡΕΠΕΡ οι πρέσβεις των '15' δεν κατέληξαν στην απαραίτητη 'κοινή θέση' την οποία θα πρέπει να εκφράσει η Ενωση κατά το Συμβούλιο Συνδέσεως με την Κύπρο καθώς ορισμένοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι κρατων-μελων ήθελαν να περιλάβουν στο κείμενο και μια αναφορά σύμφωνα με την οποία η ενταξιακή πορεία της Κύπρου είναι 'πακέτο' με την πρόοδο της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "οι Ευρωπαίοι 'εταίροι' και οι δεκατέσσερις δεν είναι διατεθειμένοι να υποτάξουν τα συμφέροντά τους στην Τουρκία στις πολύπλοκες εσωκομματικές διαδικασίες του κυβερνώντος κόμματος στην Ελλάδα. Το MEDA θα παραπεμφθεί με απλή πλειοψηφία στο Ε. Κοινοβούλιο για τη δεύτερη και τελική γνωμοδότηση και θα επιστρέψει στο Συμβούλιο για την τελική έγκριση. Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι έτσι 'παρατείνονται οι διαδικασίες' και θα 'κερδηθεί χρόνος'. Στη πραγματικότητα για την κοινοτική πολιτική αποτελεί μια ακόμη διπλωματική ήττα της Αθήνας εξαιτίας της Αγκυρας η οποία αποτελεί καμπή στις σχέσεις Ελλαδας-ΕΕ μετά την κρίση στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "γελάει η Ευρώπη με τον Πάγκαλο. Ο υπουργός εξωτερικών προσπαθώντας να δικαιολογήσει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα μας μετά τη συνάντηση του Βουκουρεστίου και την ουσιαστική έναρξη του διαλόγου αντιπαρατάσσει απειλές απέναντι στην ΕΕ. Ειδικότερα χθες ο υπουργός Εξωτερικών ανακάλυψε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας επιχειρούν να διασυνδέσουν την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα με το ελληνικό βέτο για την τελωνειακή ένωσης της Τουρκίας. Ετσι θεώρησε καλό να επιτεθεί εναντίον της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ιταλίας απειλώντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο σε όλες τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ".

    "Οι δηλώσεις Πάγκαλου επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της Πολιτικής Ανοιξης ότι η κυβέρνηση έχει ενδώσεις στις αμερικανικές πιέσεις, έχει αποδεχθεί το διάλογο με την Τουρκία για την διαιτησία για τις βραχονησίδες", αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ.

    Αξιοσημείωτο είναι, τονίζει η ΑΥΓΗ, πως "για το ίδιο θέμα χθες ο πρωθυπουργός κινήθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος χαρακτηρίζοντας 'κατανοητή' την αντίδραση των εταίρων επισημαίνοντας πως 'δεν θα υπάρξουν αντίποινα' κι εκφράζοντας την εκτίμηση πως το συμβούλιο σύνδεσης Ενωσης-Κύπρου "θα πραγματοποιηθεί κανονικά"

    [5] Συνάντηση Πάγκαλου - Γκιονενσάι

    Η ΝΙΚΗ γράφει ότι "την αναβολή της συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Εμρέ Γκιονενσάι με τους δεκαπέντε ομολόγους του που είχε καθοριστεί για την Τρίτη αποφάσισε η ΕΕ μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς να άρει το βέτο στα διάφορα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα προς την Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αναβολή αυτής της συνάντησης που θα είχε σαν θέμα τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβαλλει η ιταλική προεδρία για τη σύγκληση του συμβουλίόυ σύνδεσης εντός των ορίων της εξάμηνης θητείας της καθιστά σαφές ότι η Ενωση θεωρεί δεδομένη την έκφραση αντιρρήσεων εκ μέρους της Ελλάδας και για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα MEDA".

    [6] Παραβιάσεις στο Αιγαίο

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ, "η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο. Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εισήλθαν στον εθνικό εναέριο χώρο μας παραβιάζοντας για μι ακόμα φορά τόσο τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας όσο και το FIR Αθηνών. Σχηματισμοί τουρκικών F4 ΚΑΙ F16 προχώρησαν σε εννέα παραβιάσεις πετώντας πάνω από τη Χίο, τη Λέσβο και την Κω".

    [7] ΗΠΑ - άρση ταξιδιωτικής οδηγίας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "έως τα μέσα Ιουνίου αναμένεται να αρθεί η άτυπη ταξιδιωτική οδηγία που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση στην Ελλάδα το Μάρτιο επικαλούμενη ελλιπή μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ελληνικού. Οι αμερικανοί επιθεωρητές που ολοκληρώνουν σήμερα τους ελέγχους αναμένεται να συντάξουν θετική αναφορά για τη χώρα μας".
    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:07