Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 04-05-05

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/05/2004
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] Συμβασιούχοι
  • [04] Επίσκεψη Ερντογάν
  • [05] Χρηματιστήριο - Εξοπλισμοί - Δικαστική έρευνα
  • [06] Δημοσκοπήσεις- Κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ
  • [07] Ελληνική Εκκλησία - Οικουμενικό Πατριαρχείο - Κυβέρνηση
  • [08] Εξοπλισμοί-Μείωση θητείας
  • [09] Στεγαστικά δάνεια
  • [10] Δίκυκλα- Απόσυρση

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 05/05/2004

    Οι ρυθμίσεις για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για γεφύρωση της ρήξης ανάμεσα στην ελληνική εκκλησία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα και τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Metron Analysis είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Οριστική λύση για ανυπότακτους, συνυπηρέτηση + 5000 προσλήψεις στο Στρατό.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Συμβασιούχοι. Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση, ποιοι εξαιρούνται. Ολόκληρο το ΠΔ για τη μονιμοποίησή τους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ποιοι συμβασιούχοι μονιμοποιούνται. Η κυβέρνηση υλοποιεί αμέσως την προεκλογική δέσμευσή της.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οδηγός για φθηνά δάνεια. Τραπεζικό...αμοκ προσφορών για στεγαστικά ''πακέτα''.

    Η ΑΥΓΗ: Νέος εμπαιγμός των συμβασιούχων. Υποσχέθηκαν μονιμοποίηση, τώρα τους ''σαλαμοποιούν''.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Οι Δεξιοί βρίζουν τον Καραμανλή! Αλλάζει και εκσυγχρονίζεται ο Καραμανλισμός!

    ΤΟ ΒΗΜΑ: ''Σχέδιο Μαριέττα'' για την κρίση στην Εκκλησία. Τι κομίζει στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολο το προεδρικό διάταγμα για τους συμβασιούχους. Ποιοι και πως μονιμοποιούνται.

    ΕΘΝΟΣ: 20 σημεία κλειδιά για ''άριστα'' στις εξετάσεις. Πανελλαδικές 2004:΅Τι θα ζητήσει φέτος η Επιτροπή Εξετάσεων και τι προτείνουν στους υποψήφιους οι βαθμολογητές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το τελευταίο....''ευχέλαιο'' για καταλλαγή κάνει η Μαριέττα! Στερνή προσπάθεια για εκτόνωσης της κρίσης καταβάλλει, σήμερα, στο Πατριαρχείο , η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Το διάταγμα για τους συμβασιούχους. Περιλαμβάνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και ευρύτερο τομέα και στις δημοτικές επιχειρήσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συμβασιούχοι. Ποιοι μονιμοποιούνται - ποιοι μένουν εκτός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμβασιούχοι. Λύση χωρίς λύση. Δρακόντειο διάταγμα με σωρεία εξαιρέσεων.

    ΕΣΤΙΑ:Ολυμπιακοί 1896 . Τα παγκόσμια ρεκόρ! Τα 100 μέτρα σε 11 δευτερόλεπτα, άλμα εις ύψος 1,82 μέτρα.

    Espresso: 26 Ιουνίου στην Εκάλη ο γάμος του Χατζηνικολάου. Δημοσιεύτηκε χθες η αγγελία.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ''Φούσκες'', όπλα στη Δικαιοσύνη. Δίωξη υπευθύνων ΧΑ-Κεφαλαιαγοράς- Η κυβέρνηση διευκολύνει τις έρευνες των εξοπλισμών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Οι τελικές αποφάσεις για τους συμβασιούχους. Στο δημόσιο, τους δήμους, αλλά και τις δημοτικές επιχειρήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Λίστα ανεργίας για χιλιάδες συμβασιούχους. Ποιοι κόβονται από τις μονιμοποιήσεις.

    ΝΙΚΗ: Αθέτηση δεσμεύσεων. Παραμένουν μετέωροι χιλιάδες συμβασιούχοι.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Δούρειος Ιππος κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η ''Δημοκρατική Συσπείρωση'' για την ''Ολυμπιακή Ασφάλεια''.

