Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 05-07-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/7/2005
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Εργασιακές σχέσεις
  • [04] Κυβέρνηση-Δημοσκοπήσεις
  • [05] "Θέμις" κατασκευαστική-Πόρισμα
  • [06] Κριτική Παπανδρέου σε Αρχιεπίσκοπο
  • [07] Κυβέρνηση-Εντολές πρωθυπουργού
  • [08] Οικονομία
  • [09] Συμβασιούχοι
  • [10] Συνταξιοδοτήσεις
  • [11] Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-Εργα
  • [12] Διεύρυνση ωραρίου καταστημάτων
  • [13] Μείωση της ανεργίας
  • [14] Πετρέλαιο θέρμανσης
  • [15] Ελλάδα-ΕΕ-Μέτρα κατά τρομοκρατίας
  • [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] Εισπρακτικοί μηχανισμοί - ΔΝΤ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/7/2005

    Οι εργασιακές σχέσεις, οι στόχοι της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, το πόρισμα για ατασθαλίες στη "Θέμις Κατασκευαστική" και η επίθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου κατά του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου για κείμενο συνεργάτη του, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Χτύπημα στην ανεργία. Υποχώρησε μία μονάδα σε διάστημα ενός έτους.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): "ΘΕΜΙΣ" κατασκευαστική... σκανδάλων! Σημεία και τέρατα στην Εταιρεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

    ΑΝΩ ΚΑΤΩ: Δεν υπολογίζω πολιτικό κόστος. Ξεκάθαρο μήνυμα του Κώστα Καραμανλή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δουλειά σε 112.000 ανέργους. Νέα υποχώρηση της ανεργίας στο 10,4% το πρώτο τρίμηνο

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Πώς θα γίνει η επιστροφή φόρου. Η "Α" αποκαλύπτει το κυβερνητικό σχέδιο.

    Η ΑΥΓΗ: Άνεργος ο ένας στους 5 νέους παρότι το γενικό ποσοστό έπεσε από 11,3% στο 10,4% φέτος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Δεν κάνει πίσω ο Καραμανλής. Αποφασισμένος ο Πρωθυπουργός να προχωρήσει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Καυγάς συμφερόντων για το πέταλο του θανάτου. Ανταλλάσσουν κατηγορίες η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και ο εργολάβος.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πανελλαδική δημοσκόπηση της VPRC: Τέσσερις μονάδες μπροστά και στα δύσκολα!

    ΕΘΝΟΣ: Μονιμοποίηση συμβασιούχων απαιτούν πέντε δικαστήρια. Αποφάσεις-κόλαφος για το Διάταγμα Παυλόπουλου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, θα ληφθούν μέτρα για την Τρομοκρατία, αλλά δεν θα καταργηθούν οι ατομικές ελευθερίες. Απλά, μας βάζουν τα δύο πόδια σε... ένα μαλακό παπούτσι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καλπάζει ο δανεισμός του κράτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οι τελικές αλλαγές στο εργασιακό. Κυβέρνηση: Κατατίθεται σήμερα το ν/σ μετά το ναυάγιο ΓΣΕΕ-εργοδοτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ντροπή κ. Χριστόδουλε". Έκρηξη Γιώργου για τον λίβελο της Αρχιεπισκοπής.

    ΕΣΤΙΑ: Η σύγκρουσης για το ωράριο. Αδικαιολόγητη η αντίδρασης του εμπορικού κόσμου.

    ESPRESSO: Η κατάθεση του χάκερ που "έγδυνε" τους μεγιστάνες. Συνελήφθη ο Έλληνας που τρέλανε το FBI.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μία "Θέμις" βυθισμένη στα σκάνδαλα. Ατασθαλίες κατέγραψε το Σώμα Επιθεωρητών στην εταιρεία που κατασκευάζει δικαστικά μέγαρα και φυλακές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν. Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κύμα... φυγής από Δημόσιο, ΔΕΚΟ, Τράπεζες. 150% περισσότεροι βγαίνουν στη σύνταξη το 2005.

    Η ΝΙΚΗ: Ο,τι θέλει ο ΣΕΒ. Η κυβέρνηση νομοθετεί μονομερώς για τα εργασιακά.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Ο Μεγάλος Αδελφός της τρομοκρατίας. Βρυξέλλες: Υπό παρακολούθηση τηλέφωνα, κινητά, καρτοκινητά και e-mail μετά το φονικό χτύπημα στο Λονδίνο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Θα γίνει ο βίος ...αβίωτος για τους εργαζόμενους με τις αντιδραστικές αλλαγές στο εργασιακό.

