Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 03-05-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/05/2003
  • [02] Τίτλοι Εφημερίδων
  • [03] ALTER
  • [04] Κυβέρνηση
  • [05] Μισθολόγιο
  • [06] Αγρότες- Συλλαλητήριο
  • [07] Κυπριακό
  • [08] Ελληνοτουρκικά
  • [09] Ελληνοαλβανικές σχέσεις
  • [10] Νέα Δημοκρατία
  • [11] Μέση Ανατολή-Περιοδεία Γ. Παπανδρέου
  • [12] Δίκη 17Ν
  • [13] Ατυπη πνευμονία
  • [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [15] Δημοσιονομικά

  • [01] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/05/2003

    Το πιθανό κρούσμα άτυπης πνευμονίας, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, το Κυπριακό και η δίκη της 17Ν είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού Τύπου.

    [02] Τίτλοι Εφημερίδων

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Κράτος: Ο μεγάλος ασθενής. Ανέτοιμοι για το πρώτο ύποπτο κρούσμα SARS.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Δημόσιο: ''Μαγειρεύουν'' ξανά μισθούς-συντάξεις. Μετά την απόφαση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιός πανικού και ανευθυνότητας. Αναστατώθηκε η Ελλάδα από την υποψία για άτυπη πνευμονία.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Οι νέοι μισθοί και οι συντάξεις. Τι θα αρχίσουν να παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τις 25 Μαΐου.

    Η ΑΥΓΗ: Μέτρα και όχι πανικός. Για την αντιμετώπιση του ιού SARS.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αστραπιαία κινητοποίηση της εισαγγελίας για τις ''αρπαχτές'' του Λαντζουράκη. Αρχισε ανακρίσεις ο αντιεισαγγελέας εφετών κ. Ιωάννης Σακελάκος.

    ΤΟ ΒΗΜΑ: Είκοσι ημέρες αγωνίας. Ψυχραιμία συνιστούν οι ειδικοί μετά το ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εκπαίδευση: Οι τρεις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα.

    ΕΘΝΟΣ: Τι αλλάζει στο εφάπαξ για δημόσιο-δικαστικούς. Συμφωνία: Με βάση την τελευταία 5ετία ο υπολογισμός.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ούτε πουλί πετούμενο πάνω από το Σισμανόγλειο. Το πρώτο, πραγματικά ύποπτο, κρούσμα της άτυπης πνευμονίας, ήδη, καταχωρήθηκε στην χώρα μας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μαγειρεύουν τα στοιχεία της Οικονομίας. Επεσαν και πάλι τραγικά έξω στις προβλέψεις τους για τον προϋπολογισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανοχύρωτη η Ελλάδα στην άτυπη πνευμονία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Οχύρωση στον άτυπο πανικό. Αρνητικές ως τώρα οι εξετάσεις της αεροσυνοδού.

    ΕΣΤΙΑ: Ευθύνονται οι εργοδότες! Απομεινάρια υπαρκτού σοσιαλισμού.

    Espresso: Επικίνδυνος δολοφόνος οδηγεί ταξί στην Αθήνα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η επιστροφή της Αλ Κάιντα. Επίθεση καμικάζι με 90 νεκρούς στο Ριάντ συνταράζει τη Δύση και κλονίζει τη Σαουδική Αραβία.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σήμανε συναγερμός. Νέες εξετάσεις σήμερα-Οριστική απάντηση σε δύο εβδομάδες. Το πρώτο ''ύποπτο κρούσμα'' SARS στην Ελλάδα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα 10 SOS κατά του ιού SARS. Αγωνία για το ύποπτο κρούσμα.

    ΝΙΚΗ: Ο ''ιός'' της ανησυχίας. Αναστάτωση από το πρώτο ''ύποπτο'' κρούσμα SARS.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ευθύνη κυβερνητική να δοθεί λύση τώρα. Πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων.