    Traffic News: Ο πυρετός του FAME τον έστειλε στην εντατική. Δύσκολες ώρες για την υγεία του Νίκου Μουρατίδη.

    Η ΧΩΡΑ: Ποιοι συμβασιούχοι θα γίνουν μόνιμοι. Αυτόματη μονιμοποίηση για χιλιάδες εργαζομένους στο Δημόσιο.

    City Press: Μονιμοποιήσεις συμβασιούχων με πολλές εξαιρέσεις.

    MetroRAMA: Το Προεδρικό Διάταγμα για τους συμβασιούχους.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Το διάταγμα για τους συμβασιούχους. Ποιοι προβλέπεται να μονιμοποιηθούν.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ηχηρή δίωξη για τις φούσκες. Και το ΣΔΟΕ στο κυνήγι των παράνομων κινήσεων στο ΧΑ''.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Δυσάρεστα τα δημόσια οικονομικά και η δημοσιονομική πολιτική της χώρας.

    [03] Συμβασιούχοι

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "συμβάσεις αόριστου χρόνου αποκτούν, οριστικά, οι συμβασιούχοι του δημοσίου, των δήμων αλλά και των δημοτικών επιχειρήσεων, που διαθέτουν προϋπηρεσία τουλάχιστον εικοσιτεσσάρων μηνών, με ανώτατα όριο διακοπής εργασίας τους 3 μήνες".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "οριστικό τέλος στη δημιουργία επί σειρά ετών στρατιών συμβασιούχων, υπό συνθήκες πολιτικής ομηρίας που αποτελεί νοσηρό φαινόμενο με διεθνή αρνητική πρωτοτυπία βάζει η κυβέρνηση, με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος".

    Το Metrorama υπογραμμίζει οτι "στην τελική ευθεία έχει εισέλθει το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του Δημοσίου, καθώς το σχετικό προεδρικό διάταγμα παραδόθηκε χθες στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Βουλής για γνωμοδότηση και θα επιστραφεί στον αρμόδιο υπουργό με τις όποιες παρατηρήσεις, ώστε εντός δύο ημερών να διατυπωθεί το οριστικό κείμενο και να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας".