    TRAFFIC NEWS: Γιατί δεν πιάνουν τους δολοφόνους. Αφήνει υπονοούμενα η Νικολούλη και μιλάει για ανθρωποκτονία. Ειδικοί ντετέκτιβ της ΕΛΑΣ ψάχνουν τώρα να βρουν τα ίχνη της Κικής Κούσογλου.

    Η ΧΩΡΑ: Καταιγίδα μεταξύ Χριστόδουλου-Γιώργου. Αποκάλεσε κομματάρχη τον Αρχιεπίσκοπο. Αφορμή κείμενο για ταυτότητες-εικόνες.

    City Press: Πρώτα μπάνια, μετά νέα λιτότητα. Πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και γίνεται πιο δύσκολη η κάλυψη του ελλείμματος.

    METRO: Επικίνδυνες εξελίξεις. Διαφώνησαν σε όλα στη συνάντησή τους ΓΣΕΕ και ΣΕΒ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πανικός από σπείρα κλεφτών. Χαλκιδική: Δεκάδες διαρρήξεις σπιτιών.

    ΕΓΝΑΤΙΑ: Ιατρεία με ωράριο εμπορίου. Στο Δήμο Θερμαϊκού τις καθημερινές λειτουργούν ως τις 14.30, ενώ τα Σαββατοκύριακα είναι κλειστά!

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αλλαγές στη φορολογία ακινήτων ως το τέλος του μήνα Ιουλίου.

    [03] Εργασιακές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στην Κυβερνητική Επιτροπή παρουσιάζεται σήμερα στις 10 πμ το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για τις υπερωρίες και τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και στη συνέχεια κατατίθεται στη Βουλή, μετά και από το "αδιέξοδο" της χθεσινής διαπραγμάτευσης των εργοδοτικών φορέων με τη ΓΣΕΕ. Το πλαίσιο των τελικών ρυθμίσεων παρουσιάζει ο "Ελεύθερος Τύπος". Το "αδιέξοδο' της χθεσινής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις "άνοιξε" το δρόμο για την κατάθεση του εργασιακού νομοσχεδίου σήμερα στη Βουλή".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει ότι "με "σύμμαχο" τους βιομήχανους και κόντρα στη βούληση του εργατικού δυναμικού της χώρας, η κυβέρνηση Καραμανλή προχωρεί ακάθεκτη στη διαμόρφωση συνθηκών εργοδοτικής ασυδοσίας στην αγορά εργασίας".

    Η METRO εκτιμά ότι "όνειρο θερινής νυκτός" αποδείχθηκε η τελευταία ελπίδα που υπήρχε για συμβιβαστική λύση, αλλά και γενικότερη συνεννόηση μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και του κόστους των υπερωριών".

    Ο ΛΟΓΟΣ επισημαίνει ότι "με τη φράση "συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε και δώσαμε ραντεβού το φθινόπωρο" ο πρόεδρος του ΣΕΒ έδωσε το στίγμα του κλίματος της συνάντησης. Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί "κοινός τόπος" των κοινωνικών εταίρων για τις εργασιακές σχέσεις, χωρίς να χρειαστεί η μεσολάβηση του υπουργείου Απασχόλησης, κάτι που δεν κατέστη, ωστόσο, εφικτό".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται ότι "την πρόθεσή της να συμφωνήσει στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιβεβαίωσε, χτες, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, κρατώντας σας "φύλλο συκής" τη δημαγωγική αντίθεσή της με το διευθυντικό δικαίωμα. Και εξαιτίας αυτής της στάσης της ΓΣΕΕ, κατά τη χτεσινή συνάντηση με τις εργοδοτικές Ενώσεις, οι βιομήχανοι εμφανίστηκαν αποθρασυμένοι".

    [04] Κυβέρνηση-Δημοσκοπήσεις

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "σημαντικό προβάδισμα εξακολουθεί να διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ, με βάση το βαρόμετρο της VPRC για το ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. προηγείται κατά 4 μονάδες του ΠΑΣΟΚ, ενώ εξαιρετικά ενισχυμένο εμφανίζεται το προφίλ του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή έναντι του Γιώργου Παπανδρέου. Αν και η πανελλαδική δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε μια κρίσιμη και δύσκολη συγκυρία (11 και 12 Ιουλίου) για την κυβέρνηση λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθεί και των όποιων αντιδράσεων υπάρχουν, το κυβερνών κόμμα διατηρεί την πλήρη πολιτική ηγεμονία στο πολιτικό σκηνικό και ο Κ. Καραμανλής εμφανίζεται όχι μόνο αλώβητος αλλά και κυρίαρχος του παιχνιδιού".

