Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Avaskopnsn A0nvaikou Tupou, 08/05/96

Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/05/1996


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΠΓΔΜ
  • [3] Τουρκία - Βόσπορος
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Τουρκία - ΕΕ
  • [7] Τουρκία - ΔΕΕ
  • [8] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα, Ελλάδα, 08/05/1996 (ΑΠΕ)

    Η πορεία της οικονομίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ και οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ελπίδες για την Αλίκη. Στο Μόναχο με σοβαρότατο πρόβλημα στα χοληφόρα".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Διωγμός στο Δημόσιο. Απολύσεις υπαλλήλων. Γκρίζα ζώνη στο Πέραμα".

    Η ΑΥΓΗ: "25% άνεργοι στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή της Αττικής".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εκλογές μέσα στον Ιούνιο για να ξεκαθαριστεί οριστικά η κατάσταση με τους Μιμίκους και τους άλλους υπονομευτές της Κυβέρνησης Σημίτη"

    ΕΘΝΟΣ: "Θρίλερ με την Αλίκη. Σήμερα επιστρέφει από το Μόναχο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Με φόρμα παραλλαγής ο Σημίτης. Αναζητεί στήριξη στον Αρσένη ενόψει συνεδρίου".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ιδού οι υπουργοί της ντροπής. Δωρεάν κινητά τηλέφωνα σε ευνοούμενους και υπασπιστές χαρίζει η Κυβέρνηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αγώνας ζωής για την Αλίκη. Καρκίνο στα χοληφόρα αγγεία διέγνωσαν οι γιατροί".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τεστ φόρων και κριτηρίων. Οι επαγγελματίες δήλωσαν λιγότερα, οι αγρότες περισσότερα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Φαύλος κύκλος, πληθωρισμός, ελλείμματα και επιτόκια".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Σκληρή μάχη για ανεργία. Συζήτηση στη Βουλή σήμερα προ ημερησίας διατάξεως".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Φοβούνται ότι ξεφεύγουν οι τιμές".

    ΝΙΚΗ: "Λευκή σημαία" από Αρσένη. Με τρεις όρους αύριο στον Σημίτη".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μέτωπο αντίστασης ενάντια στην ανεργία".

    [2] ΠΓΔΜ

    "Την πρόθεσή του να μην βιαστεί για συμπεράσματα σε ο,τι αφορά στις διαπραγματεύσεις της Νέας Υόρκης για το όνομα της χώρας του εξέφρασε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Κίρο Γκλιγκόροφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Φρανκφούρτε Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ", γράφει η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ και προσθέτει ότι "απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις της χώρα του με την Ελλάδα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε όπως μεταδίδουν χαρακτηριστικά τα μέσα μαζικής ενημερώσεως των Σκοπίων ότι η κυβέρνηση δεν θα εγκαταλείψει το όνομα της χώρας".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Κίρο Γκλιγκόροφ υπογράμμισε τη θέλησή του να ενταχθεί η χώρα του στις ευρωπαϊκές δομές ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε χθες στα Σκόπια ότι η ένταξη των Βαλκανίων στην Ευρώπη θα εγγυηθεί την ασφάλεια στην ταραγμένη αυτή περιοχή και επανέλαβε το ενδιαφέρον της χώρας του για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "κατάφωρη παραβίαση της "Ενδιάμεσης Συμφωνίας" που απαγορεύει κάθε προπαγανδιστική ενέργεια για την ονομασία "Μακεδονία" πραγματοποιούν τα Σκόπια, χωρίς την παραμικρή αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση. Στο υπουργείο Εξωτερικών εξετάζονται τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες ανησυχητικές πληροφορίες που φέρουν τα Σκόπια να προχωρούν στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με πάρα πολλές χώρες χρησιμοποιώντας τη συνταγματική τους ονομασία "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Απώτερος στόχος των Σκοπιανών είναι αν κάποια στιγμή το θέμα της ονομασίας περιέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων να ισχυριστούν ότι πρέπει να τους κατακυρωθεί το όνομα "Μακεδονία" επειδή αποτελεί επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών-μελών του οργανισμού".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία και αυτό έχει γίνει ήδη κατανοητό από όλα τα μέλη της σκοπιανής ηγεσίας σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντονι Κρέιγκ που βρίσκεται από προχθές το βράδυ στα Σκόπια. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το απόγευμα ο Κρειγκ αναφερόμενος ακριβώς στο ρόλο της Ελλάδας είπε ακόμα ότι σε όλες τις συναντήσεις που είχε με τους Σκοπιανούς αξιωματούχους όλοι τόνιζαν τη σημασία της ενδιάμεσης συμφωνίας της Νέας Υόρκης και τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας".