    Σύμφωνα με τη City Press "στην προσπάθειά της να εκπληρώσει μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ, η κυβέρνηση προχωράει στη ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων με ένα πολιτικά και δημοσιονομικά γενναίο τρόπο, χωρίς όμως να καλύπτει το σύνολο των ενδιαφερόμενων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σε σχόλιό της ισχυρίζεται οτι "παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση συμπεριφέρθηκε ντόμπρα και με σεβασμό στους συμβασιούχους. Η εφαρμογή της ρύθμισης θα δημιουργήσει μάλιστα και νέα πολιτικά δεδομένα, καθώς η ΝΔ θα ενσωματώσει οριστικά στον εκλογικό της κορμό χιλιάδες νέους εργαζόμενους".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σε σχόλιό του επισημαίνει οτι "η μονιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων είναι η πρώτη προεκλογική δέσμευση της ΝΔ που υλοποιείται, επιβεβαιώνοντας έτσι οτι η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πράξη την πολιτική αξιοπιστία που επαγγέλθηκε και να ανταποκριθεί στο "συμβόλαιο τιμής" που έκανε ο Κώστας Καραμανλής με τους πολίτες πριν από τις εκλογές".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) προσθέτει οτι "τα νέα είναι ευχάριστα για τους περισσότερους "εποχικούς" των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων, των διαφόρων υπηρεσιών του στενού δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ οι οποίες δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο ή δεν μετατράπηκαν σε Ανώνυμες Εταιρείες ή δεν έχουν γίνει πολυμετοχικές. Σε απλά ελληνικά, θα ενταχθούν στην ευεργετική ρύθμιση οι απασχολούμενοι σε 30 από τις 36 ΔΕΚΟ, αφού θεωρείται βέβαιο οτι θα είναι εκτός (καθώς έχουν εκδοθεί και σχετικοί νόμοι) ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι (σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς οι περισσότεροι...) δεν μονιμοποιούνται με βάση τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που ο υπ. Εσωτερικών έστειλε χθες στην Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ). Ρητά δεν μονιμοποιούνται όσοι συμβασιούχοι εργάζονται σε ΔΕΚΟ, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, όσοι δουλεύουν σε προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ και ερευνητικά προγράμματα, όσοι εμπίπτουν στο καθεστώς των "ενοικιαζόμενων εργαζομένων" και βεβαίως οι αναπληρωτές καθηγητές. Αλλά και όσοι πληρούν όλα τα κριτήρια δεν μονιμοποιούνται αυτομάτως".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "σε ιδιότυπη ομηρία τουλάχιστον έως τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατία, υποβάλλει χιλιάδες συμβασιούχους η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το σχέδιο διευθέτησης του προβλήματος που προωθεί".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "το καθεστώς πολιτικής και εργασιακής ομηρίας των χιλιάδων συμβασιούχων του Δημοσίου, που δημιούργησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διατηρεί και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει οτι "δραματικά περιορίζεται ο αριθμός των συμβασιούχων του Δημοσίου που θα πάρουν το εισιτήριο της μονιμοποίησης. Αυστηρά είναι τα κριτήρια στο καταρτιζόμενο Προεδρικό Διάταγμα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει οτι "σε απολύσεις οδηγεί το ΠΔ για τους συμβασιούχους αντί για "μονιμοποίηση 250.000", που είχε δεσμευτεί προεκλογικά ο Κ. Καραμανλής. Προβλέπει οτι θα μονιμοποιηθούν όσοι συμπληρώνουν 24μηνο (ή 18μηνο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες) το δίμηνο από 10 Απριλίου έως 10 Ιουνίου 2004. Ταυτόχρονα, προβλέπει αυστηρές κυρώσεις στις διοικήσεις που θα ανανεώσουν συμβάσεις. Με αυτό τον τρόπο, όσοι συμπληρώσουν 24 μήνες απασχόλησης μετά τη 10η Ιουνίου, όχι μόνο δεν θα "τακτοποιηθούν" αλλά θα απομακρυνθούν από τις δημόσιες επιχειρήσεις".

    [04] Επίσκεψη Ερντογάν

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''αγκάθι παραμένει για την κυβέρνηση η περιοδεία Ερντογάν στη Θράκη, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει- παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί- ότι μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από εξτρεμιστικούς κύκλους ένθεν κακείθεν που θα επηρεάσουν αρνητικά το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις''.

    [05] Χρηματιστήριο - Εξοπλισμοί - Δικαστική έρευνα

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''η Δικαιοσύνη εισέρχεται δυναμικά στις επίμαχες υποθέσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των προμηθειών όπλων οι οποίες και προσδιόρισαν πολιτικά την προηγούμενη περίοδο, προκαλώντας την μήνι των πολιτών. ΧΘες, η Εισαγγελία Αθηνών ανακοίνωσε την άσκηση των πρώτων ποινικών διώξεων κατά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του διοικητικού συμβουλίου του Χρηματιστηρίου. Σχεδόν την ίδια στιγμή, η Κυβερνητική Επιτροπή που αξιολογούσε τα των εξοπλιστικών προγραμμάτων διαβεβαίωνε ότι θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη στη Δικαιοσύνη για την αποκάλυψη αμαρτωλών συμβάσεων του υπουργείου Αμυνας''.

    [06] Δημοσκοπήσεις- Κυβέρνηση - ΠΑΣΟΚ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι ''λιγότερο από δύο μήνες από την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου και η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει για την ώρα τις θετικές εντυπώσεις για τους χειρισμούς της σε δύο μείζονα ζητήματα αυτά του Κυπριακού και της εκκλησιαστικής κρίσης ενώ η πλειονότητα των πολιτών φέρεται ικανοποιημένη από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τα σχετικά χαμηλά ποσοστά ικανοποίησης από την αξιωματική αντιπολίτευση''.