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι "χωρίς ουσιαστικό πολιτικό κόστος υλοποιεί η κυβέρνηση τις βαθιές διαρθρωτικές της αλλαγές, καθώς εξακολουθεί να προηγείται με 4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της VPRC. Σε "αγκάθι" όμως για την κυβέρνηση φαίνεται ότι εξελίσσεται το ωράριο των καταστημάτων, καθώς από την εν λόγω δημοσκόπηση προκύπτει ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν συμφωνεί με τις ρυθμίσεις".

    [05] "Θέμις" κατασκευαστική-Πόρισμα

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) γράφει ότι "η "Θέμις" κάνει ... ατασθαλίες. Τέρατα και σημεία στην κατασκευαστική εταιρεία του υπουργείου Δικαιοσύνης "Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε." επί ημερών ΠΑΣΟΚ αποκάλυψαν οι "Ράμπο" του Δημοσίου. Έργα ύψους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δίνονταν, χωρίς συμβάσεις, με προφορικές συμφωνίες σε "ημέτερους" εργολάβους. Οι τελευταίοι γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τον νόμο δεν φρόντιζαν να εκδώσουν καν οικοδομικές άδειες για τα έργα που εκτελούσαν σε διάφορες φυλακές της χώρας. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν διέθεταν ούτε καν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, δηλαδή το δίπλωμα και την άδεια για να αναλάβουν το έργο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "ως "άντρο" αδιαφάνειας, διαχειριστικών παρατυπιών και οικονομικών ατασθαλιών παρουσιάζεται η εταιρεία "Θέμις Κατασκευαστική" από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, που ερευνά τα πεπραγμένα της παράλληλα με τις δικαστικές αρχές. Η "Θέμις", εταιρεία που είχε αναλάβει από την περασμένη δεκαετία την κατασκευή δικαστικών μεγάρων και φυλακών, αποδεικνύεται ότι δεν απέδιδε ιδιαίτερη σημασία στις διατάξεις των νόμων ούτε στην τήρηση των προϋπολογισμών των έργων. Κραυγαλέο παράδειγμα το Εφετείο Αθηνών, που στοίχισε 247 εκατομμύρια ευρώ έναντι αρχικού προϋπολογισμού 22,3 εκατ".

    [06] Κριτική Παπανδρέου σε Αρχιεπίσκοπο

    Η ΧΩΡΑ ισχυρίζεται ότι "απροκάλυπτη επίθεση Παπανδρέου κατά του Προκαθήμενου της Ελληνικής Εκκλησίας. Αναζωπυρώνεται η κόντρα με αφορμή ένα κείμενο της Εκκλησίας για το θέμα των ταυτοτήτων και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στις εικόνες. Ο Γ. Παπανδρέου επιτέθηκε λυσσαλέα στον κ. Χριστόδουλο χαρακτηρίζοντάς τον "κομματάρχη και υπονομευτή" ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "εξοργισμένος από το ανώνυμο λιβελογράφημα συνεργάτη του Αρχιεπισκόπου, ο Γ. Παπανδρέου του επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Τον αποκάλεσε κομματάρχη και φερέφωνο της ΝΔ και αμφισβήτησε το ήθος του. Κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει θέση, θέτοντας το ερώτημα αν υποθάλπει τη χειραγώγηση της Εκκλησίας από το κόμμα".

    [07] Κυβέρνηση-Εντολές πρωθυπουργού

    Σύμφωνα με την ΑΝΩ ΚΑΤΩ "οι πολίτες μας ψήφισαν να κάνουμε πέντε σημαντικές αλλαγές, για τις οποίες δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Έτσι θα προχωρήσουμε σε πέντε βασικές αλλαγές χωρίς να υπολογίσουμε το πολιτικό κόστος. Εξάλλου, οι παρεμβάσεις και οι τομές στο δημόσιο βίο θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα στην ελληνική κοινωνία". Αυτό το ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την οικονομία. Οι πολίτες, πάντως στηρίζουν τον πρωθυπουργό, όπως φαίνεται και από τη νέα δημοσκόπηση".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει ότι "ο κόσμος μας ψήφισε για να κάνουμε αλλαγές. Πέντε βασικά πράγματα θα τα αλλάξω και δεν με ενδιαφέρει καθόλου το πολιτικό κόστος". Φράσεις τις οποίες συνηθίζει να επαναλαμβάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε στενούς του συνεργάτες ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ξεκαθαρίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την πρόθεσή του να προχωρήσει στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις".