    Traffic News: Συναγερμός στο Θρύλο. Προληπτικός έλεγχος στους παίκτες για την άτυπη πνευμονία.

    Η ΧΩΡΑ: Πανικός. Ο εφιάλτης του φονικού ιού της άτυπης πνευμονίας, ήρθε και στην Ελλάδα.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Θύμα του ιού το σύστημα ελέγχου. Αλαλούμ με το πρώτο ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας.

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανοχύρωτη χώρα η Ελλάδα από τον ιό SARS. Ανασφαλείς οι πολίτες για την άτυπη πνευμονία.

    [03] ALTER

    Η TRAFFIC NEWS γράφει ότι ''λύσεις εκτόνωσης της κρίσης που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στον εκδότη Γιώργο Κουρή και τον επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη (σσ κόντρα η οποία είχε τελικώς πολιτικές προεκτάσεις και δρομολόγησε εξελίξεις και σε κυβερνητικό επίπεδο) φαίνεται να αναζητά η πλευρά του μεγαλομετόχου της ALTEC καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες επιζητά πλέον να μπει ένα τέλος στα εναντίον του δημοσιεύματα μέσω της ''Αυριανής'' εκτιμώντας ότι πλήττουν πλέον το κύρος του στην επιχειρηματική αγορά''.

    Η ΑΠΟΦΑΣΗ αναφέρει ότι ''τετελεσμένη πρέπει να θεωρείται η επαναπροσέγγιση του εκδότη Γιώργου Κουρή και του επιχειρηματία Θανάση Αθανασούλη μετά την πρωτοβουλία του δεύτερου, δίνοντας κατά κάποιο τρόπο τέλος στη μακρά διαμάχη που είχε ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών. Καταλυτικό ρόλο - σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- ως προς την κατεύθυνση εκτόνωσης έπαιξε και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θόδωρος Καρατζάς''.

    [04] Κυβέρνηση

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει ότι ''εντολές προς τους υπουργούς του για ''επιστροφή'' στο κυβερνητικό έργο και τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στους τομείς ευθύνης τους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, με βάση τις προτεραιότητες που έχει προσδιορίσει για το τρέχον εξάμηνο το υπουργικό συμβούλιο, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης πριν αναχωρήσει για την περιοδεία του στην Πορτογαλία και στη Μάλτα, στο πλαίσιο του ''γύρου των πρωτευουσών''.

    Η ΝΙΚΗ εκτιμά ότι ''τον κίνδυνο να ''παγώσει'' οποιαδήποτε κυβερνητική δραστηριότητα, ενόψει των κινήσεων του πρωθυπουργού σε ενάμιση μήνα αλλά και να υποβαθμιστούν πλήρως τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ αντιμετωπίζει τώρα η κυβέρνηση''.

    [05] Μισθολόγιο

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι ''με ταχυδακτυλουργίες και κυρίως με τη μετάθεση του κόστους για μετά το 2004, δηλαδή για την κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση αγωνίζεται να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση, δημιουργώντας κλίμα προεκλογικής παραχολογίας προς τους ασθενέστερους''.

    Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι ''σε επανεξέταση του νομοσχεδίου που προβλέπει την αποσύνδεση των αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις προχωρά το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις διατάξεις του''.

    [06] Αγρότες- Συλλαλητήριο

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι ''περισσότεροι από 3.000 αγρότες από την Ορεστιάδα ως την Κρήτη διαδήλωσαν χθες στην Κέρκυρα κατά της αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ) με αφορμή την άτυπη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας των κρατών - μελών της ΕΕ''.