    [3] Τουρκία - Βόσπορος

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ όπως και οι άλλες εφημερίδες αναφέρουν ότι " νέους περιορισμούς είναι έτοιμοι να επιβάλλει η Αγκυρα στα Στενά του Βοσπόρου, στη διέλευση των πετρελαιοφόρων παραβιάζοντας κατάφορα τη Συνθήκη του Μοντρέ όπου τα Στενά χαρακτηρίζονται ως "Διεθνή" και όχι ως τούρκικα με σκοπό να πλήξει τη ρωσική πετρελαϊκή αγορά και έμμεσα την παγκόσμια σε μια κρίσιμη στιγμή για τις πετρελαϊκές αγορές ανά τον κόσμο".

    "Αντιδρώντας έτσι, προσθέτει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, στη συμφωνία Ρωσίας και Καζακστάν για τη μεταφορά πετρελαίου από το Καζακστάν σε ρωσικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας (Νοβοροσίσκ). Η Αγκυρα επιθυμούσε διακαώς την πρόκριση της δικής της πρότασης για τη διαμετακομιδή του πετρελαίου της Κασπίας (μέσω τερματικού σταθμού στο Τσεϊχάν) και με την απόφασή της αυτή δίνει ένα μήνυμα σε Ρωσία και Καζακστάν - αλλά και στις ΗΠΑ".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως "δεν υπάρχει περίοδος διαπραγματεύσεων που να έχει αρχίσει" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και "ούτε είναι πιθανό να αρχίσει". Μιλώντας χθες σε Τούρκους δημοσιογράφους σ'ένα διάλειμμα των εργασιών της υπουργικής συνόδου της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης στο Μπέρμιγχαμ ο κ. Αρσένης τόνισε ότι "το γεγονός οτι οι δύο υπουργοί εξωτερικών συναντήθηκαν (σ.σ. στο Βουκουρέστι) και θα συναντηθούν πάλι έχει συμβεί στο παρελθόν και είναι κάτι καλό, δεν έχουμε όμως ανοίξει το δρόμο για διάλογο".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ, "σε ...'σουρωτήρι' μετέτρεψαν χθες τον εθνικό μας εναέριο χώρο δεκατέσσερα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη δίνοντας πραγματικό ρεσιτάλ θράσους και αποδεικνύοντας περίτρανα τι κρύβεται πίσω από το προσωπείο του 'διαλόγου' και των 'διαπραγματεύσεων' των στρατοκρατών της Αγκυρας".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "αποθρασύνθηκαν χθες οι Τούρκοι στο Αιγαίο φθάνοντας μέχρι τη Σκύρο μόλις λίγες ώρες μετά τη συζήτηση στη Βουλή για την πορεία των ελληνοτουρκικών. Μάλιστα σε μια περίπτωση δυο οπλισμένα τουρκικά F16 μπήκαν στον ελληνικό εναέριο χώρο στο ύψος του Εβρου και αφού διέσχισαν τη Θράκη έστριψαν στο μεσαίο πόδι της Χαλκιδικής με κατεύθυνση τη Θάσο. Τα συγκεκριμένα τουρκικά F16 αφού έκαναν χαμηλή πτήση πάνω από τη Θάσο συνέχισαν την προκλητική πορεία τους προς το κεντρικό Αιγαίο φθάνοντας σε απόσταση δυο μιλίων βορείως της Σκύρου".

    [5] Κυπριακό

    Σύμφωνα με τη ΝΙΚΗ,"τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο κ. Κληρίδης αναγορεύθηκε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος σχολής Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο πρόεδρος της Κύπρου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αύριο. Σήμερα ο κ. Κληρίδης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη αμέσως μετά την επιστροφή του δεύτερου από το Μπέρμιγχαν όπου μετείχε στη σύνοδο της ΔΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "την ανάγκη η ελληνική μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι πάντοτε έτοιμες ενώπιον του ενδεχομένου να υπάρξουν εξελίξεις που να οδηγήσουν σε αποφάσεις για το Κυπριακό, επεσήμανε με κατηγορημαιικό τόνο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη".

    Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, "χωρίς εκπλήξεις θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Κύπρου στη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν κυρίως θέματα τεχνικού χαρακτήρα όπως λχ η πρόοδος που έχει σημειώσει η κυπριακή πλευρά στην εναρμόνιση της νομοθεσίας της προς την κοινοτική, η εξέλιξη της κυπριακής οικονομίας κλπ".