    [08] Οικονομία

    Η City Press υποστηρίζει ότι "πέφτει ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και γίνεται πιο δύσκολη η κάλυψη του ελλείμματος. Όλα τα κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι ξέφυγαν τα οικονομικά μεγέθη, φοβούνται όμως το πολιτικό κόστος της αναγκαίας εφαρμογής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "με αλματώδη ρυθμό αυξάνεται ο δημόσιος δανεισμός προκειμένου να καλυφθεί το ταμειακό έλλειμμα του Δημοσίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το πρόβλημα ρευστότητας του Δημοσίου αντιμετωπίζεται με δάνεια, με τη διακοπή των δημοσίων επενδύσεων και από τη διατήρηση των πόρων που προορίζονται για την εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών".

    [09] Συμβασιούχοι

    Το ΕΘΝΟΣ υπογραμμίζει ότι "πράσινο φως για τη μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων, καθώς το "Διάταγμα Παυλόπουλου" κρίνεται αντίθετο προς το Κοινοτικό Δίκαιο, ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό. Τίθενται μάλιστα υπό αμφισβήτηση οι προϋποθέσεις μονιμοποίησης, οι οποίες και αποτελούν το μέσον εξαίρεσης της μεγάλης πλειονότητας των συμβασιούχων από τη μονιμοποίηση".

    [10] Συνταξιοδοτήσεις

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "εντυπωσιακή αύξηση -κατά 150% σε σχέση με πέρυσι- των αιτήσεων συνταξιοδότησης δημοσίων υπαλλήλων καταγράφεται φέτος, λόγω της γενικευμένης ανασφάλειας τόσο για το Ασφαλιστικό όσο και για τις εργασιακές σχέσεις. Μάλιστα, η ίδια εικόνα μαζικής "φυγής στη σύνταξη" παρατηρείται και στον χώρο των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών".

    [11] Κυβέρνηση-ΠΑΣΟΚ-Εργα

    Το ΒΗΜΑ υποστηρίζει ότι "η υπόθεση των ευθυνών για το φονικό πέταλο του Μαλιακού εξελίσσεται σε καβγά συμφερόντων. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ανταλλάσσουν βαρύτατες κατηγορίες, ενώ στην αντιπαράθεση παρενέβη και ο επιχειρηματίας κ. Πρ. Εμφιετζόγλου. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κκ Φλωρίδης και Σπηλιόπουλος κατηγόρησαν τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για "μέγα σκάνδαλο της εκ των υστέρων συμμετοχής του κ. Εμφιετζόγλου" στην κοινοπραξία κατασκευής των έργων. Η απάντηση του κ. Σουφλιά, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου του, ήταν σκληρή. Κάλεσε τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ να διερωτηθούν "ποια είναι η ευθύνη τους για τα δυστυχήματα που συμβαίνουν τόσα χρόνια στην περιοχή".

    [12] Διεύρυνση ωραρίου καταστημάτων

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "είναι τέτοια η διάβρωσης την οποία επέφερε το ΠΑΣΟΚ στην νοοτροπία των Ελλήνων, ώστε λίγοι βλέπουν πλέον ποιό είναι το συμφέρον τους. Οι περισσότεροι έχουν μάθει να λειτουργούν υπό την απόλυτη προστασία του κράτους και τρέμουν στην ιδέα του ανταγωνισμού. Τόσο πολύ, ώστε ακόμη και οι καταστηματάρχες να απειλούν με αποκλεισμό των εθνικών οδών, διαμαρτυρόμενοι για την διεύρυνση του ωραρίου!"