    [07] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ισχυρίζεται ότι ''η ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στον εθνικό εναέριο χώρο, αντιμετωπίζεται από παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας ως προμήνυμα μιας θερμής περιόδου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με σημείο αιχμής το κυπριακό ζήτημα. Μάλιστα στη Λευκωσία διατυπώνονται φόβοι στο παρασκήνιο για κίνδυνο προβοκάτσιας από το κατοχικό καθεστώς προκειμένου να προκληθεί ένταση και να επιρριφθούν ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Το συνομοσπονδιακό μοντέλο Σερβίας - Μαυροβουνίου αναμένεται να προτείνει η Αγκυρα ως βάση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Η ESPRESSO προσθέτει ότι ''Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι περνούν κατά χιλιάδες τη γραμμή που χαράχτηκε βίαια από τον ''Αττίλα'' στην πατρίδα τους. Ωστόσο το μέτρο αυτό , στο οποίο φαίνεται πως οδηγήθηκε το καθεστώς του Ντενκτάς προκειμένου να ξεφύγει από την απομόνωση δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού''.

    [08] Ελληνοτουρκικά

    Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ,''νέα μορφή τουρκικής πρόκλησης εκδηλώθηκε χθες στο Αιγαίο όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προσπάθησαν να εμποδίσουν ελληνικά μαχητικά στην πραγματοποίηση βολών, στα πλαίσια ελληνικής αεροναυτικής άσκησης ''.

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι ''ακραία πρόκληση, από τις πιο επικίνδυνες για ''θερμό επεισόδιο'' εδώ και δεκαετίες, πραγματοποίησαν χθες οι Τούρκοι στο Αιγαίο σε μια καθαρά επιθετική ενέργεια ζεύγους οπλισμένων F-16 κατά ελληνικών πλοίων και μαχητικών Φάντομ που ασκούνταν με πραγματικά πυρά!''.

    [09] Ελληνοαλβανικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ εκτιμά ότι ήταν ''επεισοδιακή η προχθεσινή συνεδρίαση της αλβανικής βουλής, η οποία είχε θέμα τις ελληνοβαλκανικές σχέσεις. Η κυβέρνηση του Φάτος Νάνο δέχθηκε οξύτατες επιθέσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την πολιτική που ακολουθεί έναντι της Αθήνας, καθώς θεωρούν ότι τα Τίρανα κρατούν ιδιαίτερα φιλελληνική στάση''.

    [10] Νέα Δημοκρατία

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "αποφασισμένος να στηρίξει την πολιτική των γενναίων ανοιγμάτων στην κοινωνία είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, η οποία όμως σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν μπορεί παρά να επισφραγιστεί με προεκλογικές συνεργασίες με διάφορες προσωπικότητες τόσο από τον χώρο της αριστεράς όσο και από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς".

    ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι ''η επίθεση που δέχεται ήδη η ΝΔ από την κυβέρνηση για το πρόγραμμά της για την Παιδεία απασχολεί από θες την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς διαπιστώνεται ότι ο χρόνος της ανακοίνωσής του ίσως να μην ήταν ο καταλληλότερος''.

    [11] Μέση Ανατολή-Περιοδεία Γ. Παπανδρέου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) αναφέρει οτι "μια πρώτη γεύση των πρακτικών δυσκολιών στην εφαρμογή του λεγόμενου "Οδικού Χάρτη" για τη Μέση Ανατολή έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διήμερη επίσκεψή του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη. Μολονότι πρόθεση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ήταν να προωθήσει το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να παραβλέψει την τεταμένη ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

    [12] Δίκη 17Ν

    Η ΧΩΡΑ εκτιμά οτι "τη διαβεβαίωση οτι δεν χορηγήθηκε κανένα ψυχοφάρμακο στον Σάββα Ξηρό κατά το διάστημα της παραμονής του στις Φυλακές Κορυδαλλού έδωσαν χθες ο επικεφαλής της ομάδας ψυχιάτρων των φυλακών Γιώργος Δημόπουλος και ο ψυχίατρος Θεοδόσης Χριστοδουλάκης, καταθέτοντας στη δίκη".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "ομολογία ψυχωσικού" και ανθρώπου που υποβαλλόταν σε ψυχολογικά βασανιστήρια ήταν τα όσα αποδέχθηκε στις απολογίες του ο Σάββας Ξηρός. Αυτό φαίνεται οτι θα είναι... η λογική του παραλόγου, που αποφάσισε να υιοθετήσει για να αποποιηθεί τις ευθύνες του και να βγει "καθαρός" απέναντι στους συντρόφους του, επειδή παραβίασε τον "κανόνα της σιωπής".