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) εκτιμά ότι ''μεγαλώνει η ψαλίδα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρία Metron Analysis για λογαριασμό του ΑΝΤ1 και μεταδόθηκε χθες από την εκπομπή ''Αρένα''. Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές η διαφορά ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται αυξημένη φθάνοντας σε ποσοστό το 7,2% αφού η ΝΔ συγκεντρώνει το 33,2% και το ΠΑΣΟΚ 26%''.

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ, ''για πρώτη φορά Ελληνας πρωθυπουργός έφτιαξε μόνος του την κυβέρνηση χωρίς να κάνει υπουργούς, ανθρώπους των εκδοτών, των καναλαρχών των μεγαλοεπιχειρηματιών και των Αμερικανών''.

    [07] Ελληνική Εκκλησία - Οικουμενικό Πατριαρχείο - Κυβέρνηση

    Η ESPRESSO σημειώνει ότι ''η κυβέρνηση δείχνει όλη την καλή διάθεση να συμβάλει ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στην Εκκλησία της Ελλάδας και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αλλά ο κ. Βαρθολομαίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να υποχωρήσει ούτε βήμα από τις θέσεις του''.

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει ότι ''η πρόσφατη όξυνσις της κρίσεως μεταξύ Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως και Εκκλησίας της Ελλάδος ενώ όλα έδειχναν κατά τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδος ότι είχε επιτευχθή η αναγκαία καταλλαγή, δικαιώνει για μια ακόμη φορά την σκέψη των μεγάλων εκείνων πολιτικών ανδρών του 1833 που εζήτησαν τον χωρισμό της Ελλαδικής Εκκλησίας από τον Οικουμενικό Θρόνο. Και τότε και τώρα η όλη υπόθεσις αποτελεί πολιτικό πρόβλημα''.

    ΤΟ ΒΗΜΑ ισχυρίζεται ότι ''με κυβερνητικό σχέδιο διευθέτησης της κρίσης στην Εκκλησία και με συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα καταφθάσει στο Φανάρι η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρία Μαριέττα Γιαννάκου . Ο πρωθυπουργός κκ. Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε χθες με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, έδωσε ολιγοήμερη προθεσμία για την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα φορούν τον διορισμό των νέων Μητροπολιτών μήπως η μεσολαβητική προσπάθεια που αναλαμβάνει η κυβέρνηση αποδώσει καρπούς''.

    [08] Εξοπλισμοί-Μείωση θητείας

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι ''αναθεώρηση του νέου πενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων με λιγότερα κονδύλια και περικοπές εξοπλισμών, ώστε να είναι σύμφωνο με τις νέες απαιτήσεις, αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή κατά την τρίωρη συνεδρίασή της χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή''.

    Σύμφωνα με την TRAFFIC NEWS, ''τη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής θητείας με στόχο τους 6 μήνες από το τέλος του 2005 και παράλληλα την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης''.

    [09] Στεγαστικά δάνεια

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι ''νέα ελκυστικά στεγαστικά πακέτα προσφέρουν οι τράπεζες σε ένα κρεσέντο προσφορών που ενισχύεται ιδιαίτερα εν όψει της νέας προβλεπόμενης μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων έως και 0,5%''.

    [10] Δίκυκλα- Απόσυρση

    Η ΧΩΡΑ γράφει ότι ''ευνοϊκά μέτρα για τους δικυκλιστές περιλαμβάνονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης. Μεταξύ αυτών είναι οι φοροαπαλλαγές σε όσους κατόχους δικύκλων αποφασίσουν να αντικαταστήσουν την παλαιά τους μοτοσικλέτα''.
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 5 May 2004 - 15:50:07 UTC