    [13] Μείωση της ανεργίας

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει ότι "με το "δεξί" μπήκε το 2005 για την απασχόληση στη χώρα μας. Κι αυτό, γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, το "φάντασμα" της ανεργίας μειώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά μία ποσοστιαία μονάδα. 112.000 άνθρωποι βρήκαν δουλειά στο διάστημα αυτό, γεγονός που είχε αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να φτάσει στα 4.325.000 άτομα.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) τονίζει ότι "σχεδόν μία μονάδα υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα σε διάστημα ενός έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος. Πρόκειται για σημαντική πτώση και ενθαρρυντική εξέλιξη για το επόμενο διάστημα, επιβεβαιώνοντας την προσπάθεια τουλάχιστον που καταβάλλεται από τα αρμόδια υπουργεία για να μειωθεί η μάστιγα της ανεργίας που πλήττει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "σε 502.551 ανέρχεται ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα κατά το α΄τρίμηνο φέτος, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 10,4% έναντι 11,3% πέρυσι. Παρά τη μικρή μείωση, το ποσοστό των ανέργων έως 30 ετών φθάνει το 20% και ειδικότερα στις νέες γυναίκες το 27%! Η ανεργία είναι γένους θηλυκού, καθώς οι γυναίκες σε όλες τις ηλικίες εμφανίζουν διπλάσια ανεργία από εκείνη των ανδρών. Το γενικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλότερα επίπεδα από τον μέσο κοινοτικό όρο".

    Η Traffic News αναφέρει ότι "η ανεργία είναι γένους θηλυκού. Αυτό δείχνουν τα νούμερα που φέρνουν τις γυναίκες στην πρώτη θέση της λίστας των ανέργων σε όλη τη χώρα".

    [14] Πετρέλαιο θέρμανσης

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ υπογραμμίζει ότι "με το ίδιο καθεστώς και χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση, θα προμηθευτούν τα νοικοκυριά και οι αγρότες το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο, παρά την εξομοίωση του φόρου με το ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης. Αντιθέτως, το ίδιο δεν θα ισχύει και για τους πρατηριούχους, καθώς -σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο που προκρίνεται- οι τελευταίοι θα το προμηθεύονται από τα διυλιστήρια με τον ίδιο φόρο που προμηθεύονται το πετρέλαιο κίνησης και θα εισπράττουν εν συνεχεία τη διαφορά από τα δημόσια ταμεία".

    [15] Ελλάδα-ΕΕ-Μέτρα κατά τρομοκρατίας

    Σύμφωνα με την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 "πολύ χαμός για να κτυπηθούν... τα δημοκρατικά δικαιώματα αντί της τρομοκρατίας. Τα μέτρα που αποφάσισαν (ή υποτίθεται ότι αποφάσισαν οι "25" της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας: Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία. Στρέφονται ευθέως κατά των (αθώων) πολιτών των ευρωπαϊκών κρατών και κατά της Δημοκρατίας. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει στους εταίρους ότι δεν πρόκειται να δίνει στοιχεία χωρίς προηγούμενη συνεννόηση και αν δεν υπάρχει αιτιολογημένος λόγος. Συγχρόνως έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη γιατί αναγνωρίζεται η τεχνογνωσία (λόγω Ολυμπιάδας) στον τομέα της πρόληψης αν όχι της καταστολής και η ίδια μπορεί να παράσχει και τεχνολογία στη Γερμανία για το Μουντιάλ του 2006 και στο Πεκίνο για την Ολυμπιάδα του 2008".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "είναι φανερό πλέον ότι και οι 25 εταίροι της Ευρώπης θα υιοθετήσουν σκληρά μέτρα για την καταστολή και την πρόληψη πρωτίστως τρομοκρατικών ενεργειών. Έτσι, δεν ήταν δυνατόν η Ελλάδα να μείνει έξω από τον χορό των αντιτρομοκρατικών μέτρων".

    [16] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ: "Σαρωτικές αλλαγές. Ριζικές τομές στους μηχανισμούς των εσόδων και των δαπανών ζητεί το ΔΝΤ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μαύρη τρύπα 11,6 δισ. στο έλλειμμα α' 6μηνου. Εφθασε στο 6,5% του ΑΕΠ λόγω της μεγάλης υστέρησης στα έσοδα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εισπράξτε τα χρέη. Τιτλοποιήσεις των οφειλών προτείνει το ΔΝΤ".

    H ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα ύψη το έλλειμμα του Δημοσίου με 11,6 δισ. ευρώ".

    [17] Εισπρακτικοί μηχανισμοί - ΔΝΤ

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει ότι "η ριζική ανατροπή των υφιστάμενων δομών στους μηχανισμούς των δαπανών και των εσόδων θα κρίνει τη βιωσιμότητα της πραγματικής οικονομίας στο άμεσο μέλλον. Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ, στο πόρισμα που επέδωσαν στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Friday, 15 July 2005 - 22:19:58 UTC