    [13] Ατυπη πνευμονία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "τάραξε τα νερά το ύποπτο κρούσμα άτυπης πνευμονίας και η χώρα προωθεί την οχύρωσή της απέναντι και στον άτυπο... πανικό. Ειδικοί θάλαμοι αρνητικής πίεσης οργανώνονται σε 6 νοσοκομεία και γίνονται έλεγχοι σε αεροδρόμια και λιμάνια, για να επισημανθούν πιθανοί φορείς".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει οτι "τουριστικοί φορείς τάσσονται αλληλέγγυοι στην προσπάθεια η Ελλάδα να μείνει μακριά από τον ιό και καλούν τους ξενοδόχους να μη δέχονται κρατήσεις από επικίνδυνες χώρες. Φόβοι για δραματικές συνέπειες στον τουρισμό".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ ισχυρίζεται οτι "σε διαρκή επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την εμφάνιση του πρώτου επίσημου ύποπτου περιστατικού του ιού της άτυπης πνευμονίας. Οι γενικές εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργήθηκαν είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, ενώ και η ακτινογραφία θώρακος είναι φυσιολογική. Οι ειδικές μικροβιολογικές εξετάσεις έχουν σταλεί στα εξουσιοδοτημένα εργαστήρια και οι απαντήσεις αναμένονται μέχρι σήμερα το απόγευμα".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "είναι προφανές οτι παρά τις διαβεβαιώσεις οτι έχουν ληφθή τα επιβαλλόμενα μέτρα, υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κοινή γνώμη που μπορεί κάλλιστα να εξελιχθή σε ανησυχία. Διότι οι αντιδράσεις των δημοσίων υπηρεσιών -γενικώς και όχι στον χώρο των νοσοκομείων- δίδουν την εικόνα αδυναμίας συντονισμένης και σοβαρής δράσεως".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) προσθέτει οτι "αμείλικτα ερωτήματα προκύπτουν για την ετοιμότητα των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας, ως προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση ύποπτων κρουσμάτων άτυπης πνευμονίας".

    [14] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι οι εξής:

    ΕΞΠΡΕΣ:'' Πουλάμε, δανειζόμαστε...Η κυβέρνηση αναζητεί εναγωνίως λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα''.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:''Νέα πακέτα ΔΕΗ και ΟΠΑΠ στη Σοφοκλέους. Σε ιδιώτες έως το 49,9% των ΔΕΚΟ".

    ΚΕΡΔΟΣ:''Πιάσαμε πάτο'' στην ανταγωνιστικότητα. Ουραγός η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:''Αναπτυξιακά κίνητρα για μεγάλες επιχειρήσεις. Εξαγγέλλει σήμερα στο ΣΕΒ ο Κ. Χριστουλάκης".

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ:''Πνίγουν " την αγορά με νέες μετοχοποιήσεις. Ερχονται "φρέσκα" πακέτα σε ΟΠΑΠ και ΔΕΗ".

    [15] Δημοσιονομικά

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι "στις αποκρατικοποιήσεις και στον συστηματικότερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών προσβλέπει η κυβέρνηση για την εξομάλυνση της ιδιαίτερα δύσκολης, όπως αποδεικνύεται, δημοσιονομικής διαχείρισης, την ώρα που διαπιστώνει πρόβλημα στη διαχείριση του κόστους που συνεπάγεται για τα επόμενα χρόνια η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03a run on Wednesday, 14 May 2003 - 15:33:19 UTC