    [6] Τουρκία - ΕΕ

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "οι σχέσεις της Τουρκία με την ΕΕ και οι άλυτες διαφορές της με ένα μέλος της, την Ελλάδα θα απασχολήσουν όλη αυτή την εβδομάδα τα κοινοτικά θεσμικά όργανα ενόψει του συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη. Βασικό ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσουν με ειδική πλειοψηφία οι 15 ΥΠΕΞ τη Δευτέρα είναι η υποβολή για δεύτερη ανάγνωση στο Ε. Κοινοβούλιο του Κανονισμού Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας MEDA από τον οποίο η Τουρκία θεωρείται ότι θα εισπράξει περισσότερα από 1 δις δολάρια. Παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις αυτή τη στιγμή υπάρχει διαμορφωμένη πλειοψηφία ικανή να αποφασίσει την παραπομπή του σχεδίου αυτού του κανονισμού στο Ευρωκοινοβούλιο που η θετική ή αρνητική γνωμάτευσή του δεν έχει πάντως υποχρεωτικό χαρακτήρα". Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα" το θέμα των περιουσιών των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη ή μάλλον της αφαίρεσης του στοιχειώδους δικαιώματος στην περιουσία πρέπει να απασχολήσει το επόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας".

    [7] Τουρκία - ΔΕΕ

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "διαπραγματευτικοί λόγοι ωθούν την Τουρκία να προβάλει συνεχώς το αίτημα της πλήρους ένταξής της στη ΔΕΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης από το Μπερμιγχαμ της Βρετανίας χθες. Εκεί συμμετέχει στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου της ΔΕΕ. Ο κ. Αρσένης σε συνέντευξή του προς το BBC απαντώντας στο ερώτημα για τις προοπτικές του τουρκικού αιτήματος είπε "οι προοπτικές είναι μηδαμινές". Ο υπουργός Αμυνας υπενθύμισε ότι στο Καταστατικό της Ενωσης προβλέπεται ρητώς ότι "πλήρη μέλη της ΔΕΕ γίνονται πλήρη μέλη της ΕΕ" και συνέχισε "βέβαια η Τουρκία κάθε φορά βάζει αυτό το θέμα για λόγους διαπραγματευτικούς. Αυτό που επιδιώκει είναι συνεχώς να προσπαθεί να αναβαθμίσει το ρόλο των συνδεδεμένων μελών. Η μάχη είναι χαμένη για την Τουρκία".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Γεράσιμου Αρσένη ότι "η στρατιωτική συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας είναι δυνατή μόνο εάν υπάρξει πρόοδος για την επίλυση του Κυπριακού ο οποίος συνέδεσε την έναρξη του διαλόγου με το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Αγκυρα".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ "τη μετεξέλιξη της ΔΕΕ σε αμυντικό βραχίονα της ΕΕ με χρήση της υποδομής του ΝΑΤΟ για καθαρά ευρωπαϊκές υποθέσεις ειρηνευτικών αποστολών, υποστήριξε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης".

    [8] Επίσκεψη Στεφανόπουλου στις ΗΠΑ

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει ότι "με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπίλ Κλίντον συναντάται αύριο το πρωί στο Λευκό Οίκο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο και Παιδείας Γεώργιο Παπανδρέου. Στο επίκεντρο των συνομιλιών αναμένεται να βρεθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όμως θεωρείται βέβαιον ότι ο κ Στεφανόπουλος θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να προωθήσει το σύνολο των εθνικών μας θέσεων".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ "η επίσκεψη των κ Στεφανόπουλου και Πάγκαλου στις ΗΠΑ πραγματοποιείται ενώ η Αγκυρα έχει προβεί σε νέο διπλωματικό ελιγμό τασσόμενη τώρα υπέρ της διαιτησίας "τρίτων μερών", ενώ ταυτόχρονα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου κάνουν λόγο για την ύπαρξη αμερικανικών σχολίων που προβλέπουν συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Τουρκίας στην Ουάσιγκτον το ερχόμενο φθινόπωρο. Θεωρείται, δε βέβαιο ότι οι Αμερικανοί θα ασκήσουν πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για να άρει τις επιφυλάξεις της στη χορήγηση της κοινοτικής βοήθειας προς την Τουρκία, την οποίας ως γνωστόν, η Αθήνα έχει συνδέσει άμεσα με την εγκατάλειψη της επιθετικής τακτικής εκ μέρους της Αγκυρας".


    Athens Press Review (ELOT 928) Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.00 run on Saturday, 1 June 1996 - 21:39:04